KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2017    Stavební sektor očekává v letošním i příštím roce mírný růst

Stavební sektor očekává v letošním i příštím roce mírný růst

Publikováno: 6.3.2017
Rubrika: 2017

V roce 2017 očekávají ředitelé stavebních společností mírný růst sektoru o 2,7 procenta. Tržby by podle predikcí ředitelů měly růst více, a to o 4,4 procenta. Vytížení kapacit jednotlivých společností se aktuálně pohybuje na úrovni 80 procent, přičemž zakázky mají stavební firmy v průměru nasmlouvané na půl roku dopředu. Velké stavební společnosti a firmy zaměřené na inženýrské stavebnictví jsou však v krátkodobých předpovědích mírně pesimistické. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2017 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se skupinou Saint Gobain.

Podle výsledků Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2017 výkon stavebního sektoru v následujících dvou letech mírně poroste, predikce ředitelů stavebních společností jsou však opatrné. V letošním roce by mělo dojít k meziročnímu růstu stavební produkce v průměru o 2,7 procenta, přičemž na kladném vývoji se shodly téměř tři čtvrtiny (71 procent) ředitelů stavebních firem. „Stavebnictví po předchozím poklesu projde v tomto roce mírným oživením. Privátní investoři zvyšují objem jejich investic již nyní a pokud se podaří veřejným zadavatelům úspěšně dokončit rekordní objem nastartovaných výběrových řízení z minulého roku, zakázek bude pro firmy určitě více.“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Pesimistické jsou ve výhledech na letošní rok především firmy zaměřené na inženýrské stavby a velké stavební společnosti, které očekávají růst v hodnotě 1,8, respektive 2,1 procenta. „Tyto obavy vyplývají zejména z nejistoty, jestli se podaří dokončit velký objem rozběhnutých výběrových řízení. Stavebnictví a zejména velké firmy jsou totiž výrazně závislé na veřejných zakázkách. Situace v privátním sektoru, např. u developerů je úplně jiná, tam vidíme silnou a rostoucí poptávku zejména v rezidenčním a průmyslovém developmentu“ vysvětluje Pavel Kliment, partner odpovědný za sektor stavebnictví a real estate v KPMG Česká republika. 

Dařit by se naopak mělo společnostem zaměřeným na pozemní stavitelství (růst 3,0 procenta) a malým a středním firmám (růst 2,9 procenta). Opačná situace se objevuje v předpovědích pro rok 2018. Zatímco by růst výkonu stavebního sektoru měl dosáhnout v průměru 1,5 procenta, velké stavební firmy predikují růst o 3,4 procenta. Malé a střední firmy v dlouhodobém horizontu naopak předpokládají růst jen o 0,8 procenta.

„Pozitivní je přihlášení se zástupců státních orgánů k podpoře investiční výstavby. Přínosem by měl být i nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který už nepreferuje jen nabídnutou cenu, ale umožňuje zadavatelům soutěžit tzv. “na kvalitu“. Dosavadní důraz na nejnižší cenu se zanedlouho zákonitě promítne mj. v bezpečnosti práce či kvalitě předávaných staveb. Těší nás též informace o připravených finančních prostředcích pro stavebnictví. Nyní jen čekáme, až si odpovědní administrátoři osvojí nová pravidla soutěžení a možnosti nového dotačního období EU.“ uvádí Milan Veselský, obchodní ředitel Metrostav a.s.

„Očekáváme lehce negativní vývoj, a to zejména kvůli klesajícím cenovým hladinám nabídek. Pokud by alespoň mírně vzrostl objem stavební produkce, máme šanci dostat se na nulu,“ říká Tomáš Koranda, člen představenstva, HOCHTIEF CZ.

Tržby stavebních firem v následujících letech by měly podle ředitelů mírně překročit očekávaný růst produkce. V roce 2017 predikují ředitelé stavebních společností růst tržeb o 4,4 procenta. Lepší výsledky předpokládají v tomto ohledu společnosti zaměřené na pozemní stavby a velké stavební firmy (růst o 5,3, respektive 5,0 procenta). Mírně pesimistické jsou z hlediska tržeb firmy specializující se na inženýrské stavby, když predikují růst tržeb jenom o 1,7 procenta. Celkově opatrnější je odhad vývoje tržeb na rok 2018, kdy by se podle ředitelů měly zvýšit o 2,5 procenta.

„Našim vystavovatelům se v poslední době daří velmi dobře. Lidé, kteří staví svépomocí nebo plánují rekonstrukci, jsou optimisticky naladěni a mají opět chuť utrácet peníze za své pohodlí,“ komentuje postoj malých investorů Matěj Chvojka, ředitel mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH.

Stavební společnosti měly v době prováděného výzkumu, tedy v lednu a únoru 2017, nasmlouvané zakázky v průměru na půl roku (6,3 měsíce) dopředu. Nejvíce zakázek mají aktuálně nasmlouvané velké stavební společnosti, a to na 8,1 měsíce. Nejméně zakázek mají v zásobníku práce naopak firmy zaměřené na inženýrské stavby (4,8 měsíce).

Více než třetina stavebních firem (35 procent) má přitom letos více práce než ve srovnatelném období roku 2016. Nejlépe si v tomto ohledu vedou velké stavební společnosti a firmy zaměřené na pozemní stavby, které mají více práce než před rokem v polovině (47 procent), respektive ve dvou pětinách (40 procent) případů. Významně si pohoršily firmy věnující se inženýrským stavbám, které mají meziročně méně zakázek v polovině (50 procent) případů, lépe si vede jen pětina (19 procent) z nich.

„Stavební trh stále klesá, navzdory příznivému vývoji celé ekonomiky. Je to dáno výpadky v přípravě veřejných investic. Chybí vize a dlouhodobé plány. Další výhled závisí na schopnosti veřejných investorů připravovat k realizaci nové projekty a čerpat evropské fondy. Nepředpokládáme, že se situace dramaticky zlepší a v letošním roce očekáváme ve stavebnictví nejvýše mírný růst. Je strategickým zájmem naší země využít na maximum prostředky z fondů EU, a toho lze docílit jen tak, že zakázky budou zadávány průběžně a nedojde pak k jejich kumulaci nad kapacitní možnosti všech firem působících na českém trhu,“ tvrdí Michal Jurka, statutární ředitel Skanska Česká republika a Slovensko, Skanska, a. s.

Vytížení kapacit jednotlivých společností zaznamenalo oproti výsledkům výzkumu v Kvartální analýze českého stavebnictví Q4/2016 pokles o 12 procentních bodů a nyní se v průměru pohybuje na úrovni 80 procent. Nejmenší vytížení potvrdily firmy zaměřené na inženýrské stavitelství (68 procent).

„V rámci dopravního stavitelství bude klíčové soutěžení o velké projekty z 1. balíku staveb "s výjimkou EIA". Toto bude určující nejenom pro rok 2017, ale na období 2–3 let. Pro výkon v roce 2017 bude zásadní, kolik oprav a malých staveb bude vypsáno, protože převis zakázek z roku 2016 je téměř nulový,“ popisuje situaci Tomáš Hajič, předseda představenstva, Dálniční stavby Praha, a. s.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q1/2017 je dostupná k bezplatnému stažení na www.ceec.eu

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Trojnásobný úspěch nové řídící věže v OstravěTrojnásobný úspěch nové řídící věže v Ostravě (58x)
Tři prestižní ceny získal státní podnik Řízení letového provozu České republiky za úspěšnou realizaci nového provozního ...
Projektové kanceláře očekávají rekordní osmiprocentní nárůst v tomto roce (25x)
Objem projektových prací podle ředitelů projektových kanceláří letos výrazně poroste, a to v průměru až o 8,0 procenta. ...
KUHN-BOHEMIA bude prodávat také stroje Ammann (24x)
Společnost KUHN-BOHEMIA se od 1. ledna 2018 stane v České republice výhradním prodejcem a poskytovatelem servisu strojů ...

NEJlépe hodnocené související články

Závěry VII. ročníku mezinárodní konference Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů „LUHAČOVICKÁ VÝZVA 2017“ (5 b.)
Účastníci mezinárodní konference „Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů“ konstatují:...
Ostravská strojírna ArcelorMittal dodala přes 1000 tramvajových náprav pro tramvaje Škody Transportation. Firmy se dohodly na další spolupráci Ostravská strojírna ArcelorMittal dodala přes 1000 tramvajových náprav pro tramvaje Škody Transportation. Firmy se dohodly na další spolupráci (5 b.)
ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO), dceřiná společnost ostravské huti ArcelorMittal, dodala od roku 2013...
„Potřebujeme ukončit legislativní trápení,“„Potřebujeme ukončit legislativní trápení,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Petr Košan, jeden z jednatelů společnosti AF-CITYPLAN. Především mizerné stavební...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice