KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Doprava    Železniční infrastruktura    Rekonstrukce železniční stanice Stará Paka

Rekonstrukce železniční stanice Stará Paka

Publikováno: 22.1.2014
Rubrika: Železniční infrastruktura

V říjnu 2011 byla investorem SŽDC, s. o. zahájena stavba „Rekonstrukce žst. Stará Paka pro DOZ “, kterou stavebně zajišťovalo „Sdružení STARÁ PAKA“ s členy AŽD Praha s. r. o. a Elektrizace železnic Praha a. s. a hlavními subdodavateli Chládek a Tintěra a. s. a EDIKT a. s. Projekčně byla stavba připravována společností SUDOP PRAHA a. s., konkrétně střediskem 208, které tuto stavbu vedlo.

Z HISTORIE ŽELEZNIČNÍHO UZLU
Železniční stanice Stará Paka se na železniční mapě poprvé objevila 1. 12. 1858, kdy byl dokončen společností SNDVB (Jihoseveroněmecká spojovací dráha) úsek Horka u Staré Paky – Stará Paka – Turnov. Železniční křižovatkou se stala, defacto omylem, až 1. 6. 1871, kdy po dohodě s ÖNWB (Rakouská severozápadní dráha) byla turnovská trať překřížena tratí Ostroměř – Kunčice n. L. – (Trutnov) namísto v Horce u S. P. právě ve Staré Pace. Status železničního uzlu byl dopsán 1. 6. 1906, kdy byla do stanice navíc zaústěna trať od Lomnice nad Popelkou, kterou vybudoval spolek obcí, a záhy byla převzata rakouskými státními dráhami. Tím bylo nadefinováno částečně atypické kolejiště s hlavní výpravní budovou v cípu, který vytvořilo kolejiště ve směru na Horku a Novou Paku.

Z HISTORIE PŘÍPRAVY STAVBY
Příprava této stavby sahá až do roku 2007, kdy byla připravována stavba „Racionalizace v trati Jaroměř – Stará Paka – Železný Brod“. V průběhu projednávání stavby, požadavků zainteresovaných a přerozdělování investičních prostředků, došlo ke vzniku následujících samostatných staveb:

  • Kolejové úpravy žst. Stará Paka pro DOZ,
  • Racionalizace v trati Jaroměř – Stará Paka – Železný Brod, 1. část,
  • Oprava novopackého zhlaví v žst. Stará Paka,
  • Tample zastávka – rekonstrukce 4 PZS,
  • Racionalizace v trati Jaroměř – Stará Paka – Železný Brod, 3. část,
  • Racionalizace v trati Jaroměř – Stará Paka – Železný Brod, 2. část – stavba realizována v předstihu,
  • Výstavba PZS v km 70,300 trati Stará Paka – Lomnice n. P. – stavba realizována v předstihu,
  • Rekonstrukce PZS v km 80,605 a 81,277 trati Horka u St. Paky – Stará Paka – stavba realizována v předstihu, 
  • Rekonstrukce PZS v km 82,714 a 83,793 trati Horka u St. Paky – Stará Paka – stavba realizována v předstihu,
  • Výstavba PZS v km 71,389 trati Nová Paka – Stará Paka – stavba realizována v předstihu,
  • Rekonstrukce PZS v km 86,750, 87,065 a 87,196 trati Stará Paka – Košťálov – stavba realizována v předstihu.

K realizaci části výše uvedených staveb došlo v předstihu a jejími náplněmi nebylo jen zřízení vlastního zařízení (např. přejezdového zařízení), ale současně byly zřizovány i prvky, které měly být využívány následnými stavbami. Toto samozřejmě kladlo vysoké požadavky na projektanta při přípravě jednotlivých staveb, ale i při výkonu autorského dozoru.

V dubnu 2011 došlo k jedinému možnému kroku, a to ke sloučení zbývajících staveb v jedné oblasti do velké stavby „Rekonstrukce žst. Stará Paka pro DOZ“, neboť jejich postupnou realizací by byly v některých částech budovány prvky, které by byly v následující stavbě upravovány či demontovány. Jednalo se konkrétně o následující stavby:

  • „Kolejové úpravy žst. Stará Paka pro DOZ“,
  • „Racionalizace v trati Jaroměř – Stará Paka – Železný Brod, 1. část“,
  • „Oprava novopackého zhlaví v žst. Stará Paka“,
  • „Tample zastávka – rekonstrukce 4 PZS“.

NÁPLŇ STAVEBNÍCH ČÁSTÍ PROJEKTU
Stavební úpravy byly navrženy mezi železničním km 73,737 a km 74,823. V rámci těchto stavebních úprav došlo k rekonstrukci železničního spodku a svršku včetně výhybek a nástupišť. Nová podoba kolejiště je patrná z přiloženého výkresu. Konečná konfigurace stanice byla stanovena až při aktualizaci projektu. Aktualizací byla zrušena původně navrhovaná nadbytečná paralelní spojka na železnobrodském zhlaví a upraveno jaroměřské zhlaví, tak aby zde došlo ke zrušení dalšího středního zhlaví. Prohrou projektanta byl neúspěch při projednávání manipulační koleje 2a. Po diskusi se sice podařilo prosadit její zapojení pouze ze strany novopackého zhlaví, ale neprosadilo se její úplné zrušení. Tím došlo k deformaci (k ponechání klikatícího se) novopackého zhlaví a zbytečným investicím do zabezpečení této koleje. Snad někdy v budoucnu dojde odpovědným při pohledu na tuto chátrající kolej s rozvalenou boční rampou, že to nebyl dobrý nápad.

Krom staveb železničního svršku a spodku byla navržena rekonstrukce mostních objektů na novopackém a roškopovském zhlaví, rekonstrukce stávající budovy trafostanice a vybudování prostor pro novou dopravní kancelář, zázemí pro obsluhující zaměstnance a místností pro umístění technologického zařízení v prostorách bývalé restaurace.

NÁPLŇ ČÁSTI PROJEKTU
Projektem se navrhlo zřídit kompletní nové technologické zařízení nejen v samotné železniční stanici, ale i v navazujících traťových úsecích, neboť stávající zařízení je daleko za svou technickou i morální životností a neumožňuje zavedení moderních systémů.

V profesi zabezpečovacího zařízení bylo v železniční stanici navrženo nové elektronické stavědlo, které umožní stavění vlakových a posunových cest z počítačového pracoviště JOP a do budoucna možní zavedení dálkového ovládání z pracoviště dispečera. Ve všech pěti navazujících traťových úsecích bylo navrženo nové traťové zabezpečovací zařízení typu automatické hradlo a zejména ve směru na Roztoky u Jilemnice pak byly nově zabezpečeny všechny železniční přejezdy. Při projednávání způsobu zabezpečení se pak podařilo uspořit velkou část investičních nákladů zabezpečením železničních přejezdů s nízkou intenzitou dopravy mechanickým přejezdovým zabezpečovacím typu PZM 2.

Nové sdělovací zařízení pak vytváří komunikační prostředky pro moderní sdělovacích a informační systémy založené na IP (počítačových) technologiích. Bez těchto systémů je moderní pojetí železniční dopravy v současnosti již téměř nemyslitelné. Z pohledu cestující veřejnosti jsou pak informační a rozhlasové systémy vedle komfortního nástupu do vlakových souprav z vyvýšených nástupišť největšími přínosy stavby.

Pro zajištění napájení výše uvedených zařízení bylo nutné rovněž navrhnout nové elektrické rozvody, včetně rekonstrukce technologie napájecí trafostanice. Ve stanici pak bylo navrženo nové osvětlení nejen veřejných prostor pro cestující, ale i prostor pohybu drážních zaměstnanců. 

PRŮBĚH STAVBY
Provedením stavby bylo na základě výsledku veřejné obchodní soutěže pověřeno „Sdružení STARÁ PAKA”, které se zavázalo dokončit stavbu i přes průtahy ve výběrovém řízení v šibeničním termínu říjen 2012.

Při přípravě realizace stavby bylo nutné vzhledem k posunu zahájení stavby upravit jednotlivé stavební postupy a organizaci výstavby tak, aby byla zajištěna železniční doprava ve všech fázích výstavby s minimálním využitím náhradní autobusové dopravy.

Hlavní stavební úpravy byly navrženy a skutečně proběhly v období od dubna do srpna 2012. Tempo výstavby bylo téměř neuvěřitelné, i přes skutečnost, že během stavby se narazilo na skalní masiv v mnohem menší hloubce, než se průzkumy předpokládalo. Zapůsobily zde totiž Murphyho zákony a sondy geotechnického průzkumu byly provedeny v místech, kde byly ve skále prohlubně po dříve prováděných odstřelech. Díky těmto problémům nebylo neobvyklé na stavbě potkat těžkotonážní hydraulická kladiva a stavbyvedoucího s hlavou v dlaních. Současně pak byl „za běhu“ upravován projekt železničního spodku, který musel reagovat na vzniklé skutečnosti.

Dalším problémem pak byla vysoká hladina spodní vody, se kterou se potýkala stavební firma zejména při výstavbě kabelovodu. Mimochodem kabelovod se podařilo situovat do míst, kde byl skalní masiv nejurputnější a při jeho zdolávání přišel stavbyvedoucí i o notnou část své bujaré pokrývky hlavy.

Třešničkou na dortu potíží pak bylo uvedení do provozu nástupišť č.1 a 2 ve směru na Novou Paku. Příjezd prvního vlaku k těmto nástupištím vyvolal neskutečný poprask. Bohužel nikoliv v pozitivním smyslu slova. Na modernizovaných soupravách 849 a 851 docházelo k situaci, že se otvírala část dveří. Někteří pesimisti již začali spekulovat o hlášeních typu: „Cestující vystupující ve Staré Pace žádáme, aby se z technických důvodů přesunuli do druhého vozu“. Nakonec situaci vyřešilo seřízení mechanismu zajišťujícího automatické vysunutí schůdku při otevření dveří tak, aby schůdek ve své koncové poloze nenarážel do hrany nástupiště.

Při všem tom stavebním ruchu stavba odhalovala i konstrukce již dávno zapomenuté. Například při výstavbě kabelovodu a železničního spodku byly odhaleny základy původních budov, jako je původní vodojem a výpravní budova. Došlo i k odhalení původního potrubí od vodárny u potoka Oleška a přepadového potrubí od vodojemu. Vzhledem k dobrému stavu některých takto odhalených konstrukcí bylo rozhodnuto o jejich opětovném využití při odvodnění železničního spodku. Je zde tedy vhodné připomenout um i důmyslnost našich předchůdců, kteří vybudovali tuto stanici a využili vlastností pískovcové skály pro odvod vod z kolejiště.

Rozsáhlý stavební ruch přitáhl pozornost mnoha dalších očí a probudil některé drážní organizace k činnosti a uskutečnění zamýšlených akcí, které nemohly být pojaty do naší stavby. Díky rozhodnutí OŘ Hradec Králové došlo např. k obnově střední části koleje číslo 6. Dále došlo alespoň k částečné úpravě výpravní budovy, kdy RSM zajistilo opravu fasády výpravní budovy a nástupištních přístřešků. Bohužel už nezbyly prostředky na demolici jednoho z nevzhledných přílepků výpravní budovy, který se bude tyčit v čele budovy a nadále chátrat, nebo na demolici samostatného objektu sociálního zařízení, do kterého vstoupí jen silné povahy, a které straší v prostoru největšího pohybu cestujících. Stavba tedy musela pružně reagovat i na další stavební činnosti v železniční stanici a upravovat harmonogram prací, tak aby vše bylo zdárně dokončeno.

CO BYLO PROVEDENO
V současné době je již stavba dokončena a slouží cestující veřejnosti. U některých zařízení probíhá ještě zkušební provoz, ale ten nebrání řádnému užívání stavby. Věřme tomu, že po mnoho dalších let ke spokojenosti všech.

STAVEBNÍ ČÁST
Ve stanici jsou postavena čtyři nástupiště s výškou 550 mm nad temenem kolejnice, čímž se značně usnadnil výstup a nástup cestujících. Jedná se o jedno poloostrovní nástupiště s délkou 150 m a tři boční nástupiště 1 × 150 a 2 × 90 metrů. Boční nástupiště č. 2 je rozděleno na nástupiště 2 a 2a, čímž vznikla další nástupištní hrana, především pro lomnickou trať o délce 30 m. Kromě těchto kolejových úprav došlo k obnovení hydroizolace na mostech v km 73,629, 84,806 a 85,580, kde se opět využilo původní konstrukce, která je vesměs v dobrém stavu.

Dalšími úpravami byla úprava prostor pro nové technologické zařízení a dopravní kancelář v bývalé budově restaurace, která byla do doby této stavby bez jakéhokoliv využití. Pozemní úpravy byly následně rozšířeny i o částečnou úpravu trafostanice, která zajišťuje jediné napájení celé železniční stanice. Nedílnou součástí staveb jsou i přeložky jednotlivých sítí; tato stavba nebyla výjimkou a došlo k přeložkám jednotlivých sítí včetně vodovodu a dešťové kanalizace.

TECHNOLOGICKÁ ČÁST
V rámci výstavby zabezpečovacího zařízení bylo vybudováno nové elektronické staniční zabezpečovací zařízení 3. kategorie typu ESA 44 z produkce firmy AŽD s. r. o. Jedná se o první aktivované stavědlo tohoto typu na síti SŽDC, s. o.; dalším primátem tohoto stavědla je umístění vnitřní technologie do nových typů skříní, které zajišťují vhodnější provozní podmínky a vzhledem k částečnému prosklení i přehlednost obsazení skříní z pohledu údržby. Zabezpečovací zařízení je ovládáno ze zálohovaného pracoviště JOP v dopravní kanceláři. Ta byla vybavena soustavou stolů umožňující rozšíření o další dvě pracoviště, neboť v budoucnu se předpokládá, že z tohoto pracoviště bude řízena doprava i navazujících traťových úseků. Tedy alespoň do doby dokončení koncepce DOZ v ČR.

V celém obvodu ŽST byly zřízeny nové venkovní prvky a nová kabelizace, včetně počítačů náprav typu Frauscher AzF se snímači RSR180 pro zjišťování volnosti koleje. Další novinkou tohoto zařízení je systém VNPN – výstraha při nedovoleném projetí návěstidla. Jedná se o zřízení soustavy sirén na jednotlivých zhlavích, které se rozezní v případě, že strojvedoucí projede zakazující návěst hlavního návěstidla. Systém VNPN má za úkol tuto situaci detekovat, zajistit výstrahu a zrušit veškeré možné kolizní cesty. Stožáry se sirénami jsou v kolejišti snadno rozeznatelné vzhledem opatření stožáru cedulkou s výstrahou před poškozením sluchu v blízkosti aktivní sirény.

V rámci sdělovacího zařízení došlo v ŽST Stará Paka k úpravě telefonního zapojovače, traťového rádiového systému a místní rádiové sítě. Dále došlo k vybudování nového kamerového systému, který byl mimo jiné také osazen na nové osvětlovací věže a obsáhne tak téměř celý obvod ŽST Stará Paka, dále systému EZS a systému ASHS v prostorách stavědlové ústředny. Hlavní novinkou z pohledu cestujících je zajisté zřízení rozhlasového zařízení s automatickou ústřednou a zřízení vizuálního informačního systému na všech nástupištích a přístupových místech.

Vzhledem k výstavbě nového kolejiště došlo i ke komplexní obnově osvětlení, které je nyní tvořeno 13 kusy osvětlovacích věží s nově koncipovaným záchytným systémem a čtyřmi kusy osvětlovacích stožárků. Výhybky rozhodné pro křižování vlaků pak byly vybaveny novým elektrickým ohřevem výměn. Celkem bylo takto vybaveno 14 výhybek.

Pro zajištění spolehlivého napájení výše uvedeného došlo ke kompletní rekonstrukci trafostanice včetně zřízení záložního zdroje tvořeného novým dieselagregátem ID 500 o výkonu 400 kVA, což je jeden z největších dieselagregátů, který byl kdy dodán na síť SŽDC, s. o.

V mezistaničních úsecích Roztoky u Jilemnice – Stará Paka, Stará Paka – Nová Paka, Stará Paka – Lomnice n. P., Horka u Staré Paky – Stará Paka a Stará Paka – Košťálov došlo ke zřízení automatického hradlo bez hradla na trati odpovídající TZZ 3. kategorie typu AHP-03 s vnitřní částí soustředěnou do přilehlých stanic. V rámci výkopových prací došlo k pokládce nové kabelizace potřebné pro zabezpečovací zařízení, ale i k pokládce traťového kabelu a ochranných trubek v rámci sdělovacího zařízení.

V těchto traťových úsecích navíc došlo k obnově veškerých železničních přejezdů, které byly zabezpečeny buď zařízením PZM2, nebo novým elektronickým přejezdovým zařízením typu PZZ-EA. Celkem bylo takto zabezpečeno 12 železničních přejezdů, z nichž 3 byly zabezpečeny zařízením PZZ-EA a ostatní zařízením PZM 2.

Přejezdy, které byly vystavěny v předchozích stavbách, nebo přejezdy s vyhovujícím zařízením (ve směru na Novou Paku), byly upraveny pro možnost zavázání do nového traťového zařízení a pro možnost dálkového řízení trati.

V ŽST Roztoky u Jilemnice došlo k výměně stávajících mechanických návěstidel za nové světelná v nových polohách vzhledem k nutnosti zajištění normových podmínek a zajištění zábrzdné vzdálenosti. I tato úprava však zvyšuje bezpečnost železniční dopravy.

ZÁVĚR
Výstavbou technologického zařízení a nástupišť s vyšší hranou, došlo k radikálnímu zvýšení komfortu pohybu cestujících a zkrácení intervalu křižování vlaků. Tímto se může dosáhnout zkrácení i jízdní doby u průběžných vlaků. Stavba svou realizací zásadně změnila podobu ŽST Stará Paka a přinesla na vedlejší tratě a do libereckého kraje první ze staveb, které mohou radikálně změnit postavení železnice v této oblasti. Přejme si, aby podoba tohoto významného železničního uzlu, na které se významně podíleli i pracovníci SUDOPU PRAHA, byla pozitivně vnímána i širokou cestující veřejností.

HLAVNÍ ÚDAJE O STAVBĚ

  • Projekt: SUDOP PRAHA a.s., HIP Ing. Martin Raibr 
    • Ing. Peter Lastovecký (HIP původní kolejové stavby) 
    • Ing. Jiří Kulík (HIP původní technologické stavby) 
    • Ing. Pavol Bartoš (garant stavebních profesí) 
    • Ing. Petr Nekula (garant technologických profesí)
  • Zhotovitel: Sdružení Stará Paka: AŽD Praha s. r. o. a Elektrizace železnic Praha a.s.
  • Ředitel stavby: Richard Stöger
  • Investor: SŽDC, s.o., Stavební správa východ
  • HIS stavby: Ing. Jaroslav Michelfeit, příprava stavby Ing. Milan Jindra
  • Realizace: 10/2011–10/2012
  • Schválené náklady: 460 mil. Kč, příspěvek EU z Fondu soudržnosti: 270,5 mil. Kč.

Fotografie:
Martin Raibr, Vladimír Fišar a Ivan Krejčí

Stará Paka Railway Station Reconstruction
In October 2011 the investor of SŽDC, s.o. started the project of “Stará Paka railway station reconstruction for DOZ”. The construction was delivered by “STARÁ PAKA Association”with its members AŽD Praha, s.r.o. and Elektrizace železnic Praha a.s. and main subcontractors Chládeka Tintěra a.s. and EDIKT a.s. SUDOP PRAHA a.s. was responsible for designing the plans, specifically centre 208 responsible for managing the construction.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Stará Paka – situaceŽelezniční stanice v roce 1912Železniční stanice Stará PakaŽelezniční stanice Stará PakaŽelezniční stanice Stará PakaŽelezniční stanice Stará PakaŽelezniční stanice Stará PakaDopravní kancelář před rekonstrukcíDopravní kancelář po rekonstrukciNové typy skříní pro technologické zařízení stavědla ESA 44

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Poloostrovní nástupiště a jejich přínos pro osobní železniční dopravuPoloostrovní nástupiště a jejich přínos pro osobní železniční dopravu (108x)
Nástupiště, jako zařízení železničního spodku s upravenou zvýšenou dopravní plochou v železniční stanici nebo zastávce u...
Vysokorychlostní trať Praha – Benešov – BrnoVysokorychlostní trať Praha – Benešov – Brno (72x)
Ministerstvo dopravy České republiky společně se Správou železniční dopravní cesty zahájilo aktivní přípravu projektu Ry...
Modernizace trati Hradec Králové – Pardubice – Chrudim;1. stavba, zdvoukolejnění úseku Stéblová – Opatovice nad LabemModernizace trati Hradec Králové – Pardubice – Chrudim;1. stavba, zdvoukolejnění úseku Stéblová – Opatovice nad Labem (64x)
Navzdory odvěké rivalitě města mechu a města perníku, jak se Hradec Králové a Pardubice vzájemně mírně hanlivě nazývají,...

NEJlépe hodnocené související články

Mezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/hMezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/h (5 b.)
Téměř dvacetikilometrový modernizovaný úsek na čtvrtém železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic čeká přeprojekt...
Provoz Posázavského pacifiku je plně obnovenProvoz Posázavského pacifiku je plně obnoven (5 b.)
Od pátku 28. června znovu jezdí vlaky podél Sázavy mezi Kácovem a Zručí nad Sázavou. Stalo se tak po dvou letech, kdy by...
Rekonstrukce žst. ŘeteniceRekonstrukce žst. Řetenice (5 b.)
Stavba se nachází v prostoru železniční stanice Řetenice, mezistaničních úseků Teplice v Čechách – Řetenice, Řetenice – ...

NEJdiskutovanější související články

Vysokorychlostní trať Praha – DrážďanyVysokorychlostní trať Praha – Drážďany (2x)
V současné době je na území České republiky v předinvestiční fázi přípravy několik úseků novostaveb vysokorychlostních t...
Mezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/hMezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/h (1x)
Téměř dvacetikilometrový modernizovaný úsek na čtvrtém železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic čeká přeprojekt...
Aktuální stav modernizace IV. tranzitního železničního koridoruAktuální stav modernizace IV. tranzitního železničního koridoru (1x)
Modernizace koridoru začala již v říjnu roku 2005, a sice prvním úsekem Strančice – Praha Hostivař. Následovali úseky Be...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice