KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Těžba lupku s novým pásovým rýpadlem Cat 374F

Těžba lupku s novým pásovým rýpadlem Cat 374F

Publikováno: 11.9.2018
Rubrika: Stavební stroje

České lupkové závody, a. s. získaly výraznou posilu. Druhý největší producent pálených lupků v Evropě, převzal nové pásové rýpadlo Cat 374F L ME od společnosti Zeppelin CZ. Stroj vážící bezmála 80 tun se tak stane dalším členem flotily strojů Cat, které se podílejí na těžbě, úpravě a zušlechťování žáruvzdorných jílovců (lupků).

První stroj značky Cat si společnost pořídila již v roce 1987. Dozer Cat D8N putoval do lomu přímo ze strojírenského veletrhu v Brně. O čtyři roky později přibylo rýpadlo Cat C245D o hmotnosti 68 tun. V té době se jednalo o největší stroj v této hmotnostní kategorii v bývalém Československu. „Jsem velmi rád, že se stroje značky Caterpillar osvědčují v takto náročném provozu a to již 30 let,“ doplnil Radek Lechner, ředitel oblasti Střed společnosti Zeppelin CZ.

České lupkové závody slaví v letošním roce 60 let své existence. Zabývají se těžbou, úpravou a zušlechťováním (výpalem v rotačních pecích) žáruvzdorných jílovců (lupků). Dále zajišťují také úpravu a zušlechťování kaolinu, rekultivace, zemní práce, přepravu materiálů a opravy nákladních vozidel a stavebních strojů.

A co že to vlastně je onen lupek? Lupek je druh žáruvzdorného jílovce, který patří k sedimentům svrchního karbonu a vyniká výjimečnou tvrdostí a pevností a nízkou nasákavostí. Hlavní vlastností lupku je však jeho žáruvzdornost, díky které se příměs lupku využívá v mnoha odvětvích a produktech, jako např. při výrobě žáruvzdorných cihel a tvarovek, žárobetonů. Své uplatnění najde i při výrobě forem ve slévárnách a také jako přídavek do keramických hmot pro výrobu sanitární keramiky.

Nové pásové rýpadlo bude využíváno zejména při provádění skrývky nadložních hornin. V náročném prostředí lomu uspějí jen ti nejodolnější. I proto bylo pro tuto práci zvoleno právě moderní rýpadlo Cat 374F L. Díky robustní konstrukci a velkým rypným silám se tak výrazně omezí další trhací práce v lomu na minimum. Stroj byl předán v konfiguraci se zesíleným výložníkem ME a násadou délky 3 m, desky pásů v provedení pro těžký provoz mají šířku 750 mm.

Cat 374F L je moderní rýpadlo špičkových parametrů. Motor Cat C15 ACERT poskytuje vysoký pracovní výkon i při plnění emisní normy EU IV. Motor přitom nevyžaduje přerušování práce, jeho obsluha je naprosto jednoduchá – stačí nastartovat a začít pracovat, agregát bude sám v pracovním cyklu vyhledávat příležitosti k provedení regenerace. Cat 374F L je vybaven dvěma výkonovými režimy – režimem standardního výkonu a režimem úsporným. Dalšími funkcemi pro zlepšení efektivity stroje jsou automatické nastavení výkonu podle aktuální potřeby a vypínání motoru při volnoběhu po delší než stanovený čas. Stroj tak udržuje nízké otáčky při lehkém nakládání či běhu naprázdno, jakmile však je potřeba, má obsluha okamžitě k dispozici plný výkon pro náročnou práci. Oproti minulé generaci stroje tak bylo dosaženo úspory ve spotřebě paliva celých 10 %. Žádnou překážkou není ani bionafta.

Rýpadlo Cat 374F L je též vybaveno zcela novým chladicím systémem s chladiči umístěnými vedle sebe, který mu umožňuje pracovat naplno i v extrémně horkých či naopak chladných podmínkách. Chladicí systém je vybaven novým ventilátorem s proměnlivými otáčkami, který zároveň vyfukuje nežádoucí nečistoty a usnadňuje tak údržbu stroje.

Vysoký hydraulický výkon rýpadla je klíčovou vlastností pro efektivní práci stroje. Díky němu je stroj schopný pracovat rychleji a přesněji a jeho obsluha je méně náročná. Trumfem v rukávu Cat 374F L je nové řešení elektronicky řízeného rozvaděče, které zlepšuje efektivitu provozu rýpadla a zajišťuje přesné a citlivé ovládání stroje. Ventil systému adaptivního ovládání (ACS, Adaptive Control System) optimalizuje výkonnost tím, že při ovládání pohybů stroje inteligentně řídí průtok a omezení průtoku. Znamená to, že obsluha bude mít k dispozici výkon a přesnost ve chvíli, kdy to potřebuje a očekává. Ventil se otevírá pomalu, je-li rozsah pohybu pákou joysticku malý, a rychle, je-li pohyb joystickem velký. Směruje průtok přesně tam, kde je potřeba a tehdy, když je to potřeba, což vede k plynulejšímu provozu, vyšší účinnosti a nižší spotřebě paliva. Funkce SmartBoom zjednodušuje provádění práce, snižuje vibrace a umožňuje, aby se obsluha plně soustředila na ovládání násady a lopaty, zatímco se výložník bez použití průtoku od čerpadla volně pohybuje nahoru a dolů. Nakládání materiálu z rozvalu je tak produktivnější a šetří palivo, neboť je redukován vratný cyklus. Funkce spouštění výložníku totiž nevyžaduje průtok oleje od čerpadla.

Přídavné hydraulické systémy potom zajišťují vyšší univerzálnost nástrojů, takže můžete jedním strojem vykonávat více prací a můžete si vybírat z několika možností nástrojů. Okruh rychloupínacího zařízení kupříkladu umožňuje přepnout z jednoho nástroje na druhý během pár minut.

Dlouhý podvozek s nastavitelným rozchodem výrazně přispívá k vynikající stabilitě a odolnosti stroje a jeho zasunutím zmenšíte přepravní šířku. Desky pásů, články, kladky, vodicí kola a rozvodovky jsou vyrobeny z oceli s vysokou pevností v tahu, díky čemuž mají dlouhou životnost. Články pásů Cat GLT4 chrání pohyblivé části tím, že zamezují vniknutí vody, nečistot a prachu a udržují uvnitř mazací tuk. To zaručuje delší životnost a snižuje hluk během pojezdu stroje. Systém nuceného zadržování čepu 2 (PPR2, Positive Pin Retention 2) zabraňuje uvolnění čepu pásu ve článku pásu, snižuje koncentraci namáhání a zabraňuje pohybu čepu, čímž se prodlužuje životnost komponentů. Volitelné třídílné vodicí ochranné kryty pomáhají udržovat vyrovnání pásu na kladkách, čímž se zlepšuje celkový výkon stroje – ať už s ním jedete po rovném kamenitém podloží nebo třeba po příkrém rozbahněném poli.

Rýpadlo 374F L je robustní, solidně postavený stroj, zkonstruovaný tak, aby byla zajištěna jeho velmi dlouhá životnost. Horní rám obsahuje montážní úchyty sloužící k podepření kabiny zkonstruované pro velkou zátěž. Je rovněž zesílený v místech velkého namáhání, jako jsou pata výložníku, okrajové části a systém pro demontáž protizávaží. Lisovaná protizávaží o hmotnosti 10 300 kg, nebo demontovatelné protizávaží o hmotnosti 11 000 kg, jsou zkonstruována ze silných ocelových desek a vyztužených konstrukcí, díky čemuž jsou méně náchylná k poškození. Mají zakřivený povrch, který odpovídá tvaru stroje a jsou vybavena integrovanými pouzdry sloužícími k ochraně standardně dodávané kamery pro výhled dozadu.

Další nespornou výhodou nového rýpadla je komfortní a dobře odhlučněné pracoviště obsluhy. Široké sedačky s volitelným vzduchovým odpružením a vyhříváním/chlazením mají sklopná opěradla, jsou stranově polohovatelné v horní i dolní části, jsou výškově nastavitelné a mají nastavitelný úhel náklonu, čím splňují požadavky na maximální pohodlí. Plně automatický systém klimatizace zajišťuje po celý den pohodlí a produktivitu obsluhy, bez ohledu na horké nebo studené počasí. Úložné prostory se nacházejí v přední, zadní a boční konzole kabiny. Držák na nápoje pojme velký hrnek a na polici za sedačkou se vejdou velké boxy s jídlem nebo skříňky na nářadí. Zásuvky pro napájení slouží pro napájení elektrických zařízení, např. MP3 přehrávače, mobilního telefonu nebo dokonce i tabletu. Konzoly pravého a levého joysticku lze nastavit, čímž je zvýšen komfort a produktivita obsluhy v průběhu dne. Pravý joystick obsahuje tlačítko, kterým se snižují otáčky motoru, když se strojem nepracujete, čímž se šetří palivo. Jedním stisknutím se otáčky sníží a dalším stisknutím se zvýší pro běžný provoz.

Rozměrné sklo ve spojení se standardně dodávaným systémem stěračů rovnoběžného typu zajišťuje vynikající výhled dopředu a do stran. Halogenové světlomety zajišťují dokonalé osvětlení. Světla na kabině a výložníku lze naprogramovat tak, aby zůstala rozsvícená po dobu až 90 sekund po vypnutí motoru, což zvyšuje bezpečnost při vystupování ze stroje. Volitelné výbojkové reflektory s vysokou intenzitou (HID, High Intensity Discharge) zlepšují viditelnost v noci. Standardně dodávaná kamera pro výhled dozadu značně zlepšuje výhled za stroj, čímž pomáhá obsluze efektivněji pracovat. Panoramatický výhled dozadu se při couvání automaticky zobrazuje na novém multifunkčním monitoru. Jako volitelné vybavení lze přidat druhý displej, který poskytuje stálý výhled dozadu.

Kabina rýpadla 374F L obsahuje i ovládací prvky pro práci s moderním systémem řízení, který obsluze pomáhá při práci. Integrovaný systém Cat Grade Control poskytuje v kabině 2D výškové navádění špičky lopaty, čímž pomáhá obsluze vytvářet přesné plochy a svahy. Výškové navádění špičky lopaty v reálném čase, zobrazované na standardně montovaném monitoru umístěném v kabině, ukazuje, kolik materiálu je třeba odebrat nebo navršit. Snímače s rychlou odezvou poskytují okamžitou zpětnou vazbu, tlačítka na volitelných integrovaných joysticcích umožňují obsluze provádět rychlá nastavení a udržovat tak správnou hodnotu svahu. Vestavěné výstrahy je možné nastavit tak, aby varovaly obsluhu v případě, že se pákový mechanismus nebo lopata přiblíží stanovené výšce nebo hloubce, například při pracích v prostorech s nízkými stropy nebo při hloubení poblíž vodovodního potrubí. Je minimalizováno používání vytyčovacích kolíků a strun, čímž se snižuje počet pozemního personálu a zvyšuje bezpečnost na staveništi. Funguje nejlépe v jednoduchých 2D aplikacích, jako je hloubení příkopů a základů nebo vytváření příkrých náspů.

Zkrátka rýpadla Cat 374F L patří mezi naprostou špičku ve svém oboru. Díky mnoha technologickým inovacím a vysokému výkonu pracuje efektivně, úsporně a snadno se ovládá. Silná konstrukce potom zajistí spolehlivost, odolnost a nízké náklady na údržbu. Pro náročné podmínky, jaké panují v lomu Českých lupkových závodů, je rýpadlo Cat 374F L ideálním pomocníkem. Ostatně třicet let úspěšné spolupráce se společností Zeppelin CZ a výrobky Cat jsou toho důkazem.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Cat 374FDárek ke třiceti letům úspěšné spolupráce – pamětní model Cat 374F od Zeppelin CZJeden z finálních produktů ČLUZ, a. s., a to jemně mletý (mikromletý) žáruvzdorný materiálCat 374F při předání v ČLUZ a. s.Podkopová lopata TRIGA pro extrémní podmínky, šířka 2 000 mm, hmotnost 5 800 kgCat 374F při předání v ČLUZ a. s.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (88x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
Recyklace vzniklé stavební suti s možností jejího využitíRecyklace vzniklé stavební suti s možností jejího využití (69x)
Objem odpadů všeho druhu se každoročně zvyšuje a stává se tak jedním z hlavních problémů ochrany životního prostředí a j...
Hlavní zásady bezpečnosti při práci se stavebními strojiHlavní zásady bezpečnosti při práci se stavebními stroji (64x)
Cílem tohoto článku je čtenáři poskytnout přehled hlavních zásad bezpečnosti při práci se stavebními stroji. Bezpečnost ...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice