KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Seriály    Silniční okruh kolem Prahy    Dobeš: Dostavba Pražského okruhu začne v roce 2014 nebo 2015

Dobeš: Dostavba Pražského okruhu začne v roce 2014 nebo 2015

Publikováno: 22.11.2011, Aktualizováno: 23.11.2011 14:29
Rubrika: Silniční okruh kolem Prahy

Dostavba východní části Pražského okruhu v úseku od dálnice D1 do Běchovic by mohla začít v roce 2014 nebo 2015. Bude záležet na tom, jak rychle se podaří vydat územní rozhodnutí a na výstavbu znovu uvolnit potřebné peníze. ČTK to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

"Přiznám se, že je to velmi těžké odhadovat. Před čtyřmi měsíci bych řekl, že to půjde poměrně rychle, protože tam byla finanční alokace na rok 2012 ve výši asi dvou miliard korun," uvedl Dobeš.

Připomněl, že ministerstvo pro místní rozvoj v létě územní rozhodnutí zrušilo. Obyvatelé Běchovic a Dubče, kteří se odvolali, s trasou okruhu nesouhlasí. Proti územnímu rozhodnutí podali asi 180 námitek. "To samozřejmě změnilo i alokace na rok 2012," podotkl ministr.

Věří nicméně v to, že se nakonec trasa okruhu nebude měnit. "Pevně doufám, že do dvou let budeme mít takové rozhodnutí, které bude naplňovat současnou trasu, která je už i v územním plánu," uvedl. Zapotřebí ale bude, aby tato "stabilizovaná" trasa byla schválena v územním rozhodnutí a nebyla napadena u soudu. "Budeme se snažit do dvou let tu situaci vyřešit tak, abychom byli schopni znovu vrátit finanční prostředky, a tím pádem začít řekněme v roce 2014 nebo 2015 s výstavbou toho úseku," dodal ministr.

Praha považuje tuto část okruhu za prioritu. Po loňském zprovoznění jižní části Pražského okruhu a vymístění kamionů z Jižní spojky totiž těžká nákladní doprava trápí obyvatele Spořilova. Intenzita nákladní dopravy vzrostla také na silnici 101 v Říčanech. Podle Dobeše je ale složité vymyslet řešení, které vyhovuje všem. "Ta doprava je problém a zvyšování její intenzity těžko ovlivníme. Převážná většina z nás jsme motoristé, takže se musíme zamyslet i sami nad sebou," podotkl.

Východní část pražského okruhu má mít délku asi 12,5 kilometru. Má jít o šestipruhovou silnici s rozšířeným středním dělicím pásem a nouzovými pruhy. Nový úsek naváže na křižovatku se Štěrboholskou radiálou a už hotový úsek 510, který vede směrem k Černému Mostu. Končit bude křižovatkou s dálnicí D1. Celková délka vnějšího pražského okruhu má být přes 80 kilometrů, dokončena je zhruba polovina.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

Společnost KONSTRUKCE Media, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pražský dálniční okruh: Plánovaný most přes Vltavu v Praze – ZlíchověPražský dálniční okruh: Plánovaný most přes Vltavu v Praze – Zlíchově (52x)
Pražský dálniční okruh byl od samého počátku jeho projektování v posledních měsících roku 1938 vždy trasován a projektov...
Betonáž spřažené železobetonové desky mostu přes Lochkovské údolíBetonáž spřažené železobetonové desky mostu přes Lochkovské údolí (30x)
Nejvyšším mostem v Praze, s výškou až 65 m nad údolím, bude brzo dálniční most, který se klene přes Lochkovské údolí....
Vybrané mostní stavby a tunely SOKP, části 514 Lahovice – SlivenecVybrané mostní stavby a tunely SOKP, části 514 Lahovice – Slivenec (27x)
Stavba 514 Lahovice – Slivenec, v současné době realizovaná součást vnějšího okruhu kolem Prahy, je bohatá mnoha z...

NEJlépe hodnocené související články

Pražský dálniční okruh: Plánovaný most přes Vltavu v Praze – ZlíchověPražský dálniční okruh: Plánovaný most přes Vltavu v Praze – Zlíchově (5 b.)
Pražský dálniční okruh byl od samého počátku jeho projektování v posledních měsících roku 1938 vždy trasován a projektov...
Starostové žádají ministra o posunutí Pražského okruhu (5 b.)
Kvůli hluku a exhalacím chce 11 starostů z Prahy a středních Čech upravit východní část Pražského okruhu. V dopise adres...
Dlouho očekávaná část Silničního okruhu kolem Prahy, úsek 512 D1 – Jesenice – VestecDlouho očekávaná část Silničního okruhu kolem Prahy, úsek 512 D1 – Jesenice – Vestec (5 b.)
Úsek 512 D1 – Jesenice – Vestec, klíčová část jihozápadního segmentu Silničního okruhu kolem Prahy (SOKP), j...

NEJdiskutovanější související články

Pražský okruh výrazně zkrátí cestujícím na Letiště Praha dobu jízdyPražský okruh výrazně zkrátí cestujícím na Letiště Praha dobu jízdy (2x)
Otevření Pražského okruhu v jižní části města zkrátí řidičům, kteří se potřebují dostat na letiště Praha/Ruzyně, dobu jí...
VIDEO: Otevíráme jižní část Pražského okruhu (1x)
Ředitelství silnic a dálnic ČR uvádí do provozu významnou část okruhu hlavního města České republiky. Tolik očekávaný ús...
„Silniční okruh kolem Prahy je v tuto chvíli nejdůležitější částí rozestavěné dálniční sítě,“„Silniční okruh kolem Prahy je v tuto chvíli nejdůležitější částí rozestavěné dálniční sítě,“ (1x)
sdělil v rozhovoru pro časopis SILNICE ŽELEZNICE Ing. Michal Reiter, předseda představenstva a generální ředitel Skanska...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice