KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Mosty    D3 – Žilina (Strážov) – Žilina (Brodno) – Estakáda na D3 v km 7,500 nad cestou I/18, tratí ŽSR a vodní nádrží Hričov

D3 – Žilina (Strážov) – Žilina (Brodno) – Estakáda na D3 v km 7,500 nad cestou I/18, tratí ŽSR a vodní nádrží Hričov

Publikováno: 19.8.2016
Rubrika: Mosty

Estakáda 223-00 je součástí úseku slovenské dálnice D3, který navazuje na již dokončenou část D3 na západním okraji města a tvoří severo-západní obchvat. Na svém konci se úsek napojuje na stávající silnici I/11 vedoucí k hranicím s ČR a s Polskem. Součástí úseku je směrově rozdělený 2,2 km dlouhý tunel Považský Chlmec, na nějž přímo navazuje druhý mostní objekt na tomto úseku. Objednatelem výstavby je Národná diaľničná spoločnosť a úsek je spolufinancovaný z fondů Evrospké Unie.

ZÁKLADNÍ POPIS MOSTU
Mostní objekt je tvořený dvěma konstrukcemi, samostatně jednou pro každý jízdní směr. Co do délky se jedná o jeden dilatační celek, přičemž nosná konstrukce levého mostu má délku cca 1 493 m a je rozdělena do 31 polí. Pravá konstrukce má délku 1 437 m a je rozdělena do 30 polí. Rozpětí dvou hlavních polí mostu je dáno požadavkem správce toku na 110,0 m v prostoru vodního díla Hričov (v hlavním proudu řeky Váh), viz obr. 2.

Pro potřeby projektové přípravy a výstavby mostu byly konstrukce rozděleny do čtyř technologických celků, přičemž každý celek je realizován pomocí jiné technologie výstavby. K výstavbě mostu jsou použity technologie pevné skruže, posuvných skruží s horním nosníkem a symetrické letmé betonáže.

ZALOŽENÍ MOSTU
Mostní objekt je založen na velkoprůměrových vrtaných pilotách. Část letmé betonáže je založena na pilotách průměru 1 500 mm, estakádní části menších rozpětí potom na pilotách průměru 1 200 mm. Délka pilot se pohybuje od 12,0 m po 17,0 m. Piloty jsou v patě vetknuty na délku cca 2,0 – 3,0 m do vrstev jílovců R5-R4.

Pro ověření návrhových parametrů založení byly v každém technologickém celku provedeny zatěžovací zkoušky systémových pilot u vybraných základů. Celkem bylo provedeno 8 ks statických zatěžovacích zkoušek, které ve všech případech potvrdily předpoklady přijaté v návrhu založení.

V prostoru vodního díla Hričov vznesl správce toku požadavek na zajištění stálého průtoku. Pro zachování průtočného profilu je dočasná sypaná hráz a z toho plynoucí výstavba mostu v prostoru vodního díla rozdělena do dvou etap. V první fázi je zbudována přístupová komunikace pro výstavbu dvou párů vahadel z pravého břehu. Po jejich dokončení bude přístupová cesta rozebrána a bude zbudován přístup z levého břehu pro realizaci zbývajících vahadel.

SPODNÍ STAVBA
Pilíře estakádní části mají konstantní průřez o rozměrech 4,50 × 1,70 m a jsou budovány v betonážních taktech výšky 4,5 m. Na hlavicích pilířů jsou osazena ložiska, vždy jedno jednosměrné a jedno všesměrné. V průběhu výstavby dochází několikrát ke změně polohy dočasných pevných bodů a tím i ke změně směru deformací od předpětí, smršťování a dotvarování. Jelikož finální „pevný bod“ se nachází přibližně u středových podpěr letmo betonované části, jsou všechny příčníky a s nimi i jednotlivá pole estakádních částí geometricky přednastavena spolu s ložisky. Maximální přednastavení je navrženo na příčníku O1L a činí 310 mm.

Most se nachází v přímé blízkosti železniční trati se stejnosměrnou trakcí 3kV, je proto zatříděn do stupně korozní agresivity č.4. Z toho důvodu je nosná konstrukce od spodní stavby elektricky oddělena osazením ložisek do vrstvy plastmalty. Na hlavicích pilířů je dále vedle ložisek navrženo ještě jiskřiště pro ochranu před přepětím od atmosférických výbojů.

V části letmé betonáže je nosná konstrukce se spodní stavbou spojena monoliticky – rámově a přes vrubové klouby umístěné v hlavách pilířů pod zárodky vahadel. Pilíře tvoří dvojice štíhlých stěn tloušťky 900 mm ve tvaru písmene „V“, pilíře jsou v patě na výšku cca 2,5 m spojeny monolitickým ztužením průřezu – viz obr. 4.

NOSNÁ KONSTRUKCE
Nosnou konstrukci mostu tvoří dodatečně předpjatý betonový spojitý nosník. Nosné konstrukce estakádní části jsou předepnuty pouze soudržným předpětím. V části letmé betonáže jsou do komor doplněny kabely volné, nesoudržné. Základní příčný řez estakádní části tvoří dvojtrám konstantní výšky 3,0 m. Šířka nosných konstrukcí mostu je 13,10 m. Vnější konzoly mostovkové desky jsou vyložené na délku 2,60 m a mají proměnnou tloušťku od 425 mm v místě vetknutí po 230 mm na okraji NK.

Šířka trámů ve dně je 650 mm s postupných rozšířením směrem k desce až na 750 m. Vlivem nestejnoměrných délek polí v prvním technologickém celku a z toho vyplývající statické náročnosti jsou trámy u podpor rozšířené až na hodnotu 1 200 mm ve dně trámů. V místě rozšíření trámů je pro zachycení účinků od změny střednice a z toho plynoucích lokálních účinků navrženo příčné ztužidlo u dna trámů. 

Trámy estakádní části mostu jsou uloženy na pilíře spodní stavby nepřímo přes mezilehlé příčníky. V částech budovaných pomocí výsuvných skruží Strukturas a BERD jsou příčníky budovány v předstihu a slouží pro najetí skruží před betonáží. K zajištění stability při nájezdu byly do hlav pilířů realizovány kotevní výztuže a dočasné smykové zarážky – viz obr. 5, které jsou odstraňovány po betonáži předmětných polí.

Koncepce drah předpínací výztuže byla velmi ztížena omezujícími podmínkami návrhové normy v kombinaci s vysoko položeným těžištěm průřezu. Množství předpínací výztuže sloužící pro eliminaci tahových polí spodních vláken uprostřed rozpětí polí působí v místech podpor rozsáhlé tahové oblasti, které v prvním návrhu zasahovaly až do drah předpětí. Související problém po úpravě drah je následné posouzení těchto oblastí na mezní stav použitelnosti – omezení šířky trhlin, který vyžaduje umístění několika vrstev výztuže do oblasti dna trámů – viz obr. 5.

Přechodové příčníky budou realizovány s výrobním podvýšením a po spojení mostu s letmo betonovanou částí bude na těchto podpěrách realizováno přizvednutí o 20 mm, které vnese do spodních vláken trámů tlak, který omezí efekt záporných ohybových momentů od předpětí soudržného i volného, které je vedeno z letmé betonáže a je zde zakotveno.

Estakádní část s rozpětím 42 m je předepnuta 12 kabely, část s rozpětím 44 m pomocí 14 kabelů složených z 19 lan. Stykování předpínací výztuže je řešeno pomocí překotvování na příčnících v kombinaci se spojkami předpětí v pracovních spárách. 

Část nosné konstrukce přes vodní dílo Hričov budovaná letmou betonáží je tvořena komorovým průřezem proměnné výšky, který svým vnějším obrysem přímo navazuje na vnější obrys estakádní části. Výška průřezu je tedy proměnná od 3,0 m v místě přechodu z estakádní části dvojtrámu po 6,0 m v místě podepření – viz obr. 6. Tloušťka stěn se po délce mění v několika krocích, tloušťka spodní desky je proměnná plynule.

Vahadlové kabely jsou tvořeny z 19 lan, kabely umístěné v dolní desce jsou z 12 a 19lanových jednotek. Volné kabely z 31 lan jsou vedeny po celé délce komorové části, vždy přes dvě pole, jsou kotveny v příčnících a jejich dráha je lomena v deviátorech pomocí všesměrných tvarovek vkládaných do bednění.

S ohledem na stupeň korozní agresivity prostředí je předpětí zahrnuto do souboru opatření pro omezení vlivu bludných proudů. Kotvy předpětí v každé etapě jsou vodivě propojeny a připojeny k armokoši nosné konstrukce, která tak tvoří souvislý vodič po celé délce mostu. Na koncových příčnících jsou umístěny destičky pro měřeníbludných proudů.

Zárodek letmo betonované části je budován ve dvou fázích pro redukci tíhy a tím nároků na skruž pro bednění. Po vybetonování spodní desky a části stěn je již zárodek samonosný pro dobetonování zbytku stěn a horní desky mostovky.

Při betonáži polí na přechodu mezi letmou betonáží a částí stavěnou skruží BERD bude zbývající část mezi vahadlem a příčníkem betonována vozíky s využitím motnážní podpěry založené plošně s rektifikací polohy NK pomocí lisů.

Ke spojení mostu do jednoho dilatačního celku dojde po vybudování posledního páru vahadel z levého břehu Váhu.

PŘÍSLUŠENSTVÍ
Z toho, že most tvoří jeden dilatační celek, plynou nároky na příslušenství mostu, především na kapacitu mostních závěrů a detaily dilatací svodidel, zábradlí, odvodnění a kabeláže ISD. Most bude vybaven na části protihlukovou stěnou výšky 4,0 m, na části stěnou výšky 2,5 m. Na zbývající délce bude zábradlí výšky 1,1 m doplněno o sloupy výšky 4,5 m, z nichž každý desátý bude osvětlený a bude tvořit vizuální překážku, která má za cíl snížit mortalitu ptactva po zbudování překážky v přirozené lokalitě.

U pilířů letmo betonovaných částí jsou navrženy ledolamy chránící pilíře před plovoucími překážkami a tvořící zároveň výplň prostoru mezi stojkami podpěr proti usazování nečistot.

VÝSTAVBA
Výstavba mostu probíhá postupně podle časových a prostorových možností. Po realizaci pilotového založení jsou zhotoveny základy a pilíře podpěr. Výstavba nosných konstrukcí probíhá několika různými technologiemi po etapách, během nichž dochází ke změnám dočasných pevných bodů. Po zmonolitnění (spojení) jednotlivých částí v jeden dilatační celek bude realizováno zvedání, a budou předepnuty volné kabely letmo betonované části. Osazením příslušenství výstavba končí.

ZÁVĚR
Od roku 2014 až do pozdního léta roku 2017 probíhá u Žiliny realizace mimořádně náročné mostní konstrukce, v mimořádně náročných podmínkách. Dosud realizované konstrukce nesou vysokou kvalitu betonovaných částí.

D3 – Žilina (Strážov) – Žilina (Brodno) – The flyover at km 7,500 of D3, over Route I/18, Railway and Hričov reservoir
The article describes the project of the bridge, which is currently under construction near the city of Žilina in Slovakia. Two separate bridges, one for each route direction, have been considered. The bridge is designed as post-tensioned prestressed concrete girder. The cross-section is formed by twin-T-girder with constant height, partly joined to the box girder with variable height. The largest span length is 110,0 m and several technologies are used for the construction of the bridge.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Situační mapa úsekuObr. 2 – Schematické podélné řezyObr. 3 – Příčný řez estakádní částí mostuObr. 4 – Příčný řez částí letmé betonážeObr. 5 – Příčník (zárodek) nosné konstrukce druhého technologického celkuObr. 6 – Betonáž vahadel 20L + 21L a 18P + 19P současně

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Netradiční lávky pro pěšíNetradiční lávky pro pěší (79x)
Lávky pro pěší jsou specifickou oblastí projektování mostních konstrukcí. Je u nich kladen výrazný důraz jak na architek...
II/104 Davle, most ev. č. 104-001 přes řeku Vltavu v obci DavleII/104 Davle, most ev. č. 104-001 přes řeku Vltavu v obci Davle (68x)
Most v Davli, který ležící na soutoku řeky Vltavy a Sázavy, byl v letech 2017 – 2018 komplexně rekonstruován. Převádí ko...
Žďákovský most z pohledu historieŽďákovský most z pohledu historie (67x)
Na jaře příštího roku si připomeneme 50. výročí zprovoznění mohutné konstrukce Žďákovského mostu pro automobilový provoz...

NEJlépe hodnocené související články

Most přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představujeMost přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v Pirně se představuje (5 b.)
Článek představuje stavbu mostu přes údolí Gottleuby (Gottleubatalbrücke) v rámci přeložky spolkové silnice B172 v Pirně...
PONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mostyPONVIA CONSTRUCT s. r. o.: nejen provizorní mosty (5 b.)
Společnost PONVIA CONSTRUCT s. r. o. je českou stavební společností. Součástí širokého portfolia služeb a činností ve st...
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČRMostní závěry s jednoduchým těsněním spáry v ČR (5 b.)
Mostní závěry s jednoduchým těsněním spáry – druh 4 dle TP 86:2009 jsou nejvíce používané na novostavbách a rekonstrukcí...

NEJdiskutovanější související články

Posouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolíPosouzení indikací ve svarech lamelových pásnic mostu přes Lochkovské údolí (3x)
Stavba spřaženého ocelobetonového mostu byla zahájena na podzim roku 2007. Jeho nosná konstrukce byla dokončena koncem r...
Rekonstrukce železničního mostu v Boršově nad VltavouRekonstrukce železničního mostu v Boršově nad Vltavou (2x)
V roce 2015 byl uveden do provozu zrekonstruovaný most, který je součástí stavby “Revitalizace trati České Budějovice – ...
ODPOVĚĎ: K vyjádření prof. Ing. Jiřího Stráského, DSc., ke kritice zavěšeného mostu přes Odru – uveřejněno v časopise Silnice Železnice, v čísle 4/2009 (2x)
Cílem kritiky je, aby naše stavby byly trvanlivé s minimální údržbou, hospodárné a aby si investor, projektant a zhotovi...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice