KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Bezpečnost    V ČR bude upraveno 16 nebezpečných železničních přejezdů

V ČR bude upraveno 16 nebezpečných železničních přejezdů

Publikováno: 19.5.2011, Aktualizováno: 24.5.2011 13:36
Rubrika: Bezpečnost

V České republice bude upraveno 16 vytipovaných železničních přejezdů, které jsou podle statistik nebezpečné. Na nich chce Nadace BESIP provést úpravy, které povedou ke zvýšení bezpečnosti - například vyměnit staré technologie za nové či zlepšit rozhled. Možností je i zrušení některých přejezdů. ČTK to řekl předseda správní rady nadace Petr Šlechta.

"Pokud půjde všechno dobře, do měsíce by se měly začít upravovat," řekl. Nebezpečnými přejezdy jsou podle nadace například v Praze na Zličíně v ulici Za Dolejšákem, v Mělníku v Komenského ulici, v ulici Vikýřová v Šumperku či na trati mezi Králíky a Červenou Vodou. Přesný návrh úprav včetně rozpočtu bude podle Šlechty zveřejněn až později.

Projekt je podle asistenta správní rady Jana Humla rozdělen do dvou částí. První se zabývá odstraněním nedostatků na přejezdech. "Někde je přejezd, který snímá, jestli se vlak přibližuje, jinde je přejezd, který funguje na starých fotočidlech. U toho stačí, aby na čidlo napadalo listí, a blížící se vlak nezjistí," vysvětlil Huml. Podle něj se pak může stát, že se na přejezdu nespustí závory, protože za nepříznivých podmínek není staré čidlo schopné reagovat.

U jiných přejezdů naopak stačí prořezání křovin ke zlepšení výhledových poměrů, které jsou podle Humla přesně stanoveny normou, ale ne vždy jsou dodrženy. Na některých místech se mohou přejezdy i rušit, například na polních cestách.

Druhá část kampaně je zaměřena na prevenci bezpečnosti silničního provozu – vysvětlení a zopakování toho, jak se mají lidé na přejezdu chovat. "Jde o to si uvědomit váhu a brzdnou dráhu vlaku," dodal Huml. Tato část kampaně by se měla uskutečnit ve spolupráci s Českou televizí a rozhlasem.

Nebezpečné přejezdy vytipovala Nadace BESIP na základě nehodovosti, ale i dalších údajů. Potřebné statistiky za poslední tři roky získala nadace od policie, Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC), Drážní inspekce, ale i Dopravní fakulty ČVUT.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

Společnost KONSTRUKCE Media, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kategorizace bezpečnosti samostatných sjezdů vzhledem k nárazu vozidel do jejich čelKategorizace bezpečnosti samostatných sjezdů vzhledem k nárazu vozidel do jejich čel (41x)
Problematika snižování účinků nárazů na cestující při dopravní nehodě se dosud řešila převážně cestou optimalizace defor...
Hodnocení bezpečnosti železničních zabezpečovacích zařízení – 1. částHodnocení bezpečnosti železničních zabezpečovacích zařízení – 1. část (36x)
Železniční zabezpečovací technika je jednou z částí železničního systému, která se velkou mírou podílí na zajištění bezp...
JUDr. Stanislav Diviš: „Především prevence a výchova vede k bezpečné práci“JUDr. Stanislav Diviš: „Především prevence a výchova vede k bezpečné práci“ (30x)
Co považujete z pohledu bezpečnosti ve stavební firmě za nejdůležitější?Stavebnictví je z pohledu bezpečnosti práce a vy...

NEJlépe hodnocené související články

Hodnocení bezpečnosti železničních zabezpečovacích zařízení – 1. částHodnocení bezpečnosti železničních zabezpečovacích zařízení – 1. část (5 b.)
Železniční zabezpečovací technika je jednou z částí železničního systému, která se velkou mírou podílí na zajištění bezp...
Jihočeský kraj zkontroloval přejezdy, značky zarostla vegetace (5 b.)
Jihočeský kraj zkontroloval 245 železničních přejezdů na silnicích druhé a třetí třídy, u téměř poloviny z nich zjistil ...
Dobré osvětlení zvyšuje viditelnost na silnicích o 30 % a snižuje možnost vzniku dopravních nehod (5 b.)
Z dopravních statistik vyplývá, že se během letních měsíců setkáváme s výrazným nárůstem nehodovosti. V průběhu června a...

NEJdiskutovanější související články

(Ne)zvratné osudy rozšiřují kampaň Nemyslíš – zaplatíš! Ministerstva dopravy ČR(Ne)zvratné osudy rozšiřují kampaň Nemyslíš – zaplatíš! Ministerstva dopravy ČR (1x)
V dubnu 2009 zahajuje Ministerstvo dopravy ČR ve spolupráci s Českým sdružením obětí dopravních nehod a Organi...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice