KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Staves: Přídavná zařízení pro liniové stavby

Staves: Přídavná zařízení pro liniové stavby

Publikováno: 13.10.2015
Rubrika: Stavební stroje

Na trhu je dostupná řada přídavných zařízení, dokonce i kompletních souborů, které umožňují výrazné zefektivnění práce a zvýšení ziskovosti snad každé zakázky. Hlavními dopady využití celých technologií jsou zejména zkrácení doby výstavby, úspora lidského faktoru, recyklace materiálu přímo na místě stavby, zvýšení produktivity a celkové snížení nákladů. Ideálním příkladem jsou speciální přídavná zařízení pro liniové stavby.

Kolový příkopový rýhovač pro efektivní vytvoření rýhy [obr. 1 a 2]
Dokonalá rýha v jednom kroku – úzká a čistá rýha s rovnými hranami snižuje náklady na její zahrnutí a opětovnou úpravu povrchu. Práce s rýhovačem je možná skrz vrstvy asfaltu, betonu, kamenité půd či dokonce skrze skálu. Zařízení se vyznačuje i snadnou údržbou a nízkými provozními náklady díky přímému pohonu těžebního kola hydromotorem, u nějž není vyžadována denní údržba.

Finišer pro rychlý a přesný zásyp rýhy [obr. 3 a 4]
Mnohanásobně rychlejší zahrnutí rýhy umožní specializovaný finišer, který využije vytěžený materiál uložený podél rýhy k bezvadnému srovnání povrchu zásypu. Využití najde nejen při zahrnování rýh, ale také při rovnoměrném rozhrnování materiálu, např. asfaltu, a to dokonce i mimo obrys stroje, což je obzvlášť vhodné pro stavbu chodníků či cyklostezek.

Hutnicí kolo pro precizní zhutnění zásypu rýhy [obr. 5 a 6]
Zařízení zajistí precizní hutnění zásypu rýh od šíře 50 mm, kde vzhledem k úzké šířce nelze využít jinou techniku jako je vibrační deska nebo pěch. Díky odvalování kola a tím možnosti současného pojezdu stroje je navíc hutnění velmi rychlé. U verze pro nakladač může být zařízení vybaveno bočním posuvem hutnícího kola, čímž je umožněno hutnění i mimo obrys stroje a tedy možnost práce kolem nejrůznějších objektů. 

Tato zařízení výrazným způsobem zvyšují rychlost při práci na liniových stavbách, značně snižují náklady a tím zvyšují zisk pro Vás pro stavitele.

U liniových staveb většího rozsahu (kanalizace, vodovody, plynovody atd.) se nabízí širší škála přídavných zařízení, která se uplatňují vždy v závislosti na konkrétních podmínkách projektu. Jedná se o frézy na asfalt a beton, skalní frézy, dávkovače aditiv, třídicí lopaty, hutnicí desky a v neposlední řadě také speciální hydraulické rychloupínače. V závislosti na konkrétním projektu probíhají práce v několika fázích:

1.Vyfrézování povrchu vozovky [obr. 7 a 8]
Frézy slouží k odfrézování asfaltové nebo betonové vrstvy před vlastním prováděním výkopových prací. Díky nezávislému nastavení hloubky na pravé i levé straně, umožňuje frézování povrchu bez nerovností a tím i možnost použití ke srovnávání vzniklých nerovností.

2. Vlastní výkopové práce [obr. 9]
Pomocí klasické hloubkové lopaty, nebo v místech překážek, v tvrdém a kompaktním materiálu, kde již není možné použít samotnou lopatu, se s výhodou používá skalní frézy. Ta ve srovnání s hydraulickými kladivy eliminuje emise hluku a vibrací a hodí se tak lépe například do zastavěných oblastí.

3. Ukládání potrubí [obr. 10 a 11]
Dalším ze systémů finského výrobce ALLU, jehož je Staves v ČR výhradním distributorem, je speciální drapák určený pro rychlé ukládání segmentů potrubí všech typů, od plastových přes kovové, kameninové po betonové, v průměrech od 300 do 1 400 mm. Drapák je vybaven hydraulickou 360 ° otočí pro přesné polohování a navíc hydraulickým horizontálním posuvem pro zasunutí segmentů do sebe. Drapák má seřiditelný tlak čelistí, aby nedošlo k poškození trubek, stejně tak i tlak pro zasunutí segmentů vůči sobě. Čelisti jsou vybaveny polyuretanovými vložkami, které jsou po opotřebení snadno měnitelné. 

4. Dávkování aditiv [obr. 12]
Systém ALLU e.p.m. se využívá k posypání vytěžené zeminy z výkopu vhodným aditivem pro zlepšení zhutnitelnosti zeminy, snížení obsahu vody, stabilizaci a zvýšení únosnosti zeminy. Přesné dávkování je zajištěno pomocí optického signálu, kterým je obsluha informována o nadávkování každých 20 kg materiálu.

5. Zpětný zásyp [obr. 13]
Třídicí lopata ALLU zpracovává výkopek na materiál použitelný pro zpětný zásyp potrubí, čímž se značně snižují nebo dokonce odstraňují náklady na odvoz a uložení nevhodného materiálu na skládku a nákup a dovoz materiálu nového. Stávající materiál je přetřízen, podsítné je použito pro zásyp potrubí a nadsítné se použije do dalších vrstev, kde již nemůže dojít k nežádoucímu kontaktu s potrubím. Třídicí lopaty ALLU umožňují dosáhnout výstupní frakce pouze 0 – 15 mm nebo díky letošní revoluční inovaci zvolit dvě frakce na jedné lopatě.

6. Zhutnění výkopu [obr. 14]
Navrácená zemina je následně zhutněna pomocí vibrační desky. Hutnění musí probíhat po vrstvách, pro maximální výšku vrstvy cca 1 m. Zhutnění této vrstvy je obvykle kolem 30 %, samozřejmě v závislosti na složení konkrétního materiálu. Pro hutnění kolem potrubí a v úzkých, stísněných prostorách je k dispozici speciální provedení vibrační desky, které mohou být vybaveny i hydraulickou otočí. 

Pro značné urychlení a zjednodušení průběhu všech těchto fází je možné použít automatický hydraulický rychloupínač, který zároveň s uchycením daného zařízení propojí i hydraulické okruhy. Dochází tak k výměně jednotlivých hydraulických přídavných zařízení během cca 10 sekund, aniž by obsluha byla nucena vystupovat z kabiny nosiče [obr. 15].

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

www.staves.cz


Fotogalerie
Obr. 1 – Kolový příkopový rýhovačObr. 2 – Přesná a čistá rýhaObr. 3 – Finišer pro rychlý a přesný zásyp rýhyObr. 4 – Finišer pro rozhrnování materiáluObr. 5 – Hutnicí kolo pro precizní zhutněníObr. 6 – Hutnicí kolo pro precizní zhutněníObr. 7 – Vyfrézování povrchu vozovkyObr. 8 – Vyfrézování povrchu vozovkyObr. 9 – Výkopové práce pomocí skalní frézyObr. 10 – Ukládání potrubíObr. 11 – Ukládání potrubíObr. 12 – Dávkování aditivObr. 13 – Zpětný zásypObr. 14 – Zhutnění výkopuObr. 15 – Automatický hydraulický rychloupínač

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomeracePásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomerace (153x)
Přesně 4. července 2019 bylo předáno nové pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition stavební společnosti Polanský s. r. o...
Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (96x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
S novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálůS novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálů (84x)
Konstrukce nových finišerů Volvo P7820C a P8820C těží z více jak padesátileté zkušenosti výroby silniční techniky. Velká...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice