KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Materiály    Koncepcia využitia špeciálnych epoxidových a polyuretánových živíc v dopravnom staviteľstve

Koncepcia využitia špeciálnych epoxidových a polyuretánových živíc v dopravnom staviteľstve

Publikováno: 2.1.2007, Aktualizováno: 27.11.2008 21:59
Rubrika: Materiály

Hydroizolačný systém mostovky a sekundárne ochranné nátery proti posypovým soliam a ďalším agresívnym médiám sú jedny z veľmi dôležitých systémov mostnej konštrukcie, ktorých kvalita, či už sa jedná o kvalitu použitých hydroizolačných materiálov a ochranných náterov, alebo o kvalitu ich realizácie, má priamy vplyv na celkovú kvalitu a esteticko-funkčné parametre inžinierskeho diela – mostného objektu. Práve preto sú na hydroizolačné systémy a ochranné nátery kladené čoraz prísnejšie kritériá, aby bola zabezpečená dlhá životnosť a bezporuchovosť mostných objektov.

Novodobé riešenia hydroizolácií, systémy sekundárnej ochrany mostnej konštrukcie a ich kombinácia s tzv. tradičnými hydroizolačnými systémami si však vyžadujú aj úpravy súčasných noriem a predpisov zaoberajúcich sa uvedenou problematikou, ktoré sú už v súčasnosti nedostačujúce.

Tvorba Technických podmienok – špeciálna úprava povrchu betónovej mostovky pod izolačnou vrstvou
Dôvody a potreba zhotovovania kotevno-impregnačných a pečatiacich náterov pod hydroizolačné vrstvy mostoviek

Hlavnou úlohou pri vyhotovovaní izolačných vrstiev mostoviek je zabezpečenie kvalitného a dlhodobého spojenia realizovaných hydroizolačných vrstiev k betónovému podkladu. Hlavným dôvodom pre použitie materiálov na báze epoxidových živíc je zabránenie prieniku vodných pár z podkladnej betónovej konštrukcie smerom k izolácii. Tietoživice okrem svojej vyššie uvedenej prioritnej funkcie zároveň vylepšujú kvalitu povrchu betónovej konštrukcie a jej fyzikálne a mechanické vlastnosti.

Dôvody tvorby Technických podmienok (ďalej iba TP): Špeciálna úprava povrchu betónovej mostovky pod izolačnou vrstvou – kotviaci impregnačný náter a zapečaťujúca vrstva
Dôvodom pre vytvorenie TP bola absencia uvedenej problematiky v existujúcich STN, konkrétne v STN 73 6242 –
Navrhovanie a zhotovovanie vozoviek na mostoch pozemných komunikácií z apríla 2001. Vo vydaní tejto istej normy z decembra 1995 bola táto problematika riešená odvolaním sa na nemecké predpisy, ktoré podrobne riešia uvedenú problematiku – podmienky dodávok materiálu, skúšobné predpisy a postupy zhotovenia.
Pri spracovaní normy z roku 2001 sa vychádzalo z požiadavky, aby STN neobsahovala články zo zahraničných noriem a neodvolávala sa na zahraničné normové predpisy. Pri revízii normy z roku 1995 v apríli 2001 sa dotknuté články vyhotovili nasledovne (citujem):
´
5.4.3. Hmoty na zapečaťujúcu vrstvu a kotviaco-impregnačný náter.
5.4.3.1.
Hmoty na zhotovenie zapečaťujúcej vrstvy
a kotviaco-impregnačného náteru sa môžu použiť len na základe pozitívnych výsledkov preukaznej skúšky vykonanej odborným laboratóriom, ktoré stanoví parametre polymérovej hmoty a počet a druh na nimi zhotovených vrstvách.

Toto riešenie však nezabezpečuje objektívne stanovenie kvalitatívnych kritérií posúdenia vhodnosti použitého materiálu. V súčasnej dobe platná STN 73 6242 neobsahuje pokyny o používaní „nebitúmenových“ materiálov. Preto SSC Bratislava pristúpila k riešeniu úlohy RVT 2005, predmetom ktorej bolo vypracovanie TP Špeciálna úprava povrchu betónovej mostovky pod izolačnou vrstvou, kotviacoimpregnačný náter a zapečaťujúca vrstva. Predpokladaný termín na schválenie uvedenej úlohy, u ktorej v súčasnej dobe prebieha pripomienkovacie konanie, je koniec roka 2006.

Cieľ a členenie Technických podmienok
Cieľom úlohy RVT 2005 bolo vypracovať Technické podmienky pre návrh, kvalitatívne požiadavky na materiály, zhotovenie a kontrolu kvality špeciálnej úpravy podkladu z cementového betónu pod izolačnou vrstvou na mostných objektoch.

Obsah Technických podmienok

  1. Úvodná kapitola (obsah, predmet TP, účel a použitie, nahradenie, vypracovanie, distribúcia, súvisiace normy a predpisy, súvisiaca legislatíva)
  2. Všeobecne 
  3.  Základné pojmy
  4. Oblasť použitia
  5. Zásady použitia
  6. Stavebné hmoty
  7. Zhotovenie
  8. Skúšky
  9. Podmienky dodávky
  10. Preberanie

Prílohy:

  • Skúšky počas zhotovenia stavby
  • Vyrovnanie nerovností betónového podkladu
  • Formuláre

Prehľad zahraničných skúseností a stav na Slovensku
V súčasnom období sa v stredoeurópskom priestore čoraz častejšie presadzuje špeciálna úprava povrchu betónovej mostovky materiálmi na báze epoxidových živíc. Najpodrobnejšie je táto problematika spracovaná v predpisoch nemeckého ministerstva dopravy, a to:
TP-BEL-EP Technické skúšobné predpisy pre reakčné živice pre kotviace impregnačné nátery, zapečaťujúce vrstvy a krížové stierky pod asfaltovými vozovkami na betóne.
TL-BEL-EP Technické podmienky dodávky pre reakčné živice pre kotviace impregnačné nátery, zapečaťujúce vrstvy a krížové stierky pod asfaltovými vozovkami na betóne.

Stav používania špeciálnych epoxidových živíc v zahraničí
V Nemecku sa tento spôsob špeciálnej úpravy podkladu pod izolačnými vrstvami používa v 100% rozsahu. Obdobný stav je v Rakúsku, kde od 2. septembra 2003 platí norma RVS 15.361 – Izolácie mostov, kotviaci impregnačný náter, pečatenie, krížová stierka. Podľa tohto predpisu – zo siedmich systémov zloženia vozovky iba v jednom, zvláštnom mimoriadnom prípade – je povolené použitie bitúmenového náteru pod izolačnú vrstvu. Vo všetkých ostatných prípadoch je uvedenou normou predpísané použitie materiálov na báze epoxidových živíc.

Stav používania špeciálnych epoxidových živíc na Slovensku
V poslednom období sa stala aktuálnou požiadavka na dostavbu diaľničnej siete a rýchlostných komunikácií. Táto požiadavka, najmä však postup výstavby diaľničnej siete smerom na sever a východ Slovenska so sebou prináša aj výstavbu zvýšeného počtu mostných objektov so značným zväčšením ich dĺžok a plôch.
V tendrovej dokumentácii a dokumentácii pre stavebné povolenie mnohých diaľničných úsekov je predpisované použitie špeciálnej úpravy povrchu betónovej mostovky materiálmi na báze epoxidových živíc. Ide napríklad o tieto stavby:

  • D1 Sverepec – Vrtižer,
  • D3 Hričovské Podhradie – Žilina-Strážov,
  • D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka,
  • D1 Lietavská Lúčka – Višňové,
  • D1 Mengusovce – Jánovce.

Množstvo mostných objektov na uvedených stavbách si vyžaduje potrebu schválenia uvedených Technických podmienok, ktoré budú stanovovať podmienky na dodávku materiálu, skúšobné predpisy a postupy zhotovenia. Názornosť súčasného využívania uvedených špeciálnych epoxidových živíc za účelom realizácie kotevno-impregnačných a pečatiacich náterov pod hydroizolačnými vrstvami mostoviek sa dá dokumentovať na týchto mostných objektoch:

  • D61 – Viedenská cesta – Prístavný most, mostný objekt č. 207; (použitá špeciálna nízkoviskózna epoxidová pečatiaca živica Mastertop P 605),
  • Petržalský privádzač mosta Apollo (obr. 1); (použitá špeciálna nízkoviskózna epoxidová pečatiaca živica Mastertop P 605),
  • D61–114, most ponad Biskupický kanál (most Beckov); (použitá špeciálna nízkoviskózna epoxidová pečatiaca živica Mastertop P 605),
  • D1–230, most nad riekou Belá; (použitá špeciálna nízkoviskózna epoxidová pečatiaca živica Mastertop P 605),
  • D1 – úsek Vrtižer – Hričovské Podhradie, mostné objekty; (použitá špeciálna nízkoviskózna epoxidová pečatiaca živica Mastertop P 605),
  • D3 – úsek Hričovské Podhradie – Žilina-Strážov; (použitá špeciálna nízkoviskózna epoxidová pečatiaca živica Mastertop P 605),
  • D2 – Bratislava, Lamačská cesta – Staré Grunty, objekt 201 – mostný objekt Sitina-sever a podcestie popod diaľnicu Sitina-juh; (v obidvoch prípadoch použitá špeciálna nízkoviskózna epoxidová pečatiaca živica Mastertop P 605).

Tento článek naleznete v plné verzi v časopisu SILNICE ŽELEZNICE 3/2006.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Asfaltové směsi a vrstvy mostních vozovek – revize ČSN 73 6242 (140x)
V oblasti mostních asfaltových konstrukčních vrstev, které zahrnují ochranné vrstvy izolací a kryt vozovky musela být no...
Asfaltové vozovky v tunelechAsfaltové vozovky v tunelech (123x)
V současné době je v ČR legislativně umožněno používat do silničních tunelů delších než 1 km pouze vozovky s cementobeto...
Geopolymery: budoucnost mostního stavitelství?Geopolymery: budoucnost mostního stavitelství? (74x)
Velký obdiv zcela jednoznačně patří stavitelům z dob minulých, jejichž důmyslné a propracované stavby po staletí zdobí k...

NEJlépe hodnocené související články

Ověření konstrukce pražcového podloží s využitím asfaltové směsi se 70 % R-materiáluOvěření konstrukce pražcového podloží s využitím asfaltové směsi se 70 % R-materiálu (5 b.)
Příspěvek se zabývá alternativním uplatněním R-materiálu vzniklého z konstrukčních vrstev asfaltového betonu. Je uveden ...
Příhradové vibrační lišty Atlas Copco umožňují hutnit až 25 m široké pásyPříhradové vibrační lišty Atlas Copco umožňují hutnit až 25 m široké pásy (5 b.)
Vibrační lišty na beton z dílny švédské firmy Atlas Copco patří ke světové špičce. Nejen proto, že nabízí řešení pro kaž...
Gumoeko ELASTICKÁ polymerní směs CGA pro aplikaci do asfaltuGumoeko ELASTICKÁ polymerní směs CGA pro aplikaci do asfaltu (5 b.)
Výhody využití polymerní směsi: přídavkem polymerní směsi v asfaltu se zvýší jeho elasticita nezávisle na teplotě voz...

NEJdiskutovanější související články

Mýty a realita chování patinující oceli při jejím použití na mostních konstrukcích v České republiceMýty a realita chování patinující oceli při jejím použití na mostních konstrukcích v České republice (4x)
Příspěvek se zabývá hodnocením výsledků tvorby ochranné vrstvy patinujících ocelí u ocelových konstrukcí, které byly umí...
Současné problémy provádění diagnostického průzkumu netuhých vozovek a jejich možné řešeníSoučasné problémy provádění diagnostického průzkumu netuhých vozovek a jejich možné řešení (1x)
Špatný stav našich silnic, často prezentovaný v médiích, není způsoben tím, že bychom silnice neuměli stavět. Hlavní pří...
Geopolymery: budoucnost mostního stavitelství?Geopolymery: budoucnost mostního stavitelství? (1x)
Velký obdiv zcela jednoznačně patří stavitelům z dob minulých, jejichž důmyslné a propracované stavby po staletí zdobí k...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice