KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2012    Stavební trh 2012: větší riskování a menší transparentnost

Stavební trh 2012: větší riskování a menší transparentnost

Publikováno: 18.5.2012
Rubrika: 2012

Letošní rok českému stavebnictví sice opět přinese výrazný pokles, stavební firmy ovšem lehce zmírňují svá negativní očekávání. Ještě v lednu totiž jejich šéfové odhadovali rekordní pokles stavebního trhu v roce 2012 o dalších 9,2 %, podle výsledků nejnovější Kvalitativní studie českého stavebnictví 2012 mezi řediteli stavebních společností, by však trh neměl poklesnout o více než 7,5 %. Prudce však vzrostl podíl firem ochotných podstoupit kvůli získání zakázky větší riziko a ve zvýšené míře musí také čelit požadavkům na úplatky ve výběrových řízeních. Kvalitativní studii českého stavebnictví, ze které tyto závěry vyplývají, vydává společnost CEEC Research specializující se analýzy ve stavebnictví ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Nejvíce se poklesu trhu v roce 2012 obávají střední a malé stavební společnosti. Důvody k pesimismu stavbařů jsou zřejmé. Nejčastěji zmiňovaným (96 %), a současně problémem s největším dopadem na hospodářské výsledky stavebních společností (6,4 na škále od 0 do 10, kdy hodnocení 10 znamená největší bariéru), je podle výsledků výzkumu byrokracie. „Dobře však víte, že administrativa je dlouhodobým resortním tématem a že již byly mnohé pozitivní kroky učiněny. Dodávám, že jsem připraven diskutovat jakékoli další návrhy na její zjednodušení v odborné i obecně podnikatelské rovině,“ vybízí stavbaře v bezprostřední reakci na výsledky Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu. Druhým ze tří hlavních současných omezení stavebních společností je nedostatečná poptávka (6,1 u zakázek financovaných ze soukromých zdrojů a 6,2 bodu u zakázek ze státního sektoru). „Hlavní příčinou je stále negativní výhled v oblasti nových zakázek financovaných jak státem – díky rozpočtovým restrikcím, tak i soukromými investory – z důvodu obav ohledně vývoje celkové ekonomické situace v ČR i zahraničí,“ vysvětluje Jiří Vacek, ředitel společnosti CEEC Research. Také ministerstvo dopravy vyjadřuje stavebním firmám podporu. „Je důležité, abychom ekonomickou aktivitu a efektivitu, které povedou k růstu HDP, sami podpořili. Za ministerstvo dopravy tím mám na mysli zejména investice do dopravní infrastruktury, například jsem rád, že jsme učinili již několik zásadních kroků k realizaci pilotního PPP projektu na dálnici D3 či jsme otevřeli otázku možných odložených plateb za stavby,“ říká Pavel Dobeš, ministr dopravy. Třetím faktorem, který potvrzují téměř všichni respondenti (94 %, 5,9 bodu), je velice tvrdá a někdy až nekalá konkurence soutěžících o současné zakázky vyostřená do značné míry právě zmíněnou nedostatečnou poptávkou.

Další komplikací, kterou přináší rok 2012, je podle mnohých ředitelů novela zákona o veřejných zakázkách, která podle nich povede v podstatě k zablokování procesu zadávání na několik měsíců dopředu. „Novela zákona o veřejných zakázkách, tak jak byla přijata, ještě více prohloubí nedostatek práce pro již tak velmi komplikovaný rok 2012, protože u všech připravovaných soutěží nevyhlášených před termínem 1.4.2012 se budou upravovat soutěžní podmínky, a to znamená další odkládání zahajování realizace staveb,“ obává se Karel Mora, předseda představenstva společnosti Elektrizace železnic Praha. „To vše povede k cenové válce, bezohlednému a bezskrupulóznímu chování, dodavatelů i zadavatelů. Bez nadsázky je možné tvrdit, že proces “pročišťování” stavebního trhu, tj. vyrovnání disproporce mezi nabídkou a poptávkou, v roce 2012 bude pro naprostou většinu stavebních firem bojem o přežití,“ vidí vývoj na trhu černě Ondřej Chládek, ředitel strategie stavební firmy Chládek a Tintěra. Kamil Janovský, ministr pro místní rozvoj, si ale myslí, že novinky v legislativě trhu prospějí: „Jsem přesvědčen, že novela zákona o veřejných zakázkách a novela stavebního zákona budou mít očekávaný pozitivní vliv na české podnikatelské prostředí ve stavebnictví. Věřím, že novelizace stavebního zákona odstraní uměle vytvořené byrokratické překážky a vnese do českého stavebnictví větší průhlednost.“

Návrat k růstu sektoru se zatím neočekává ani v roce 2013. „Ke změně ve stavebnictví může dojít buď v důsledku zvýšení ochoty státu a bank financovat nové projekty, nebo díky tomu, že se trh pročistí na straně nabídky. Tlak na cenu jako primární kritérium výběru je dalším z pokračujících trendů,“ komentuje situaci Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG Česká republika.

Extrémně vzrostl podíl firem ochotných riskovat kvůli nové zakázce. Pro její získání totiž nějakým způsobem porušuje své interní předpisy v oblasti risk managementu rekordních 99 % společností, které se výzkumu zúčastňují. Ve srovnání s předchozími roky, kdy nutnost porušování interních pravidel risku loni připustilo 60 % firem a v roce 2010 „jen“ 52 %, se jedná o mimořádný nárůst.

Zakázku s nulovou nebo zápornou marží je stále ochotna přijmout téměř třetina společností (30 %). Ve srovnání se situací před rokem (výzkumem v dubnu 2011) se ale jedná o pokles až o 12 procentních bodů – řada společností si již tento přístup totiž nemůže dovolit.

Transparentnost výběrových řízení se podle Kvalitativní studie českého stavebnictví 2012 meziročně zhoršila z 6,4 bodu v minulém roce na aktuálních 5,9 bodu (škála od 1 do 10, kdy hodnocení 10 znamená maximální důvěru v transparentnost). Předpoklady stavařů z minulého roku o tom, že krize povede k větší transparentnosti tendrů, tak zatím zůstávají liché. „Do transparentnosti výběrových řízení se krize, dle mého názoru, nepromítla. Uchazeči však mnohem bedlivěji sledují kroky zadavatelů a využívají všechny zákonné možnosti ke změně výsledků ve svůj prospěch,“ popisuje Petr Čížek, jednatel Swietelsky stavební, který je zároveň i předsedou Sdružení pro výstavbu silnic. Hůře z tohoto pohledu hodnotí stavitelé výběrová řízení financovaná z veřejných zdrojů (4,9 bodu) oproti těm, která jsou financována ze soukromých zdrojů (6,8 bodu).

Stále větší roli ve stavebních tendrech hrají úplatky. U výběrových řízení financovaných z veřejných zdrojů letos uvádí každá druhá společnost (50 %), že bez úplatku není možné takovou zakázku získat; pro srovnání v roce 2011 to nebyla ani třetina (31 %). U stavebních zakázek financovaných ze soukromých prostředků deklarují, že je možné zakázku získat bez nutnosti poskytnout úplatek, téměř tři čtvrtiny firem (74 %, pro srovnání v roce 2011 to bylo 88 %).

V Kvalitativní studii českého stavebnictví se CEEC Research ptala také na to, jak se staví ředitelé stavebních firem k financování veřejných zakázek formou odložených plateb. Více firem se přiklání k názoru tuto možnost nevyužívat (58 procent), mezi nimi jsou především ty největší stavební společnosti na trhu (kapitálově silné). Přímé platby od zadavatele subdodavatelům ředitele stavebních společností rozdělují přibližně na poloviny, 48 procent z nich by bylo pro tuto možnost a 52 procent proti.“Vidím to padesát na padesát, a to tak, že ze strany generálního dodavatele stavby ne a ze strany subdodavatele ano. Pokud by se toto odehrávalo, tak bude jistě nutné najít shodu a vymezit za jakých podmínek by měl subdodavatel možnost či právo o to požádat,“ shrnuje Robert Mikeš, marketingový ředitel, Divize Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ.

Kvalitativní studii českého stavebnictví, ze které výše uvedené závěry vyplývají, již šestým rokem vydává společnost CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika, zlatým partnerem je společnost SGCP Weber Terranova, stříbrnými partnery jsou společnosti Tatra a Kooperativa.

Kvalitativní studie českého stavebnictví 2012 je v plné verzi – stejně jako její předešlé verze - k dispozici ke stažení zdarma na internetových stránkách společnosti CEEC Research www.studiestavebnictvi.cz, kde lze také získat více informací, případně nás můžete kontaktovat na e-mailové adrese kontakt@ceec.eu.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

V Semilech se otevírá lávka přes JizeruV Semilech se otevírá lávka přes Jizeru (22x)
Nová lávka v Semilech je součástí projektu „Cyklostezky - Z údolí Jizera do údolí Bobru – I. Etapa“. Lávku financovalo m...
Část lidí v Bílině nechce, aby obchvat vedl kolem Bořně (22x)
Část lidí v Bílině na Teplicku nechce, aby obchvat města vedl kolem přírodní památky Bořeň, sepsali i petici. Podle star...
Modernizace železnice č. 109 Kraków Bieżanów – Wieliczka RynekModernizace železnice č. 109 Kraków Bieżanów – Wieliczka Rynek (16x)
Společnost EURO VIA CS rekonstruuje od roku 2010 trať nr 109 Kraków – Wieliczka, poslední práce se mají realizovat...

NEJlépe hodnocené související články

Doprastav podniká v Poľsku – úsek diaľnice A1 odovzdaný do prevádzkyDoprastav podniká v Poľsku – úsek diaľnice A1 odovzdaný do prevádzky (5 b.)
Situácia dopravného staviteľstva na Slovensku, ktoré bolo počas 60 rokov existencie spoločnosti Doprastav ťažiskovým výr...
Prvotní poznatky německých expertů z prohlídky mostů na úseku dálnice D 4708.2 (5 b.)
Ve dnech 2. a 3.7.2012 uskutečnili němečtí experti z hanoverské univerzity vizuální prohlídku 3 ocelových a 2 železobeto...
Modernizace železnice č. 109 Kraków Bieżanów – Wieliczka RynekModernizace železnice č. 109 Kraków Bieżanów – Wieliczka Rynek (5 b.)
Společnost EURO VIA CS rekonstruuje od roku 2010 trať nr 109 Kraków – Wieliczka, poslední práce se mají realizovat...

NEJdiskutovanější související články

Stát nepočítá s Brnem jako železničním uzlem, kritizoval Hašek (2x)
Stát údajně nepočítá s Brnem jako jednou z hlavních železničních křižovatek v zemi. Ministerstvo dopravy prý v aktuálníc...
V Semilech se otevírá lávka přes JizeruV Semilech se otevírá lávka přes Jizeru (1x)
Nová lávka v Semilech je součástí projektu „Cyklostezky - Z údolí Jizera do údolí Bobru – I. Etapa“. Lávku financovalo m...
AUDIO: Rozhovor o složitosti parkování na Rádiu Česko s výkonným ředitelem KONSTRUKCE Media, s.r.o. (1x)
Rozhovor o složitosti parkování z konference Doprava v klidu 2012 s Ing. Michalem Sirovátkou, výkonným ředitelem KONSTRU...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice