KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Ukrajinské stavebnictví – strmý pád

Ukrajinské stavebnictví – strmý pád

Publikováno: 14.4.2009
Rubrika: 2009

První náznaky krize bylo možné pozorovat již na začátku roku 2008, ale byla jim věnována jen minimální pozornost. Jak vyplynulo z výzkumu CEEC Research, který na Ukrajině proběhl začátkem roku 2009 a jehož generálním partnerem je společnost KPMG Česká republika, situace rychle nabrala na obrátkách. Ukrajinské stavební společnosti byly silně zasaženy ekonomickou krizí a výrazně se zvýšil tlak na jejich efektivnost. Stavební společnosti podstupují častěji riziko, aby získaly zakázky a překonaly tak silnou konkurenci a nedostatečnou poptávku. Jejich největším problémem je však nedostatek finančních zdrojů. Pro rok 2009 očekávají ukrajinské stavební firmy výrazný propad celého odvětví, přibližně polovina firem předpovídá pokles svých prodejů i svého tržního podílu.

Jaká je budoucnost stavebnictví na Ukrajině? Jak vypadají očekávání vývoje pro nejbližší období? Jakým způsobem se v této zemi získávají a zadávají zakázky či jaké zdroje informací firmy využívají? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá připravovaná Kvalitativní studie ukrajinského stavebnictví 2009 - ucelená sonda do ukrajinského stavebnictví. Studie obsahuje aktuální pohled firem podnikajících ve stavebnictví, interview byla realizována v první polovině března 2009, kdy byla finanční krize již ve zcela plném proudu. Výsledky jasně ukazují, jak výrazně se krize projevila v ukrajinském stavebnictví

Důležitá zjištění Kvalitativní studie ukrajinského stavebnictví 2009:

  • 73 % dotázaných firem očekává pokles stavebnictví v roce 2009. Došlo k rapidní změně očekávání oproti březnu roku 2008, kdy všechny stavební firmy očekávaly růst odvětví v roce 2009. Pro období 2010 - 2011 očekávají společnosti návrat k pozvolnému růstu (v průměru 3%) nicméně současně uvádějí, že vzhledem k probíhající krizi jsou jejich možnosti pro odhad dalšího vývoje velice omezeny.
  • 100 % stavebních společností uvádí, že jsou ve svém růstu limitovány.. Jedná se o výrazný nárůst oproti roku 2008., kdy omezení svého růstu uvádělo 82 % (v roce 2007 pouze 64 %).
  • Nejčastěji zmíněným limitem růstu jsou nedostatečné finanční zdroje (68 %, nárůst z 22 % v roce 2007), silná konkurence (68 %)a vysoké náklady na materiál (66 %). Rovněž došlo k velice výraznému růstu u faktoru nedostatečná poptávka, z 0 % v roce 2007 na 51 % v roce 2009.
  • Nedostatečná poptávka společně se zintenzivňující se konkurencí způsobily výrazný propad ve využití kapacit stavebních firem, v průměru došlo k poklesu z 81 % v 2008 na 56 % v 2009.
  • Naopak faktor nedostatku zkušených pracovních sil uvádí menší podíl společností. S tím jak poklesl objem realizovaných zakázek se současně zvýšilo množství dostupných lidských zdrojů což vedlo k poklesu zaměstnávání zahraničních pracovníků z 16 % v 2008 na 7 % v 2009.
  • Pro získávání informací o nových zakázkách využívají společnosti nejvíce dlouhodobé kontakty (91 %) a v menší míře internet a média.
  • Internet využívá 100 % dotázaných společností. Nejvíce je využíván pro hledání informací 89 % (všeobecných informací), pro firemní prezentaci (50 %) a dlouhodobě rostoucí podíl firem využívá internet k nákupu (61 %).
  • Způsob, jakým firmy získávají své zakázky zůstal finanční krizí nedotčen (zatím), nicméně něco se přece jen změnilo - frekvence porušování systému řízení rizik kvůli získání zakázky se zvýšila.
  • Nejčastěji užívaným zdrojem nových zakázek jsou pro stavební firmy dlouhodobé rámcové smlouvy a osobní kontakty. Přímá poptávka od zákazníků, která byla ještě v roce 2007 nejčastějším zdrojem zakázek viditelně poklesla (jako důsledek všeobecně klesající poptávky).
  • V otázce úplatků jsou společnosti velice opatrné a stále většina (62 %) uvádí jako odpověď „No comment“. Tato odpověď je rovněž velice významná, vzhledem k tomu, že dané společnosti nechtěly označit odpověď „Ne“. Variantu „Ne“ uvedlo pouze 19 % společností.
  • V hodnocení transparetnosti se tendry na Ukrajině umístily jako jedny z nejméně transparetních ve srovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy – 3,2 bodů z deseti (dokonce méně než Moskva, která v roce 2008 hodnotila tendry 3,9 bodů). Čtvrtina společností uvádí, že tendry na Ukrajině jsou naprosto netransparentní.
  • Svůj systém řízení rizik považuje za pokročilý 5 % stavebních společností, za středně rozvinutý jej považuje 59 % dotázaných, 33 % respondentů jej hodnotí jako základní a 3 % společností uvádí, že jejich risk management je na nízké úrovni.
  • Na otázku, zda-li firmy někdy porušily svůj systém řízení rizik, aby získaly zakázku, pouze 29 % stavebních firem uvádí, že ne. Ostatní firmy potvrzují, že porušují svůj systém řízení rizik za účelem získání zakázky a to buď zřídka (34 %) nebo vyjímečně (26 %). 11 % firem uvádí, že tak činí často (viditelný nárůst oproti roku 2008, kdy tento údaj činil 2 %).
  • Při výběru dodavatelů stavební firmy nejčastěji využívají dlouhodobé smlouvy (rámcové smlouvy) – 83 %, osobní kontakty 57 % a doporučení – 49 %.
  • Klíčová kritéria pro výběr dodavatelů jsou: cena (74 %), následují zkušenosti dodavatele (68 %) a využívané technologie (60 % - nárůst o 21 %).
  • Stavební společnosti očekávájí, že v dlouhodobé perspektivě klíčovým faktorem, který bude ovlivňovat jejich rozvoj budou zejména změny v oblasti firemních financí a příležitosti pro financování jejich aktivit (73 %).

Hlavním cílem všech zpracovaných studií projektu CEEC Research je poskytnout především využitelné a plně srovnatelné analýzy zkoumaných oblastí zemí střední a východní Evropy. Tyto analýzy pomáhají firmám v jejich růstu a získávání nových zakázek a také jim umožňují lépe přizpůsobit své strategie aktuální situaci na daném trhu. Svým širokým rozsahem a zaměřením je tento projekt jedinečný v celém regionu střední a východní Evropy,“ říká Jiří Vacek, autor a vedoucí projektu.

Již čtvrtým rokem projekt CEEC Research ve spolupráci s generálním partnerem - společností KPMG Česká republika - analyzuje v sérii kvalitativních výzkumů situaci ve stavebnictví v zemích střední a východní Evropy.

Generálním partnerem projektu CEEC Research je poradenská společnost KPMG Česká republika. „Věřím, že výsledky studií budou významným přínosem pro všechny profesionály z oblasti stavebnictví a pomohou jim k tomu, aby lépe porozuměli středo- a východoevropským trhům,“ dodává Andreas Höfinghoff, partner společnosti KPMG Česká republika odpovědný za oblast stavebnictví.

Kvalitativní studie ukrajinského stavebnictví 2009 je první studií z publikovaných studií ročníku 2009. Dále budou ještě publikovány studie slovenského, českého, polského a maďarského stavebnictví.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Platnost dálničních známek (32x)
Roční dálniční známky – platí vždy od 1. 12. předchozího roku do 31.1 . roku následujícího, celková platnost je te...
Stavby silnic a železnic zvýšily zisk a mění jménoStavby silnic a železnic zvýšily zisk a mění jméno (32x)
Uplynulý rok byl pro Skupinu SSŽ úspěšný. Dosáhla konsolidovaného obratu 23 miliard korun. Hospodářský výsledek po zdaně...
VIDEO: Přivaděč D1 ulehčí dopravě v Ostravě (31x)
Včerejší nejdůležitější událostí pro obyvatele Ostravy i celého kraje bylo bezesporu otevření dálnice D47, nyní už D1. B...

NEJlépe hodnocené související články

Nový Dynafleet poskytuje zákazníkům během přepravy dokonalejší kontrolu (3 b.)
Kde je náklad, a kdy se může očekávat jeho doručení? Nyní se už zákazníci během přepravy nemusejí s takovými otázkami ob...
Tatry o krok bližšie k svetuTatry o krok bližšie k svetu (2.5 b.)
Posledná chýbajúca časť diaľnice pod Vysokými Tatrami, od Mengusoviec po Poprad, je hotová. Súčasťou otvorenej zvyšnej č...
Konference Hluk 2009Konference Hluk 2009 (1.5 b.)
1. odborná konference Hluk 2009 s podtitulem Snižování hlukových zátěží – příležitost pro stavební firmy se konala...

NEJdiskutovanější související články

Děti Země u soudu neuspěly, dostavba dálnice D8 pokračuje! (18x)
Občanské sdružení Děti Země již několik měsíců soudně napadá dostavbu dálnice D8. Ministerstvo dopravy tak již několikrá...
Platnost dálničních známek (6x)
Roční dálniční známky – platí vždy od 1. 12. předchozího roku do 31.1 . roku následujícího, celková platnost je te...
Konference Hluk 2009Konference Hluk 2009 (3x)
1. odborná konference Hluk 2009 s podtitulem Snižování hlukových zátěží – příležitost pro stavební firmy se konala...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice