KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Mosty    Rekonstrukce mostu na III. tranzitním železničním koridoru v úseku Stříbro – Plzeň

Rekonstrukce mostu na III. tranzitním železničním koridoru v úseku Stříbro – Plzeň

Publikováno: 23.4.2009
Rubrika: Mosty

Článek popisuje rekonstrukci starého kamenného obloukového železničního mostu (z roku 1885) poblíž železniční stanice Pňovany za použití Matière přesýpaných subtilních železobetonových systémů, které byly poprvé použity na koridorové stavbě v České republice.

Skupina ABM Europe navrhuje, vyrábí a montuje železobetonové tenkostěnné systémy Matière již téměř 15 let. Za tu dobu zhotovila přes 450 těchto přesýpaných objektů obloukového (Modularch) i rámového (Opti-Cadre) tvaru. V létě roku 2006 byla založena divize pro středoevropský region ABM Mosty a. s., která o rok později navrhla a zhotovila první Matière objekt v České republice – železniční most u Strakonic. V roce 2007 přibyl druhý mostní objekt, kterému je věnován tento článek. V současné době pracujeme na projektech hned pěti subtilních velkorozponových dvouklenbových mostních konstrukcí pro pražský silniční okruh pro převedení biokoridorů a také na několika menších objektech v Čechách, na Slovensku a v Polsku, jako jsou např. kolektory, podchody atd.

POPIS PŮVODNÍHO MOSTU
Původní železniční most poblíž železniční stanice Pňovany na trati Plzeň – Stříbro v žkm 374,010 byl zhotoven kolem roku 1885. Most byl o jednom poli světlé šířky 3,8 m. Nosná konstrukce byla tvořena masivními kamennými opěrami a kamennou, 600 mm silnou polokruhovou klenbou. Na mostě širokém cca 4,7 m byly na obou stranách kamenné římsy o šířce 600 mm, dodatečně nabetonované a osazené zábradlím. Křídla byla z kameninového zdiva odkloněná od osy trati o 70 °. Volná průjezdná výška v ose mostu byla kolem 2,6 m. Most měl být dle původního návrhu sanován. Poslední sanace proběhla v roce 1985, tedy zhruba po 100 letech životnosti objektu. Při zahájení akce na počátku roku 2008 proběhla diskuze o smyslu další rekonstrukce nyní již cca 120 let starého objektu. Vzhledem k rozsahu prací, výhledu do budoucna a s přihlédnutím k aktuálnímu kritickému stavu stávající NK mostu (po dvaceti letech od poslední rekonstrukce) bylo v lednu 2008 operativně rozhodnuto o kompletní náhradě mostu. Bylo potřeba nalézt rychlé řešení, které by neomezovalo průběh stavebních prací, a proto byla zvolena cesta prefabrikace k maximálnímu urychlení stavebního procesu.

NOVÉ ŘEŠENÍ REKONSTRUKCE
Na základě dobrých zkušeností se stavbou u Strakonic se investor a zhotovitel znovu rozhodli pro osvědčený železobetonový subtilní přesýpaný systém Matière Modularch CM4. Z několika předložených tvarových návrhů (standardní nabídka profilů obloukového systému se pohybuje kolem 200 variant/ velikostí) byla nakonec vybrána jako nejvhodnější náhrada původního mostu prefabrikovaná konstrukce obloukového tvaru Matière CM4 15 × 20 m2.

Projektantům (SUDOP PRAHA a. s. a VIN Consult s. r. o.) zajisté pomohla skutečnost, že součástí dodávky firmy ABM Mosty s. r. o. je i výrobní dokumentace včetně statického návrhu, což urychlilo proces zpracování projektové dokumentace. Zhotovitel pak ocenil výhody prefabrikace, díky níž bylo možno pohodlně, bez závislosti na rozmarech jarního počasí, vyrobit všechny dílce mimo stavbu bez rizika případných problémů realizace variantou in-situ, a tím ohrožení termínů stavby.

Nosná konstrukce systému Matière CM4 se skládá ze dvou zakřivených bočních dílců se základovou patkou a jednoho dílce vrchlíkového. Tyto tři dílce smontované dohromady tvoří tzv. prstenec, jehož šíře je 2,5 m. Nový most u Pňovan se skládá ze čtyř takových prstenců. Pro ukončení tubusu bylo navrženo tradiční zakončení těchto systémů, jež představují zkosené boční prefabrikované dílce tvořící kolmá křídla (obr. 3). Zajímavostí je prefabrikovaná římsa klenbového dílce, která je součástí krajních prstenců, do níž je kotvené esteticky dobře působící obloukové zábradlí.

Celý objekt je tak kromě podkladního betonu kompletně prefabrikovanou, prostě vyztuženou, smontovanou flexibilní (tedy staticky spolupůsobící se zásypem) konstrukcí.

PRŮBĚH VÝSTAVBY
Rekonstrukce mostu probíhala během akce s názvem Optimalizace tratě Plzeň – Stříbro, při níž byla stanovena dlouhodobá výluka. Demontáž koleje a lože, zhotovení zářezu a zbourání původního mostu bylo, v dnešní době moderních těžkých strojů, otázkou několika málo hodin. Následovalo dočištění základové spáry a vybetonování podkladního betonu. Tato činnost byla zhotovena objednatelem, firmou Skanska DS. a. s.

Firma ABM Mosty s. r. o. pak vybudovala nosnou konstrukci „na klíč“, tj. zajistila výrobní dokumentaci prefabrikátů klenbového systému, výrobu těchto prefabrikátů, jejich dopravu na stavbu a montáž objektu. Samotnou montáž komplikovalo vlhké počasí. Lesní a staveništní cesty se staly nesjízdné pro těžké návěsy. Náročnost lesního terénu okolí nádrže Hracholusky v aprílovém počasí si vyžádala nutnost překládat dílce z návěsů v blízké stanici Pňovany na dvě terénní vozidla, která kyvadlově dopravovala prefabrikované dílce o hmotnosti až 12 tun na místo montáže vzdálené asi 2,5 km od místa překládky. I přes tyto komplikace byla nosná konstrukce smontována během pouhé jedné pracovní doby, což je standardní doba pro běžný mostní objekt tohoto rozsahu. Další práce opět prováděl objednatel. Objekt byl ihned po smontování připraven k pokládce hydroizolací a následně mohl být okamžitě zasypán. Zprvu byl využíván pro staveništní komunikaci, která probíhala po pláni. Poté bylo v souladu s harmonogramem zhotoveno kolejové lože, montáž koleje a podbíjení. Objekt je smontován ze systému CM4 15 × 20 m2, má rozpětí 6 m, světlou výšku 3,5 m v ose objektu a je široký 10,0 m. Křídla jsou svahována 1,25 : 1 a obložena kamenem.

ZÁVĚR
Nový mostní objekt na trati Plzeň – Stříbro v žkm 374,010 je prvním použitím tohoto celosvětově rozšířeného systému na mezinárodní koridorové trati v České republice. Použitím osvědčeného, spolehlivého materiálu se zaručenou životností – kvalitní prostě vyztužený železobeton C45/55 s nom. krytím výztuže 40 mm – získal investor, potažmo správce objektu, kompletně nový a bezúdržbový most namísto původně plánovaného rekonstruovaného mostu z konce předminulého (!) století, kde by jistě hrozily další investice během několika málo příštích let. Použité konstrukční řešení objektu potvrdilo výhody prefabrikovaných železobetonových systémů, tj. rychlost výstavby, vysokou přesnost dílců (které jsou vyráběny v ocelovém bednění mimo stavbu) a kvalitu betonu (certifikované prefa výrobny, krátká dopravní cesta betonu). V případě systémů Matière jde ještě navíc o úsporu finanční díky interakci se zásypovým tělesem (subtilní konstrukce) a výhodou je také eliminace pomocné skruže či lešení.

Nový obloukový most u Pňovan působí jako důstojný nástupce svého 120 let starého předchůdce. Je zřejmé, že tato technologie má díky rychlé výstavbě velký potenciál využití pro dosluhující železniční objekty v České republice a na Slovensku, kterých je několik stovek. Zajímavá je také možnost zhotovení kompletního nového objektu touto metodou během výluky pouhých 48 hodin, avšak za předpokladu nasazení třísměnného provozu.

Replacement of an existing bridge on the Third Transit Railway Corridor on the Section Stříbro – Plzeň
The article describes the replacement of an old stone arched railway bridge (dated circa 1885) close to the railway station Pňovany while using Matière precast subtle buried system for the first time during construction works on the rail corridors in the Czech Republic. The solution used here confirmed the advantages of precast reinforced concrete systems, i.e. speed of construction, high standards in tolerances of the elements and better control of the concrete quality as they are manufactured using steel moulds in precast plants. The Matière buried systems are very efficient due to the interaction with the backfill. Another advantage is also elimination of any supporting structures or scaffolding.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Původní 120 let starý mostní objekt před zahájením pracíObr. 2 – Montáž prvního prstence z celkového počtu čtyřObr. 3 – Po osmi hodinách je objekt smontován a okamžitě připraven k pokládce izolaceObr. 4 – Kompletně rekonstruovaný most

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce Negrelliho viaduktuRekonstrukce Negrelliho viaduktu (66x)
Od dubna roku 2017 probíhá komplexní rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze podle projektové dokumentace zpracované pr...
Žďákovský most z pohledu historieŽďákovský most z pohledu historie (58x)
Na jaře příštího roku si připomeneme 50. výročí zprovoznění mohutné konstrukce Žďákovského mostu pro automobilový provoz...
Rekonstrukce mostu přes Labe mezi Brandýsem nad Labem a Starou BoleslavíRekonstrukce mostu přes Labe mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví (57x)
Obyvatelé souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav se dne 6. 8. 2012 dočkali otevření posledního ze soustavy sedmi mo...

NEJlépe hodnocené související články

Most přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představujeMost přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představuje (5 b.)
Článek představuje stavbu mostu přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v rámci přeložky spolkové silnice B172 v Pirně...
PONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mostyPONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mosty (5 b.)
Společnost PONVIA CONSTRUCT s. r. o. je českou stavební společností. Součástí širokého portfolia služeb a činností ve st...
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČRMostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČR (5 b.)
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry – druh 4 dle TP 86:2009 jsou nejvíce používané na novostavbách a rekonstrukcí...

NEJdiskutovanější související články

Posouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolíPosouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolí (3x)
Stavba spřaženého ocelobetonového mostu byla zahájena na podzim roku 2007. Jeho nosná konstrukce byla dokončena koncem r...
Rekonstrukce železničního mostu v Boršově nad VltavouRekonstrukce železničního mostu v Boršově nad Vltavou (2x)
V roce 2015 byl uveden do provozu zrekonstruovaný most, který je součástí stavby “Revitalizace trati České Budějovice – ...
ODPOVĚĎ: K vyjádření prof. Ing. Jiřího Stráského, DSc., ke kritice zavěšeného mostu přes Odru – uveřejněno v časopise Silnice Železnice, v čísle 4/2009 (2x)
Cílem kritiky je, aby naše stavby byly trvanlivé s minimální údržbou, hospodárné a aby si investor, projektant a zhotovi...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice