KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Mosty    Vysúvanie a montáž oceľobetónovej konštrukcie mosta na trase Skalité – hranica SR/PR

Vysúvanie a montáž oceľobetónovej konštrukcie mosta na trase Skalité – hranica SR/PR

Publikováno: 22.5.2007, Aktualizováno: 23.11.2008 21:58
Rubrika: Mosty

Stavba je súčasťou trasy diaľnice D3 Žilina – Svrčinovec – Skalité. Uvedený cestný ťah patrí do vybranej cestnej siete A11, ktorá tvorí súčasť multimodálneho dopravného koridoru č. IV transeurópskych sietí a Transeurópskej magistrály v smere sever – juh. Na tomto úseku sa nachádzajú štyri mostné objekty spriahnutej oceľobetónovej konštrukcie v celkovej dĺžke 1 352 m.

Záujmové územie je situované severne nad obcou Skalité smerom na hraničný prechod s Poľskou republikou. Navrhovaná cesta je uvažovaná v polovičnom diaľničnom profi le v členitom horskom teréne Kysuckých Beskýd v zárezoch a ponad hlboko zarezané údolia miestnych potokov. Objekt v km 2,407 je situovaný v svahovom území, ktoré je náchylné na zliezanie sutí. Spojitá oceľobetónová spriahnutá trámová konštrukcia mosta má dĺžku 270 m s piatimi poľami o rozpätiach 45 + 60 + 60 + 60 + 45 m. Most je vedený v pravotočivom oblúku polomeru R = 1 100 m s priečnym sklonom 4,1 % a so sklonom nivelety v smere staničenia 0,5 %. Celková šírka nosnej konštrukcie je 15,78 m, dĺžka mosta 275,0 m a dopravná šírka mostu medzi zvodidlami 13,0 m.


Dráha na vysúvanie a prvé diely OK

Založenie mostného objektu je hĺbkové na injektovaných mikropilótach. Stavebné jamy boli dočasne chránené klincovanými svahmi a v mieste zosuvného územia. Vzhľadom na uhličitanovú agresivitu prostredia sú použité izolované mikropilóty s dvojitou protikoróznou ochranou s dovoleným namáhaním Fdov = 450 kN, injektované špeciálnymi prísadami do cementovej zmesi. Výstuž izolovaných mikropilót Ø 133 mm je tyč Gewi Ø 50 mm. Dĺžka mikropilót sa pohybuje v rozmedzí 7,0 – 12,0 m, sú injektované po etážach v celej dĺžke. Zabezpečenie stability svahov výkopov v základových jamách bolo realizované spôsobom „klincovanej zeminy“ s krycou striekanou betónovou vrstvou.
Opory šírky 15,06 m pozostávajú z úložného prahu hrúbky 3,7 m, záverného múrika hrúbky 0,8 m a dvoch rovnobežných krídel. Betón opôr je C 30/37, oceľ 10425 (V). Na úložnom prahu sú navrhnuté úložné bloky ložísk po častiach konštantnej výšky z betónu C 30/37.
Piliere pozostávajú zo základovej pätky, drieku piliera a hlavy piliera. Základové pätky majú obdĺžnikový tvar hrúbky 2,5 m. Do pätiek sú votknuté drieky pilierov, ktoré majú komorový priečny rez – sú duté. Driek je zakončený hlavou, ktorá sa smerom hore rozširuje. Na každej hlave sú umiestnené dva ložiskové bloky. Výška hlavy je 7,40 m, výšky pilierov sa pohybujú od 7,98 do 28,37 m. Typický betonážny úsek drieku piliera bol vysoký 5,0 m. Betón pätiek je C 25/30, betón drieku hlavy C 30/37, výstuž 10425 (V).
Hrncové ložiská mosta sú typu NGa a NGe od 10 do 13 MN. Ložiská sa smerovo a výškovo nastavia po celkovom dokončení prác. Výmenu ložiska bude možné uskutočniť za bežnej prevádzky mostu pomocou štvorice prepojených hydraulických valcov, osadených pod stojinami oceľového prierezu.


Montáž oceľových nosníkov

NOSNÁ KONŠTRUKCIA
Hlavná nosná konštrukcia je tvorená dvoma oceľovými skriňovými nosníkmi výšky 2 550 mm a šírky 1 200 mm, uloženými v osovej vzdialenosti 8 400 mm, ktoré sú spojené medzi sebou defi nitívnymi a dočasnými montážnymi priehradovými priečnikmi. Montážne styky stojín sú prevedené z oboch strán vysokopevnostnými V-zvarmi, realizovanými cez keramické podložky, ktoré podliehajú 100 % ultrazvukovým skúškam, čím sa dosiahne najvyššia miera kvality a bezpečnosti zvarov staticky a dynamicky namáhaných.
Spriahnutie OK so železobetónovou doskou mostovky je riešené pomocou spriahovacích tŕňov typu Nelson Ø 18,2 mm v počte asi 22 000 ks a koncových zarážok. Železobetónová doska mostovky je z betónu C 35/45, vystužená prútmi betonárskej výstuže z materiálu 10425 (V).
Oceľová konštrukcia mosta bola dodaná na stavbu v dielenských dielcoch dĺžky 12 m. Prvý a posledný dielec mostnej
konštrukcie je dĺžky 16 m s koncovou úpravou pre uloženie železobetónovéhoprahu pre dilatačné konštrukcie mostného objektu. Pri krajných oporách sú situované vstupné prielezné otvory 600 × 600 mm, ktoré sú uzatvorené utesnenými poklopmi. Nadpodporové zvárané priečniky I výšky 978 mm sú pripojené VP skrutkami M30 k hlavnému nosníku. V dĺžke 4 500 mm sú opatrené spriahovacími tŕňami, ktorými je priečnik spojený s doskou mostovky. Medziľahlé montážne priečniky sú priehradové výšky 1 080 mm, pripojené v mieste diafragiem pomocou VP skrutiek. Pre pojazd betónovacieho vozíka mostovky sú pripojené dočasné priečniky I 300 mm v osovej vzdialenosti 12,0 m v mieste diafragiem VP skrutkami. V súlade s čl. 81 STN 73 6205 sú hlavné nosníky nadvýšené na účinok stáleho, dlhodobého náhodilého a 14 náhodilého krátkodobého zaťaženia.


Pomocná podperná konštrukcia

OCEĽOVÁ KONŠTRUKCIA MOSTA
Oceľová konštrukcia mosta bola vyrobená v mostárni IVG Váhostav-SK Horný Hričov, ktorá je 100%-ná dcérska spoločnosť Váhostavu-SK Žilina. Materiál použitý pre výrobu OK S235 JR G2 = 11375, S235 J2 G3 = 11378 a S355 NL = 11503 je s hutným osvedčením a požadovanými skúškami, špecifi kovanými v technickej správe, o celkovej hmotnosti asi 785 t. Zvary boli prevádzané miestami ručne a väčšina poloautomatovým zváraním metódou MAG (materiál S355 NL 15). Rezanie plechov bolo vykonávané plazmou, čím nedochádza k okysličovaniu a prehriatiu povrchových vrstiev materiálu.
Technológiou rezania plazmou sa zdokonaľuje a skvalitňuje podklad materiálu ku zváraniu. Označené dielenské zvary RTG boli skontrolované röntgenom a ostatné boli skontrolované ultrazvukovou skúškou. Jednotlivé prvky oceľovej konštrukciesú vyrobené podľa dielenskej dokumentácie, príslušných noriem a predpisov, po geodetickom zameraní celkovej montážnej zostavy a celkovej vizuálnej kontrole boli prebraté a odvezené na stavbu.
Náterový systém OK mostu bol prevedený systémom Hempadur. Na vonkajšie plochy OK mosta, otryskané na SA 2,5 a odmastené, bol použitý základný náter Hempadur Zinc 17360 hrúbky 50 μm, podkladový náter farbou Hempadur 15570 hrúbky 2 × 100 μm. Vrchný náter je prevedený farbou Hempadur R Topocat hrúbky 60 μm, farebný odtieň RAL7038. Celkom hrúbka náteru OK je 310 μm.
Horné pásnice v mieste spriahovacích tŕňov neboli ošetrené žiadnym náterom. Na vnútorné plochy OK krabicových nosníkov, otryskané na S2 a odmastené, bol použitý základný náter Hempadur 45880 hrúbky 150 μm, podkladový a vrchný náter je prevedený farbou Hempadur Mastic 45880 hrúbky 150 μm, celkovo je náterový systém hrúbky 300 μm. Celková plocha realizovaných náterov je 11 358 m2.

Celý příspěvek naleznete v časopisu Silnice Železnice 2/2007. Předplatné ZDE.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce Negrelliho viaduktuRekonstrukce Negrelliho viaduktu (81x)
Od dubna roku 2017 probíhá komplexní rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze podle projektové dokumentace zpracované pr...
Rekonstrukce mostu přes Labe mezi Brandýsem nad Labem a Starou BoleslavíRekonstrukce mostu přes Labe mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví (73x)
Obyvatelé souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav se dne 6. 8. 2012 dočkali otevření posledního ze soustavy sedmi mo...
II/104 Davle, most ev. č. 104-001 přes řeku Vltavu v obci DavleII/104 Davle, most ev. č. 104-001 přes řeku Vltavu v obci Davle (64x)
Most v Davli, který ležící na soutoku řeky Vltavy a Sázavy, byl v letech 2017 – 2018 komplexně rekonstruován. Převádí ko...

NEJlépe hodnocené související články

Most přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představujeMost přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představuje (5 b.)
Článek představuje stavbu mostu přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v rámci přeložky spolkové silnice B172 v Pirně...
PONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mostyPONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mosty (5 b.)
Společnost PONVIA CONSTRUCT s. r. o. je českou stavební společností. Součástí širokého portfolia služeb a činností ve st...
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČRMostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČR (5 b.)
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry – druh 4 dle TP 86:2009 jsou nejvíce používané na novostavbách a rekonstrukcí...

NEJdiskutovanější související články

Posouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolíPosouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolí (3x)
Stavba spřaženého ocelobetonového mostu byla zahájena na podzim roku 2007. Jeho nosná konstrukce byla dokončena koncem r...
Rekonstrukce železničního mostu v Boršově nad VltavouRekonstrukce železničního mostu v Boršově nad Vltavou (2x)
V roce 2015 byl uveden do provozu zrekonstruovaný most, který je součástí stavby “Revitalizace trati České Budějovice – ...
ODPOVĚĎ: K vyjádření prof. Ing. Jiřího Stráského, DSc., ke kritice zavěšeného mostu přes Odru – uveřejněno v časopise Silnice Železnice, v čísle 4/2009 (2x)
Cílem kritiky je, aby naše stavby byly trvanlivé s minimální údržbou, hospodárné a aby si investor, projektant a zhotovi...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice