KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Stavební stroje    Caterpillar představuje nová hydraulická minirýpadla série D

Caterpillar představuje nová hydraulická minirýpadla série D

Publikováno: 6.12.2010
Rubrika: Stavební stroje

Výrobce stavebních strojů Caterpillar uvádí na trh nová hydraulická minirýpadla série D s označením 303.5D CR, 304D CR, 305D CR a 305.5D CR, která navazují na sérii C. Tyto všestranné stroje s kompaktním poloměrem otáčení jsou vybaveny novou hydraulickou soustavou, novými typy motorů, vylepšenými rychloupínacími zařízeními pro výměnu pracovních nástrojů a větší šířkou podvozků pro lepší stabilitu. Phoenix-Zeppelin, výhradní prodejce stavebních strojů Caterpillar v České republice, nabídne tyto stroje svým zákazníkům již koncem letošního roku.

Již koncem letošního roku nabídne společnost
Phoenix-Zeppelin zákazníkům nová hydraulická minirýpadla série D, která nahradí své předchůdce ze série C. Jedná se o nové typy hydraulických minirýpadel s kompaktním poloměrem otáčení, které navazují na sérii C a prošly řadou technologických vylepšení. Nové typy minirýpadel s označením 303.5D CR, 304D CR, 305D CR a 305.5D CR s kompaktním poloměrem otáčením jsou vhodné pro práci ve stísněných prostorech. Označení strojů se shoduje s jejich provozní hmotností 3,5 – 5,5 tuny.

Technologické změny
Hydraulická minirýpadla série D se díky vylepšeným podvozkům vyznačují lepší stabilitou při práci v terénu, novým rychloupínacím zařízením, které je určeno k rychlé výměně pracovních nástrojů, hydraulickou soustavou typu „load sensing“ a motory, které splňují emisní normy Tier-4 Interinm (EPA) a Stage-3A (EU). Nové rychloupínací zařízení s úchytem za čepy (s novým hydraulickým ovládáním) kombinuje pevné uchycení pracovního nástroje s malými tolerancemi v místech uchycení, a tím tak snižuje míru opotřebení. Standardní přídavný hydraulický okruh je vybaven rychlospojkami a možností přepínání mezi jednocestnou a dvoucestnou funkcí, jako např. mezi bouracím kladivem a naklápěcí svahovací lopatou.

Odolná a funkční konstrukce
Podobně jako velké typy rýpadel mají i minirýpadla série D zakřivený výložník se skříňovou konstrukcí ze svařovaných profilů, který je při práci flexibilní. Nezávislé otočení výložníku umožňuje pracovat blízko zdí nebo jiných překážek. Stroje je také možno vybavit delší násadou pro větší hloubkový dosah i výšku zdvihu. Násada je vybavena úchyty pro případnou montáž hydraulicky ovládaného přidržovače materiálu v lopatě, pojistné ventily pro toto zařízení jsou součástí hlavního rozvaděče. Hydraulické válce výložníku a násady mají tlumení koncových poloh, aby se snížily mechanické rázy a nedocházelo k vysypávání materiálu. Úhel otáčení lopaty je více než 200 stupňů, což umožňuje lepší držení materiálu v lopatě při vyšším zdvihu a usnadňuje rýpání výkopů s plochým dnem. Standardní výbavou minirýpadel série D je radlice, která ulehčuje zahrnování výkopů a čištění pracovní plochy.

Ovládání stroje a komfort pro posádku
Stroje série D jsou vybaveny uzavřenou kabinou s možností klimatizace. Kabina je utěsněná a má již ve standardním provedení skvělou výbavu, jako je účinný systém vytápění, odmrazování skel, ventilace, posuvné dveře pro práci v těsných prostorech, zasouvací přední okno s plynovými vzpěrami, odnímatelná spodní část předního okna, posuvná skla v bočních oknech a příprava pro montáž rádia.

Prostorná kabina je dále vybavena komfortní odpruženou sedačkou, nastavitelnými loketními opěrkami, přepracovanými ovládacími prvky a poskytuje dostatek místa pro nohy. Funkce natáčení výložníku i ovládání přídavných hydraulických okruhů jsou nyní začleněny do ovladačů na joystickách. Ovládání lze přímo v kabině přepnout buďto na schéma používané u rýpadel, nebo na schéma rýpadlo-nakladačů.

Automatický dvourychlostní pojezd řadí rychlosti podle zatížení při jízdě a podle požadavků na rychlost. Je vybaven přepínačem pro zablokování nižší rychlosti, například při provádění úprav terénu pomocí radlice. Pokud hydraulická soustava není aktivována po určitou dobu, motor automaticky sníží otáčky na volnoběh, tím se šetří palivo, snižuje se hlučnost i emise výfukových plynů.

Snadná údržba
Prodloužené intervaly u rýpadel série D šetří čas a snižují provozní náklady. Mechanická vedení výložníku a nápravy obsahují samomazná ložiska, která je třeba mazat pouze v intervalu 500 provozních hodin; interval výměny hydraulického oleje je 3 000 provozních hodin. Přípojka pro odběr vzorku hydraulického oleje pro rozbor v rámci programu Cat S.O.S umožňuje přesné zjištění stavu oleje během provozu.

Kapota se odklápí do strany a umožňuje přístup ke vzduchovému filtru, hlavnímu rozvaděči, ventilu pro přepínání pracovního režimu přídavného okruhu a k hydraulické nádrži. Výklopná zadní dvířka poskytují snadný přístup k měrce a plnicímu otvoru motorového oleje, svisle umístěnému filtru motorového oleje, spouštěči a alternátoru. Chladič motoru i chladič hydraulického oleje jsou umístěny tak, aby usnadňovaly čištění.

303.5D CR a 304D CR
Typy 303.5D CR a 304D CR jsou stroje s nulovým přesahem zadní části horní nástavby, u kterých poloměr otáčení horní nástavby nepřesahuje šířku pásového podvozku; typy 305D CR a 305.5D CR jsou stroje s kompaktním poloměrem otáčení, u kterých poloměr otáčení horní nástavby přesahuje šířku podvozku nejvýše o 140 mm. Obě konstrukce zmenšují prostor potřebný k provozu stroje a ulehčují posádce práci.

Větší šířka podvozku u modelů 303.5D CR a 304D CR a těžší protizávaží u 305D CR a 305.5D CR podstatně zlepšují stabilitu strojů, umožňují zvýšit nosnost při zdvihu a efektivněji využívat dosah i rypné síly. Ke strojům je také možné připojit větší a těžší pracovní nástroje. Lepší vyvážení stroje zvyšuje pohodlí při práci.

Základní technické údaje

Provozní hmotnost 303.5D CR 304D CR 305D CR 305.5D CR
v provedení s kabinou (kg) 3700 4015 5155 5465
Čistý výkon (kW) 22  29  31  35 
Hloubkový dosah:      
standardní násada (mm)  2880  3130  3280  3470 
dlouhá násada (mm)  3180  3430  3670  3870 

 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomeracePásové rypadlo Liebherr R 960 demolition „čistí“ areál bývalé aglomerace (151x)
Přesně 4. července 2019 bylo předáno nové pásové rypadlo Liebherr R 960 demolition stavební společnosti Polanský s. r. o...
Základní členění strojů využívaných v pozemním stavitelstvíZákladní členění strojů využívaných v pozemním stavitelství (99x)
Když si člověk položí otázku, jaké stavební stroje zná a k čemu se vlastně využívají, může dojít k závěru, že u většiny ...
S novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálůS novými finišery P7820C a P8820C Volvo opět nastavuje laťku při přesném pokládání všech typů materiálů (89x)
Konstrukce nových finišerů Volvo P7820C a P8820C těží z více jak padesátileté zkušenosti výroby silniční techniky. Velká...

NEJlépe hodnocené související články

Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny Při opravě trati AŽD Praha nasadí Swietelsky Rail stroj, který v Česku ještě nebyl. Dobu rekonstrukce zkrátí o tři dny (5 b.)
Mimořádnou podívanou nabídne rekonstrukce kolejí na severočeské trati Čížkovice – Obrnice, patřících AŽD Praha. Společno...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Efektivní využití věžových jeřábů na stavbáchEfektivní využití věžových jeřábů na stavbách (5 b.)
Značné množství zabudovávaného materiálu při výstavbě objektů si vyžádalo rozvoj strojů a zařízení pro svislou dopravu. ...

NEJdiskutovanější související články

Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011Zajímavé aplikace zvedání a vysouvání konstrukcí na tyčích v roce 2011 (3x)
Článek pojednává o realizacích společnosti MTEK, s. r. o., a to jak v rámci České republiky, tak v zahraničí. Konkrétně ...
Dvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do PrahyDvoucestné rypadlo Terex 1604 ZW míří do Prahy (2x)
Dvoucestná rypadla Terex jsou zatím stále jedinými speciálně vyráběnými stroji na českém trhu. Speciální v tom, že se ne...
Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice