KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2013    Eurovia není preferována. Česká televize uvádí zavádějící informace

Eurovia není preferována. Česká televize uvádí zavádějící informace

Publikováno: 16.12.2013
Rubrika: 2013

Ředitelství silnic a dálnic se ohrazuje proti reportáži České televize ze dne 12.12.2013 „Eurovia vytáhne ze státu stovky miliónů korun“. Obsah reportáže je zavádějící a zmiňuje celou řadu nepřesností. 

Česká televize požadovala dne 11.12.2013 vysvětlení k zakázkám ŘSD realizovaným podle tzv. JŘBU (jednací řízení bez uveřejnění) v období k 1.10.2013 (toto datum bylo záměrné a účelově mělo odkazovat na datum nástupu nového generálního ředitele Pavla Kočici). 

Redaktor České televize se ve svých dotazech snažil poukázat na vybrané zakázky realizované podle JŘBU v souvislosti se společností Eurovia. Podle charakteru otázek se snažil redaktor upozornit na to, že byla společnost Eurovia v rámci vypořádání projektů realizovaných podle JŘBU (od 1.10.2013) ze strany ŘSD preferována. 

Dne 12.12.2013 pak byla odvysílána v České televizi reportáž a na webu České televize umístěna zpráva na uvedené téma. Obsahem je celá řada nepřesností, vůči kterým se ŘSD ohrazuje. 

Základní nepřesnosti uvedené v reportáži České televize: 

  1. Reportáž ČT: „Většinu zakázek, které bez soutěže zadalo ŘSD od říjnového nástupu nového šéfa, získala Eurovia.“

    Skutečnost: ŘSD žádné zakázky podle JŘBU v průběhu října a listopadu nezadalo. Uvedené zakázky byly fakticky zahájeny v minulosti. Společnost Eurovia není zhotovitelem většiny zakázek, které řeší ŘSD formou JŘBU (jednací řízení bez uveřejnění). Nebylo tomu tak do 1.10.2013, ani po tomto datu. 

  2. Reportáž ČT: „ŘSD totiž během října a listopadu zadalo bez výběrového řízení 17 zakázek celkem za 750 miliónů korun“.

    Skutečnost:
     ŘSD žádné zakázky podle JŘBU nezadalo v průběhu října a listopadu. Uvedené případy byly fakticky zahájeny v minulosti. Ještě před nástupem Pavla Kočici. Nejedná se tedy o změny nové, které se objevily v posledním období. Ale o vypořádání a zprocesování postupů a činností, které na stavbách proběhly v minulosti. Této problematice jsme věnovali celý rok 2013 a část roku loňského. Nejde tedy o zakázky zadávané od 1.10.2013. 

Objektivní situace v souvislosti s JŘBU
ŘSD aktuálně řeší k 1.10.2013 a dále přibližně 40 konkrétních zakázek a z nich vzniklých pohledávek formou JŘBU realizovaných v minulosti jako změny během výstavby. Tyto zakázky určitě nerealizuje pouze společnost Eurovia. Naopak, při porovnání objemu pohledávek se v seznamu objevuje mnoho jiných zhotovitelů. 

Uvedených 40 konkrétních případů bylo fakticky na stavbách zahájeno v minulosti. Ještě před nástupem Pavla Kočici. Nejedná se tedy o změny nové, které se objevily v posledním období. Ale o vypořádání a zprocesování postupů a činností, které na stavbách proběhly v minulosti. Této problematice jsme věnovali celý rok 2013 a část roku loňského. 

Opakujeme, že se k datu od 1.10.2013 jedná o zhruba 40 zakázek s účastí celé řady zhotovitelů. Společnost Eurovia se objevuje pouze u některých z nich a většinou jako člen sdružení. V žádném případě však nejde o největšího příjemce finančně vypořádaných ZBV.

Nejedná se také o činnost vyvolanou novým generálním ředitelem Pavlem Kočicou. Všechny práce na kontrole zakázek realizovaných podle JŘBU a jejich vypořádání provádělo již předchozí vedení a současný generální ředitel na tyto práce kontinuálně navázal. 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Silnice I/9 Dubice – Dolní Libchava, obchvatSilnice I/9 Dubice – Dolní Libchava, obchvat (70x)
Předmětem stavby je přeložka trasy silnice I/9 jako obchvatu České Lípy a Nového Boru, konkrétně jedna ze tří částí obch...
Stavba silnice „R35 Hořice – Sadová“ (36x)
V prosinci roku 2012 vydal Stavební úřad Městského úřadu Hořice územní rozhodnutí na stavbu „R35 Hořice – Sadová“. S ohl...
Silnice I/38: obchvat KolínaSilnice I/38: obchvat Kolína (25x)
V úrodné polabské nížině na obou březích Labe se rozkládá město Kolín. Bohaté archeologické nálezy z města i jeho nejbli...

NEJlépe hodnocené související články

Na konci příštího týdne zahájí Ředitelství silnic a dálnic opravy na rychlostní silnici R7 ve Středočeském kraji (4.8 b.)
V neděli 27. 10. 2013 budou zahájeny opravy na rychlostní silnici R7 v úsecích mezi Prahou a Knovízí ve Středočeském kra...
Nový bezpečnostní prvek pro dispečink 1. Národního železničního koridoru (4.5 b.)
Dopravny a dispečinky 1. Národního železničního koridoru (1. NŽK) jsou nově vybaveny moderními ovládacími terminály. Jej...
Letos se opraví nejvíce kilometrů dálnic v historiiLetos se opraví nejvíce kilometrů dálnic v historii (4.5 b.)
Už teď je jisté, že v roce 2013 bylo opraveno historicky nejvíce kilometrů dálnic. Tento pozitivní vývoj je možný díky s...

NEJdiskutovanější související články

Pokračuje oprava dálnic D1 a D2 v Brně (1x)
ŘSD tuto neděli zahájí pokračování v rozsáhlé opravě průtahu dálnic D1 a D2 u Brna. Oprava mezi km 193,8 a 199,3 byla z ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice