KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Slovenské stavebnictví: první příznaky krize jsou již zřejmé

Slovenské stavebnictví: první příznaky krize jsou již zřejmé

Publikováno: 23.6.2009
Rubrika: 2009

Na Slovensku se začínají projevovat první známky ekonomické krize. Po rekordním růstu HDP v roce 2007 (10,2 %) tempo zpomalilo na 6,4 % (růst v 2008) a pro tento rok analytici již předpovídají pokles slovenského hospodářství. Celkový vývoj ekonomiky znatelně ovlivňuje také stavebnictví a první příznaky, že krize se začíná projevovat i zde, jsou již zcela zřejmé – většina firem předpovídá pokles slovenského stavebnictví, nedostatečná poptávka je nejčastěji zmiňované omezení růstu pro firmy, menší množství zakázek již také vedlo k poklesu vytíženosti kapacit. Naopak nedostatek zkušených pracovních sil, již zdaleka nepředstavuje takový problém jako dříve.

Tyto závěry přináší aktuálně publikovaná Kvalitativní studie slovenského stavebnictví 2009, která je založena na strukturovaných rozhovorech s vybraným vzorkem 45 stavebních firem a dále pak také jejich 84 dodavatelů. Tuto studii zpracoval CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Hlavní zjištění Kvalitativní studie slovenského stavebnictví 2009:

Jaký vývoj stavebnictví očekávají stavební firmy v roce 2009?

  • 63 % dotázaných firem očekává pokles stavebnictví v roce 2009 (průměr odpovědí všech respondentů ukazuje na pokles o 4 %). Pokud se podíváme detailněji, skutečnost by mohla být mnohem horší (20 % dotazovaných očekává pokles o více než 10 %)
  • Současná krize je o to bolestnější, že firmy ji neočekávaly a neměly možnost se na ni alespoň částečně připravit. Jak ukazují výsledky výzkumu z minulého roku, pouze 7 % dotazovaných předpovídalo pokles stavebnictví v roce 2009.

Jaký vývoj stavební firmy očekávají ve střednědobém horizontu?

  • Pro střednědobý výhled (2010 – 2011) jsou očekávání mírně optimističtější. Firmy ve většině případů předpovídají stabilizaci situace a mírný nárůst odvětví o 0,9 %. Nicméně vyjadřují také výrazné pochybnosti ohledně svých možností předpovídat vývoj po roce 2009 za podmínek současné celosvětové ekonomické krize.

Projevila se již krize v poklesu vytíženosti kapacit stavebních firem?

  • Společnosti již zaznamenaly pokles ve využití svých kapacit a to z 92 % v roce 2008 na nynějších 78 %.

Co firmy aktuálně nejvíce omezuje v jejich růstu a co způsobuje největší problémy?

  • 89 % dotazovaných firem pociťuje omezení ve svém podnikání. Nejčastěji uváděnou překážkou byla nedostatečná poptávka (43 %, 26 % v roce 2008), za kterou následovala silná konkurence (40 %: 2009, 49 %: 2008). Omezené finanční zdroje omezují 20% dotazovaných firem, hodnocení jejich vlivu na podnikání firem výrazně vzrostlo (z 5,9 na 7,6 bodu na stupnici 0-10 max). Naopak nejčastěji zmiňované omezení v minulém roce (nedostatek zkušené pracovní sily) velice silně pokleslo z 72 % na pouze 7 %.

Nové zakázky jsou klíčem k přežití, kde o nich společnosti získávají informace?

  • Výsledky výzkumu ukazují, že zvyky firem a jejich způsoby při získávání informací o nových zakázkách se téměř nezměnily. Hlavním zdrojem jsou stále internet a dlouhodobé kontakty.
  • Pokud se zaměříme pouze na způsoby využívání internetu, výsledky ukazují, že 100 % dotázaných společností využívá internet pro svoji prezentaci, dále pak hledání informací (93 %) a prodeji (87 %).

Jakým způsobem stavební firmy své zakázky získávají?

  • Pro získání nových zakázek 84 % firem využívá osobní kontakty, 78 % přímou poptávku od zákazníka (což jak v roce 2007 tak i 2008 byl nejčastěji užívaný zdroj nových zakázek), tendry využívá pouze 20 % respondentů.

Co úplatky? Jsou běžnou praxí? Došlo ke změnám za posledních dvanáct měsíců?

  • Na otázku, zda-li již firmy byly někdy požádány o úplatek, 42 % respondentů odpovídá, že ne (výrazný pokles oproti 72 % o rok dříve). 31 % firem uvádí jasné ano, 27 % zvolilo možnost bez komentáře z ohledem na vysokou citlivost tohoto tématu.

Jsou tendry transparentní?

  • Transparentnost tendrů na Slovensku byla ohodnocena 5,6 body na stupnici od 1 do 10, jedná o velice mírně nadprůměrné hodnocení, nicméně oproti předchozímu roku došlo k viditelnému poklesu (z 6,7 bodu).

Porušují firmy svůj risk management kvůli získání zakázky?

  • Zde došlo ke zhoršení za posledních dvanáct měsíců. Podíl firem, které uvádějí, že porušily svůj risk management, aby získaly zakázu vzrostl z 36 % v roce 2008 na 56 % v současnosti.

Jak stavební firmy vybírají své dodavatele?

  • Pro výběr dodavatele firmy nejčastěji volí dlouhodobé (rámcové) smlouvy (58 % v roce 2009, 56 % v 2008) a osobní kontakty 56 %.

Jaká jsou klíčová kritéria při výběru?

  • Klíčová kritéria, podle kterých firmy své dodavatele vybírají jsou zkušenosti dodavatele (76 %) a cena (74 %, nárůst z 60 % minulý rok). Jako třetí nejdůležitější kritérium byly uvedeny reference dodavatele (64 %).

Co bude klíčovým faktorem určujícím vývoj pro další období?

  • V dlouhodobějším výhledu stavební firmy předpovídají, že hlavními faktory, které budou ovlivňovat jejich další rozvoj budou změny v poptávce (udává 91 % respondentů, jedná se o nárůst oproti 75 % o rok dříve) a vývoj v možnostech pro financování svých aktivit (70 %).

Kam plánují firmy investovat, tak aby se co nejlépe vypořádaly se současnou krizí?

  • Jako klíčovou blast pro své investice v letech 2009 -2010 zvolily stavební firmy investice do seznamování a navazování kontaktů (viditelný nárůst z 41 % na 62 % za posledních dvanáct měsíců).
Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Platnost dálničních známek (29x)
Roční dálniční známky – platí vždy od 1. 12. předchozího roku do 31.1 . roku následujícího, celková platnost je te...
Konference Hluk 2009Konference Hluk 2009 (24x)
1. odborná konference Hluk 2009 s podtitulem Snižování hlukových zátěží – příležitost pro stavební firmy se konala...
Stavby silnic a železnic zvýšily zisk a mění jménoStavby silnic a železnic zvýšily zisk a mění jméno (24x)
Uplynulý rok byl pro Skupinu SSŽ úspěšný. Dosáhla konsolidovaného obratu 23 miliard korun. Hospodářský výsledek po zdaně...

NEJlépe hodnocené související články

Nový Dynafleet poskytuje zákazníkům během přepravy dokonalejší kontrolu (3 b.)
Kde je náklad, a kdy se může očekávat jeho doručení? Nyní se už zákazníci během přepravy nemusejí s takovými otázkami ob...
Tatry o krok bližšie k svetuTatry o krok bližšie k svetu (2.5 b.)
Posledná chýbajúca časť diaľnice pod Vysokými Tatrami, od Mengusoviec po Poprad, je hotová. Súčasťou otvorenej zvyšnej č...
Konference Hluk 2009Konference Hluk 2009 (1.5 b.)
1. odborná konference Hluk 2009 s podtitulem Snižování hlukových zátěží – příležitost pro stavební firmy se konala...

NEJdiskutovanější související články

Děti Země u soudu neuspěly, dostavba dálnice D8 pokračuje! (18x)
Občanské sdružení Děti Země již několik měsíců soudně napadá dostavbu dálnice D8. Ministerstvo dopravy tak již několikrá...
Platnost dálničních známek (6x)
Roční dálniční známky – platí vždy od 1. 12. předchozího roku do 31.1 . roku následujícího, celková platnost je te...
Konference Hluk 2009Konference Hluk 2009 (3x)
1. odborná konference Hluk 2009 s podtitulem Snižování hlukových zátěží – příležitost pro stavební firmy se konala...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice