KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Mosty    „10 denní“ oprava železničního mostu Lukavec

„10 denní“ oprava železničního mostu Lukavec

Publikováno: 21.9.2012
Rubrika: Mosty

V roce 2011 byla stavební firmou Raeder & Falge dle projektu firmy Pontex realizována oprava mostu železniční vlečky Lovochemie, a. s., přes koridorovou elektrifikovanou dvoukolejnou trať ČD Praha – Děčín u obce Lukavec. Oprava byla velmi časově limitována, což si vyžádalo použití méně obvyklých postupů a technologií.

POPIS MOSTU 
Jednopolový celoocelový most se dvěma hlavními nosníky a prvkovou mostovkou z roku 1956. Celková šířka mostu je cca 5,30 m, délka přemostění je cca 11,7 m.

Nosná konstrukce
Nosnou konstrukci tvoří dva hlavní plnostěnné svařované nosníky o rozpětí 13,19 m, výšky 1,56 m. Pásnice nosníků jsou odstupňovaného průřezu. Vzdálenost nosníků je 5,0 m. Mostovku tvoří soustava podélníků a příčníků. Přípoje k hlavním nosníkům jsou provedeny pomocí nýtovaných spojů s příložkami. Podélné dolní ztužení je polopříčkové a je tvořeno U profily.

Ložiska
Nosná konstrukce je uložena na 6 typových mostních ložisek. Pod hlavními nosníky na severní opěře jsou pevná ocelolitinová typ I.P.4 a na jižní opěře jsou podélně pohyblivá jednoválečková typ I.V.4. Konzoly podélníků přesahující nad úložný práh jsou uloženy na jednoduchá kluzná ocelová ložiska.

Spodní stavba a založení
Mostní objekt je založen plošně. Obě opěry jsou masivní betonové monolitické z betonu zn. 105. Úložné prahy jsou železobetonové, slabě vyztužené z betonu zn. 250. Výška úložných prahů je 0,7 m. Kvalita betonu byla ověřena diagnostickým průzkumem.

Mostní svršek
Na podélníkách jsou uloženy dřevěné mostnice 0,24 × 0,26 m. Na mostnicích je upevněna kolej tvaru S49, pojistné úhelníky a pochozí podlaha z plechu tl. 6 mm.

STAVEBNÍ STAV, DIAGNOSTIKA, DŮVODY REKONSTRUKCE 
Vypracování projektu opravy a vlastní realizaci předcházely kontrolní a diagnostické práce, statický výpočet a studie proveditelnosti.

Stavební stav
V průběhu příprav bylo ověřeno, že stavební stav vlastní ocelové nosné konstrukce i ložisek je relativně dobrý. Protikorozní ochrana je na většině míst plně funkční, avšak lokálně, zejména v místech problematické aplikace nátěrových hmot, již dochází k povrchové korozi konstrukce. Při podrobné prohlídce bylo zjištěno nezanedbatelné oslabení některých prvků nosné konstrukce, ke kterému ovšem došlo již v období před provedením poslední obnovy PKO. Bylo zjištěno „opření“ konstrukce o závěrnou zídku jižní opěry.

Spodní stavba byla shledána ve velice špatném stavu. V oblastech úložných prahů byly v krajních částech opěr výrazné trhliny zasahující do oblasti ložisek. Šíře těchto trhlin
cca 10 mm (lokálně i více).

Povrch spodní stavby byl v minulosti plošně sanován, tloušťka reprofilační vrstvy byla do cca 0,1 m. Vlivem rozdílných vlast

ností oproti vlastnímu betonu opěr byla tato reprofilační vrstva porušená sítěmi trhlin. Velké části reprofilačních vrstev byly separované. Z pevnostního hlediska byla ovšem tato sanační vrstva mnohem kvalitnější než beton vlastních dříků opěr.

Stavebně technický průzkum
Průzkum potvrdil pevnosti použitého betonu odpovídající projektové dokumentaci. Je nutno ovšem konstatovat, že tato kvalita byla určována na zdravých částech odebraných vzorků, zatímco na některých částech byla zjištěna prakticky nulová pevnost se samovolným rozpadem betonu.

Průzkum rovněž prokázal nedostatečnou (u některých vzorků až fatálně) odolnost betonu spodní stavby proti mrazovému rozpadu. Na základě těchto skutečností bylo nutno konstatovat, že spodní stavba v původním stavu již zásadním způsobem nesplňovala požadavky z doby svého návrhu, natož požadavky stávajících platných předpisů. S ohledem na tyto skutečnosti byla omezena zatížitelnost objektu a rozhodnuto o provedení opravy.

Statický výpočet zatížitelnosti
Ze závěrů statického posouzení vyplynulo:

  • vlastní nosná konstrukce v dobrém stavu, zatížitelnost odpovídá hodnotě 1,33 neklasifikovaného zatížení Model 71, resp. ZUIC,
  • vlivem extrémních sil vnášených do konstrukce bezstykovou kolejí došlo k posunutí celé konstrukce včetně pevných ložisek směrem k jižní opěře, kde se konstrukce zapřela o závěrnou zídku; tento stav neumožňuje řádné dilatační pohyby konstrukce a při změnách teplot dochází k neúměrným namáháním,
  • umístění ložisek nesplňuje příslušná kriteria pro minimální vzdálenost od okraje v příčném směru
  • vzhledem k poruchám úložného prahu již není ve stávajícím stavu zajištěno zabránění posunu pevných ložisek

OPRAVA MOSTU, NEOBVYKLÉ TECHNOLOGIE 
Oprava mostu – postup
V rámci opravy bylo provedeno zejména následující:

  • výroba prefabrikovaných úložných prahů
  • ochranné bednění kotvené do dříku opěr jako ochrana podcházející trati při bouracích pracích s pochozí pracovní plošinou
  • snesení kolejnic a zábrany proti dotyku, odstrojení konstrukce (minimální rozsah nezbytný pro bezproblémové zavěšení a snesení konstrukce)
  • snesení mostní konstrukce na provizorní podpěry včetně ložisek
  • výkop za rubem závěrných zídek opěr,
  • odbourání úložných prahů a závěrných zídek opěr, úprava horního líce dříků
  • osazení, přikotvení a zmonolitnění nových prefabrikovaných úložných prahů
  • hutněný zásyp za rubem závěrných zídek a položení železničního svršku
  • nutná oprava poškozených částí NK a obnova PKO, repase ložisek,
  • osazení nosné konstrukce na nové úložné prahy, podlití ložisek
  • osazení mostního svršku s novými dilatačními spoji kolejnic

Ostatní práce již za provozu na vlečce:

  • úprava zábradlí na křídlech, výměna plechů krytu mostovky
  • odbourání degradovaného a uvolněného betonu z líce dříků opěr
  • provedení masivní kotvené přibetonávky dříku opěry
  • oprava poškozených částí křídel
  • ochranný a sjednocující nátěr sanovaných částí
  • montáž napájecího vedení zpět na opěry – izolované

Neobvyklé technologie (z pohledu prováděcí firmy)
Náročnost této stavební akce nespočívala ani tak v charakteru samotné opravy, jako v kombinaci krátkého času určené výluky koleje závodové vlečky a podmínek provozu koridorové železniční tratě pod předmětným mostem.

Z hlediska zhotovitele byly jako nejrizikovější vnímány dva technologické kroky. Demolice stávajících úložných prahů a odstranění vnější vrstvy betonu na dřících obou opěr. Demolice ÚP musela být rychlá, bezpečná směrem k nepřerušenému provozu na mezinárodní trati a nesmělo při ní dojít k zásadnějšímu poškození dříků opěr, přičemž dříky jsou z prostého betonu nízké třídy pevnosti. Proto první úvahy zhotovitele směřovaly k technologiím jako je odříznutí lanem nebo pilou, použití trhacích klínů, případně demolice za použití skalní frézy. Nicméně všechny způsoby řezání a trhání byly vzhledem k časové náročnosti nereálné. Nakonec byla zvolena varianta bourání hydraulickými bouracími kladivy na menších bagrech a tato cesta se následně i v praxi ukázala jako správná.

Demolice vnější vrstvy dříků opěr se ukázala jako ještě mnohem větší výzva. Projekt opravy předpokládal odstranění vnější obálky dříků opěr v tloušťce 300 – 400 mm a důležité bylo nerozbít opěry více, než je požadováno. Proto se myšlenky zhotovitele opět upnuly k použití skalní frézy na bagru. Tato činnost již byla podmíněna výlukou železniční tratě, což převedeno do hodinových cen výluk, byla podmínka docela vražedná. Na každou z opěr jsme si dali do plánu oboukolejnou noční výluku v trvání 4 hodin, která poté přešla pouze na výluku přilehlé koleje a trvala 7 hodin. A takto to šlo dvě noci za sebou. Tento plán musel mít opravdu minimální rezervy. V samotném průběhu pak
byla tato činnost hodně vyčerpávající, a to jak fyzicky, zejména pro strojníka bagru, tak hlavně duševně a emocionálně pro techniky zhotovitele. Stávající dříky opěr měly totiž na sobě jako vnější vrstvu pravděpodobně stříkaný beton tloušťky cca 10 – 12 cm, který byl neuvěřitelně houževnatý a tvrdý, a do kterého se hrotům skalní frézy příliš nechtělo. Ale nakonec se plánovaný záměr podařil. 

ZÁVĚR 
Realizací opravy mostu byla ověřena možnost provádět poměrně náročné opravy mostních objektů v extrémně krátkých lhůtách v obtížných podmínkách dráhy.

Lze očekávat dlouhodobý bezproblémový provoz objektu s životností i náklady na údržbu blížícími se novostavbě.

Lukavec – „10 days“ repair of the works railway bridge
Repair of the works railway bridge was made by construction company Raeder & Falge according to the design of Pontex Prague. Difficulty of the repair was caused by very short term to finished work and also by type of bridging railway – electrified corridor duorail Prague-Děčín. Main repair goals were: replacing of bearing sills of both abutments, replacement of insufficient concrete and restoration of steel structure and bearings corrosion protection.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Noční snesení nosné konstrukce jeřábemBourání dříku opěry skalní frézouStaveništní prefabrikáty nových úložných prahůBourání úložného prahu opěryOpěry připravené k reprofilaciPohled na most po dokončené opravě

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Rekonstrukce Negrelliho viaduktuRekonstrukce Negrelliho viaduktu (66x)
Od dubna roku 2017 probíhá komplexní rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze podle projektové dokumentace zpracované pr...
Rekonstrukce mostu přes Labe mezi Brandýsem nad Labem a Starou BoleslavíRekonstrukce mostu přes Labe mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví (62x)
Obyvatelé souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav se dne 6. 8. 2012 dočkali otevření posledního ze soustavy sedmi mo...
Žďákovský most z pohledu historieŽďákovský most z pohledu historie (56x)
Na jaře příštího roku si připomeneme 50. výročí zprovoznění mohutné konstrukce Žďákovského mostu pro automobilový provoz...

NEJlépe hodnocené související články

Most přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představujeMost přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představuje (5 b.)
Článek představuje stavbu mostu přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v rámci přeložky spolkové silnice B172 v Pirně...
PONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mostyPONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mosty (5 b.)
Společnost PONVIA CONSTRUCT s. r. o. je českou stavební společností. Součástí širokého portfolia služeb a činností ve st...
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČRMostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČR (5 b.)
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry – druh 4 dle TP 86:2009 jsou nejvíce používané na novostavbách a rekonstrukcí...

NEJdiskutovanější související články

Posouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolíPosouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolí (3x)
Stavba spřaženého ocelobetonového mostu byla zahájena na podzim roku 2007. Jeho nosná konstrukce byla dokončena koncem r...
Rekonstrukce železničního mostu v Boršově nad VltavouRekonstrukce železničního mostu v Boršově nad Vltavou (2x)
V roce 2015 byl uveden do provozu zrekonstruovaný most, který je součástí stavby “Revitalizace trati České Budějovice – ...
ODPOVĚĎ: K vyjádření prof. Ing. Jiřího Stráského, DSc., ke kritice zavěšeného mostu přes Odru – uveřejněno v časopise Silnice Železnice, v čísle 4/2009 (2x)
Cílem kritiky je, aby naše stavby byly trvanlivé s minimální údržbou, hospodárné a aby si investor, projektant a zhotovi...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice