KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Zajímavosti    Začněte myslet ve 3D

Začněte myslet ve 3D

Publikováno: 15.12.2010
Rubrika: Zajímavosti

AutoCAD Civil 3D patří do rodiny produktů společnosti Autodesk pro oblast stavebnictví. Jednotlivá nabízená řešení jsou schopna zpracovávat projekty z rozličných oblastí, od architektonických a konstrukčních řešení, navrhování systémů TZB až po návrh inženýrských staveb, a slouží různým profesím od architektů a projektantů, přes statiky, inženýry a další specialisty až po geodety.

AutoCAD Civil 3D je určen především pro uživatele z oblasti projektování  liniových a plošných staveb, geologie a geodézie, úprav terénu, projektování v krajině, modelování terénu a pozemkových úprav, rekultivace a sanace krajiny či dobývání nerostných surovin. Tato aplikace obsahuje nástroje, které slouží pro zrychlení řešení komplexních úloh, zvýšení přesnosti a sdílení centrálně uložených dat všech částí zpracovávaného projektu. AutoCAD Civil 3D zvýší vaši produktivitu inteligentním propojením návrhu a dokumentace. Umožňuje odevzdávat rychleji a kvalitněji produkt vaší práce, zajistit lepší koordinaci a jasně komunikovat záměr projektanta.

Tento software je založený na produktu AutoCAD. Jeho hlavní myšlenkou je tvorba 3D dynamického digitálního modelu terénu, kdy jednotlivé objekty tvořící tento model mezi sebou udržují inteligentní vazby a tím poskytují neustálou aktuálnost modelu. Pokud tedy změníte jednu část projektu, všechny objekty související s touto částí se automaticky upraví podle nově zadaných parametrů. Odpadá tak nutnost dohledávat změny, ručně je editovat, přepisovat popisky, přepočítávat tabulky a dochází tím i k minimalizaci chyb. Navíc všechny objekty se vytvářejí podle předem definovaných šablon a stylů, což umožňuje jejich shodné vykreslování podle předem nastavených pravidel. To umožňuje nastavit tzv. firemní standardy, které zajistí shodné vykreslování a odevzdávání projektů všemi projektanty.

Pro Českou republiku a Slovenskou republiku je pravidelně vydáván tzv. Country Kit, což je podpora v podobě národních standardů dle platných norem ČSN. Naleznete zde styly pro vykreslování např. tras, staničení, podélných profilů, příčných řezů, tabulek výpočtů zemních prací, hmotnic atd.

Od projektantů silničních staveb se očekává rychlé a kvalitní zpracování projektů bez zbytečných zdržení a prodlev, s okamžitým zpracováním případných změn a připomínek. Odpovědí na tuto výzvu je AutoCAD Civil 3D, který pracuje s dynamickým (automaticky reagujícím na změny) modelem a tím maximalizuje přesnost a zvyšuje produktivitu, která je potřeba při návrhu liniových staveb.

Pro projektanty silničních staveb AutoCAD Civil 3D nabízí například tyto funkce:

  • Práce s 3D modelem terénu – automatická tvorba 3D modelů stávajícího terénu z velkého množství různorodých podkladů. AutoCAD Civil 3D nabízí nástroje pro analýzy těchto modelů terénu pro zjištění problémových míst apod.
  • Návrh směrového řešení – možnost vytvářet rozlišné druhy tras, ať už převedením z křivky, metodou tečnového polygonu nebo sestavením z jednotlivých přímých tras, oblouků a přechodnic, a nebo i návrh trasy proložením metodou nejmenších čtverců. Samozřejmostí je automatické doplnění návrhu trasy o popis jednotlivých částí trasy a staničení.
  • Návrh výškového řešení – návrhy nivelet převedením z křivky či metodou tečnového polygonu, po prvcích, a nebo také metodou nejmenších čtverců. Jak u směrového, tak výškového návrhu dochází ke kontrole použití správných poloměrů oblouků či sklonů tečen v závislosti na předem definované návrhové rychlosti.
  • Sestavení vzorového řezu – k dispozici je široká knihovna obsahující skladebné prvky liniových staveb, od jízdních pruhů, obrubníků a krajnic, přes chodníky, opěrné zdi, protihlukové stěny apod.
  • Generování charakteristických příčných řezů – v AutoCAD Civil 3D dochází k automatickému vykreslování příčných řezů, čímž dochází k velké úspoře času, kterou trávíte s vykreslováním těchto řezů, jejich kótováním či popisem.
  • Výpočet kubatur – k dispozici jsou nástroje pro automatický výpočet objemu zemních prací, navíc Civil umí počítat kubatury i mezi více jak dvěma povrchy a porovnávat mezi sebou jednotlivé objemy povrchů. Je možné zjistit i objemy jednotlivých konstrukčních vrstev návrhu.
  • Generování tabulek a reportů z modelu návrhu – samozřejmostí práce v AutoCAD Civil 3D je možnost nechat si generovat tabulky a reporty, které vycházejí z vytvořeného modelu. Mohou to být vytyčovací tabulky, seznamy bodů, výšky bodů v jednotlivých místech řezu komunikace atd.

Více o AutoCAD Civil 3D se dozvíte na stránce www.autodesk.cz/civil3D, případně si můžete požádat o zkušební verzi na adrese www.autodeskclub.cz.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Model křížících se komunikací a mostního tělesa vytvořených v AutoCAD Civil 3DAutoCAD Civil 3D poskytuje i nástroje pro vizualizaci.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Řízení železniční dopravy 1. částŘízení železniční dopravy 1. část (176x)
Článek se ve dvou dílech zabývá řízením železniční dopravy. Problematika řízení železniční dopravy je v rámci jednotlivý...
Řízení železniční dopravy – 2. částŘízení železniční dopravy – 2. část (109x)
Druhá část článku z oboru železniční dopravy, zabývajícího se konkrétně tématem jejího řízení, vysvětluje základní aspek...
Okružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatkyOkružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatky (108x)
V minulém roce médii proběhly informace typu, „kruhových objezdů je hodně“, „v některých případech jsou zbytečné a nesmy...

NEJlépe hodnocené související články

Oprava železničního svršku na trati Velký Osek – KolínOprava železničního svršku na trati Velký Osek – Kolín (5 b.)
Na 6,5 kilometru dlouhém mezistaničním úseku dvoukolejné trati stavbaři odstranili vady snižující komfortní užívání trat...
„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Radim Čáp, ředitel divize 4 Metrostavu a zároveň člen představenstva, který má na...
Obchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEAObchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEA (5 b.)
Nově budovaný severní obchvat Opavy (I/11 Opava, severní obchvat - východní část) má výrazně ulevit dopravní situaci v m...

NEJdiskutovanější související články

Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v PodolskuBrána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku (5x)
Původní most v obci Podolsko postavený v letech 1847 – 1848 přestal počátkem dvacátých let minulého století vyhovovat do...
Na silnice míří nová svodidlaNa silnice míří nová svodidla (4x)
ArcelorMittal Ostrava prostřednictvím své dceřiné společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic pokrač...
NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“ (4x)
„Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR,“ řekl Ing. Marcel Rückl, porad...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice