KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Zajímavosti    Železniční koridor z Bystřice nad Olší na Slovensko – náročná realizace v podhůří Beskyd

Železniční koridor z Bystřice nad Olší na Slovensko – náročná realizace v podhůří Beskyd

Publikováno: 19.8.2009, Aktualizováno: 24.8.2009 08:11
Rubrika: Zajímavosti

Když byla v listopadu před dvěma lety slavnostně zahájena další koridorová stavba z Bystřice nad Olší na hranice se Slovenskem, jen málokdo tušil, jakým nástrahám a rozmarům přírody slezských Beskyd budou muset realizátoři zakázky čelit. O dva roky později jsou již jasně viditelné výsledky prvních etap modernizace, která i přes svou náročnost probíhá podle plánu.

Stejně jako u ostatních koridorových tratí i zde je důvodem optimalizace zvýšení nejvyšší traťové rychlosti ze současných 100 až na 160 km/h, zlepšení traťové třídy zatížení (D4 UIC) a prostorové průchodnosti (ložná míra UIC GC). Budovaný úsek je od km 286,539 do km 305,807 a leží v něm tři železniční stanice – Mosty u Jablunkova, Návsí, Bystřice nad Olší – a tři zastávky – Mosty u Jablunkova zastávka, Bocanovice a Hrádek ve Slezsku. Celkově je tento významný úsek součástí III. tranzitního koridoru Mosty u Jablunkova/státní hranice se SR – Dětmarovice – Ostrava hlavní nádraží – Přerov – Česká Třebová – Praha – Plzeň – Cheb – státní hranice s Německem. Realizací zakázky v hodnotě přibližně 5 miliard korun, která má být dokončena v prosinci 2011, bylo pověřeno Sdružení SRB, sestávající z vedoucího člena Subterra a. s. (30 % prací), OHL ŽS, a. s. (45 %) a společnosti TCHAS, spol. s r. o. (25 %).

„Jedná se o velmi náročnou stavba podhůřím Beskyd. Její součástí je i přestavba tunelu mezi stanicí Mosty u Jablunkova a zastávkou Mosty u Jablunkova se dvěma samostatnými tunelovými tubusy pro jednotlivé traťové koleje. Trať je vedena v obtížných směrových a výškových podmínkách a násypy jsou místy až 15 m vysoké,“ řekl před dvěmi lety při zahájení stavby tehdejší generální ředitel Subterry, a. s., Ing. Peter Kuchár.

TRAŤ NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ KRAJINY
Úsek je veden většinou na stávajícím drážním tělese, které se vzhledem ke své 137leté historii stalo již nedílnou součástí krajiny. Ze své původní trasy vybočuje na rozhraní katastrů Jablunkova a Návsí, kde je nutno zvětšit poloměr oblouku trati, a novou polohu bude mít drážní těleso v délce cca 3 km také v obci Hrádek ve Slezsku z důvodu nového průtahu silnice I/11. V optimalizovaném úseku se nachází 15 úrovňových přejezdů. Jedná se většinou o křížení s místními a účelovými komunikacemi, pouze v zastávce Bocanovice se trať kříží se silnicí III. třídy. Trať je dvoukolejná a elektrizovaná. V rámci optimalizace se vedle nezbytných úprav železničního spodku a svršku rovněž renovuje trakční vedení, které již nevyhovuje současným požadavkům, dále zabezpečovací zařízení, rekonstruováno bude 22 mostů.

K nim přibudou čtyři nové, vyroste pět nových podchodů, šest lávek a řada dalších prvků, jako přístřešky pro cestující, protihlukové stěny atd. Všechny železniční stanice a zastávky budou vybaveny zvýšenými nástupišti (550 mm nad temenem kolejnice) pro pohodlnější  nástup a výstup. Samozřejmostí budou také bezbariérové přístupy pro osoby se sníženou pohyblivostí a nové informační systémy.

MODERNIZACE ŽELEZNIČNÍCH STANIC
Po úspěšné rekonstrukci železniční stanice v Bystřici nad Olší se specializované stavební kapacity společnosti TCHAS, spol. s r. o. v závěru minulého roku přesunuly na další úsek rozsáhlé optimalizace trati ze státních hranic se Slovenskem do Bystřice nad Olší. Odborníci ze závodu ISO nyní pokračují v rekonstrukci železniční stanice Návsí. V železniční stanici Návsí se v roce 2008 zdárně realizovaly práce v rámci dvou výluk, během nichž byly, mimo jiné, zrekonstruovány lichá a sudá kolejová skupina bystřického zhlaví. V rámci výluky liché kolejové skupiny, která začala 2. září a ukončena byla 24. října 2008, došlo k demontáži kolejí č. 1, 3, 5 a 9, šesti výhybek, provedení železničního spodku spolu s odvodněním a ke zřízení nových kolejí č. 1, 3, 5 a 9 včetně nových výhybek. Obdobné práce proběhly od 24. října do 1. prosince na sudé kolejové skupině, týkající se kolejí č. 2 a 4. Dále byla zahájena demolice části stávající výpravní budovy, na jejímž místě nyní vyrostl nový objekt pro technologie, a stavební úpravy finišují rovněž ve výpravní budově. Posledním rozpracovaným stavebním objektem v roce 2008 byl kabelovod pod kolejí č. 2 a 4 v rámci výluky sudé kolejové skupiny.

Po tuhé beskydské zimě začala další plánovaná výluka v březnu 2009. Týká se liché kolejové skupiny. V jejím rámci jsou už provedeny veškeré stabilizace a úpravy železničního spodku, včetně zřízení trativodů, chrániček, kanalizace a svodného potrubí. Proveden byl zásyp pro ostrovní nástupiště a také pokládka kabelovodu. Ostrovní nástupiště již stojí včetně ocelových konstrukcí pro jeho zastřešení. V době naší návštěvy probíhala montáž informačních tabulí.

„Ostrovní nástupiště bude se zbytkem nádraží spojeno podchodem. Stejně jako v již dokončené stanici v Bystřici nad Olší. Právě na stavbách podchodů se dosti významně podepsala specifika zdejšího beskydského počasí. Dlouhá zima, časté deště a fakt, že většina trati leží na úpatí kopců, způsobovaly, že podchody byly často zatápěny. Bylo nutno odčerpávat vodu, čekat na vyschnutí podloží a teprve potom pokračovat v pracích,“ vysvětluje projektový manažer společnosti TCHAS, spol. s r. o. Ing. Miloš Kolouch.

Před dokončením je kompletní rekonstrukce výpravní budovy, její interiéry, pokladny vestibuly a kanceláře. Část výpravní budovy, ve které se po rekonstrukci počítalo se zřízením trafostanice a umístěním centrály zabezpečovacího zařízení, musela být stržena a nahradila ji budova zcela nová.

„Letos v této stanici realizujeme klíčový objem činností. Od elektrifikace, přes protihlukové stěny až po odvod dešťové a splaškové kanalizace. Vše je velmi náročné na bezproblémovou koordinaci mezi jednotlivými dodavateli. Aby na sebe jednotlivé činnosti navazovaly, pořádáme pravidelné schůzky přímo na stavbě. Spolupráce je bezproblémová a i přes rozmary zdejšího počasí se nám daří stanovené termíny plnit,“ pokračuje Kolouch. Mimo železniční stanice v Návsí se pracovní tým závodu ISO, vedený manažerem projektu a zástupcem ředitele stavby Ing. Milošem Kolouchem, podílí na rekonstrukci pěti mostních objektů v mezistaničním úseku Mosty u Jablunkova – Návsí.

„Zejména pro obyvatele žijící podél trati to bude velká změna. Staré ocelové mosty z příhradových konstrukcí jsou nahrazovány novými s odhlučněnou mostovkou. V kombinaci s protihlukovými stěnami se tak výrazně sníží hluk. Na modernizované trati se ale nacházejí i některé technické novinky. Jednak bude celá trať řízena systémem ESA 11, ale do plného provozu bude za stanicí Bystřice nad Olší uvedena rovněž výhybka s pohyblivým hrotem srdcovky. Její výhodou je možnost projíždění vlaků vyšší rychlostí i v odbočném směru,“ dodává Kolouch.

Závod ISO se tak na této modernizaci podílí výraznou měrou. Provádí modernizaci žst. Bystřice nad Olší a žst. Návsí. Ve finančním vyjádření se jedná o částku cca 1,2 mld. Kč. V rámci této modernizace se jedná o rekonstrukci (příp. výstavbu) 4 nástupišť, informačních systémů pro cestující veřejnost, 11 železničních mostů, 4 propustků, 1 přechodové lávky, 2 podchodů s výtahy (v obou železničních stanicích), 300 m opěrných zdí, úpravu obou výpravních budov, výstavbu 1,7 km protihlukových stěn, individuální protihluková opatření, úpravu napájecí stanice a výstavbu budovy staničního zabezpečovacího zařízení. Termín realizace byl naplánován od února roku 2008 do prosince roku 2009.

Je potřebné zdůraznit, že Závod ISO realizoval rovněž zřízení dočasné výhybny Šance (tato výhybna leží mezi zastávkou Mosty u Jablunkova a žst. Čadca [ŽSR] – byla zřízena z důvodu toho, aby byl zajištěn dvoukolejný provoz mezi touto výhybnou a žst. Čadca) a to ve velmi krátkém časovém rozpětí, které bylo pro tento účel vymezeno (jednalo se celkem o pět dnů v období od 1. do 5. listopadu 2007). Během této doby došlo k vyjmutí části obou traťových kolejí, vložení dvou výhybek, které tvoří spojku pro přechod z jednokolejného na dvoukolejný provoz, výstavbě provizorního nástupiště a přípravě terénu pro položení provizorního výhybkářského stanoviště. Vzhledem k rozsahu těchto prací, časovému rámci a přírodním podmínkám, které v této oblasti panují, se jedná o obdivuhodný výkon.

Rail corridor from Bystřice nad Olší to Slovakia – demanding realization in the foothills of Beskydy
The article deals with the project of Optimisation of the track Slovakia – Mosty u Jablunkova – Bystřice nad Olší. It is the biggest current corridor railway construction within the Czech Republic. As with the other corridor tracks, the main reason for optimisation here is also the increase of highest track speed from 100 up to 160 km/h, improvement of track class of loading (D4 UIC) and space throughput (gauge loading UIC GC). The part under construction is from km 286.539 to km 305.807 and there are three railway stations lying there. It is a very complicated construction along the foothills of Beskydy. Its part is also the reconstruction of the tunnel between the station Mosty u Jablunkova and the stop Mosty u Jablunkova with two separate tunnel tubes for individual railway tracks. The track is directed in difficult directional and height conditions.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Miloš Kolouch – projektový manažer společnosti TCHASVýhybka s pohyblivým hrotem srdcovkyPráce na nástupišti v žst. Návsí zdárně finišují.Nový most s odhlučněnou mostovkou u žst. Bystřice nad Olší

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Řízení železniční dopravy 1. částŘízení železniční dopravy 1. část (177x)
Článek se ve dvou dílech zabývá řízením železniční dopravy. Problematika řízení železniční dopravy je v rámci jednotlivý...
Řízení železniční dopravy – 2. částŘízení železniční dopravy – 2. část (108x)
Druhá část článku z oboru železniční dopravy, zabývajícího se konkrétně tématem jejího řízení, vysvětluje základní aspek...
Okružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatkyOkružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatky (105x)
V minulém roce médii proběhly informace typu, „kruhových objezdů je hodně“, „v některých případech jsou zbytečné a nesmy...

NEJlépe hodnocené související články

Oprava železničního svršku na trati Velký Osek – KolínOprava železničního svršku na trati Velký Osek – Kolín (5 b.)
Na 6,5 kilometru dlouhém mezistaničním úseku dvoukolejné trati stavbaři odstranili vady snižující komfortní užívání trat...
„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Radim Čáp, ředitel divize 4 Metrostavu a zároveň člen představenstva, který má na...
Obchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEAObchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEA (5 b.)
Nově budovaný severní obchvat Opavy (I/11 Opava, severní obchvat - východní část) má výrazně ulevit dopravní situaci v m...

NEJdiskutovanější související články

Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v PodolskuBrána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku (5x)
Původní most v obci Podolsko postavený v letech 1847 – 1848 přestal počátkem dvacátých let minulého století vyhovovat do...
Na silnice míří nová svodidlaNa silnice míří nová svodidla (4x)
ArcelorMittal Ostrava prostřednictvím své dceřiné společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic pokrač...
NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“ (4x)
„Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR,“ řekl Ing. Marcel Rückl, porad...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice