KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2009    Slovenské stavebnictví pod tlakem, růst skončil

Slovenské stavebnictví pod tlakem, růst skončil

Publikováno: 8.5.2009
Rubrika: 2009

Podle většiny slovenských stavebních firem dlouholetý stabilní růst stavebnictví na Slovensku skončil. V důsledku toho firmy také přehodnocují úroveň svých plánových prodejů směrem k nižším úrovním. Jako nejčastější limit svého růstu dotázané firmy uvádějí nedostatečnou poptávku, zvláště pak ze soukromého sektoru. To má také za následek snížení vytížení jejich kapacit. Naopak nedostatek pracovních sil je již minulostí pro naprostou většinu respondentů.

Celkový obraz ukazuje na prokazatelné následky ekonomického zpomalení, které dolehlo i na slovenské stavebnictví. Tyto a další závěry vyplývají z právě připravované Kvalitativní studie slovenského stavebnictví 2009, kterou připravuje CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Pro rok 2009 předpovídá 63 procent stavebních firem pokles jejich sektoru a průměr celkového vzorku ukazuje pokles o 4 procenta oproti roku 2008, nicméně celkový pokles pro tento rok by mohl být i větší (přes 20 procent respondentů očekává pokles stavebnictví o více jak 10 procent). Nejvíce společností (43 procent) trápí nedostatečná poptávka, která navíc zaznamenala výrazný nárůst oproti roku 2008, kdy ji uvádělo 26 procent firem a o rok dříve pouze pět procent. Také hodnocení jejího vlivu na výsledky firem bylo uváděno jako nadprůměrné. Třicet šest procent stavebních firem potvrdilo, že má v současné době méně zakázek než ve srovnatelném období loňského roku, 41 procent firem má stejné množství, pouze 23 procent má více zakázek než v minulém roce. To se také promítlo do změn v předpovědích firemních prodejů - z plánovaného 9procentního růstu na v současnosti očekávaná 2 procenta. Firmy dále poukazují na již znatelné problémy s vytížením kapacit, průměrné vytížení se snížilo z 92 procent v minulém roce na 78 procent nyní.

Zajímavý a velice rychlý zvrat nastal v oblasti pracovních sil. Tento faktor byl jak v roce 2007, tak v roce 2008 uváděn jako faktor limitující nejvíce firem (37 procent, respektive 72 procent). Díky poklesu poptávky však došlo k uvolnění tlaku na pracovní sílu a tento faktor jako limit svého růstu uvádí pouze 7 procent respondentů. Stejně tak poklesl počet firem limitovaných v důsledku vysokých nákladů na pracovní sílu, došlo k poklesu z 28 na 13 procent respondentů.

Z pohledu střednědobého vývoje (do roku 2011) společnosti očekávají relativně mírný pokles v tomto roce (viz výše, v průměru čtyři procenta) a dále pak stabilizovaný vývoj (průměr očekávání pro 2010 - 2011 je 0,9 procent). Současně však respondenti uvádějí, že jejich možnosti odhadovat další vývoj, především na delší období než do konce roku 2009, jsou značně limitované vzhledem k tomu, že dopad ekonomické krize na slovenské stavebnictví je teprve v začátcích. Devadesát jedna procent dotazovaných firem uvádí, že klíčové pro jejich budoucnost bude další vývoj a změny v poptávce zákazníků (nárůst ze 75 procent v 2008). S odstupem pak následuje vývoj firemních financí a možnosti pro financování vlastních aktivit (70 procent). Více informací z jednotlivých analýz přinese Kvalitativní studie slovenského stavebnictví 2009, která bude publikována v první polovině května 2009.

Kvalitativní studie slovenského stavebnictví 2009 je založena na osobních strukturovaných rozhovorech s vybraným vzorkem 45 stavebních firem podnikajících ve slovenském stavebnictví. Vybrané analýzy navíc poskytují přehled o chování a zkušenostech dodavatelů stavebních firem (84 firem - dodavatelé materiálu, stavebních produktů a mechanizace). Tyto rozhovory proběhly na začátku dubna 2009. Studie analyzuje čtyři vybrané oblasti slovenského stavebnictví – očekávaný vývoj slovenského stavebnictví (vývoj stavebnictví, prodejů, tržních podílů, limity firem, výhled do budoucna, atd.), využívané informační zdroje o potenciálních zakázkách (hodnocení zdrojů, využívání internetu, atd.), klíčové způsoby/metody pro získávání stavebních zakázek (přínos jednotlivých metod, hodnocení transparentnosti tendrů, zkušenosti s úplatky, porušování risk managementu při získávání zakázek, výběr dodavatelů, klíčová kritéria, frekvence, atd.) a poslední oblast – hodnocení vlivu vstupu Slovenska do EU (vliv na slovenské stavebnictví, jeho jednotlivé oblasti a podnikání firem).

„Hlavním cílem všech zpracovaných studií projektu CEEC Research je poskytnout především využitelné a plně srovnatelné analýzy zkoumaných oblastí zemí střední a východní Evropy. Tyto analýzy pomáhají firmám v jejich růstu a získávání nových zakázek a také jim umožňují lépe přizpůsobit své strategie aktuální situaci na daném trhu. Svým širokým rozsahem a zaměřením je tento projekt jedinečný v celém regionu střední a východní Evropy,“ říká Jiří Vacek, autor a vedoucí projektu.

Již čtvrtým rokem projekt CEEC Research ve spolupráci s generálním partnerem - společností KPMG Česká republika - analyzuje v sérii kvalitativních výzkumů situaci ve stavebnictví v zemích střední a východní Evropy.

Kvalitativní studie slovenského stavebnictví 2009 je druhou studií ročníku 2009. Dále budou ještě publikovány studie českého, polského a maďarského stavebnictví.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Platnost dálničních známek (31x)
Roční dálniční známky – platí vždy od 1. 12. předchozího roku do 31.1 . roku následujícího, celková platnost je te...
Stavby silnic a železnic zvýšily zisk a mění jménoStavby silnic a železnic zvýšily zisk a mění jméno (31x)
Uplynulý rok byl pro Skupinu SSŽ úspěšný. Dosáhla konsolidovaného obratu 23 miliard korun. Hospodářský výsledek po zdaně...
VIDEO: Přivaděč D1 ulehčí dopravě v Ostravě (27x)
Včerejší nejdůležitější událostí pro obyvatele Ostravy i celého kraje bylo bezesporu otevření dálnice D47, nyní už D1. B...

NEJlépe hodnocené související články

Nový Dynafleet poskytuje zákazníkům během přepravy dokonalejší kontrolu (3 b.)
Kde je náklad, a kdy se může očekávat jeho doručení? Nyní se už zákazníci během přepravy nemusejí s takovými otázkami ob...
Tatry o krok bližšie k svetuTatry o krok bližšie k svetu (2.5 b.)
Posledná chýbajúca časť diaľnice pod Vysokými Tatrami, od Mengusoviec po Poprad, je hotová. Súčasťou otvorenej zvyšnej č...
Konference Hluk 2009Konference Hluk 2009 (1.5 b.)
1. odborná konference Hluk 2009 s podtitulem Snižování hlukových zátěží – příležitost pro stavební firmy se konala...

NEJdiskutovanější související články

Děti Země u soudu neuspěly, dostavba dálnice D8 pokračuje! (18x)
Občanské sdružení Děti Země již několik měsíců soudně napadá dostavbu dálnice D8. Ministerstvo dopravy tak již několikrá...
Platnost dálničních známek (6x)
Roční dálniční známky – platí vždy od 1. 12. předchozího roku do 31.1 . roku následujícího, celková platnost je te...
Konference Hluk 2009Konference Hluk 2009 (3x)
1. odborná konference Hluk 2009 s podtitulem Snižování hlukových zátěží – příležitost pro stavební firmy se konala...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice