KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Nový Challenger MT600C udává standard pro výkon, hospodárnost a komfort ovládání

Nový Challenger MT600C udává standard pro výkon, hospodárnost a komfort ovládání

Publikováno: 23.1.2009
Rubrika: Stavební stroje

Společnost Phoenix-Zeppelin uvádí na český trh pět nových modelů kolového traktoru Challenger MT600C s výkonem od 240 k do 340 k. Nový Challenger MT600C určuje standard pro konvenční kolové traktory a nabízí zemědělcům mimořádnou výkonnost, hospodárnost provozu a vynikající ovládání.

Značka Challenger získala velmi dobrou pověst zejména díky produkci vysoce efektivních a produktivních traktorů. „Nová řada MT600C znamená další změny v technologii traktorů Challenger. Tyto traktory jsou vyráběny podle nejpřísnějších strojírenských standardů a jsou vybaveny unikátními funkcemi a nejmodernější technologií. Tyto inovace přinášejí uživatelům konvenčních traktorů nejvyšší možný výkon a produktivitu ve spojení s efektivitou provozu, která je nejlepší v této třídě,“ upřesnil Zdeněk Kysela, ředitel produktu zemědělské techniky Challenger.

Všechny konstrukční prvky nové řady byly podřízeny požadavkům na vysoký výkon, který umožňuje práci s co nejširším sortimentem nářadím, nízké provozní náklady a lepší ekonomiku provozu.

Nová řada Challenger MT600C

  MT645C MT655C MT665C MT675C MT685C
motor AGCO Sisu Power 8,4 litru CTA e3 8,4 litru CTA e3 8,4 litru CTA e3 8,4 litru CTA e3 8,4 litru CTA e3
maximální výkon* 270 hp 295 hp 320 hp 350 hp 370 hp
jmenovitý výkon* při 2,200 ot/min 240 hp 265 hp 290 hp 320 hp 340 hp
největší točivý moment 1,185 Nm 1,295 Nm 1,400 Nm 1,492 Nm 1,540 Nm
systém SCR Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Standard

* Měřeno podle normy ISO TR14396

Bezkonkurenční výkonnost a ekonomika provozu
Traktory řady MT600C jsou poháněny moderním motorem AGCO Sisu Power, 8,4 litru CTA, se čtyřmi ventily na válec, se vstřikováním paliva common rail a s technikou e3, která poskytujenejlepší výkonnost a ekonomiku využití paliva ve své třídě.

Nejvýkonnější typ v této řadě, MT685C, je poháněn motorem s maximálním výkonem 370 hp a je jedním z prvních traktorů, který využívá systém selektivní katalytické redukce (SCR) úpravy výfukových plynů jako standardní výbavu. Systém e3 SCR, který u ostatních typů této výrobní řady může být montován jako mimořádná výbava, je osvědčená technologie, která se běžně používá u motorů nákladních automobilů a autobusů a kterou používá mnoho výrobců v tomto odvětví.

Tento moderní systém snižuje ve srovnání s alternativními metodami spotřebu paliva nejméně o 5 %, zvyšuje výkon na maximum a snižuje emise oxidů dusíku ve výfukových plynech. Systém SCR šetří palivo tím, že umožňuje konstruktérům naladit motor na optimální výstupní výkon a ekonomiku provozu a poté ošetřuje výfukové plyny vzniklé při procesu spalování pomocí přísady AdBlue (močovina), pomocí vstřikovacího systému vyvinutého ve spolupráci s firmou Bosch.

Systém SCR není jen nejčistším a nejekonomičtějším způsobem jak vyhovět předpisům o emisích, ale je také tím nejjednodušším řešením. SCR nevyžaduje, aby byl motor vybaven speciálním turbodmychadlem s proměnnou geometrií lopatek, přepouštěcími ventily ve výfukové soustavě nebo o mnoho větším chladicím systémem, jak tomu je u motoru s recirkulací výfukových plynů.

Malá nádrž s přísadou Adblue je umístěna vedle hlavní palivové nádrže a obsahuje kapalinu, která se přidává do paliva v poměru asi 3 %. Nádrž obsahuje dostatek přísady Adblue nejméně pro dvě natankování plné palivové nádrže.

Ekonomika provozu a výstupní výkon jsou dále zvýšeny novou převodovkou TechStar CVT s novým systémem řízení přenosu výkonu. Tato převodovka je stavěna pro mimořádně těžké podmínky, pro přenos vysokého výkonu a nabízí vynikající možnosti ovládání.

Systém řízení výkonu obsahuje „inteligentní elektronické spojení" s motorem. Pracuje s pomocí řídicího centra traktoru (TMC) a automaticky optimalizuje otáčky motoru v celém jejich rozsahu tak, aby se udržela nastavená rychlost pojezdu a dosáhlo se tak vyššího výstupního výkonu a nižší spotřeby paliva. Rozsah otáček motoru je rovněž možné nastavit ručně. Systém se aktivuje pomocí tlačítka na konzole TMC a může pracovat ve zvolených režimech ovládání převodovky TechStar pomocí páky nebo pedálu.

Nepřekonatelný komfort a možnosti ovládání zvyšují produktivitu
Aby posádka mohla plně využít produktivitu traktoru MT600C, je doslova hýčkána v nejtišším a nejpohodlnějším možném prostředí. Nová kabina ve tvaru věžičky se čtyřmi sloupky poskytuje o téměř 30 % více vnitřního prostoru, než tomu bylo u předchozích modelů.

Kabina je ve standardu vybavena odpružením „Opti-Ride". To poskytuje až třikrát větší pohodlí díky čtyřem nezávislým hydraulickým tlumičům a tlakovým akumulátorům v každém rohu. Tlumiče jsou ještě doplněny vzadu umístěnou torzní tyčí, která kontroluje příčný pohyb. Elektronické senzory sledují a kontrolují polohu kabiny, aby byla udržována ve vodorovné poloze.

Ještě vyšší komfort zajišťuje volitelný systém plně dynamického tlumení „Opti-Ride Plus", který umožňuje posádce ručně nastavit tlumení podle potřeby, nebo využít automatického režimu. Informace ze senzorů jsou vyhodnocovány spolu s informacemi přicházejícími po sběrnici CAN-Bus o rychlosti pojezdu, brzdění, zatáčení, nastavení otáček, atd. Kontrolér systému odpružení nastavuje pak individuálně jednotlivé tlumiče a zajišťuje až o 25 % vyšší komfort v kabině.

Dalším luxusním vybavením je plně nastavitelná sedačka „Sears", dodávaná jako standardní výbava. Výčet vlastností zvyšujících komfort ještě doplňuje na přání montovaný systém redukce vibrací (VRS). Toto poloaktivní odpružení se přizpůsobuje každé výšce i tvaru postavy a zajišťuje pohodlí zejména při práci v dlouhých směnách.

Kabina je standardně vybavena automatickou klimatizací a má pečlivě propracovaný systém ventilace, který přivádí čerstvý - chladný nebo teplý - vzduch do všech míst kabiny.

Nová přední náprava je konstruována pro těžké podmínky a je standardně vybavena systémem odpružení Opti-Ride. To nejenže umožňuje dosahovat vysokých rychlostí pojezdu v naprostém komfortu, ale zvyšuje rovněž bezpečnost. Toto odpružení, které lze zapnout nebo vypnout, umožňuje pohyb v rozsahu 90 mm, aniž by byl ovlivněn maximální úhel výkyvu nápravy. Na poli toto odpružení zvyšuje trakci až o 20 % a přispívá tak k vyšší výkonnosti a ekonomice provozu.

Vše je pod kontrolou řídicího centra traktoru
Všechny traktory řady MT600C jsou vybaveny propracovaným řídicím centrem traktoru (TMC), které umožňuje bezkonkurenční komfort a ovládání. Srdcem systému je konzola TMC, která v sobě obsahuje plně nastavitelný TMC displej.

Ergonomicky řešená konzola TMC zahrnuje všechny důležité ovládací prvky na nejvhodnějším místě, vedle sedačky. Všechny často využívané funkce, jako je ovládání předního nebo zadního závěsu, případně ovládání elektrohydraulických ventilů, jsou umístěny na této konzole a lze je snadno nastavit pomocí displeje.

Pomocí souvraťového managementu „One Touch" může posádka zaznamenat celou sekvenci při obracení traktoru na souvrati a následně ji reprodukovat jediným stiskem tlačítka. Systém si dokáže zapamatovat 35 funkcí pro šest různých strojů.

Ovládací páka převodovky TechStar, umístěná rovněž na konzole TMC, dobře padne do ruky a obsahuje rovněž tlačítka pro nastavení a uložení do paměti dvou hodnot otáček motoru, pro změnu režimů práce převodovky a pro aktivaci řízení výkonu – nového doplňku k existujícím provozním režimům.

V režimu ovládání pákou se otáčky motoru nastavují a ovládají nezávisle ruční pákou nebo pedálem, nebo se využívají dvě do paměti uložené hodnoty. Přesunutím páky převodovky se rychlost traktoru zvyšuje nebo snižuje. V režimu ovládání pedálem se pomocí pedálu ovládají otáčky motoru i převodovky a posádka si může zvolit režim Power, Eco, nebo Forager (pro práci s vývodým hřídelem PTO). Alternativně lze podle povahy vykonávané práce nastavit pevnou pojezdovou rychlost. Systém řízení výkonu pracuje při každém nastavení a ovládá otáčky motoru tak, aby se automaticky udržovala nastavená rychlost a aby bylo dosaženo optimální ekonomiky provozu.

Systém TMC nyní dokonce umožňuje posádce nastavit citlivost řízení traktoru pomocí nového systému „Tru Trak". S touto funkcí si řidič může zvolit, kolik otáček volantu bude potřebí k natočení předních kol mezi oběma krajními polohami – od poměrně malého pohybu až po několik úplných otáček.

Všechny traktory MT600C jsou připraveny na montáž systému Auto-Guide2, mají všechny potřebné přípojky pro zapojení systému automatického řízení. Aktivaci systému Auto-Guide2 lze rovněž naprogramovat do systému „One Touch".

Systém Auto-Guide2, spolu s ostatními elektronickými funkcemi, se nastavuje a ovládá pomocí nového barevného displeje systému TMC s úhlopříčkou 7 palců (178mm), který je umístěn vpředu na konzole TMC a lze jej nastavit pro optimální výhled. Informace do nářadí i z nářadí lze přenášet pomocí SD karty a konektoru USB. Terminál je rovněž plně kompatibilní s video displejem ISOBUS.

Kabina je rovněž vybavena množstvím elektrických a elektronických zásuvek pro snadné připojení přídavných zařízení, včetně signálové zásuvky ISO 11786 nebo připojení joystiku ISOBUS 11783, případně dalšího kontroléru.

Svaly ukryté pod přitažlivým zevnějškem
Nová řada MT600C demonstruje svým designem příslušnost k rodině traktorů Challenger, ale navíc také sdílí mnohé provozní systémy s pásovými traktory MT700C, MT800C a s kloubovými traktory MT900C. Posádky zvyklé na jakýkoliv z těchto strojů nyní najdou stejnou konzolu TMC s displejem ve všech ostatních strojích a mohou pracovat velmi podobným způsobem.

Vnější vzhled traktoru je určen stejnými nálepkami a stejnou barevnou kombinací žluté, šedé a černé, jako u ostatních výrobních řad. Snadno otvíratelná kapota motoru usnadňuje přístup ke všem místům běžné údržby, k vzduchovým filtrům i k chladiči.

Pod tímto elegantním zevnějškem se skrývá robustní konstrukce šasi. To obsahuje zcela nové zavěšení přední nápravy a silné boční profily, které drží motor a převodovku. Tato nesmírně silná konstrukce umožňuje traktoru tahat těžké náklady a zejména pracovat s rozměrným a širokým pracovním nářadím.
 

Důmyslná konstrukce šasi je ale velmi úzká a umožňuje vynikající manévrovací schopnosti, zcela výjimečné pro traktor této velikosti. Konstrukce dále umožňuje připojení volitelného předního závěsu. Z výroby montovaná přední vývodová hřídel je kompatibilní s předním odpružením, může být vybavena 6 nebo 21 drážkami a otáčí se v obou směrech. Na rozdíl od systémů montovaných dodatečně je tento přední závěs integrální součástí traktoru, umožňuje připojení řady pracovních nástrojů a zajišťuje optimální rozložení hmotnosti.

Snadná manipulace s těžkými náklady
Traktory Challenger MT600C jsou vybaveny novou jednotkou transaxle, která tvoří součást rámu. Ta je vybavena zadním tříbodovým závěsem se silnými rameny a hydraulickými válci o nosnosti 12 t.

Volitelný přední závěs je vybaven jednodílnými dolními rameny schopnými zvednout zátěž o hmotnosti 5 t. Přední závěs je ovládán k tomu určeným hydraulickým ventilem a dodává se s dvěma hydraulickými přípojkami. Spolu se zadním závěsem je rovněž vybaven systémem tlumení pro přepravu. Pozornost věnovaná detailům je ilustrována malým hydraulickým válcem a uspořádáním čepů, které umožňuje sklopit ramena závěsu, pokud nejsou využívána.

Nový hydraulický systém s uzavřeným středem typu load sensing s průtokem 175 litrů/min poskytuje dostatek výkonu a má dostatečný tlak i průtok vyžadovaný moderním pracovním nářadím. Elektronické ovládání závěsu pomocí centra TMC zajišťuje přesné nastavení a kontrolu. Šest elektrohydraulicky ovládaných ventilů se ovládá pomocí konečků prstů a jejich průtok a časování se nastavuje na displeji TMC. Nastavení lze individuálně uložit a použít v systému „One Touch" pro sekvenci činností na souvrati.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomeracePásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomerace (152x)
Přesně 4. července 2019 bylo předáno nové pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition stavební společnosti Polanský s. r. o...
Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (91x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
S novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálůS novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálů (86x)
Konstrukce nových finišerů Volvo P7820C a P8820C těží z více jak padesátileté zkušenosti výroby silniční techniky. Velká...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice