KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2013    Linka metra D se začne stavět nejdříve v roce 2017

Linka metra D se začne stavět nejdříve v roce 2017

Publikováno: 26.7.2013, Aktualizováno: 29.7.2013 08:22
Rubrika: 2013

Říká v rozhovoru pro Silnice železnice generální ředitel Dopravního podniku Praha Ing. Milan Křístek. „Oproti původním odhadům ve výši 34 miliard by měl projekt být levnější přibližně o 10 miliard. V současné chvíli ale Praha nemá dostatek volných finančních prostředků na novou linku,“ je přesvědčený Křístek, se kterým jsme hovořili i o další strategii dopravy v Praze a probíhající dostavbě linky metra A.

Jak hodnotíte půlrok v čele Dopravního podniku?
Musím říci, že zatím kladně. Ucházel jsem se o funkci s tím, že chci zavést větší otevřenost a transparentnost. A to se nám podle mě díky několika novinkám daří. Na webu například zveřejňujeme nové smlouvy a ve stále větší míře využíváme elektronické aukce, které šetří peníze a navíc jsou absolutně transparentní.

Díky tomu jsme dokázali docela dost ušetřit. Předjednali jsme a hlavně zajistili výhodnější podmínky u řady smluv, u nichž jsme vypsali nová výběrová řízení. Konkrétně třeba u pojištění či nákupu pohonných hmot.

Vedení města Prahy jsme také předložili dlouhodobý plán financování Dopravního podniku, který je naprosto nezbytný pro naše další fungování a rozvoj.

S jakým rozpočtem ročně pracujete a jakou část z něj spolknou mzdy a kolik jde na investice?
Na mzdy jde ročně 4,1 miliardy korun. Příjmy z jízdného již několik let stagnují, pohybují se tak na úrovni 3,7 miliardy korun ročně. Do cen jsme nepromítli nedávné zvýšení DPH, čímž jsme cestujícím dopravu v Praze v uvozovkách zlevnili. Na investice pak jde částka přesahující 11 miliard. Spadá sem jak obnova vozového parku, tak rozvoj dopravní infrastruktury, ale i řada drobných vesměs obnovovacích investic.

Dá se vzhledem k nákupu tramvají a dostavbě metra počítat ve střednědobém horizontu s dalšími rozsáhlejšími investicemi?
Bez plánu investic na rozvoj dopravy bychom nemohli existovat. Otázka je, na co bude mít akcionář, kterým je ze 100 % Magistrát hl. m. Prahy, nakonec peníze. V plánech na rozvoj pražské dopravy máme linku metra D, rozšíření tramvajových sítí do okrajových částí Prahy, průběžné rekonstrukce infrastruktury a obnovu vozového parku, které jsou z mého pohledu nutné.

Podařilo se DPP najít na dostavbu metra potřebné stamiliony resp. je už definitivně vyřešené financování?
Všem nám spadl kámen ze srdce, když po dlouhém jednání nakonec Evropská komise rozhodla uhradit to, co nám slíbila. Dotace EU ve výši 7,4 miliardy korun uhradí přibližně třetinu z celkových nákladů 22 miliard na dostavbu šestikilometrové trasy do Motola včetně čtyř stanic.

Jak jste zatím spokojený s pracemi na metru?
Byl jsem se osobně podívat na dokončení razicích prací Tondy s Adélou v Dejvicích a musím říci, že to byl ohromný zážitek vidět oba razící štíty v akci. Metro se z Vypichu na Dejvickou stavělo pomocí nejnovější technologie TBM-EPB, která vyniká svou rychlostí. V této věci panuje spokojenost.

Je podle vás reálné, aby se nové stanice zprovoznily před plánovaným termínem v listopadu 2014?
Dodavatel stavby počítá s harmonogramem otevření kolem poloviny listopadu 2014. V současné době jednáme o opatřeních, která by umožnila otevřít metro již na konci letošního září 2014. Určité zpoždění a prodražení způsobilo odlišné geologické podloží, které bylo pevnější, než se v rámci prvotních geologických průzkumů zdálo. Dále jsme se museli vypořádat se zpožděním začátku stavby kvůli stavebnímu povolení a z toho plynoucích úprav projektu. Zda se podaří termín otevření metra zkrátit, zjistíme až po uzavření smluv s dodavateli vlakového zabezpečovače, výtahů a eskalátorů. Nemohu tak zatím garantovat otevření během září 2014, ačkoliv chápu motivaci politické reprezentace, která chtěla metro „darovat“ Pražanům před blížícími se volbami do zastupitelstva příští rok.

Jaký je stav projektování trasy D z Pankráce do Písnice a kdy je podle vás reálný start výstavby? A dá se odhadnout, kolik by mohl plánovaný projekt stát?
Bývalé vedení Prahy vloni prezentovalo úspornou variantu projektu, že by metro vedlo z Pankráce do Písnice. Oproti původním odhadům ve výši 34 miliard by měl projekt být levnější přibližně o 10 miliard. V současné chvíli ale Praha nemá dostatek volných finančních prostředků na novou linku metra a pochybuji, že se začne dříve než v roce 2017. Žádali jsme však magistrát, abychom obdrželi finanční prostředky na dopracování projektové dokumentace a byli v případě kladného rozhodnutí na akci připraveni.

Plánovali jste stavět i výtahy pro vozíčkáře ve stanicích Můstek, Anděl a I. P. Pavlova, jak jsou projekty daleko a kdy by mohly být dostavěny?
Výtah na stanici Můstek je složitý v tom, že spojí obě linky metra, tedy A i B. Výtah by měl být umístěn naproti Adamově lékárně, ale v místě stavby je bohužel i velké množství historických podzemních sítí. Uprostřed historického centra Prahy se tak staví podstatně složitěji než v okrajových částech Prahy. Ani realizace výtahů ve stanicích Anděl a I. P. Pavlova nejsou jednoduchou záležitostí. Zprovoznění všech uvedených výtahů předpokládáme na konci roku 2014, případně začátkem roku 2015. Zároveň jsme zahájili přípravu na realizaci nových výtahů ve stanicích Palmovka a Roztyly.

Na konci roku se měnil management DPP, jste v tuto chvíli spokojen s týmem, který máte kolem sebe?
V tuto chvíli jsem s týmem v zásadě spokojen, budoucí změny ale nevylučuji.

V jaké fázi je vyšetřování problémových zakázek z minulosti?
V březnu letošního roku jsme například vypsali výběrové řízení na forenzní audit. Kromě pokračování v úpravách stávajících smluv, nebo rovnou jejich vypovídání, jsme na konci května jmenovali nového šéfa auditu Ing. Lukáše Wagenknechta, který má zkušenosti z Českého institutu interních auditorů a think tanku Good Governance. Dále také v rámci vyšetřování plně kooperujeme s Policií ČR a předáváme jim veškeré materiály, které si vyžádají.

Jaká je vaše vize rozvoje dopravy v Praze a vedení DPP za současného stavu financování a jak by měl podle vás DPP vypadat, až ho jednou opustíte?
Dovolím si začít tím, jak by Dopravní podnik měl jednou vypadat – rád bych, aby z DPP byla firma, ve které chtějí pracovat mladí a talentovaní lidé. Musíme se tak oprostit od negativ a přehrabování se v minulosti a více si věřit. Již teď poskytujeme dle nezávislých výzkumů 4. nejlepší městskou dopravu v Evropě. Podnik jako takový je fungující a poskytujeme kvalitní služby zákazníkům. Co se týče vizí rozvoje dopravy, zde úzce spolupracujeme s dopravním odborem MHMP a o některých dalších investicích, jako například do rozvoje tramvajových sítí, jsem již hovořil.

V čem se liší řízení společnosti velikosti DPP od vašich předchozích manažerských zkušeností v nadnárodních korporacích?
Větší míra kooperace a závislosti rozhodnutí na různých stranách. Zde mám na mysli zejména velmi silné odbory – v Dopravním podniku působí 17 odborových organizací a některé změny v koncepci vedení podniku nelze prosadit tak rychle, jak bychom někdy chtěli. Druhá věc je, že 100% akcionářem je MHMP, takže se zodpovídáme politické reprezentaci města, která se může někdy často měnit, jak jsme v posledních letech viděli ve střídání koalicí a primátorů.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
V plánech na rozvoj dopravy je i linka D pražského metra.Evropské dotace uhradí přibližně třetinu z celkových nákladů 22 miliard na dostavbu metra A.Milan Křístek, generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Silnice I/9 Dubice – Dolní Libchava, obchvatSilnice I/9 Dubice – Dolní Libchava, obchvat (70x)
Předmětem stavby je přeložka trasy silnice I/9 jako obchvatu České Lípy a Nového Boru, konkrétně jedna ze tří částí obch...
Stavba silnice „R35 Hořice – Sadová“ (35x)
V prosinci roku 2012 vydal Stavební úřad Městského úřadu Hořice územní rozhodnutí na stavbu „R35 Hořice – Sadová“. S ohl...
Silnice I/38: obchvat KolínaSilnice I/38: obchvat Kolína (25x)
V úrodné polabské nížině na obou březích Labe se rozkládá město Kolín. Bohaté archeologické nálezy z města i jeho nejbli...

NEJlépe hodnocené související články

Na konci příštího týdne zahájí Ředitelství silnic a dálnic opravy na rychlostní silnici R7 ve Středočeském kraji (4.8 b.)
V neděli 27. 10. 2013 budou zahájeny opravy na rychlostní silnici R7 v úsecích mezi Prahou a Knovízí ve Středočeském kra...
Nový bezpečnostní prvek pro dispečink 1. Národního železničního koridoru (4.5 b.)
Dopravny a dispečinky 1. Národního železničního koridoru (1. NŽK) jsou nově vybaveny moderními ovládacími terminály. Jej...
Letos se opraví nejvíce kilometrů dálnic v historiiLetos se opraví nejvíce kilometrů dálnic v historii (4.5 b.)
Už teď je jisté, že v roce 2013 bylo opraveno historicky nejvíce kilometrů dálnic. Tento pozitivní vývoj je možný díky s...

NEJdiskutovanější související články

Pokračuje oprava dálnic D1 a D2 v Brně (1x)
ŘSD tuto neděli zahájí pokračování v rozsáhlé opravě průtahu dálnic D1 a D2 u Brna. Oprava mezi km 193,8 a 199,3 byla z ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice