KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Rýpadla Komatsu do stísněných podmínek

Rýpadla Komatsu do stísněných podmínek

Publikováno: 3.10.2018
Rubrika: Stavební stroje

Značka Komatsu rozšířila trh stavebních strojů v ČR o tři nová rýpadla, která se zvláště osvědčí při práci ve stísněných prostorách a úzkých profilech. Novinkami jsou pásové rýpadlo Komatsu PC80MR-5, dále pak kolové rýpadlo Komatsu PW118MR-11 a také pásové rýpadlo Komatsu PC228USLC-11 se zkrácenou zadní částí.

ÚSPORNÝ A VŠESTRANNÝ

Pásové rýpadlo PC80MR-5 je vybaveno novými a vylepšenými funkcemi. Je šetrnější k životnímu prostředí, elektronicky řízený motor Komatsu 4D98E-5SFB o výkonu 46,2 kW (62 koní) udržuje osvědčenou výkonnost předchozích řad a současně snižuje spotřebu paliva až o 10 %. Stroj je navržen pro lepší všestrannost, manévrovatelnost, pohodlí a nízké provozní náklady. Je perfektním nástrojem pro staveniště se značně omezeným prostorem (díky integrovaným protizávažím a těsnému poloměru otáčení své zadní části), pro využití na stavbách, pro terénní práce nebo při výstavbě technické infrastruktury.

Nově vyvinuté hydraulické elektronické ovládací prvky optimalizují výkon stroje a také snižují spotřebu paliva bez ohledu na to, jakou pracovní činnost je třeba udělat. Celkem šest volitelných pracovních režimů, což je koncept obvykle vyhrazený pro hydraulické rýpadla na vyšší úrovni, podporuje komfort při pracovní činnosti a zvyšuje efektivitu.

Kabina rýpadla PC80MR-5 byla inovována uvnitř i venku. Přístup je vylepšen novým řešením s dveřmi zavěšenými na pantech. Multifunkční panel s barevným 3,5“ LCD displejem s vysokým rozlišením, který zobrazuje informace o údržbě, usnadňuje používání stroje. Klimatizace je nyní ve standardní nabídce a nastavení řízeni spotřeby paliva dále zvyšuje pohodlí strojníka a usnadňuje ovládání stroje.

VÝKONNÝ A EKOLOGICKÝ

Rychlé a přesné kolové rýpadlo PW118MR-11 s výkonným motorem splňujícím limity EU Stage IV má o 6 % nižší spotřebu paliva a bezkonkurenční kompaktnost a zdvihový výkon. Svojí velikostí patří ke špičce. Zvláštní kombinace výkonu, úplného ovládání a vhodných rozměrů činí z tohoto stroje ideální volbu pro těžké zvedací práce nebo pro jednoduché výkopové práce v úzkých uličkách, na silničních stavbách a při stavbě kanalizace.

„Toto perfektní spojení mezi velikostí a výkonem bylo hlavním bodem pro konstruktéry Komatsu. Díky tomu je stroj výjimečně všestranný a má nejnižší spotřebu paliva ve své třídě. Na evropském trhu dnes žádný jiný výrobce nemůže garantovat takovou jedinečnou kombinaci,“ konstatuje Daniel Sys, ředitel společnosti KUHN-BOHEMIA, která je výhradním dsitributorem stavebních strojů Komatsu v České republice.

Těžké protizávaží je nyní standardně integrováno přímo stroje, bez prodloužení jeho zadní části. Stabilita se zvyšuje o 13 % oproti předchozímu modelu.

Strojník má plnou kontrolu nad strojem na dosah svých prstů. Nové spínače na palubní desce umožňují rychlé přepínání mezi náhonem na dvě kola, náhonem na čtyři kola a mezi režimy ‚krabů‘ (jízdu šikmo vpřed či vzad doleva nebo doprava při stejném úhlu natočení všech kol) a spustit nebo vyřadit z provozu uzávěrku diferenciálu.

Také komfortní pracovní prostředí pomáhá maximalizovat produktivitu. Kabina s certifikátem ROPS, speciálně zkonstruovaná pro hydraulická rýpadla, poskytuje bezpečný a rychlý vstup i výstup. Zpevněná konstrukce poskytuje kabině zvýšenou pevnost. Je namontována na gumových izolačních tlumičích, aby se docílila nízká úroveň vibrací. Nový viskózní systém spojky ventilátoru snižuje ztráty výkonu i zatížení motoru, pokud není vyžadováno maximální chlazení.

KRÁTKÝ A ŠIKOVNÝ

Nové pásové rýpadlo Komatsu PC228USLC-11 s mimořádně krátkou zadní částí přichází s pokrokem ve zlepšením výkonu zvedání, se spotřebou paliva nižší o 6 %, s lepším komfortem obsluhy, s vylepšenými bezpečnostními prvky a s nízkou ůrovní hluku v kabině, čímž udává trend v oboru stavebních strojů. Jeho design zaoblené kabiny, který je vice kompaktní než u tradičního rýpadla, umožňuje otáčení, které kopíruje poloměr otáčení protizávaží. Může tak snadno manévrovat i na staveništích s omezeným prostorem.

Rýpadlo efektivně provádí kopání, vykopávání, terénní úpravy, přípravu místa nebo jakýkoli jiný úkol požadovaný zákazníkem. Nové zdvihací válce s větším průměrem poskytují mnohem lepší zdvihací schopnosti a zdokonalenou hydrauliku, snadnější provoz a vyrovnání. Stejně jako u výše popisovaného modelu i zde motor optimalizuje výkon, snižuje emise a poskytuje pokročilé diagnostické schopnosti. A i zde platí, že nižší spotřeba neznamená ztrátu výkonu.

Kabina je opatřena certifikátem ROPS a poskytuje spolehlivý a rychlý nástup a výstup. Nechybí ani gumové izolační tlumiče snižující úroveň vibrací. Posuvné dveře kabiny umožňují neomezený přístup do kabiny ve stísněném prostoru.

A stejně jako u rýpadla PW118MR-11 je také u rýpadla PC228USLC-11 bezpečnost dále zdokonalována prostřednictvím standardního systému Komatsu „KOMVISION“, který ukazuje bezprostřední okolí stroje na monitoru z „ptačí perspektivy“ v reálném čase. To napomáhá vyhnout se nehodám na pracovišti a náhodnému pohybu při startu.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

www.komatsu.cz


Fotogalerie
Pásové rýpadlo PC80MR-5Kolové rýpadlo PW118MR-11Pásové rýpadlo Komatsu PC228USLC-11

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (89x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
Recyklace vzniklé stavební suti s možností jejího využitíRecyklace vzniklé stavební suti s možností jejího využití (69x)
Objem odpadů všeho druhu se každoročně zvyšuje a stává se tak jedním z hlavních problémů ochrany životního prostředí a j...
Hlavní zásady bezpečnosti při práci se stavebními strojiHlavní zásady bezpečnosti při práci se stavebními stroji (64x)
Cílem tohoto článku je čtenáři poskytnout přehled hlavních zásad bezpečnosti při práci se stavebními stroji. Bezpečnost ...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice