KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Doprava    Kolejový průmysl    CZ Loko vystaví na RailDays zmodernizované motorové vozy pro SŽDC

CZ Loko vystaví na RailDays zmodernizované motorové vozy pro SŽDC

Publikováno: 18.6.2013, Aktualizováno: 27.11.2013 11:16
Rubrika: Kolejový průmysl

Správa železniční dopravní cesty provozuje 66 dvounápravových vozů řady MVTV 2 a rozhodla se přizpůsobit část z nich současným provozním i pracovním požadavkům. Sériová výroba řady M 153.0/892 skončila v roce 1992 a po důkladné modernizaci mohou vozy, určené pro údržbu a opravy trolejového vedení, sloužit ještě dlouhá léta.

V minulosti byl ve větším rozsahu zremotorizován jen jeden vůz (Pars nova, 2007), který obdržel označení MVTV 2.1-029. V dubnu 2011 tedy SŽDC vypsala výběrové řízení na modernizaci 10 vozů MVTV 2, resp. přesněji na jejich odkup, modernizaci a zpětný finanční pronájem. Vítězem soutěže se v srpnu 2011 staly firmy CZ LOKO (zhotovitel) a ING Lease (odkup a zpětný leasing). Na počátku září 2011 byla podepsána smlouva a již v polovině téhož měsíce byly do provozovny CZ LOKO Jihlava přistaveny první vozy k modernizaci.

Ty po modernizaci ponesou řadové označení MVTV 2.2 a inventární čísla 001 až 010. Hydromechanický přenos výkonu je nahrazen elektrickým (u MVTV 2.1 byl hydromechanický přenos výkonu zachován), přičemž nově jsou poháněny obě nápravy, a to s trakčními tlapovými motory typu TE 028 SKD003 o jmenovitém výkonu 103 kW s nuceným chlazením (které byly již dříve použity v jiné modifikaci např. u modernizace slovenské řady 810 na 811). Uspořádání náprav se tak změnilo z A’1’ na Ao’ Ao’.

Motor Tedom TD 265 RH TA 26 o výkonu 265 kW nahrazuje spalovací motor LIAZ 155 kW. Regulaci výkonu a ovládání vozu zajišťuje řídicí systém firmy MSV elektronika. Pohyby montážní plošiny a pracovní pojezd vozu se řídí rádiovým dálkovým ovládáním OPL 99_mvtv z produkce firmy TRS Pardubice. Mechanická část brzdy zůstala třecí špalíková a působí na obě dvojkolí. Na vozidle jsou nyní tři systémy pneumatických brzd: samočinná, přímočinná a pracovní. Posledně jmenovaná účinkuje v režimu pracovního pojezdu a je ovládána dálkovým ovládáním, které je společné pro pracovní plošinu. Pro odstavení vozu je k dispozici brzda mechanická ruční (zajišťovací).

Na střeše vozu jsou dosazeny nová izolovaná pohyblivá pracovní plošina a nový kontrolní sběrač s měřícím zařízením. Kabiny strojvedoucího jsou v prostoru nad nárazníky prodlouženy o cca 300 mm a jsou opatřeny jednodílným bezpečnostním čelním sklem, schopným odolat nárazu tělesa o hmotnosti 1 kg do rychlosti 160 km/h. Na stanovištích strojvedoucího byly dosazeny nové řídicí pulty tvořené laminátovou skořepinou v celé šířce kabiny, klimatizace, nová sedadla a další. V bočnících skříně jsou použita nová vlepená okna, do vstupních dveří byla dosazena nová okna, opět lepená.

Ve skříni pod podlahou vozidla je zabudováno nezávislé teplovodní topení Hydronic 35. Na střeše vozu (u stanoviště strojvedoucího č. 2) se nachází zmodernizovaná prohlídková kabina trakčního vedení, z níž lze vystoupit na střechu a na pohyblivou pracovní plošinu. Ta byla původně pevná. Nyní má zdvih 1 600 mm a umožňuje otáčení kolem svislé osy 135° na obě strany ze základní polohy při zdvihu minimálně 100 mm. Maximální nosnost plošiny činí 400 kg. Na plošině lze pracovat i pod napětím 3 kV ss. Při práci na zdvižené a vytočené plošině je nutno aretovat vypružení zadní nápravy pro zajištění stability vozidla proti vykolejení. Aretovat lze pouze do max. pracovní rychlosti 5 km/h. Zapnutí aretace je signalizováno kontrolkou na ovládacím pultu.

Kontrola výškové a stranové polohy trolejového vedení je prováděna měřicím sběračem na střeše u stanoviště strojvedoucího č. 1. Sběrač je nový od firmy Faiveley a byl pro tento účel speciálně upraven. Naměřená data jsou vyhodnocována a ukládána v diagnostickém zařízení. Výsledky měření je možno přímo sledovat na displeji umístěném na předním stanovišti strojvedoucího.

Vůz MVTV 2.2 má služební hmotnost 29 t (před modernizací 28 t), hmotnost na nápravu 14,5 t a maximální tažnou sílu 31 kN (původně 29 kN). Objem palivové nádrže činí 400 litrů (původně 300 l) a je z ní zásobována i elektrocentrála a oba topné agregáty. Nátěr vozu odpovídá novému barevnému schématu SŽDC.

Zkoušky s MVTV 2.2-001 byly zahájeny v srpnu 2012 a předán SŽDC byl v měsíci září v Jihlavě. Další MVTV 2.2 dokončilo CZ LOKO a předalo zákazníkovi na jaře 2013. Poslední vůz má být SŽDC dodán do 30 měsíců od podpisu smlouvy, tj. do března 2014.

EXPORT CZ LOKO LONI POPRVÉ PŘEKONAL MILIARDU
Akciová společnost CZ LOKO v roce 2012 zvýšila tržby na 2,165 miliardy korun a meziročně tak vzrostly o 64 milionů. Rozhodující vliv na to měl export, který poprvé v historii firmy, zaměřené na výrobu, modernizace a opravy lokomotiv, překonal magickou miliardovou hranici. Dosáhl 1,004 miliard korun a pomohl tak vybalancovat v posledních měsících nestabilní tuzemský trh.

Firma loni v zahraničí prodala přes 40 nových diesel‑elektrických lokomotiv především do Pobaltí, Běloruska a Ruska. Další pak mířily do Polska, Slovenska nebo na Balkán. A tento trend bude pokračovat i letos, kdy CZ LOKO plánuje hlavně díky novým projektům prodej svých lokomotiv v zahraničí ještě zvýšit. Podíl vývozu na tržbách tak dál poroste. Naproti  tomu se v Česku čeká zhruba pětinový pokles zakázek. To se promítne do očekávaných tržeb roku 2013, které by se měly pohybovat kolem dvou miliard korun.

CZ LOKO patří mezi přední výrobce motorových, diesel – elektrických lokomotiv ve střední, východní a jihovýchodní Evropě. Firma v posledních letech intenzivně investovala do modernizace svých výrobních kapacit a vybudovala celá nová pracoviště jako třeba zkušebnu lokomotiv, halu pro opravy elektromotorů a specializované centrum oprav spalovacích motorů Caterpillar. To vše pro posiluje kvalitu a spolehlivost výrobků. Zároveň ale firma investuje do vývoje nových lokomotiv, jako byla loni dokončená asynchronní čtyřnápravová 744, a speciálních drážních vozidel. Vedle zcela nové řady motorových univerzálních vozidel MU V 74 měla loni premiéru také modernizace montážního motorového vozu trakčního vedení (MVTV 2,2).

CZ LOKO PŘEDSTAVUJE DVĚ NOVÉ LOKOMOTIVY, KTERÉ VZNIKLY VE SPOLUPRÁCI S TRANSMAŠHOLDINGEM A VLRD
Prvním typem je čtyřnápravová motorová lokomotiva TEM LTH . Jedná se o čtyřnápravovou motorovou lokomotivu pro univerzální použití na tratích o rozchodu 1 520 mm. Lokomotiva je koncipována jako kapotová s věžovou kabinou. Celá koncepce lokomotivy vychází z modulové stavebnice české lokomotivy 744.001, které se lokomotiva TEM LTH i podobá svým designem. Zásadním rozdílem je použití spalovacího motoru Caterpillar C27 o jmenovitém výkonu 709 kW (emisní limity StageIIB) a nového hlavního rámu s pojezdem, který pochází z produkce Transmašholdingu.

Lokomotiva je vybavena střídavým (AC/AC) přenosem výkonu s asynchronními trakčními motory. Spalovací motor je spojen s dvojicí alternátorů Siemens 1FC2 631 (jeden pro trakční obvod a druhý pro pomocnou elektrickou síť). Z trakčního alternátoru je přes trakční usměrňovač napájen stejnosměrné meziobvod, ze kterého jsou pak přes trakční kontejnery EVPÚ napájeny čtyři asynchronní trakční motory. Samozřejmostí je dosazení EDB. Pomocné pohony na lokomotivě jsou řešeny jako elektrické (s AC technologií). Řízení lokomotivy zajišťuje moderní řídicí systém MSV Elektronika. Brzdová výzbroj je od firmy DAKO , kompresor a příslušenstvím Knoor-Bremse.

Druhým představeným prototypem je hybridní lokomotiva typu TEM35. Lokomotiva je opět koncipována jako kapotová s věžovou kabinou. Hlavní rám a pojezd je převzat z lokomotiv řady TEM18 (Transmašholding), dosazeny jsou však asynchronní trakční motory. Zásadní novinkou projektu je však to, že lokomotiva má dva zdroje energie, a to spalovací motor Caterpillar C18 o jmenovitém výkonu 571 kW a superkapacitor ruské firmy Elton. Ten slouží jako krátkodobému navýšení trakční energie. Jelikož se jedná o posunovací lokomotivu, která vyšší výkon využívá pouze krátkodobě, může na ní být pak dosazen menší spalovací motor s příslušenstvím. Ostatní části lokomotivy jsou řešeny tradičně dle nových unifikovaných projektů CZ LOKO , tedy AC/AC přenos výkonu, trakční kontejnery EVPÚ, EDB, pomocná pohony s AC
technologií (zde jsou však napájeny z trakčního meziobvodu), řídicí systém MSV Elektronika. Brzdová výzbroj je od ruské firmy MTZ Transmaš, kompresor a příslušenstvím Transpnevmatika.

Oba nové typy lokomotiv si kladou vysoké ambice nahradit velké výkonné šestinápravové lokomotivy v provozech, kde není jejich výkon zcela využit. Menší čtyřnápravová lokomotiva TEM LTH nebo hybridní lokomotiva TEM35 je však může spolehlivě nahradit hlavně díky AC/AC přenosu výkonu a moderní regulaci. Navíc při výrazně nižších nákladech na provoz a údržbu.

Oba prototypy se v současné době připravují na zahájení zkoušek, jejichž výsledkem bude jejich certifikace a následně se rozběhne sériová výroba. Zároveň již nyní běží přípravy dalších modifikací obou typů lokomotiv. U TEM LTH se připravuje verze pro ruský trh a TEM35 se modifikuje na TEM33, která nebude mít superkapacitor, ale dva spalovací motory Caterpillar C18.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
CZ Loko zmodernizuje část dvounápravových vozů řady MVTV 2Střecha vozu je osazena izolovanou pohyblivou pracovní plošinou.Nový kontrolní sběrač s měřícím zařízenímHybridní lokomotiva typu TEM35 se dvěma zdroji energie – spalovacím motorem Caterpillar C18 a superkapacitorem EltonUniverzální čtyřnápravová motorová lokomotiva TEM LTH pro tratě o rozchodu 1 520 mm

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Centrální dispečerské pracoviště v Praze na BalabenceCentrální dispečerské pracoviště v Praze na Balabence (56x)
O centrálním dispečerském pracovišti (tedy CDP), které by se mělo postavit (někde) v Praze, se hovoří již poměrně dlouho...
Předpis SŽDC D4 – RADIOBLOKPředpis SŽDC D4 – RADIOBLOK (52x)
Přesně 14. prosince 2014 se změnou grafikonu vlakové dopravy vstoupil v platnost zcela nový předpis SŽDC D4 – Předpis pr...
Typový rozbor nástupišť a stanic na železniční síti České republiky (47x)
Zásadním technickým elementem pro přístup cestujících do/ze zastavujících vlakových souprav jsou nástupiště. Cestující v...

NEJlépe hodnocené související články

Švýcarská firma STADLER investuje do svého vývojového centra v České republiceŠvýcarská firma STADLER investuje do svého vývojového centra v České republice (5 b.)
Když se majitel společnosti STADLER Rail, A.G., pan Peter Spuhler rozhodl v roce 2009 založit v Praze konstrukční kancel...
Elektrické jednotky RegioPanter pro Plzeňský krajElektrické jednotky RegioPanter pro Plzeňský kraj (5 b.)
Od konce listopadu 2018 uvádějí České dráhy do provozu nové elektrické jednotky RegioPanter, které jsou určeny pro regio...
STADLER Praha, s. r. o.: česká expanze v hávu švýcarského gigantuSTADLER Praha, s. r. o.: česká expanze v hávu švýcarského gigantu (5 b.)
Rok 1989 přinesl zásadní změnu nejen do budováním socialismu už unavené Československé republiky, ale i do tehdy ještě p...

NEJdiskutovanější související články

Typový rozbor nástupišť a stanic na železniční síti České republiky (3x)
Zásadním technickým elementem pro přístup cestujících do/ze zastavujících vlakových souprav jsou nástupiště. Cestující v...
Čtvrtý železniční balíček: konečně dohoda, která EU posune k liberalizaciČtvrtý železniční balíček: konečně dohoda, která EU posune k liberalizaci (1x)
Po šestiměsíčním vyjednávání dosáhly v dubnu Evropský parlament, Evropská komise a Rada EU dohody o politickém pilíři tz...
České firmy na Uralu navážou na "mrtvou trať" gulagu (1x)
Uralská dráha, kterou se chystají stavět české firmy podle dohody, podepsané dnes v Praze při návštěvě ruského prezident...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice