KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Tunely    Tunel na trase Pražského městského okruhu v části Prašný most – Špejchar

Tunel na trase Pražského městského okruhu v části Prašný most – Špejchar

Publikováno: 10.5.2006, Aktualizováno: 24.11.2008 09:25
Rubrika: Tunely

Stavba 660 m tunelového úseku je situována v Praze 6 (do ulice Milady Horákové) mezi křižovatkami Prašný most a Špejchar. Na západní straně se napojuje na úsek mezi souborem staveb Strahovského tunelu a Prašným mostem. Na straně východní navazuje na stavbu městského okruhu Špejchar – Pelc-Tyrolka. Vzhledem k tomu, že je navržena výstavba úseku metodou hloubených podzemních stěn s následným zastropením stavební jámy hluboké 6–12 m, je nutné zároveň řešit dopady na veškerá stávající dopravní zařízení a podzemní inženýrské sítě. Proto jsou součástí stavby také obnova vozovek a chodníků, tramvajové a železniční tratě, rekonstrukce severní části podchodu stanice metra Hradčanská na trase A, přeložky inženýrských sítí a ozelenění přilehlého území.

Pražský městský okruh (MO) je navržen tak, aby kapacitou a atraktivitou převzal většinu dopravních vztahů směřujících přes centrum města a rozvedl je po obvodu k jednotlivým cílům. V rámci souboru MO je stavba Prašný most – Špejchar jednou ze tří, které dotvoří severozápadní segment MO a naváží na již zprovozněný Strahovský tunel a Mrázovku. Lze předpokládat, že nová trasa významně odlehčí povrchové dopravě v blízkém okolí Prahy 6 a 7. Se zlepšením dopravní situace v této části metropole samozřejmě souvisí i zprovoznění vnějšího silničního okruhu, jehož hlavní funkcí bude odvést tranzitní dopravu mimo městské části. 

Charakteristika území
Z hlediska geologických poměrů je celý projektovaný úsek hloubených tunelů veden v pokryvných útvarech. V nejsvrchnějším patře se v celém území nacházejí navážky proměnlivé mocnosti a charakteru. Pod nimi je souvislá vrstva eolických sedimentů (spraše a sprašové hlíny) o mocnosti 6–14 m, která překrývá deluviální a fluviální sedimenty. Deluviální sedimenty (svahové hlíny a sutě) se vyskytují na začátku trasy od km 3,740 do 4,010. Maximální mocnosti až 13,0 m dosahují na začátku úseku. Fluviální sedimenty dejvické terasy (písky a štěrky) svým plošným rozšířením představují nejhojněji zastoupené zeminy pokryvných útvarů. Průměrná mocnost těchto sedimentů je 8–10 m.
Skalní podloží ordovického stáří je v celém zájmovém území tvořeno prachovitými, písčitými až drobovými břidlicemi letenského souvrství. Skalní podloží se vůči terénu nachází v proměnlivých hloubkách, které se pohybují od 31 na začátku do 18 m na konci úseku. Na povrchu jsou břidlice rozložené o mocnosti 0,4–1,2 m a mají charakter soudržných zemin. Pod nimi leží zvětralé horniny o mocnosti 1,2–2,0 m. Svými mechanickými vlastnostmi se blíží nesoudržným zeminám. Hlouběji je horizont navětralých břidlic, které lze podle mechanického chování přiřadit k poloskalním horninám, a horizont dravých břidlic v hloubkách 20–34 m. Z hydrogeologického hlediska je v pokryvných útvarech ustálená hladina podzemní vody (na začátku trasy v hloubce 25 m, na konci trasy 15 m pod terénem). Hladina podzemní vody se vyskytuje ve fluviálních sedimentech dejvické trasy. Vydatnost podzemní vody je závislá na jejich propustnosti.

Popis stavby
Tunelový úsek je navržen na parametry místní sběrné komunikace funkční třídy B 1 v základním uspořádání 2 × 2 průběžné jízdní pruhy o šířce 3,5 m, směrově oddělené střední společnou stěnou tunelu. V úsecích mezi křižovatkami, kde probíhají připojovací a odpojovací pruhy rovněž šířky 3,5 m, je však ve výsledném stavebním uspořádání šířka 3 × 3,5 m téměř v celé délce trasy. Základní šířka vozovky mezi obrubníky pro dva jízdní pruhy je 8 m, pro tři jízdní pruhy 11,5 m, oboustranný obslužný chodník je široký 1 m. Minimální světlá šířka dvoupruhového tunelu je tedy 10 m a třípruhového 13,5 m. Výška průjezdného profilu 4,8 m je v souladu s parametry již provozovaných a budovaných úseků MO. Minimální světlá výška od nivelety ke stropní konstrukci je 5,6 m, vozovka je navržena o tloušťce 0,20 m.
Součástí tunelového úseku jsou dvě přimknuté rampy. Směrově trasa tunelunavazuje na stavbu městského okruhu Myslbekova – Prašný most přímým úsekem. Dále pokračuje obloukem s poloměrem 400 m pod podchodem metra Hradčanská a navazuje přechodnicí do směru tunelového úseku stavby okruhu Špejchar – Pelc-Tyrolka. V podélném směru trasa klesá ve spádu 3,6% k podchodu metra, odkud se minimálním spádem 0,3% napojuje na další část okruhu.

Technické vybavení
Ve střední dělicí stěně jsou mezi sousedními tunely navrženy tři technické průchody opatřené protipožárními dveřmi. V těchto místech jsou také u vnějších obvodových stěn zřízeny niky pro sestup do technických chodeb, ze kterých je možné projít pod vozovkou do druhého tunelu. Bezpečnostní průchod, umístěný 150 m od začátku úseku, je prodloužen mimo tunelový objekt a opatřen výstupem na povrch poblíž výjezdové severní rampy. Technické chodby šířky a výšky 2,4 m jsou navrženy v podélné ose pod dnem obou tunelů. Podél nich jsou umístěny 10m rozvodny o stejném příčném průřezu.

V rámci technického vybavení tunelů je ve všech prostorech navržena elektrická požární signalizace, kamerový dohled, místní rozhlas (ozvučení tunelu) pro informování osob a případné řízení evakuace. Zařízení mají ústředny ve velínu tunelů. Dále jsou v místech tunelových propojek a průchodů osazeny SOS skříně, ve kterých je telefon, rovněž přímo napojený do velínu tunelů s nepřetržitou obsluhou a přímým spojením na pražský Hasičský a záchranný sbor, záchrannou službu, havarijní a odtahovou službu apod. Ve vybavení skříně je také ruční hasicí přístroj, je zde instalován nadzemní požární hydrant. Do technického vybavení tunelů, které zvyšuje bezpečnost osob, dále patří informační systém, jehož součástí jsou tabule s proměnnými textovými zprávami, a tabule, které označují umístění požárních průchodů a průjezdů, směry úniku, umístění SOS skříní apod. Technologické vybavení tunelového úseku stavby je napojeno na technologické systémy sousedních staveb, s kterými tvoří jeden neoddělitelný provozní celek a bez nichž není samostatně provozovatelné.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Související články


Fotogalerie
Perspektiva křížení podzemních děl v oblasti HradčanskáPortál jižní rampy

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Asfaltové vozovky v tunelechAsfaltové vozovky v tunelech (110x)
V současné době je v ČR legislativně umožněno používat do silničních tunelů delších než 1 km pouze vozovky s cementobeto...
Nejdelší železniční tunel Březno v provozu (67x)
Zhruba před rokem byla zprovozněna na železniční trati Praha – Chomutov v traťovém úseku Březno u Chomutova &ndash...
Tunel žilina na dálnici D1 Hričovské Podhradie – Lietavská LúčkaTunel žilina na dálnici D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka (41x)
V listopadu 2014 byla zahájena výstavba jednoho ze dvou tunelů na úseku dálnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská a to ...

NEJlépe hodnocené související články

Ejpovické tunely – průběh výstavbyEjpovické tunely – průběh výstavby (5 b.)
V závěru loňského roku byly do provozu uvedeny oba ejpovické tunely. Jako první byl dne 15. listopadu 2018 zprovozněn ji...
Tunel Čebrať v rámci budované dálnice D1 na Slovensku v úseku Hubová – IvachnováTunel Čebrať v rámci budované dálnice D1 na Slovensku v úseku Hubová – Ivachnová (5 b.)
Společnost OHL ŽS, a. s. realizuje jako vedoucí účastník sdružení se společností VÁHOSTAV-SK, a. s. téměř 15 km dálnice ...
Kolektor Hlávkův mostKolektor Hlávkův most (5 b.)
Kolektory mají v Praze bohatou tradici. Jejich výstavba byla zahájena v roce 1969 a k zásadnímu rozvoji došlo v devadesá...

NEJdiskutovanější související články

Votický železniční tunel – technické řešení a zkušenosti z výstavbyVotický železniční tunel – technické řešení a zkušenosti z výstavby (6x)
Hloubený dvoukolejný tunel Votický má v rámci České republiky hned několik prvenství. S délkou 590 m je nejdelším hloube...
Ejpovické tunely: historie projektové přípravy a současnost výstavbyEjpovické tunely: historie projektové přípravy a současnost výstavby (1x)
V současnosti probíhá realizace nejdelšího železničního tunelu v ČR, z katastru obce Kyšice mezi Ejpovicemi do Plzně. Pr...
Realizace tunelů 4. koridoru Votice – BenešovRealizace tunelů 4. koridoru Votice – Benešov (1x)
Příspěvek popisuje realizaci staveb dvoukolejných tunelů – Tomického I. a II., Olbramovického, Votického a Zahradn...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice