KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    PR    KOHLSCHEIN představuje „trendy“ stavební stroje

KOHLSCHEIN představuje „trendy“ stavební stroje

Publikováno: 8.4.2011
Rubrika: PR

S firmou Kohlschein spol. s r. o., jsme se již na stránkách časopisu SILNICE ŽELEZNICE před několika lety setkali. Tento výhradní zástupce značek TEREX, ATLAS, HITACHI a MUSTANG působí na českém trhu od roku 2002. Produktová paleta strojů a příslušenství jej však řadí mezi nejsilnější prodejce stavební techniky v České republice.

Jelikož je nabídka strojů této firmy velice široká, zaměřili jsme své dotazy na trendy v poptávce zákazníků a na zajímavosti v nabídce této společnosti. Zajímaly nás i stroje, které mají, dle názoru jednatele společnosti Jiřího Kotouše, značný růstový potenciál na českém trhu v příštích letech.

Pilířem prodeje společnosti KOHLSCHEIN v minulosti byl a zatím i je prodej víceúčelových strojů, kterými jsou rypadlo-nakladače TEREX, a také smykem řízené nakladače MUSTANG a TEREX. Tyto dvě kategorie strojů představují velký díl dřívější i stávající poptávky českých zákazníků.

Avšak jaké jsou stávající trendy? Prodej rypadlo‑nakladačů i smykem řízených nakladačů již několik let stagnuje či klesá. Roste naopak zájem o jednoúčelové a speciální stroje.

„Je to dáno právě vrcholící krizí ve stavebnictví. Ubývá zakázek, snižují se jejich ceny a často se zkracuje i doba realizace. Také je mnohdy nutné stavbu přeinvestovat ze zdrojů vlastního realizátora. To nutí tyto společnosti šetřit, stavět efektivněji a rychleji. Souvisí to však i se skutečností, že univerzálních strojů je nyní na našem trhu přebytek, takže se dají snadno a levně najmout. Jednoúčelových strojů je oproti tomu nedostatek. Tyto stroje jsou také většinou výkonnější, obratnější. Jsou konstrukčně jednodušší, a díky tomu mají i nižší poruchovost a nízké provozní náklady. Nyní se vyplatí je pořídit, nahradit jimi nepotřebnou techniku, nebo s nimi vhodně doplnit stávající strojní park. A právě díky lepším užitným vlastnostem, zajímavé ceně, výbavě, výkonnosti, nebo díky jiným schopnostem, které stroje mají, se stále více prosazují na jinak velmi konzervativním českém trhu,“ vysvětluje jednatel společnosti KOHLSCHEIN Jiří Kotouš.

Na vrcholu poptávky
Pojďme se nyní podívat na další trend. Začneme hned těmi nejžhavějšími kandidáty na cenu „skokan roku“. Těmi jsou nyní bezesporu kolové minidempry TEREX (Benford ). Jsou doslova šlágrem většiny stavebních firem, a také většiny půjčoven stavební mechanizace, včetně té největší. „Zájem je opravdu enormní, a to i o ojeté stroje. Výkonnost ve spojení s vynikající průchodností je lákadlem. A obzvláště pak, pokud se zájemce dozví ceny, za které stroje nabízíme. Jsou velmi příjemné, a to i ve srovnání s jinými stroji. Každý si dnes rychle spočítá, jaký přínos pro něj tyto stroje mohou znamenat,“ vysvětluje Jiří Kotouš.

Dalším typem stavebních strojů, o nichž lze oprávněně říci, že po nich poptávka roste i v dnešní době, jsou kompaktní kolová rypadla TEREX (SCHAEFF). Stroje o hmotnosti 7 až 11 tun jsou určeny pro aktivní nasazení v městské výstavbě. Stroje nejsou jen kompaktní, ale jsou standardně vybaveny hydraulicky přestavitelným výložníkem se spodní kinematikou stranového natáčení „KIC-MATIC“ (je běžná u minirypadel). Tato kolová rypadla jsou sice kompaktní, ale přitom jsou silná a stabilní. To jsou ve městě neocenitelné vlastnosti. Stroje jsou osazeny planýrovacím štítem, aby byly stabilní. Volitelná výbava dál rozvíjí vlastnosti stroje. Můžete si objednat stroj s řízenými dvěma nápravami, a pokud bude stroj hodně přejíždět, můžete jej dovybavit o rychlejší převodovou skříň.

Když už jsme u kompaktních rypadel, nesmíme zapomenout na pásová rypadla. Ta už také našla své fanoušky a obdivovatele, kteří si bez nich svou stavbu neumí představit. Uživatel má k dispozici kompaktní, ale zároveň výkonná hydraulická rypadla k nasazení i na stavbách, kde by jinak, vzhledem k rozměrům, mohlo pracovat jen asi tak šestitunové mnirypadlo. I zde, jak už je u firmy Kohlschein zvykem, si můžete vybrat stroje značky TEREX, nebo rypadla značky HITACHI. Každý výrobce vám má co nabídnout a něčím vás osloví. Firma HITACHI nabízí širší paletu produktů, od 8tunového stroje, až po 25tunové hydraulické rypadlo. Kdekoliv budou tyto stroje nasazeny, budou bezkonkurenční. Při výstavbě komunikací, kanalizací či vodovodů nebo při jiných činnostech – stroje při otáčení vůbec, anebo minimálně přesahují vnější okraj pásů podvozku. Kinematika výstroje umožňuje udržet i přední otočný rádius na minimální možné míře. Nosnost a stabilita strojů odpovídá parametrům odpovídajících strojů s běžně nabízenou délkou proti závažím. Například u 24tunového rypadla můžete pracovat a se strojem se otáčet při 3,5 m v rozsahu 180 stupňů.

Minirypadla a nakladače
Jaké jsou další trendy? „Již několik let stále roste poptávka po minirypadlech a po kompaktních kolových nakladačích, které si získávají stále větší oblibu. Pokud se podíváme na západ od našich hranic, zjistíme, že „tam“ je to již desítky let samozřejmostí. Najít na stavbě rypadlo-nakladač, nebo smykem řízený nakladač je velmi neobvyklé,“ pokračuje Jiří Kotouš.

Kompaktní nakladače MUSTANG se vyrábí o hmotnosti 1 691 kg až 3 270 kg a přitom unesou 900 až 1 900 kg. Díky svým rozměrům, výkonům, nosnostem, ale i pořizovacím cenám budou stále častěji lákavou alternativou a velkým konkurentem smykem řízených nakladačů. Ty mnohdy nedokáží plnit náročnější požadavky uživatelů v oblasti průchodu těžkým terénem, svou malou světlou výškou, výhledem ze stroje, obratností atd. Naproti tomu kompaktní nakladače MUSTANG vše popsané nabízí. Nabízí však navíc i větší a pohodlnější kabinu, lepší výhled ze stroje. Mizí i další negativní vlastnost smykem řízených nakladačů, kterou je velmi vysoká spotřeba pneumatik.

U zmiňovaných minirypadel si můžete vybrat z nabídky produktů TEREX (Schaef), který nabízí stroje vyráběné v Evropě, nebo z nabídky japonského výrobce, firmy HITACHI. Každý výrobce má poněkud odlišnou koncepci i konstrukci, což je přínosem, a tak lze říci, že obě značky mají své skalní příznivce. Velmi oblíbenou kategorií jsou pak minirypadla s předponou „kompaktní“. HITACHI a TEREX tyto stroje vyrábí, stejně tak jako stroje s dlouhou zádí. Vždy se však jedná o moderní konstrukci vzniklou na základě ověřené tradice výroby. Značka HITACHI je světově známa svou aplikací nejmodernějších poznatků vědy a technického vývoje.

Kolové nakladače „střední a střední vyšší třídy“, tak by se daly nazvat nakladače, které často potkáte na stavbách. I tyto stroje nabízí společnost KOHLSCHEIN a opět z německých výrobních linek od značky TEREX (Schaeff), a také od japonského HITACHI. Nakladače obou konstrukcí jsou vyráběny s hydrostatickým pohonem. Všechny typy jsou sériově vybaveny s náhonem na všechna kola, uzávěrkou diferenciálu zadní nápravy, kloubovým řízením a se „Z“ kinematikou nakladače. Dnes samozřejmou je i komfortní kabina se dvěma vstupními dveřmi. Samostatným tématem jsou „těžké“ nakladače firmy HITACHI, jenž jsou konstrukčně předurčeny k nasazení v těch nejtěžších podmínkách těžebního průmyslu. Nabídka končí nakladačem o hmotnosti 46,2 t o objemu lžíce 10 m3.

Takže trendové stroje, které jsou v nabídce firmy Kohlschein bychom měli. Nyní se ještě podíváme, co dalšího společnost nabízí. Zajímavostí a speciálních strojů je mnoho, takže je nemůžeme představit v plné šíři. K některým z nich se však ještě vrátíme v dalším čísle časopisu SILNICE ŽELEZNICE.

Produkty několika výrobců
Kolová a pásová hydraulická rypadla jsou stroje, které český trh již dobře zná. „Co zajímavého nabízí svým zákazníkům v této oblasti vaši prodejci?“ zeptali jsme se opět Jiřího Kotouše v sídle společnosti v Brně.

„I zde se nemáme za co stydět. Nabízíme stroje renomovaných výrobců. Rypadla německé výroby značky ATLAS mají již více než 50letou tradici výroby. Vždy přitom byly stroje tohoto výrobce považovány za špičku v oblasti kvality, spolehlivosti a výkonnosti. Také společnost HITACHI je celosvětově uznávaným výrobcem, jehož podíl na světovém trhu roste doslova každým dnem. Kdykoliv se rozjedete za naše hranice, zjistíte jak velmi významná a úspěšná je značka HITACHI.“

„Když je tomu tak ve světě, proč tomu tak není i v České republice?“ ptáme se dále.

„Důvodů je několik. Zastoupení značky HITACHI pro Českou republiku jsme získali v roce 2002. Náš nástup na český trh byl výrazně zpomalen příchodem krize v roce 2008. Negativní roli sehrává i vysoká „konzervativnost“ českých podnikatelů, kteří jen pomalu přijímají novinky, byť by se jednalo o techniku špičkové kvality a zvučného jména. Nicméně krize nám v tomto směru pomáhá. Mnoho lidí si nyní také uvědomuje, že rozdělení českého trhu stavebních strojů mezi jednotlivé výrobce neodráží světovou a evropskou situaci a stále více se zajímají i o naše stroje. Dalším negativem byla i vnitřní restrukturalizace naší společnosti, kterou jsme museli provést. Přinesla s sebou i přechodné oslabení naší prodejní síly. Nyní se však nalézáme ve stádiu, kdy do naší společnosti přijímáme nové, zkušené prodejce. Věřím, že se podaří vše, co jsme si předsevzali a my budeme opět více a více útočit na pozice našich konkurentů. Daří se nám také oslovovat nové trhy, jako je například těžební průmysl, kde se nám již podařilo prosadit s pevnými i kloubovými dempry TEREX a také například s kolovými nakladači a pásovými těžebními rypadly HITACHI. Také se nám zdárně daří zajišťovat servis strojů EUCLID, poté co tuto značku zakoupila společnost HITACHI. Náš potenciál je veliký a naší výhodou je i velké množství strojů, které máme v naší nabídce. Jsou mezi nimi i stroje, které mnoho našich konkurentů nemá ve své nabídce, nebo je jejich nabídka značně omezena. I to, že si potenciální zákazník u nás může vybrat z produktů několika výrobců, je pro něj jednoznačná výhoda. V rámci rozvoje aktivit společnosti KOHLSCHEIN se také připravuje rozšíření prodeje speciálních kolových rypadel. I zde bychom rádi získali odpovídající podíl na českém trhu. Více vám ale nyní nemohu říci, protože se jedná zatím jen o schéma a ne o fungující projekt,“ dodal Jiří Kotouš.

A co říci závěrem? V nabídce společnosti KOHLSCHEIN je samozřejmě ještě daleko více zajímavých strojů, o kterých jsme se nezmínili. Také je nutno zdůraznit, že tato firma, kromě prodeje nových a použitých strojů, zajišťuje s celostátním pokrytím také odborný servis strojů a realizuje dodávky a prodej originálních náhradních dílů.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Rypadlonakladač TEREXMinirypadlo HitachiKolové rypadlo Terex TW 85Mininakladač MUSTANGJiří Kotouš

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Spolehlivá řešení pro odvodnění komunikacíSpolehlivá řešení pro odvodnění komunikací (48x)
Rychlostní komunikace nebo obytné zóny? Rozdílné typy komunikací potřebují spolehlivě odvést dešťovou vodu při běžných i...
Znáte BMS – Bridge Management System? (43x)
Systém hospodaření s mosty (Bridge Management System – BMS) je expertní systém s celorepublikovou působností (D, I. II. ...
GLORIT dokáže snížit náklady na výstavbu cest až o 50 % (43x)
Existuje hned několik způsobů, kterými lze upravit a zpevnit cesty, stezky a cyklostezky. V dnešním článku se zaměříme n...

NEJlépe hodnocené související články

SaM – silnice a mosty na Vašich cestách VI.SaM – silnice a mosty na Vašich cestách VI. (5 b.)
Skupina SaM realizuje silniční a mostní stavby pro partnery ve většině českých krajů. Je držitelem 12 ocenění Mostní díl...
Aktuální trendy ve financování manipulační a těžké dopravní techniky (5 b.)
V loňském roce se u nás prodaly nákladní vozidla a autobusy za téměř 22 miliardy korun. Dopravci přitom nakupují těžkou ...
Půjčovna vzv rozšířila flotilu na 200 strojů (5 b.)
Ve snaze uspokojit požadavky všech klientů a obsáhnout stále sílící poptávku po pronájmu vysokozdvižných vozíků, jsme se...

NEJdiskutovanější související články

Konference Hluk 2009Konference Hluk 2009 (3x)
1. odborná konference Hluk 2009 s podtitulem Snižování hlukových zátěží – příležitost pro stavební firmy se konala...
Jak správně vybrat úhlovou brusku?Jak správně vybrat úhlovou brusku? (2x)
Úhlová bruska je jedním ze základních pomocníků při úpravě, zpracování a broušení zejména kovových materiálů. Zatímco st...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice