KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Na otázky odpovídal Rudolf Kypta, člen představenstva a finanční ředitel, ČSOB Leasing, a.s.

Na otázky odpovídal Rudolf Kypta, člen představenstva a finanční ředitel, ČSOB Leasing, a.s.

Publikováno: 18.8.2014
Rubrika: Stavební stroje

Jakých hospodářských výsledků dosáhla společnost ČSOB Leasing, a. s. v roce 2013? Co byste uvedl k výsledkům za první měsíce tohoto roku?

ČSOB Leasing, a. s. se podařilo v roce 2013 uzavřít obchody v objemu nově poskytnutého financování ve výši 10,688 mld. Kč. Meziročně za rok 2013 jsme udělali co do objemu nových obchodů o 1,551 mld. Kč více než loni za stejné časové období, což v procentuálním vyjádření znamená meziroční nárůst o 17 %. Pro zajímavost v porovnání s produkcí v roce 2010 se jedná dokonce o nárůst o 46,5 %. Výborný obchodní výkon se projevil dále tím, že se ČSOB Leasing, a. s. podařilo dále navýšit meziročně tržní podíl a potvrdit pozici č. 1 na trhu leasingových společností.

Po první polovině roku vypadají výsledky také dobře, rosteme slušným tempem. Co do objemu nových obchodů jsme meziročně za 1. kvartál 2014 vyrostli o téměř 25 %.

Jaký podíl mají na financování ČSOB Leasing, a.s. jednotlivé skupiny vašich klientů – fyzické osoby, podnikatelé a korporace, státní správa? Jaké v této oblasti spatřujete trendy?
V rámci první otázky jsem uvedl, jakého objemu nových obchodů dosáhl ČSOB Leasing, a. s. v loňském roce. Z toho téměř 95 % tvořilo financování investic českých podnikatelů a korporací. Jsme dlouhodobě mezi českými podnikateli nejvyhledávanější leasingovou společností na trhu a jsme hrdí na to, že můžeme podpořit našimi službami jejich podnikatelskou budoucnost, růst a konkurenceschopnost. Co se týče trendů, věříme, že brzy např. i obce a města, tedy municipality, nebo sektor zdravotnictví také podlehne kouzlu služeb leasingových společností.

Jakým podílem se na vámi poskytnutém financování podílejí jednotlivé typy vozů (osobní vozy, užitkové vozy, motocykly, nákladní automobily, stroje a zařízení). Jaké podíly v jakých finančních objemech očekáváte v roce 2014?
Co se týče nových obchodů, cca 30 % tvoří osobní a užitková vozidla, 30 % těžší dopravní technika a 40 % stroje a různá výrobní zařízení. V roce 2014 očekáváme trendově růst v lehké dopravní technice.

V současné době si podnikatelé berou při nákupu auta často spíše úvěr než leasing. Co zatím vidíte? A kdy naopak radíte svým klientům, aby zůstali u leasingu?
Atraktivita úvěrů u aut je vysoká díky marketingovým kampaním a stávajícím sazbám na trhu. I ČSOB Leasing, a. s. má aktuálně velmi zajímavou nabídku HIT Kredit, kde úvěr na auto začíná již na sazbě 3,6 %. K tomu navíc dokážeme nabídnout velmi zajímavé pojištění. Velký zájem zákazníků jen potvrzuje, že to je přesně ten způsob financování, který chtějí. Nicméně leasing jako takový bych rozhodně nedával na druhou kolej. Právnické osoby a podnikatelé obecně vedle dobré ceny oceňují poradenství při nákupu, variabilitu produktových řešení, kvalitní a rychlé doprovodné služby a péči v průběhu smlouvy, a proto operativní či finanční leasing mnohdy volí místo úvěru. Stále silnější pozici má třeba operativní leasing. Zatímco v roce 2009 nebylo tímto způsobem financováno ani 10 % nových aut, vloni to bylo již přes 15 %.

Zaujímáte dlouhodobě přední pozici v leasingu podnikatelů, financujete velké projekty a celky. V jakých oblastech podnikání cítíte, že se byznys opět hýbe a jsou pro ČSOB Leasing, a. s. perspektivní?
Vloni jsme významně podpořili nákupy strojů a zařízení, užitkových vozidel, zemědělské, manipulační a skladové techniky. Dlouhodobě vidíme perspektivu v oborech zemědělství a strojírenství. Aktuálně jsme dojednali a nabídli zákazníkům zvýhodněné finanční programy u 33 značek stavební, zemědělské a manipulační techniky nebo jsme na trh uvedli komplexní program pro financování zemědělců EIB AGRO 2014. Potenciál leasingových společností sehrát důležitou roli v oblasti financování investic vidíme také v oboru zdravotnictví.

Jakým podílem se na celkovém počtu vašich smluv či transakcí podílejí dohody uzavřené on-line prostřednictvím vašeho distribučního SW? Jaký podíl uzavřených smluv na jejich celkovém počtu očekáváte v roce 2014? Jaké v této oblasti spatřujete trendy? 
Co do počtu uzavřených smluv on-line resp. e-line začíná převažovat. I když je v našem oboru pro zákazníky důležitá osobní komunikace a komoditní poradenství při výběru předmětu financování, věříme, že se mnoho operací souvisejících s leasingem brzy přenese na internet a stane se součástí tzv. digitálního světa.

Jaká úsporná opatření jste zavedli během roku 2013? Které další kroky směřující k nižším nákladům plánuje ČSOB Leasing, a. s. na rok 2014?
Nákladům a jejich optimalizaci samozřejmě věnujeme nemalé úsilí. Například loni jsme uvnitř společnosti nasadili a na systémy neintegrovali novou aplikaci PRM (Microsoft CRM), která nově, mimo jiné, umožnila zajistit přesnou, včasnou a procesně koordinovanou péči o potřeby našich zákazníků v průběhu celého životního cyklu smluvního vztahu, což přineslo řadu zjednodušení v oblasti procesů, a tím samozřejmě snížení budoucích nákladů. V roce 2014 provádíme generační výměnu celého účetního systému společnosti. V souvislosti s touto změnou dochází logicky k dalším procesním optimalizacím ve společnosti.

Mnozí tvrdí, že CFO ve finanční instituci má obdobnou „moc“ jako generální ředitel. Jak je to dle Vašeho názoru?
Finanční ředitel je krotitel nákladové stránky společnosti, podporovatel zdravých výnosů, tu konstruktivní oponent, tu podněcovatel realizace nápadů na stránce výnosové, jeho role je rozhodně jiná než role generálního ředitele. V leasingovém businessu je to o kvalitní souhře a spolupráci. Se svými kolegy v představenstvu táhneme za jeden provaz.

V čem má vaše společnost navrch před vaší konkurencí?
Obchodní model naší společnosti umožňuje nabídnout financování všech movitých věcí vhodných na leasing. Umíme nabídnout produkty zákazníkům nejen prostřednictvím vlastní distribuční sítě s osobním přístupem v každém regionu ČR či rozsáhlé distribuční sítě ČSOB, ale přímo v místě prodeje u spolupracujících dodavatelů movitého majetku. Tak vezměme si například financování osobních či užitkových vozidel. Umíme nabídnout komplexní řešení pro jakýkoliv typ vozu. Některé společnosti se zaměřují jen na určité typy vozů, jiné zase neumí nabídnout doprovodné služby. Když přijde zákazník k nám, dovolil bych si tvrdit, že ho na sto procent uspokojíme. Spolupracujeme s ověřenými dealery, máme více než 800 prodejních míst po celé České republice. Jsme schopni nabídnout velmi konkurenční sazby a získat třeba zajímavé a výhodné pojištění. Ideálním způsobem kombinujeme výhody silné finanční skupiny se znalostí řešit individuální potřeby každého zákazníka. Obdobnou komplexitu a rozkročení jako v rámci financování dopravní techniky umíme nabídnout také v rámci financování strojů a zařízení.

 

Rok 2013
(celkový objem v mld. korun)

Rok 2012
(celkový objem v mld. korun)

Meziroční změna v %

Finanční leasing 2,953 2,707 + 9,1
Operativní leasing 1,763 1,244 + 41,7
Podnikatelské úvěry 5,477 4,658 + 17,6
Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Rudolf Kypta

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomeracePásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomerace (149x)
Přesně 4. července 2019 bylo předáno nové pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition stavební společnosti Polanský s. r. o...
Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (95x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
S novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálůS novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálů (84x)
Konstrukce nových finišerů Volvo P7820C a P8820C těží z více jak padesátileté zkušenosti výroby silniční techniky. Velká...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice