KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Stroje Komatsu se osvědčily i při modernizaci železničních tratí

Stroje Komatsu se osvědčily i při modernizaci železničních tratí

Publikováno: 29.8.2014
Rubrika: Stavební stroje

Početná flotila stavebních strojů Komatsu pracuje již několik let ve firmě HB Radek Brožovský Chotoviny. Zatím posledním přírůstkem je hydraulické pásové rýpadlo PC240NLC-10, které výhradní distributor strojů Komatsu v ČR – společnost KUHN-BOHEMIA a. s. – dodal do Chotovin v letošním roce.

Stroje Komatsu se samozřejmě podílejí na největších zakázkách firmy HB Radek Brožovský Chotoviny, jež se vedle zemních prací a autodopravy zabývá též výrobou a servisem hydraulických hadic, prodejem palubek a stavebního řeziva, zámečnickou výrobou a provozuje rovněž pneuservis a půjčovnu malé stavební mechanizace. Mezi její nejvýznamnější projekty posledních let patří zemní práce na stavbách Dálnice D3 a modernizace železniční trati v několika úsecích v rámci celé České republiky.

„Firma HB Radek Brožovský Chotoviny je naším dlouholetým zákazníkem, o čemž svědčí i velký počet prodaných, ale hlavně provozovaných strojů značky Komatsu. Spolupráce je postavena na jasně vyspecifikovaných pravidlech, společné důvěře a snaze neustále spolupráci zlepšovat, a to z obou stran. Naše obchodní vztahy mají nadstandardní úroveň,“ konstatuje Miroslav Macho ze společnosti KUHN-BOHEMIA a. s.

ROZHODLY REFERENCE A ZKUŠENOSTI
Na zemní a stavební práce v rámci celého svého působení využívá firma HB Radek Brožovský Chotoviny žlutočerné stroje značky Komatsu několika druhů. Jednak to je minirýpadlo PC30MR-3, dále to jsou pásová hydraulická rýpadla PC160LC-8, PC210NLC-8 a již zmíněné PC240NLC-10. Do flotily Komatsu patří také tři kolová hydraulická rýpadla, a to dva stroje PW160-8 a typ o stupeň vyšší PW180-8. Seznam uzavírá osmitunové rýpadlo-nakladač WB97R-5.

„Stroje Komatsu jsme si vybrali na základě referencí stávajících zákazníků, také dle vlastních zkušeností na stavbách a v neposlední řadě díky podpoře ze strany dodavatele, společnosti KUHN-BOHEMIA, v rámci servisu již pořízených strojů,“ říká majitel firmy Radek Brožovský. „Zkušenosti máme velmi dobré, což lze vyčíst ze skutečnosti, že i další zemní stroje pořizujeme od značky Komatsu,“ doplňuje.

To je příklad i hydraulického pásového rýpadla PC240NLC-10 dodaného společností KUHN-BOHEMIA a. s. v letošním roce. Patří k nejnovější generaci rýpadel Komatsu, která vychází z emisních směrnic EU Stupeň IIIB resp. EPA Tier 4 Interim. Nabízí vyšší výkon motoru, nižší spotřebu paliva a nižší emise, přináší pokročilý elektronický řídicí systém, regulující parametry průtoku vzduchu, vstřikování paliva a spalovacího procesu s cílem optimalizace výkonu a dalšího omezování produkce mikročástic a oxidů dusíku ve spalinách.

ŠEST PRACOVNÍCH REŽIMŮ
Toto výkonné a precizní rýpadlo je vybaveno tak, aby efektivně provádělo jakékoli úkony podle požadavků provozovatele. Na velkých nebo na malých staveništích, při výkopových pracích, při hloubení, při srovnávání terénu nebo při přípravě staveniště zaručuje originální hydraulický systém Komatsu vždy maximální produktivitu a ovladatelnost.

K dispozici jsou všechny režimy – Power (výkon), Lifting (zdvihání), Breaker (kladivo), Economy (ekonomický), Attachment Power (výkon pro příslušenství) a Attachment Economy (ekonomický pro příslušenství). Všechny zaručují, že PC240NLC-10 podá požadovaný výkon s minimální spotřebou paliva. Ekonomický režim (Economy) může být navíc nastaven tak, aby poskytoval optimální vyvážení mezi výkonem a hospodárností z hlediska prováděné práce. Průtok oleje do hydraulického příslušenství je regulován přímo na kvalitním širokoúhlém zobrazovacím panelu.

Standardně instalovaný přídavný hydraulický okruh řízený proporcionálním ovladačem na ovládací páce a podlahovým pedálem poskytuje tomuto stroji vynikající pohyblivost. K dispozici je deset pamětí nastavení, které lze individuálně pojmenovat. Změna charakteru práce je ještě jednodušší díky kombinaci s běžně dodávaným okruhem s hydraulickými rychlospojkami. Pro příslušenství, které vyžaduje přídavný hydraulický pohon, je k dispozici druhý hydraulický okruh.

Díky nabídce ramen a podvozků lze zvolit konfiguraci stroje podle specifických požadavků na přepravu, pracovní charakteristiky nebo prováděnou činnost. Pro každou konfiguraci výložníku a ramen jsou k dispozici speciální hydraulické okruhy, které zajišťují, že se stroj bude vždy výrazně podílet na řešení zadaných pracovních úkolů.

MAXIMÁLNÍ PŘESNOST
Rýpadlo PC240NLC-10 může být též vybaveno přípravou „Topcon ready“ pro snadnou instalaci 3D řídicího systému. Nejnovější technologie Topcon pro řízení stroje se snadno ovladatelnou jednotkou GX60 s dotykovým displejem umožňuje dokončit práci dříve a s větší bezpečností. Díky ní lze dosáhnout milimetrové přesnosti při práci a poskytuje posádce úplnou kontrolu nad prováděnou činností.

Rýpadlo je opatřeno efektivním a úsporným motorem Komatsu SAA6D107E-2, který je pro dosažení maximálního výkonu, nízké spotřeby paliva a shody s požadavky emisních norem vybaven turbodmychadlem, systémem přímého vstřikování paliva, vzduchovým přídavným chlazením plnicího vzduchu a systémem recirkulace výfukových plynů EGR.

Ve výbavě stroje PC240NLC-10 jsou funkce automatického přizpůsobení otáček motoru výkonu hydraulických čerpadel a automatickým volnoběhem. Nová technologie regulace motoru a čerpadla snižuje celkovou spotřebu paliva a zaručuje účinnost a přesnost při jednoduchých i složených pohybech.

Nový ukazatel Eco lze nastavit se zaměřením na optimalizaci spotřeby paliva s cílem umožnit strojníkovi co nejúčinnější práci. Aby bylo zabráněno dalšímu plýtvání s palivem v situacích, kdy stroj aktuálně nepracuje a je-li jeho motor v chodu ve volnoběžných otáčkách déle než pět minut, na panelu se zobrazí upozornění o volnoběžném provozu.

Vybavení PC240NLC-10 zahrnuje i elektrické palivové čerpadlo se snadnou obsluhou a automatickým vypínáním. Další zvýšení bezpečnosti systému zaručují přepážka a speciální pěnová hmota, které pomáhají zabránit rozlití paliva na horké části stroje při doplňování paliva.

KONSTRUKCE S NÍZKOU HLUČNOSTÍ
Prostorná kabina obsahuje nové plně pneumaticky uložené stanoviště obsluhy s postranními konzolami a s vysokou plně nastavitelnou sedačkou s vyhříváním. Pásová rýpadla Komatsu řady 10 mají velmi nízkou vnější hlučnost a jsou velmi vhodná pro práce ve stísněných nebo zastavěných prostorech. Nižší otáčky ventilátoru, velkokapacitní chladič a optimální použití zvukové izolace a materiálů tlumicích hluk, to vše pomáhá k tomu, že hladina hluku v kabině rýpadel této řady je srovnatelná s hladinou hluku v kabině osobního automobilu vyšší třídy.

Typická stabilita stroje Komatsu PC240NLC-10 v kombinaci s tuhým rámem a vícevrstvým viskózním systémem odpružení kabiny významně snižují působení vibrací na obsluhu. Pro co nejvyšší bezpečnost, přesnost a plynulost práce, disponuje uživatelsky příjemný monitor vysoce intuitivním rozhraním řídícího a monitorovacího systému všech funkcí stroje (EMMS). Panel obsahuje jednoduché přepínače i multifunkční tlačítka, které obsluze umožňují stiskem prstu přistupovat k velké řadě funkcí a provozních informací. Pro komunikaci lze zvolit některý z 25 jazyků.

Nová kabina je vybavena ochrannou konstrukcí ROPS splňující požadavky normy ISO 12117-2:2008. Je tvořena rámem z ocelových profilů a poskytuje velmi kvalitní tlumení otřesů a rázů, odolnost proti nárazu a dlouhou provozní životnost. Kabinu lze volitelně doplnit systémem ochrany proti padajícím předmětům (FOPS) třídy 2 podle ISO 10262 s otvírací přední ochrannou mříží.

PŘÍŠTĚ OPĚT KOMATSU
Hydraulické pásové rýpadlo PC240NLC-10 nemusí na dlouho zůstat posledním strojem pro stavební a zemní práce, který ve firmě Radka Brožovského koupili. Jak poznamenává majitel, pokud bude poptávka ze strany zákazníků o rozšíření činnosti, tak úvahy o této další technice dostanou reálné rozměry. „Díky našim zkušenostem s touto značkou to bude jistě zase stroj Komatsu.“

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

www.komatsu.cz


Fotogalerie
Pásové hydraulické rýpadlo Komatsu PC210NLC-8 rozbíjí starý železniční most.Stroje Komatsu jsou konstruovány a vyrobeny tak, aby se osvědčily v jakémkoliv pracovním prostředí.České železnice opravují stroje Komatsu.Pásové rýpadlo Komatsu PC240NLC-10 – letošní přírůstek ve firmě HB Radek Brožovský Chotoviny.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomeracePásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomerace (150x)
Přesně 4. července 2019 bylo předáno nové pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition stavební společnosti Polanský s. r. o...
Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (95x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
S novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálůS novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálů (91x)
Konstrukce nových finišerů Volvo P7820C a P8820C těží z více jak padesátileté zkušenosti výroby silniční techniky. Velká...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice