KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Žlutočerná těžká vozba v drnovické pískovně

Žlutočerná těžká vozba v drnovické pískovně

Publikováno: 22.6.2009
Rubrika: Stavební stroje

Společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r. o. i letos připravila pro zájemce o stroje Caterpillar RoadShow, která jim umožnila vyzkoušet si je přímo v terénu. Během prvních tří zastávek na několika místech České republiky se CatRoadShow zúčastnilo již zhruba 500 současných i potenciálních klientů společnosti Phoenix-Zeppelin, spol. s r. o. V týdnu od 21. do 23. 4. proběhla poslední akce v pískovně společnosti SEDOS a. s. v Drnovicích. Vedle strojů Caterpillar se předvedla rovněž hutnící technika Weber MT a služba satelitního sledování stroje Product Link.

CatRoadShow umožnila zákazníkům prověřit vlastnosti a ovladatelnost celé řady stavebních strojů malé a střední třídy značky Caterpillar
v podmínkách pískoven. Čili v prostředí, které je nasazení těchto strojů nejbližší. Z malých kompaktních strojů se představily například Caterpillar 226B2, 256C, 301.8C, 303.5CCR a také novinka posledního roku 279C, které mohou najít uplatnění v širokém rozsahu činností, a to nejen stavebních.

Tyto smykem řízené nakladače jsou mimořádně výkonné a univerzální. Snadno se ovládají, udržují a jsou pro ně zabezpečeny veškeré služby zákazníkům. Vyznačují se tradiční spolehlivostí, dlouhou životností a vysokou produktivitou i v nejnáročnějších provozních podmínkách.

Zmiňovaná novinka 279C má provozní hmotnost 4.487 kg, objem lopaty 0,48 m3, statický klopný moment 2.941 kg a jmenovitou nosnost 1.572 kg. Je představitelem zcela nové generace kompaktních pásových nakladačů. Díky velmi malému měrnému tlaku jsou tyto stroje vhodné především do méně únosných půd a pro vysoké nároky při stavbě a zakládání např. sportovních a golfových hřišť. Tyto stroje kombinují výhody šasi z kompaktních smykem řízených nakladačů s pásovým podvozkem s pryžovými pásy. Tím je docíleno malých měrných tlaků, vysoké trakce v měkkém terénu a díky velké styčné ploše pásu s terénem také vynikající stability při práci na svazích.

Hnací kola jsou posazena nad úrovní terénu, podobně jako u pásových dozerů, a jsou tak izolována od rázových zatížení a znečištění. Hydrostatický pohon s pilotním joystickem umožňuje citlivé ovládání. Tyto stroje v rámci celé CatRoadShow také vyjížděli přímo k zákazníkům na základě jejich požadavků. Kdo nestihl prezentaci v pískovně, objednal se a stroje Caterpillar přijely klidně až k němu na dvůr.

V pískovnách byly pro zákazníky k odzkoušení připraveny také stroje M313D, 924H, 308D CR SB, 442E a TH 414 s plošinou. Hlavním záměrem při vývoji nových kolových rýpadel Cat série D bylo dosažení větší nosnosti, většího pohodlí a snížení provozních nákladů. Kabina a elektronický systém řízení byly převzaty z pásových rýpadel Cat a optimálně upraveny pro použití na kolovém rýpadle. Tyto stroje dosahují až o 15 % větší zdvihové síly při podstatně zlepšené stabilitě díky vyššímu provoznímu tlaku hydrauliky a kinematice.

Stejně jako pásová rýpadla série D jsou i nová kolová rýpadla Cat vybavena kontrolním systémem stroje Multipro s automatickou volbou priorit a výkonnostního režimu, automatickým snížením otáček při přestávkách v práci a signalizací přetížení. Především při použití přídavných zařízení poskytuje nové ovládání jedinečné možnosti, neboť uchovává hydraulické tlaky a průtoková množství pro 5 volně volitelných přídavných zařízení a umožňuje při výměně nástrojů optimální nastavení hydrauliky pouhým stisknutím tlačítka. Tím odpadá ruční dodatečné seřizování hydraulického systému. Nová kolová rypadla řady D mohou být vybavena systémem vyrovnávání výložníku při pojezdu (Ride Control), jak to známe u kolových nakladačů. Důkladně hlukově izolovaná pohodlná kabina s velkorysým, tepelně izolačním zasklením umožňuje vynikající rozhled do všech stran, poskytuje obsluze mnohem více místa, obsahuje vzduchově odpružené sedadlo řidiče s četnými možnostmi nastavení. Vytváří optimální prostorové klima díky vytápění sedadla, automatické klimatizaci a výkonným prachovým filtrům. Nové vznětové motory se sníženou emisí škodlivých látek, s přímým vstřikováním a elektronicky řízenými vstřikovacími tryskami pracují podstatně úsporněji a umožňují delší intervaly při údržbě, takže se dále snižují provozní náklady. Kolové rýpadlo M313D má výkon motoru 95 kW, objem lopaty 0,18–0,92 m3. Jeho provozní hmotnost se pohybuje od 13,8–16,2 t a max. hloubka a dosah činí 5,75/9,03.

Teleskopické manipulátory Cat zastupoval v drnovické pískovně typ TH 414 s plošinou. Díky řízení a pohonu všech kol jsou tyto stroje výborně pohyblivé v terénu a vysoce obratné. S velkou výškou zdvihu a velkým dosahem jsou tyto stroje vhodné pro četné stohovací a montážní práce, lze je však vybavit také lopatami pro nakládání. Samozřejmě jsou všechny teleskopické manipulátory Cat vybaveny paralelním zdvihem pro bezpečné nastavení stohovaného břemena. Charakteristickým znakem všech nových teleskopických nakladačů

Cat je zcela nově řešená kabina s velkorysým prosklením, jednoduchým nastupováním a vystupováním přes dělené dveře, s velkým vnitřním prostorem, s vynikajícím komfortem včetně klimatizace (výběrová varianta) a vynikajícím výhledem do všech stran i nahoru. Prostřednictvím snadno pohyblivého joysticku ovládá obsluha všechny funkce výložníku současně. S četnými přídavnými nástroji, od lopaty na lehký materiál až po pracovní plošinu a sériové rychloupínací zařízení, prokazují nové teleskopické manipulátory vysokou flexibilitu. TH 414 má výkon motoru 74 kW, max. užitečné zatížení 3,7 t a max. výšku zdvihu 13,7 m. Jeho pohotovostní hmotnost je 9,5 t.

V rámci poslední zastávky CatRoadShow v pískovně v Drnovicích byly připraveny i některé typy z řady velkých strojů Caterpillar, a to Grejdr 120M a kolový nakladač 966H, který je zástupcem nakladačů v kategorii 15 až 30 tun. V kamenolomech, štěrkovnách a všude tam, kde jsou nasazeny kolové nakladače řady H, vytvářejí tyto stroje nové standardy obsluhy a údržby. Všechny stroje jsou dodávány s výkonnou klimatizací, systémem pro tlumení rázů Ride Control, diferenciálem s omezeným prokluzem a automatickou převodovkou. Pro dosažení vyšší produktivity jsou nové modely vybaveny výkonnější hydraulikou. Nové elektrohydraulické ovládání pracovního zařízení (jen pro provedení s povelovým řízením) má funkci horního a spodního dorazu a zaklopení lopaty s tlumením v koncových polohách nastavitelné spínačem z kabiny. Také servis a údržba je velmi snadná. Použití vyspělé řídicí elektroniky usnadňuje vyhledávání a odstraňování poruch.

Elektricky sklopná kapota motoru zajišťuje snadný přístup do motorového prostoru a místa údržby jsou přístupná ze země. Všechny kolové nakladače řady H jsou osazeny výkonnými, elektronicky řízenými motory s nízkými emisemi a sníženou spotřebou. Rekonstrukcí prošla i kabina, kde se zvětšila čelní prosklená plocha o 30 %, nová přístrojová deska též usnadňuje orientaci a všechny ovládací prvky a vypínače jsou seskupeny do jediné ovládací konzoly. Ke zkrácení času pracovního cyklu také přispívá integrovaný brzdový systém IBS. Je ovládán levým brzdovým pedálem a při sešlapování pedálu provede převodovka nejprve podřazení, pak dojde k následné neutralizaci a nakonec proběhne inicializace brzd. Vysoké otáčky jsou k dispozici pro hydraulický systém nakládacího zařízení.

Technické parametry kolového nakladače 966H jsou následující: Výkon motoru 195 kW, stat. klopný moment při plném zatočení 16.169 kg, objem lopaty 4,2 m³ a provozní hmotnost 27,3 t. V pískovnách našla své uplatnění rovněž hutnící technika Weber MT, kterou v České republice zastupuje společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r. o.

STROJE CATERPILLAR V AKCI
V rámci podpory prodeje stavebních strojů značky Caterpillar i letos společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r. o. pokračovala v prezentaci stavebních strojů formou Cat- RoadShow. „Navazujeme tak na velmi úspěšný koncept CatRoadShow z loňského roku, který jsme na základě zkušeností a požadavků zákazníků upravili tak, abychom akci ještě více přiblížili našim stálým i potenciálním zákazníkům,“ říká Michaela Hanzlíková, manažerka marketingové komunikace Phoenix-Zeppelin, spol. s r. o.

Během celého měsíce dubna měli zájemci o stavební stroje Caterpillar možnost navštívit CatRoadShow team na 4 místech České republiky. „V rámci dobré spolupráce s našimi zákazníky jsme využili možnosti uskutečnit akci přímo v pískovnách, kde byl dostatek příležitostí stroje předvést a vyzkoušet. Tato forma prezentace se nám vyplácí a naši zákazníci si ji pochvalují. Výstavy a veletrhy jsou přeci jen o teorii. Tady si zájemci mohou naše stroje vyzkoušet přímo v praxi. Jednotlivé akce vyhodnocujeme a je jasné, že nesou své ovoce.

Prakticky po každé z uskutečněných Cat Roadshow se nám ozvali noví zájemci o naši techniku,“ dodává Michaela Hanzlíková. První zastávka byla v pískovně společnosti Gravel, spol. s r. o. v Nučničkách, následovaly pískovna společnosti Plzeňské štěrkopísky, s. r. o. v Příšově u Plzně a pískovna společnosti Hanson ČR, a. s. v Plané nad Lužnicí. Akce končila v pískovně společnosti Sedos v Drnovicích. Poslední předváděcí zastávka byla navíc největší. Potenciální zákazníci mohli kromě malé techniky vidět i stroje nejtěžšího kalibru, které má společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r. o. v nabídce. Využita byla rovněž terénní vozidla Hummer nebo čtyřkolky, které dovezly návštěvníky akce na kterékoli místo pískovny.

UNIKÁTNÍ SLUŽBA PRODUCT LINK
Služba Product Link, kterou svým klientům poskytuje společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r. o., umožňuje provádět satelitní sledování stroje pomocí webového rozhraní EquipmentManager. Tato aplikace je unikátním prostředkem, jak lépe kontrolovat a řídit údržbu, sledovat provozně-technický stav strojů a jejich využití včetně sledování spotřeby paliva. K zobrazení požadovaných dat přes rozhraní EquipmentManager využívá systém Product Link strojového hardware, GPS jednotky, satelitů a serveru „Caterpillar“. „Akci podobného ražení vítám. Chtěli jsme obměnit strojový park v naší stavební firmě a vyrazili jsme proto i s našimi řidiči si nové Caterpillary osahat. Podobnou šanci člověk mívá málokdy, a když se rozhodujete, jak nejlépe investovat, jsou podobné prezentace k nezaplacení,“ komentoval Cat Roadshow majitel jedné z olomouckých stavebních firem Ing. Vilém Petrák.

Yellow-and-black heavy traction in Drnovice sandpit
The article deals with the last stop of this year´s CatRoadshow in the sandpit of the company SEDOS a. s. in Drnovice where the people interested could try a wide range of Caterpillar machines in practise and in full load. The brand flagships as well as the brand newcomers were also presented for testing, and some of the machines were also ready to make a presentation at the customer´s upon request.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Smykem řízený pásový nakladač 279CLehké kompaktní nakladače 256C a 303.5C jsou připraveny na prezentaci u zákazníka.Nové kolové rýpadlo M 313D v akciTeleskopické manipulátory Cat zastupoval v drnovické pískovně typ TH 414 s plošinou.Kolový nakladač 966H, je zástupcem nakladačů v kategorii 15 až 30 tun.K vidění byly rovněž kolosy jako půdní fréza RM 300.Demostrace schopností – ve svahu pásové rýpadlo 301.8C, na vrcholu Dampr 740Spolehlivost strojů Caterpillar demonstrovaly i funkční historické kousky.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomeracePásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomerace (152x)
Přesně 4. července 2019 bylo předáno nové pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition stavební společnosti Polanský s. r. o...
Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (96x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
S novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálůS novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálů (91x)
Konstrukce nových finišerů Volvo P7820C a P8820C těží z více jak padesátileté zkušenosti výroby silniční techniky. Velká...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice