KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Doprava    Železniční infrastruktura    Moderní upevňování tramvajových kolejí na Trojském mostě

Moderní upevňování tramvajových kolejí na Trojském mostě

Publikováno: 31.7.2014
Rubrika: Železniční infrastruktura

V následujícím článku se dozvíte více o nových technologiích v upevňování železničních tratí. Text se zaobírá zejména kotvením kolejnic u pevných jízdních drah. Představuje moderní kotevní prvky s řadou výhod jak pro projektanty, tak i pro provozovatele trati. Aktuálně byl systém Hilti kotev využit pro kotvení tramvajové trati na Trojském mostě v Praze.

KOTVENÍ TRAMVAJOVÉ TRATI NA TROJSKÉM MOSTĚ
V současné době se dokončují práce na novém mostě v pražské Troji, který nahradí původní provizorní trojský tramvajový most. Most je navržen v uspořádání s dvěma jízdními pruhy v obou směrech, se středovým tramvajovým tělesem a oboustrannými chodníky pro pěší a cyklisty. Na mostě o délce cca 262 m byly postaveny dvě tramvajové koleje, které jsou dodatečně kotveny do betonové desky, ležící na vlastní mostovce.

Po diskuzích se zástupci investora a projektanty bylo rozhodnuto o kotvení tramvajových kolejí pomocí žebrových podkladnic a moderních železničních kotev firmy Hilti. Důvodem byla dlouhá životnost a kvalita kotvení touto technologií. Nezanedbatelné je i urychlení a zpřesnění celé montáže. Na rozdíl od technologie používané např. v pražském metru, se zde nejdříve sestaví kolejnice s podkladnicemi a rozchod se zajistí montážními rozchodnicemi. Po vyladění směrových a výškových poměrů se vrtají kotevní otvory a osazují kotvy přímo přes podkladnice. Tím se celý proces významně urychluje. Montáž všech cca 3 200 ks kotev proběhla velmi rychle také díky speciálnímu vrtacímu vozíku dodanému firmou Hilti, díky kterému je možné vrtat zároveň dva kotevní otvory v rámci jedné podkladnice.

Firma Hilti byla dodavatelem kompletní sestavy pro uchycení tramvajové koleje. Součástí dodávky byly vlastní kotvy HRT s lepicím tmelem HIT‑RE500, žebrové podkladnice včetně T šroubů a pružných svěrek, podložky pod patu kolejnice a položky pod podkladnice. Techničtí poradci z Hilti provedli úvodní školení vrtání a samotného kotvení a dále byli účastni na stavbě kdykoli v případě potřeby konzultací.

Hilti ŽELEZNIČNÍ KOTVY
Počátek vývoje Hilti železničních kotev započal v 80. letech 20. století na základě požadavku upevnění městské dráhy v italském Miláně. Tradičně používané kotvy pro upevnění podkladnic k betonové desce totiž často smykově selhávaly vlivem velkých dynamických účinků. V té době byly představeny Hilti železniční kotvy, které splnily požadované parametry.

Hilti železniční kotvy jsou celosvětově uznávané jako vysoce kvalitní technologie pro upevnění pevné jízdní dráhy, která umožňuje montáž koleje na předem provedenou betonovou desku či montáž koleje před vylitím betonové desky. Hlavním přínosem je výrazné snížení nákladů na následnou údržbu upevnění tratí. Garancí jsou projekty realizované touto technologií po celém světě už více jak 25 let.

TRADIČNÍ ZPŮSOB VEDENÍ TRATÍ
Nejrozšířenějším způsobem vedení železničních tratí je železniční svršek s betonovými nebo dřevěnými pražci. Pražce jsou uloženy do štěrkového kolejového lože s drceným kamenivem, které zajišťuje podélnou a příčnou stabilitu trati. Mimo to tlumí dynamické účinky od kolejových vozidel a vytváří pružné podloží. Výhodami takovýchto tratí je relativně rychlá výstavba a následně snadná údržba. Na druhé straně je nutno uvážit, že železniční tratě na kolejovém loži s drceným kamenivem se pod vlivem provozního zatížení deformují, a proto je nutná jejich pravidelná údržba pro zajištění směrových a výškových poměrů trati a také pro čištění či výměnu kameniva.

Hilti ŘEŠENÍ PŘEDEVŠÍM PRO UPEVNĚNÍ PRO PEVNOU JÍZDNÍ DRÁHU
Obecně vzato, s přibývající intenzitou dopravy narůstají i náklady na samotnou údržbu tratí. Výsledkem je fakt, že v některých zemích jsou železniční tratě na štěrkovém kolejovém loži pozvolna nahrazovány pevnými jízdními drahami. Tento typ dráhy je kotven na betonové desce, která přenáší účinky zatížení do podloží a zároveň zajišťuje stabilitu celé trati. Potřebná pružnost je zde zajištěna pomocí elastických prvků. Mezi výhody tohoto typu trati jsou nízké náklady na údržbu, nižší výška celé konstrukce a menší zatížení podloží vlastní vahou.

Hilti železniční kotvy jsou unikátní kotevní elementy, které se osazují do vyvrtaných kotevních otvorů v kombinaci s vytlačovacími lepicími hmotami Hilti nebo se zalívají přímo do betonované desky. Mohou přitom být použity jak pro výstavbu nových tratí na betonové desce, tak na renovaci tratí již stávajících. Tradičně se při výrobě trati využívá technologie tzv. „bottom‑up“, kdy je v prvním kroku vyrobena monolitická betonová deska. Na tuto se dále osadí ve správné ose a niveletě kolejnice s podkladnicemi a s příslušenstvím, které se do desky zakotví pomocí Hilti železničních kotev. Posledním krokem je podlití podkladnic epoxidovou zálivkovou hmotou.

Je možná i technologie tzv. „Top‑down“, při které se betonová deska monoliticky vyrobí s již přímo na místě připravenými kolejnicemi na podkladnicích a železničních kotvách.

Celá Hilti železniční kotevní podpěra se sestává z žebrové podkladnice, kolejnicové podložky, elastomerové podložky pod podkladnicí, Hilti železničních kotev a pružných svěrek s T šrouby (obr. 4). Kolejnicová podložka je umístěna mezi kolejnicí a podkladnicí z důvodu eliminování obroušení kovových prvků díky pohybům při změně teplot. Elastomerová podložka je důležitým prvkem poskytujícím potřebnou pružnost kolejové trati a zároveň tlumí hluk a vibrace. Pro vyrovnání nerovností povrchu betonové desky slouží buďto podložka nebo podlití epoxidovou zálivkovou hmotou CB‑G EG. Použité železniční kotvy přenášejí účinky zatížení z podkladnice dále do konstrukce betonové desky. Je zřejmé, že kotevní elementy musejí splňovat specifické technické požadavky. Proto jsou Hilti železniční kotvy testovány dle těchto požadavků uvedených v příslušné evropské normě ČSN EN 13471‑5: Systémy upevnění pro pevnou jízdní dráhu.

SPOLEHLIVÉ UPEVNĚNÍ
Jak již bylo uvedeno výše, jsou železniční kotvy zkoušeny v souladu s normou ČSN EN 13481‑5. Tento evropský standard vychází z původního ORE standardu a je celosvětově uznávaný. Na základě výsledků zkoušek byly Hilti kotvy rozděleny do jednotlivých kategorií dle maximálního nápravového tlaku A v kombinaci minimálním poloměrem Rmin a maximální rychlosti Vmax. Se znalostí těchto základních parametrů je možné provést návrh kotvení kolejové tratě výběrem správné kotvy z tabulek poskytovaných firmou Hilti (tabulka 1). Přesto však firma Hilti nabízí další podporu při návrhu i složitějších, technicky náročnějších případů.

MOŽNOSTI POUŽITÍ KOTEV
Z článku vyplývá, že spektrum Hilti kotev určených pro upevňování kolejových tratí je široké. I přesto, že v naší zeměpisné oblasti jsou pevné jízdní dráhy spíše ojedinělé, lze i zde nalézt možné využití zmíněných kotev. Mohou jimi být kupříkladu kotvení tramvajových tratí, kotvení kolejových tratí metra, kotvení železničních tratí v tunelech a na mostech v rámci pevné jízdní dráhy nebo uchycení železničních výhybek. Výhodami při využití této technologie přitom jsou snížené náklady na údržbu tratí díky rychlé a spolehlivé montáži a u typu HRT‑I i demontovatelné řešení. Toto vše je podloženo evropskými certifikáty včetně elektrické odolnosti vůči bludným proudům. Pro získání více informací k danému tématu kontaktujte společnost Hilti na bezplatné lince 800 11 55 99.

Modern Fastening of Tramways on the Trojský Bridge
In the following article, you can find out more about new technologies of fastening railway tracks. The text deals mostly with anchoring of rails to stable road. It presents modern anchoring elements with number of advantages for designers and also for railway operators. Currently, the system of Hilti anchors was used for anchoring tramway on the Trojský Bridge in Prague.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Uchycení kolejnice pomocí železniční kotvy HRT M22x250 na Trojském mostě (stav před vytvořením polštářů z epoxidové zálivky)Obr. 2 – Vrtací kolejový vozíkObr. 3 – Upevnění kolejové tratiObr. 3a – Hilti železniční kotva HRAObr. 3b – Hilti železniční kotva HRTObr. 3c – Hilti železniční kotva HRC‑DBObr. 3d – Hilti železniční kotva HRT‑I(P)Obr. 4 – Kompletní sestava upevnění kolejové tratiTabulka 1 – Přehled železničních kotev dle kategorií použití

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Poloostrovní nástupiště a jejich přínos pro osobní železniční dopravuPoloostrovní nástupiště a jejich přínos pro osobní železniční dopravu (103x)
Nástupiště, jako zařízení železničního spodku s upravenou zvýšenou dopravní plochou v železniční stanici nebo zastávce u...
Vysokorychlostní trať Praha – Benešov – BrnoVysokorychlostní trať Praha – Benešov – Brno (76x)
Ministerstvo dopravy České republiky společně se Správou železniční dopravní cesty zahájilo aktivní přípravu projektu Ry...
Modernizace trati Hradec Králové – Pardubice – Chrudim;1. stavba, zdvoukolejnění úseku Stéblová – Opatovice nad LabemModernizace trati Hradec Králové – Pardubice – Chrudim;1. stavba, zdvoukolejnění úseku Stéblová – Opatovice nad Labem (64x)
Navzdory odvěké rivalitě města mechu a města perníku, jak se Hradec Králové a Pardubice vzájemně mírně hanlivě nazývají,...

NEJlépe hodnocené související články

Mezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/hMezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/h (5 b.)
Téměř dvacetikilometrový modernizovaný úsek na čtvrtém železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic čeká přeprojekt...
Provoz Posázavského pacifiku je plně obnovenProvoz Posázavského pacifiku je plně obnoven (5 b.)
Od pátku 28. června znovu jezdí vlaky podél Sázavy mezi Kácovem a Zručí nad Sázavou. Stalo se tak po dvou letech, kdy by...
Rekonstrukce žst. ŘeteniceRekonstrukce žst. Řetenice (5 b.)
Stavba se nachází v prostoru železniční stanice Řetenice, mezistaničních úseků Teplice v Čechách – Řetenice, Řetenice – ...

NEJdiskutovanější související články

Vysokorychlostní trať Praha – DrážďanyVysokorychlostní trať Praha – Drážďany (2x)
V současné době je na území České republiky v předinvestiční fázi přípravy několik úseků novostaveb vysokorychlostních t...
Mezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/hMezi Sudoměřicemi a Voticemi se pojede 200 km/h (1x)
Téměř dvacetikilometrový modernizovaný úsek na čtvrtém železničním koridoru z Prahy do Českých Budějovic čeká přeprojekt...
Aktuální stav modernizace IV. tranzitního železničního koridoruAktuální stav modernizace IV. tranzitního železničního koridoru (1x)
Modernizace koridoru začala již v říjnu roku 2005, a sice prvním úsekem Strančice – Praha Hostivař. Následovali úseky Be...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice