KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Mosty    Realizace silničního mostu přes kolejiště v železniční stanici Púchov, Slovensko

Realizace silničního mostu přes kolejiště v železniční stanici Púchov, Slovensko

Publikováno: 23.9.2016
Rubrika: Mosty

Mostní objekt „Žst. Púchov, cestný most nad železničnou traťou v nžkm 158,120“ je součástí stavby „ŽSR, Modernizácia železničnej trate Nové Mesto nad Váhom – Púchov, žkm 100,500 – 159,100 pre traťovú rýchlosť 160 km/h VI. etapa (úsek Beluša – Púchov)“. OHL ŽS, a. s. realizovala tento úsek stavby jako vedoucí člen ve sdružení s Váhostav – SK, a. s. pro investora „Železnice Slovenskej Republiky“. Vedení stavby pověřilo realizací tohoto mostního objektu divizi Mosty a tunely, která je v rámci společnosti OHL ŽS, a. s. začleněna do závodu Železnice.

Realizace za provozu železniční dopravy zahrnovala kompletní demolici starého mostu a výstavbu nového dvoupolového mostu délky 74 m s nosnou konstrukcí z předpjatého betonu. Předpjetí nosné konstrukce se skládá z vnitřních kabelů se soudržností a volných kabelů vedených nad mostovkou na nízkých pylonech (typ extradosed).

Most se nachází v železniční stanici Púchov a přes kolejiště žilinského zhlaví převádí silnici I/49. Púchov je slovenským okresním městem s bezmála 20 tisíci obyvateli, a tak demolice starého mostu a výstavba nového mostu byla předmětem čilého zájmu médií i obyvatel města.

OMEZUJÍCÍ VLIVY PRO REALIZACI
Původní třípolový most nevyhovoval svým prostorovým uspořádáním (volná šířka a výška otvoru nadjezdu) zvýšení traťové rychlosti na železnici a nové konfiguraci kolejiště na žilinském zhlaví. Proto bylo rozhodnuto o demolici v plném rozsahu a nahrazení novou konstrukcí.

Pro návrh a výstavbu měly zásadní dopad vstupní podmínky. Ve vazbě na průjezdný profil byla navržena co nejštíhlejší konstrukce s dostatečným rozpětím hlavního pole. Během celé doby výstavby byl zachován železniční provoz a trakční vedení, jehož beznapěťový stav zajištovalo zřízení tzv. nulového pole v místě staveniště. Pomocí provizorní lávky byl zachován pěší provoz. Postup prací se musel přizpůsobit složitému mechanismu výstavby kolejiště a také respektovat podmínky silniční dopravy v okolí staveniště. 

REALIZACE
Všechny stavební postupy byly navrženy a realizovány s maximálním ohledem na zajištění bezpečnosti prací při současném provozu železniční dopravy.

Demolice původního mostu
Demolici starého mostu jsme provedli za provozu na stávajících kolejích. Nosná konstrukce byla postupně řezána na segmenty a v krátkodobých nočních výlukách železniční dopravy byly jednotlivé díly mostovky vyzvedávány pomocí mobilních jeřábů mimo otvor mostu (viz obr. 4).

Zakládání a spodní stavba
V červenci 2014 byly zahájeny práce na hlubinném zakládání nového mostu. Opěra 1 je tvořena pilotovou stěnou s úložným prahem zajištěným trvalými lanovými zemními kotvami a byla realizována při zachování opěry 1 starého mostu (viz obrázek 5). Střední pilíř je založen na mikropilotách délky 9 m. Pro jeho realizaci bylo nutno vyhloubit stavební jámu zajištěnou štětovnicemi Larsen, kotveným záporovým pažením a hřebíkovaným svahem zpevněným stříkaným betonem ze strany provozované koleje.

Nosná konstrukce
Podpěrná skruž pro betonáž nosné konstrukce byla realizována se třemi otvory nad provozovanými kolejemi s parametry normového průjezdného profilu dle platné slovenské legislativy. Během betonáže 17. března 2015 bylo do bednění nosné konstrukce za 12 hodin uloženo 520 m3 provzdušněného betonu pevnostní třídy C45/55. Následovala betonáž pylonů a jednotlivé fáze předpínání konstrukce s podrobným sledováním napjatosti volných i vnitřních kabelů pomocí trvale zabudovaných tenzometrů.

Předpínání a tenzometrická měření
Mostní objekt má deskovou konstrukci o dvou polích s rozpětím 33,2 + 21,0 m, z betonu C45/55-XC4, XD1, XF2(SK) – Cl 0,4, Dmax = 22, S3. Předpjetí je zajištěno vnitřními soudržnými kabely, volně vedenými kabely typu „extradosed“ a příčnými kabely. Vnitřní soudržné kabely jsou 22 lanové (22 ∅ 15,7 mm/1 860 MPa ) příčné předpětí je zajištěno 12 a 9 lanovými kabely ∅ 15,7mm/1 860 MPa. Volné „extradosed“ kabely jsou tvořeny 19 lany ∅ 15,7 mm/1 860 MPa typu monostrend s mazivem a celý svazek lan je chráněn polyetylenovou trubkou (HDPE) vyplněnou cementovou injektážní maltou.

Tři vnitřní kabely byly opatřeny elektromagnetickými snímači napětí (EM) fy. Projstar dle níže uvedeného schématu (viz obr. 7, 8).

Dva snímače jsou u aktivní předpínané strany a dva u pasivní kotvy kabelu. Na základě provedených měření byla stanovena síla na pasivní straně 0,92 F a bylo upuštěno od oboustranného předpínání. Během předpínání byly pro měřené kabely voleny různé přepínací režimy, ale výsledky byly v podstatě shodné.

EM snímače byly umístěny i na volných kabelech vždy na pasivní straně (předpínání bylo realizováno na příčníku nad opěrou). Tyto snímače byly začleněny jako součást krycí HDPE trubky.

Volné kabely byly předpínány dvoufázově nejprve na 1 710 kN s následným dopnutím na konečných 2 793 kN. Během předpínání byly kalibrovány EM snímače a stanovena ztráta předpětí, která však byla na hranici citlivosti použitých snímačů.

Na obr. 9 je uveden záznam měření změny síly ve volných kabelech po kompenzaci změn teploty během zatěžovací zkoušky.

Hodnoty sil v kabelech byly sledovány během výstavby, zatěžovací zkoušky a budou sledovány i v průběhu životnosti mostu.

Veškerá přepínací výztuž byla dodána firmy VSL. Jednotlivé detaily byly řešeny spoluprací všech zúčastněných.

Příslušenství mostu
Mostovka je opatřena izolací z asfaltových pásů natavovaných na epoxidovou pečetící vrstvu. Vozovka je tvořena ložnou a obrusnou vrstvou asfaltových směsí v celkové tloušťce 85 mm. Protiskluzové vlastnosti povrchu chodníků zajišťuje polyuretanový nátěrový systém s posypem. Kalotová ložiska jsou osazena tak, aby byla umožněna jejich případnou výměnu. Mostní závěry mají protihlukovou úpravu. Chodníkové římsy jsou tvořeny prefabrikáty, které jsou osazeny z boku nosné konstrukce a pomocí betonářské výztuže jsou spojené s monolitickou částí říms. Na mostě jsou osazena ocelová svodidla s úrovní zachycení H2, zábradlí a protidotyková zábrana.

ZÁVĚR
Nový most se stal z hlediska železniční dopravy pomyslnou vstupní branou do železniční stanice Púchov bez omezujících prostorových a rychlostních parametrů. Z pohledu silniční městské dopravy tvoří důležitou spojnici mezi centrem města a jeho okolními městskými částmi a umožňuje komfortní přístup silniční a pěší dopravě k železniční stanici. Most byl uveden do provozu 3. 8. 2015, měsíc před plánovaným termínem.

Implementation of a Road Bridge over the Line Track at Púchov Railway Station, Slovakia
The flyover over the line track at Púchov railway station is a part of the construction of "ŽSR, Modernisation of the Railway Track Nové Mesto nad Váhom – Púchov". The implementation was carried out without interrupting the railway traffic during construction works. It included a complete demolition of the old bridge followed by a construction of the new two-span bridge with the length of 74 m and with a loadbearing structure made of prestressed concrete. Prestressing of the load-bearing structure consists of inner cables with bonding as well as of cables led from low pylons above the deck (the extradosed bridge type).

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Nový most vytváří pomyslnou vstupní bránu do železniční stanice PúchovObr. 2 – Podélný řez nového mostuObr. 3 – Příčný řez mostovkouObr. 4 – Demolice starého mostuObr. 5 – Výkopový plánObr. 6 – Betonáž nosné konstrukceObr. 7 – Půdorysné schéma s umístěním snímačů napětí vnitřních kabelůObr. 8 – Detail osazení snímače napětí na vnitřní předpínací výztužeObr. 9 – Záznam měření síly ve volných kabelech během zatěžovací zkouškyObr. 10 – Celkový pohled na nový most

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce mostu přes Labe mezi Brandýsem nad Labem a Starou BoleslavíRekonstrukce mostu přes Labe mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví (65x)
Obyvatelé souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav se dne 6. 8. 2012 dočkali otevření posledního ze soustavy sedmi mo...
Rekonstrukce Negrelliho viaduktuRekonstrukce Negrelliho viaduktu (62x)
Od dubna roku 2017 probíhá komplexní rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze podle projektové dokumentace zpracované pr...
Žďákovský most z pohledu historieŽďákovský most z pohledu historie (60x)
Na jaře příštího roku si připomeneme 50. výročí zprovoznění mohutné konstrukce Žďákovského mostu pro automobilový provoz...

NEJlépe hodnocené související články

Most přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představujeMost přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představuje (5 b.)
Článek představuje stavbu mostu přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v rámci přeložky spolkové silnice B172 v Pirně...
PONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mostyPONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mosty (5 b.)
Společnost PONVIA CONSTRUCT s. r. o. je českou stavební společností. Součástí širokého portfolia služeb a činností ve st...
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČRMostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČR (5 b.)
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry – druh 4 dle TP 86:2009 jsou nejvíce používané na novostavbách a rekonstrukcí...

NEJdiskutovanější související články

Posouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolíPosouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolí (3x)
Stavba spřaženého ocelobetonového mostu byla zahájena na podzim roku 2007. Jeho nosná konstrukce byla dokončena koncem r...
Rekonstrukce železničního mostu v Boršově nad VltavouRekonstrukce železničního mostu v Boršově nad Vltavou (2x)
V roce 2015 byl uveden do provozu zrekonstruovaný most, který je součástí stavby “Revitalizace trati České Budějovice – ...
ODPOVĚĎ: K vyjádření prof. Ing. Jiřího Stráského, DSc., ke kritice zavěšeného mostu přes Odru – uveřejněno v časopise Silnice Železnice, v čísle 4/2009 (2x)
Cílem kritiky je, aby naše stavby byly trvanlivé s minimální údržbou, hospodárné a aby si investor, projektant a zhotovi...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice