KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Doprava    Autobusem i vlakem můžete přes hranice s jízdenkou EgroNet

Autobusem i vlakem můžete přes hranice s jízdenkou EgroNet

Publikováno: 22.10.2009
Rubrika: Doprava

V bavorském Bayreuthu proběhla 20. října výroční konference Kooperačního sdružení EgroNet. Tento jedinečný dopravní systém byl spuštěn v roce 2000 v srdci střední Evropy na pomezí čtyř zemí – Bavorska, Duryňska, Saska a Karlovarského kraje, tedy v oblasti Euregia Egrensis.

Jedná se o přeshraniční dopravní systém, ve kterém je na jednu jízdenku EgroNet možné cestovat na vybrané síti tratí a linek vlakem a autobusem. Členy sdružení jsou zemské okresy, města, kraje a svazy dopravců. Za českou stranu jsou ve sdružení Karlovarský kraj a město Cheb. Jednotliví železniční a autobusoví dopravci pak poskytují přepravní služby za stanovených tarifních podmínek.

Na konferenci EgroNetu v bavorském Bayreuthu byl přijat dvacátý člen sdružení (město Weiden z Bavorska). Členové přijali plán činnosti na příští rok (vydávání publikací, účast na veletrzích cestovního ruchu v SRN a v ČR – celkem přibližně 30 akcí ročně). Na konferenci navazovalo také Sympozium železniční dopravy na téma „EgroNet: Nové příležitosti pro rozvoj přeshraniční dopravy“ za účasti zástupců ministerstev doprav ČR a Bavorska. „Byla představena koncepce přeshraniční dopravy mezi ČR a SRN, konkrétně se řešily např. možnosti a varianty propojení Nürnberg – Praha, Selb – Aš a propojení Bayerwald – Šumava,“ uvedl Zdeněk Suchan, ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary, a.s., který se konference zúčastnil.

Autobusy Karlovy Vary, a.s. se významnou měrou podílí na předprodeji jízdenek EgroNet i na přepravních službách v rámci Karlovarského kraje.

Jízdenka EgroNet platí jeden den a zatím stojí v ČR 100 Kč. Při zakoupení dvou jízdenek je může využít až šest osob, dva dospělí a čtyři děti do 14 let. „V souvislosti s cenou jízdenky byla na konferenci připomenuta nutnost řešení přibližování tarifu na české a německé straně – EgroNet jízdenka v ČR vyjde na 100 Kč (přibližně čtyři eura) a v SRN na 15 eur – sblížení ceny jízdného ve sdružení EgroNet bude nutné řešit v okamžiku přistoupení ČR do eurozóny,“ vysvětlil Suchan.

Síť spojení v regionu, který zabírá plochu 15 tisíc km2 a kde žijí 3 miliony obyvatel, nabízí řadu zajímavých výletů. „Po předložení jízdenky EgroNet je možné využít i různé slevy na vstupném, například na Chebském hradu nebo do moderního areálu skokanského lyžařského můstku Vogtland Arena v Klingenthalu. Jedná se o moderní integrovaný dopravní přeshraniční systém,“ zdůraznil výhody EgroNetu Suchan.

Pro cestující jsou vydávány také knižní informace o jízdních řádech, nabídky využití návštěvy konkrétních pamětihodností, informace k tarifním podmínkám. Informace zájemci naleznout také na webových stránkách EgroNetu. (http://www.egronet.de/index.php?gapath=Tschechisch&CID=34)

„V příštím roce oslaví EgroNet deset let od svého vzniku. V rámci tohoto výročí proběhnou v květnu oslavy ve Vogtlandsku a také v Karlovarském kraji, kde připravujeme s ostatními dopravci akci Den veřejné dopravy. Myslím, že se mají občané i turisté v Karlovarském kraji na co těšit,“ odhalil plány EgroNetu na příští rok Suchan.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zeleň a rozhled na pozemních komunikacíchZeleň a rozhled na pozemních komunikacích (108x)
Bezpečnost je v souvislosti s provozem na pozemních komunikacích jedno z nejčastěji skloňovaných slov. Bohužel se v souv...
Problematika přeprav nadměrných a nadrozměrných nákladů po pozemních komunikacíchProblematika přeprav nadměrných a nadrozměrných nákladů po pozemních komunikacích (100x)
Strojírenství a průmysl mají v České republice dlouholetou tradici. Zmíněná odvětví produkují často výrobky, které svými...
Možnosti aplikace uspořádání 2+1 na silnice I. třídy v ČRMožnosti aplikace uspořádání 2+1 na silnice I. třídy v ČR (72x)
V roce 2013 jsme zpracovávali studii pro ŘSD, která měla za úkol doporučit a vyhledat možnosti uplatnění uspořádání 2+1 ...

NEJlépe hodnocené související články

Turbo‑okružní křižovatky v České republiceTurbo‑okružní křižovatky v České republice (5 b.)
Stále ještě poměrně novým typem okružních křižovatek v České republice jsou turbo‑okružní křižovatky (někdy též označova...
Možnosti aplikace uspořádání 2+1 na silnice I. třídy v ČRMožnosti aplikace uspořádání 2+1 na silnice I. třídy v ČR (5 b.)
V roce 2013 jsme zpracovávali studii pro ŘSD, která měla za úkol doporučit a vyhledat možnosti uplatnění uspořádání 2+1 ...
Verejné terminály intermodálnej prepravy Bratislava a LeopoldovVerejné terminály intermodálnej prepravy Bratislava a Leopoldov (5 b.)
Neustály nárast podielu cestnej prepravy na prepravnom trhu v Európe spôsobuje znižovanie mobility a trvalo udržateľného...

NEJdiskutovanější související články

Problematika přeprav nadměrných a nadrozměrných nákladů po pozemních komunikacíchProblematika přeprav nadměrných a nadrozměrných nákladů po pozemních komunikacích (1x)
Strojírenství a průmysl mají v České republice dlouholetou tradici. Zmíněná odvětví produkují často výrobky, které svými...
Nové nejluxusnější autobusy Student Agency express na pravidelné lince Praha - BrnoNové nejluxusnější autobusy Student Agency express na pravidelné lince Praha - Brno (1x)
Student Agency express, největší autobusový dopravce na dálkových linkách v České republice, nasadil do provozu první z ...
VIDEO: Test brzdných drah (1x)
Pěkně zpracované video BESIP a VOLVO z testu brzdé dráhy uskutečněného na TRUCKFESTU 2008 v Hradci Králové....

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice