KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Světová premiéra na veletrhu Bauma 2013: pásové rypadlo Liebherr R 914 Compact

Světová premiéra na veletrhu Bauma 2013: pásové rypadlo Liebherr R 914 Compact

Publikováno: 22.8.2013
Rubrika: Stavební stroje

Novým pásovým rypadlem R 914 Compact, který měl na veletrhu Bauma 2013 světovou premiéru, doplňuje Liebherr svůj program kompaktních pásových rypadel. Konstrukce a atraktivní design tohoto patnáctitunového stroje navazují koncepčně na nová kompaktní kolová rypadla A 914 Compact a A 918 Compact, která se již na trhu úspěšně prosadila.

Se svým výkonným vznětovým motorem Deutz 80 kW/109 PS splňuje R 914 Compact požadavky emisní normy III B, a to i bez použití filtru pevných částic. Bezúdržbový oxidační katalyzátor snižuje jak emise, tak i provozní náklady. Podle přání zákazníka může výrobce stroj filtrem pevných částic dovybavit. Hnací agregát zajišťuje účinné využití paliva a vysoký točivý moment. Maximálního výkonu je motor schopen dosáhnout již při nízkých otáčkách. Díky tomu dochází k nízkému opotřebení komponentů při současné vynikající výkonnosti.

Kompaktní rozměry R 914 Compact umožňují poloměr otáčení zádě pouhých 1 550 mm. Díky vysokým rypným silám a výkonnosti je rypadlo ideální pro terénní úpravy, výstavbu komunikací a výkopy pro potrubí, ale i pro jakékoli práce na prostorově omezených staveništích.

INOVAČNÍ KONCEPCE SERVISU
Velká kapota motoru, která se otevírá po celé délce pravé strany stroje, umožňuje u rypadla R 914 Compact pohodlný a rychlý přístup pro provádění údržby na všech servisních místech. Každodenní údržbu je proto možné zajistit ze země, což zkracuje její dobu a současně zvyšuje bezpečnost práce.

K servisnímu konceptu náleží i plně automatické centrální mazání, které umožňuje mazání stroje během práce. Čištění velkorysé jednotky chladiče je snadné, neboť výkonný ventilátor lze uvolněním dvou šroubů jednoduše sklopit směrem dopředu. Jako spolehlivý servisní indikátor, a pro co nejdelší používání hydraulického oleje, je do hydraulické nádrže jako sériové vybavení instalována magnetická tyčka, kterou lze v případě potřeby snadno vyčistit.

ROBUSTNÍ PODVOZEK, ROZSÁHLÉ MOŽNOSTI VYBAVENÍ
Pro podvozek rypadla R 914 Compact s rozchodem kol 2 000 mm a rozvorem 3 000 mm je možné zvolit ocelové desky o šířce 500 mm, 600 mm nebo 700 mm. K práci v choulostivém terénu nebo na asfaltových či betonových plochách dodává výrobce i pogumované spodní desky o šířce 500 mm na originálním ocelovém řetězu. Tento způsob upevnění zajistí nižší provozní náklady v porovnání s gumovým řetězem, protože jednotlivé desky lze v případě potřeby bez problému vyměnit.

Pro zvýšení nosnosti a při provádění hrubých terénních úprav je mimo jiné možné podvozek rypadla R 914 Compact vybavit masivním robustním podpěrným štítem se sériově dodávanými hydraulickými zámky válců. Mazání není nutné, protože štít nevyžaduje žádnou údržbu.

Jako další možnosti vybavení jsou pro R 914 Compact k dispozici přestavitelný výložník, stranově přestavitelný výložník, monoblokový výložník nebo stranově přestavitelný monoblokový výložník. Ze čtyř délek násad 2,05 m, 2,25 m, 2,45 m nebo 2,65 m je možné vybrat správnou kombinaci dosahu a vylamovací síly pro každé nasazení.

Na výběr je dále plně automatický rychlovýměnný systém LIKUFIX, který zajistí bleskurychlou výměnu mechanických a hydraulických pracovních nástrojů přímo z kabiny strojníka. V kombinaci s osvědčeným výměnným nářadím Liebherr tak lze zvýšit produktivitu práce až o 30 %. Další volitelný systém „Tool Control“ umožňuje uložit do paměti údaje o tlaku a množství oleje až pro deset různých druhů hydraulického nářadí, a tak po výměně pracovního nářadí jsou okamžitě k dispozici potřebné výkonové hodnoty.

KOMFORTNÍ KABINA PRO POHODLNOU PRÁCI
Nová kabina R 914 Compact je největší v této třídě strojů a nabízí dostatečný prostor i pohodlí pro strojníka, aby se mohl soustředit na práci. Sériově dodávané sedadlo je vybaveno vzduchovým odpružením, vyhříváním, možností regulace výšky a sklonu sedáku, bederní opěrkou, opěrkou hlavy a bederním pásem. K vybavení patří i ergonomicky umístěné ovládací konzoly, které se pohybují spolu se sedadlem.

Ergonomická klávesnice a dotykový displej napomáhají strojníkovi při nastavování jednotlivých funkcí v závislosti na konkrétní situaci. Velké prosklené plochy zvyšují přehlednost a zajišťují větší bezpečnost. Sériově dodávaná plně automatická klimatizace je zárukou velmi přesného temperování kabiny. Rovněž sériově dodávaná kamera pro sledování prostoru za strojem a volitelná boční kamera se postarají o dokonale bezpečnou práci, zejména v prostorově omezených podmínkách.

Blokování nástavby při jízdě po silnici a transportu stroje se u nového R 914 Compact provádí integrovanou brzdou otočného ústrojí. Novým vyladěním kompletního hydraulického systému se dosahuje ještě lepšího a citlivějšího ovládání.

Liebherr PR 736 – první pásový dozer nové, 6. generace

Liebherr představil na Baumě i nový pásový dozer PR 736 o hmotnosti 20–25 tun. Jedná se současně o světovou premiéru nového pásového dozeru 6. generace, při jehož návrhu byla v popředí snaha o zvýšení efektivnosti a snížení spotřeby paliva i emisí CO2. Modely nové, 6. generace jsou vybaveny novým, elektronicky regulovaným řízením jízdy s integrovanou funkcí Eco. Řidič může volit mezi vysokým výkonem a maximální hospodárností, přičemž systém automaticky zajistí ekonomický provoz všech komponentů jízdního pohonu.

Další novinkou je proaktivní přizpůsobení výkonu. Vyšší síla při hrnutí materiálu regulovaná joystickem vyvolává aktivní zásah do řízení motoru a připravuje hnací ústrojí na zvýšenou potřebu výkonu. Pro stroj z toho vyplývá kromě rychlejší odezvy i značné zvýšení výkonnosti. PR 736 je stejně jako všechny dozery a pásové nakladače Liebherr poháněn hydrostaticky. Díky tomuto efektivnímu pohonu zůstávají otáčky motoru téměř konstantní. Komponenty pohonu a inteligentní řízení motoru Liebherr jsou navzájem optimálně sladěny a vyznačují se vysokou efektivností a nízkou spotřebou paliva.

Pro jednoduché používání automatického řízení stroje nabízí Liebherr i u dozerů 6. generace sadu vybavení z výrobních závodů pro renomované výrobce těchto systémů. Automatické řízení stroje zaručuje trvale vysokou přesnost vytvářeného terénního profilu, výraznou úsporu času při přípravných i dokončovacích pracích a současně i automatický sběr dat.

Nový Flat-Top jeřáb 150 EC-B: modulární konstrukce pro flexibilní nasazení

Další z produktů, které Liebherr na Baumě představil, je nový modulární Flat-Top jeřáb 150 EC-B 8 Litronic. Základní celek 150 EC-B je na výběr v provedení FR.tronic nebo Litronic. Nový jeřáb 150 EC-B v provedení Litronic má řízení SPS programovatelné z paměti, zatímco stroje FR.tronic pracují s konvenčním řízením se stykači.

Novinka Flat-Top je dodávána ve variantě šest nebo osm tun, což nabízí mimořádně velkou flexibilitu při konfiguraci strojů, protože nový jeřáb Flat-Top se optimálně přizpůsobí nejrůznějším požadavkům na staveništi i potřebám zákazníka. Koncepce je ekonomicky zajímavá i v případě pronájmu jeřábu. V provedení FR.tronic lze jeřáb 150 EC-B používat s kabinou nebo bez kabiny. Pro provoz jeřábu bez kabiny je k dispozici dálkové rádiové ovládání, které zaručuje strojníkovi na staveništi široký akční rádius a vysokou flexibilitu.

S maximální nosností 1 700 kg na konci výložníku při vyložení 60 m je jeřáb 150 EC-B 8 Litronic jedničkou ve své třídě. Jeho maximální nosnost činí v obou variantách vybavení – FR.tronic a Litronic – vždy 8 000 kg. Šestitunová verze 150 EC-B 6 zdvihne na konci výložníku 1 800 kg při vyložení 60 m, přičemž maximální nosnost je 6 000 kg.

Délku výložníku lze u všech variant konfigurovat podle potřeby od 25 m do 60 m po pětimetrových krocích. To zaručuje optimální přizpůsobení variabilním podmínkám na staveništi, a to i v úzkém prostoru. Navíc jsou všechna břemena přenášena v hospodárném dvoulanovém režimu. Standardně je základní celek jeřábu 150 EC-B namontován
na osvědčeném věžovém systému 120 HC a nabízí volnou výšku háku 52 m. Montáž je snadná i na věžové systémy 185 HC a 256 HC.

Specialista na montáže větrných elektráren: Flat-Top jeřáb 1000 EC-B 125 Litronic společnosti Liebherr

Na veletrhu Bauma 2013 prezentuje společnost Liebherr nový Flat‑Top jeřáb 1000 EC-B 125 Litronic, který rozšiřuje konstrukční řadu EC-B směrem nahoru. Maximální nosnost nového jeřábu činí 125 t v šestilanovém provedení, resp. 100 t ve čtyřlanovém provedení. Jeřáb 1000 EC-B 125 Litronic byl primárně koncipován pro výstavbu větrných elektráren. Proto je optimalizovaný pro krátká vyložení 31,5 m a 36,5 m. Pro jiná nasazení, jako například při stavbě elektráren a zařízení, lze jeřáb Flat-Top použít také s vyloženími 41,5 m a 46,5 m.

S jeřábem 630 EC-H 70 Litronic, optimalizovaným pro montáže větrných elektráren, shromáždila společnost Liebherr v minulosti dobré zkušenosti v podobných projektech. Kladné poznatky a poptávka po větších zařízeních vedly k vývoji jeřábu 1000 EC-B 125 Litronic. Tím jsou dále optimalizovány specifické přednosti věžových otočných jeřábů
pro logistiku při výstavbě větrných elektráren.

Větrné elektrárny jsou stále vyšší, aby byly účinnější při využití větru. Proto se používá stále více větrných elektráren v obtížně přístupných a hornatých regionech, zalesněných oblastech a takzvaných oblastech slabého větru.

MONTÁŽNÍ KONCEPT PRO VÝŠKY NÁBOJE VĚTŠÍ NEŽ 120 M
S jeřábem 1000 EC-B 125 Litronic vyvinula společnost Liebherr jako první výrobce věžových otočných jeřábů kompletní koncept pro hospodárnou a bezpečnou montáž větrných elektráren. Jeřáb nabízí nové, zvláště hospodárné řešení zdvihu pro větrné elektrárny s velmi vysokými výškami náboje od 120 m.

Pro jeřáb 1000 EC-B 125 Litronic bylo vyvinuto zcela nové šplhací zařízení pro zvláště rychlé, bezpečné a snadné šplhání. Dvakrát tak rychle než s běžným šplhacím zařízením šplhá jeřáb na volnou výšku zdvihu větší než 100 m. Po ukotvení na věži proces šplhání pokračuje, dokud jeřáb nedosáhne výšky zdvihu cca 170 m. V této poloze se montuje kompletní větrná elektrárna s věžovými segmenty, gondolou a listy rotoru. Že je toto možné při rychlostech větru až 18 m/s, patří vedle malých požadavků na místo a přepravu k nejdůležitějším specifickým přednostem montáže s věžovými otočnými jeřáby.

K novému vývoji jeřábu 1000 EC-B 125 Litronic patří také ukotvení k věži větrné elektrárny a nové jištění lana pro zvedání břemen do 125 t. Plynulé pohony jeřábu zaručují navíc vysoké pracovní rychlosti a díky MICROMOVE lze betonové skruže, gondolu a listy rotoru polohovat a usadit s milimetrovou přesností.

Liebherr představil pásové rypadlo R 922 o hmotnosti 22 tun

Nové pásové rypadlo R 922 nahradí dosavadní model R 906. Společně s pásovými rypadly R 918 a R 926 patří 22tunový stroj R 922 k nové paletě pásových rypadel Liebherr o celkové hmotnosti nižší než 30 tun. Vznětový motor Liebherr s oxidačním katalyzátorem nabízí výkon 105 kW / 143 PS a splňuje emisní limity stupně IIIB.

Nové pásové rypadlo R 922 bylo koncipováno pro zemní práce a rovněž pro práce na výstavbě kanalizace. Jako všechny stroje nové generace pásových rypadel je i R 922 vybaven integrovanou systémovou technikou pro rychlé a plynulé pracovní pohyby. Dvouokruhový hydraulický systém Positiv Control zajišťuje s optimálním využitím energie potřebné množství hydraulického oleje s dostatečnou rychlostí, a to bez podstatného vzájemného ovlivnění jednotlivých komponentů. Zákazník tak může na rozdíl od jiných systémů energii šetřit, protože ztráty tlaku jsou redukovány, nebo k nim dokonce ani nedochází.

Exponát R 922 je vybaven již po léta osvědčeným rychlovýměnným systémem Liebherr Likufix. Produktivitu pásového rypadla ještě zvyšuje velká nabídka podkopových lžic a dalšího pracovního nářadí i vlastní patentovaný zubový systém Liebherr. Ocelová konstrukce byla výrazně optimalizována tak, aby vyhověla neustále se zvyšujícím požadavkům na životnost. Podvozek tvaru X zvyšuje stabilitu a lépe odvádí vznikající pnutí. Středová část a podélné nosníky byly navrženy tak, aby čištění a údržba byly snazší a časově méně náročné. Tažná síla 190 kN umožňuje vynikající manévrovatelnost i v těžkém terénu. Výkonnost stroje R 922 dokládají vysoké rypné síly, vylamovací síla 123 kN a rypná síla 149 kN.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Liebherr R 914 CompactLiebherr PR 736Liebherr 150 EC-BLiebherr 1000 EC-BLiebherr R 922

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomeracePásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomerace (153x)
Přesně 4. července 2019 bylo předáno nové pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition stavební společnosti Polanský s. r. o...
Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (91x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
S novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálůS novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálů (73x)
Konstrukce nových finišerů Volvo P7820C a P8820C těží z více jak padesátileté zkušenosti výroby silniční techniky. Velká...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice