KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Zajímavosti    Systémy zálivek a kotvení podle EN 1504-3 a EN 1504-6, teorie a praxe

Systémy zálivek a kotvení podle EN 1504-3 a EN 1504-6, teorie a praxe

Publikováno: 8.8.2012
Rubrika: Zajímavosti

Zálivkové hmoty jsou určeny k dokonalému vyplnění prostoru mezi základovým betonem a ocelovou konstrukcí/technologií nebo jiným železobetonovým konstrukčním prvkem. Mnohdy se podlévají také rozsáhlé technologické celky, jejichž odstávka je v případě špatně provedeného podlití velmi drahá, a proto výběr kvalitního produktu je zásadní. Zálivkové hmoty od BASF mají za sebou několik desetiletí intenzivního vývoje a jsou prostředkem, jak tuto stavební disciplínu dobře zvládnout. BASF nabízí několik speciálních zálivek řady MASTERFLOW® nebo PCI®, které ve světě dlouhodobě představují velmi spolehlivou značku.

ZÁKLADNÍ PŘEHLED ZÁLIVKOVÝCH HMOT BASF
V rámci aplikace zálivkové hmoty je její výběr klíčovým momentem a je třeba při něm sledovat několik rozhodujících parametrů. Především tekutost, finální pevnost, objemovou stálost/nesmrštivost, chemickou odolnost, rychlost dosáhnutí provozních parametrů, odolnost proti případnému dynamickému zatížení apod. Následuje základní přehled materiálů BASF pro podlévání a fixaci v závislosti na bázi nebo rychlosti tuhnutí.

MASTERFLOW® 940 – ZÁLIVKOVÁ A KOTEVNÍ MALTA
Cementová nesmrštivá vysoce pevnostní zálivka MASTERFLOW® 940 je spolehlivým produktem, který má velmi široký záběr.

Rozsah použití

  • pro přesné zálivky strojů a strojních technologií v doporučené minimální tloušťce vrstvy 2,5 cm (MASTERFLOW® 940 obsahuje křemičitý písek s max. zrnem 4 mm)
  • pro vrstvy nad 8 cm při velkých objemech je doporučeno pro úsporu vlastní suché směsi MASTERFLOW® 940 přimíchat specifické křemičité plnivo frakce 4/8 v maximálním množství do 30 % hmotnosti (např. na 25 kg MASTERFLOW® 940 max. 8 kg plniva).
  • pro nesmrštivé zálivky prefabrikovaných prvků opěrných zdí, trámů a sloupů
  • jako vysoce pevnostní základ pod plastbetony mostních ložisek apod.
  • pro kotvení šroubů a výztuže do betonu podle ČSN EN 1504-6
  • pro kotvení ocel. zábradlí, sloupů do betonu apod.

Vlastnosti

  • produkt je certifikován jako kotevní malta podle ČSN EN 1504-6 a jako vysoko pevnostní nesmrštivá zálivková malta se statickou funkcí podle ČSN EN 1504-3 (tř. R4)
  • výtečná odolnost proti chemickým a rozmrazovacím látkám (průměrný odpad cca 250 g/m2 po 150 cyklech, metoda C dle ČSN 731326)
  • vykazuje dostatečnou tekutost po celou dobu zpracovatelnosti (cca 45 min, 23 °C)
  • vynikající soudržnost s podkladem a vysoké finální pevnosti
Dny Pevnost v tlaku (N/mm2) Pevnost v tahu za ohybu (N/mm2)
1 ≥ 35 ≥ 5
3 ≥ 50 ≥ 6
7 ≥ 65 ≥ 8
28 ≥ 80 ≥ 9

Produkt vyhovuje všem požadavkům na funkční vlastnosti normy ČSN EN 1504-3, která je výchozí normou pro opravy žb. konstrukcí. Malta je určena především pro podlévání technologií a konstrukcí. Zálivkovou maltu MASTERFLOW® 940 lze ale s úspěchem použít také např. pro lokální dolití základových konstrukcí do bednění, doplnění profilů žb. konstrukčních prvků do bednění v doporučených tloušťkách vrstvy, tedy ve funkci tekuté konstrukční opravné malty.

Široký záběr produktu podporuje také certifikace podle ČSN EN 1504-6, kde hmota splňuje funkční požadavky normy jako kotevní malta, především tahové pevnosti při kotvení výztuže. Lze ji tedy s úspěchem použít pro kotvení do vodorovných konstrukcí, kde není třeba žádné opatření pro únik zálivky z vrtaných otvorů.

Charakteristická pevnost-vytržení (orientační hodnoty)

výztuž (mm) Ø otvoru hloubka vytržení
Ø 10 25 mm 150 mm 70 kN
Ø 16 - testováno 30 mm 150 mm 85 kN
Ø 20 40 mm 200 mm 150 kN
Ø 32 60 mm 300 mm 340 kN

Produkt má standardní náběh pevnosti a tak při potřebě rychlé fixace ocelových prutů je třeba použít produkt na jiné bázi např. chemickou kotvu MASTERFLOW® 920 SF. 

Veškerá technická data, podmínky pro přípravu podkladu, bednění, míchání a vlastní lití cementových zálivek jsou popsány v technických listech produktů.

OSTATNÍ PRODUKTY PRO PODLÉVÁNÍ NA BÁZI CEMENTU
BASF disponuje také dalšími speciálními produkty pro oblast podlévání technologií a konstrukcí.

Při potřebě podlévat v relativně malých vrstvách vzhledem k ploše podlití se velmi dobře uplatňuje jemnozrnná vysoce pevnostní nesmrštivá zálivka PCI Vergussmoertel vhodná již pro vrstvy od 0,5 mm. Zálivka má krémovou konzistenci, velmi dobrou tekutost a dlouhou dobu zpracovatelnosti. Vykazuje vysoké finální pevnosti v tlaku (90 – 100 MPa). V tomto roce dojde k přejmenování produktu na PCI Repaflow.

Při zvýšeném dynamickém zatížení lze doporučit speciálně připravenou zálivku MASTERFLOW® 885 s obsahem metalických vláken, které vylepšují soudržnost hmoty a pevnost v tahu za ohybu.

RYCHLE TUHNOUCÍ FIXAČNÍ MATLY NA BÁZI CEMENTU
V praxi často vzniká potřeba rychlého řešení. Zde lze s výhodou nabídnout THOROGRIP – rychlou tekutou kotevní maltu pro fixaci šroubů nebo jiných konstrukčních prvků s počátkem tuhnutí již po 15 minutách. Velmi často se v praxi také uplatňuje speciální plastická montážní a těsnící malta PCI Polyfix Plus s počátkem náběhu pevnosti již po 5 minutách po namíchání. Umožňuje rychlou a těsnou fixaci např. potrubí ve stěnách nádrží, uplatňuje se jako rychlá montážní malta při osazování prefabrikátů, při potřebě rychlého zhotovení fabionů na bázi cementu apod.

Při rychlé fixaci ocelových rámů do vodorovných žb. konstrukcí nebo komunikací lze také využít speciální produkty s extrémním nárůstem pevnosti v čase. Jedná se o opravné malty řady EMACO Fast s konzistencí plastickou nebo tekutou, s vysokou finální pevností v tlaku (kolem 100 MPa) a vynikající soudržností s podkladem.  Zpracovatelnost těchto malt je asi 25 minut a již po 2 hod. vykazují pevnost v tlaku 30 MPa (při 23 °C a 50% relat. vlhkosti). Certifikovány jsou podle EN 1504-3 v třídě R4 a umožňují i lokální konstrukční opravy betonových pojížděných ploch. Tyto speciální malty lze používat i za mrazu do teploty –10 °C.

MASTERFOW® 920 SF – VÝKONNÁ CHEMICKÁ KOTVA
Chemická kotva má platnou certifikaci ETA pro kotvení šroubů i výztuže a zároveň také atest na vytržení podle ČSN EN 1504-6 pro kotvení výztuže. Jedná se o velmi výkonného a spolehlivého pomocníka pro fixace v každodenní stavební praxi, především při rychlém svislém kotvení nad hlavou a do vodorovných otvorů do betonu nebo i dutých bloků. Je ideálním prostředkem pro kotvení dodatečně vkládané výztuže nebo sítí KARI před aplikací opravných malt při sanacích žb. staveb.

MASTERFLOW® 920 SF je dvousložková, vysoce účinná tixotrópní malta na bázi metakrylátové pryskyřice, bez styrenu. Obě složky MASTERFLOW® 920 SF jsou baleny v jednom zásobníku s oddělenými komorami a při aplikaci jsou pod tlakem přesně míchány přímo v trysce.

ZÁVĚR
Zálivkové a fixační hmoty od BASF vykazují obecně velmi dobré parametry a umožňují všem účastníkům výstavby – projektantům, stavebním firmám i investorům spolehlivou aplikaci zálivek pro většinu stavebních konstrukcí a pro různé druhy technologií a různá zatížení. Materiály splňují velmi náročné požadavky a praxe již mnohokrát prokázala jejich výtečnou funkčnost a trvanlivost.

Grout and Anchorage Systems Under EN 1504-3 and EN 1504-6: Theory and Practice
Grouting materials are designed for perfect filling of space between foundational concrete and a steel construction/technology or any other
reinforced-concrete construction element. Large technological units are frequently undelaid, their shutdown due to mishandling can be very expensive, what makes the choice of quality product a fundamental issue. BASF grouting materials have come through several years of intensive development and represent means for successful achievement of this construction discipline. BASF offers several special grouts of MASTERFLOW® or PCI® series which have been highly reliable trademark for a long period.

 

 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Přehled zálivkových hmot BASFMASTEFLOW® 940 – podlévání v elektrárně TušimicePCI Vergussmoertel – Škoda POWERPCI Vergussmoertel při podlití ocelové základové deskyPCI Vergussmoertel při podlití ocelové základové deskyPCI Vergussmoertel – podlití ocelových sloupkůPodlévání telekomunikačních a reklamních stožárů

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Řízení železniční dopravy 1. částŘízení železniční dopravy 1. část (181x)
Článek se ve dvou dílech zabývá řízením železniční dopravy. Problematika řízení železniční dopravy je v rámci jednotlivý...
Okružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatkyOkružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatky (112x)
V minulém roce médii proběhly informace typu, „kruhových objezdů je hodně“, „v některých případech jsou zbytečné a nesmy...
Řízení železniční dopravy – 2. částŘízení železniční dopravy – 2. část (112x)
Druhá část článku z oboru železniční dopravy, zabývajícího se konkrétně tématem jejího řízení, vysvětluje základní aspek...

NEJlépe hodnocené související články

Oprava železničního svršku na trati Velký Osek – KolínOprava železničního svršku na trati Velký Osek – Kolín (5 b.)
Na 6,5 kilometru dlouhém mezistaničním úseku dvoukolejné trati stavbaři odstranili vady snižující komfortní užívání trat...
„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Radim Čáp, ředitel divize 4 Metrostavu a zároveň člen představenstva, který má na...
Obchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEAObchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEA (5 b.)
Nově budovaný severní obchvat Opavy (I/11 Opava, severní obchvat - východní část) má výrazně ulevit dopravní situaci v m...

NEJdiskutovanější související články

Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v PodolskuBrána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku (5x)
Původní most v obci Podolsko postavený v letech 1847 – 1848 přestal počátkem dvacátých let minulého století vyhovovat do...
Na silnice míří nová svodidlaNa silnice míří nová svodidla (4x)
ArcelorMittal Ostrava prostřednictvím své dceřiné společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic pokrač...
NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“ (4x)
„Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR,“ řekl Ing. Marcel Rückl, porad...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice