KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Zajímavosti    Stavba „Modernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě“

Stavba „Modernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě“

Publikováno: 5.3.2009, Aktualizováno: 7.11.2012 08:20
Rubrika: Zajímavosti, Aktuality

Železniční koridorová stavba „Modernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě“, kterou od srpna 2005 do října 2008 realizovalo sdružení dodavatelů pod vedením Skanska DS a.s., byla poslední z pěti staveb na tzv. spojovacím rameni Přerov – Č. Třebová, na spojnici mezi I. a II. tranzitním železničním koridorem v České republice. Jednalo se o modernizaci dvoukolejné elektrifikované trati v délce 24,4 km a čtyř železničních stanic Červenka, Moravičany, Mohelnice a Lukavice na Moravě. Navržená rychlost v celém úseku je 160 km/hod pro vlaky s naklápěcími skříněmi, pro vlaky bez naklápěcích skříní jsou úseky s omezenou rychlostí 130 – 150 km/hod.

Cílem modernizace železničních koridorů je zajistit výstavbu v souladu s požadavky Evropského společenství pro konvenční železniční interoperabilitu a zlepšit provozní výkony tratí v souladu s požadavky Evropské dohody o hlavních mezinárodních železničních tratích (AGC a AGTC). Stavba prochází CHKO Litovelské Pomoraví a byla realizována v souladu se závěry EIA – posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Byly tak splněny podmínky ve vztahu k území „Natura 2000“.

Hlavní stavební činnost probíhala v období zvýšeného nárůstu železniční přepravy, což kladlo vysoké nároky na plánování a koordinaci výstavby v jednotlivých etapách. Pro zvýšení propustnosti tratě v době konání nepřetržitých výluk na nejdelším traťovém úseku Červenka – Moravičany, byla mj. zřízena provizorní odbočka Benkov. Hlavní výluky probíhaly ve 4 traťových úsecích každý rok od března do listopadu, tak aby vždy zůstal zachován železniční provoz na sousední koleji.

Železniční spodek, nástupiště
Při budování železničního spodku byla použita klasická technologie výstavby s maximálním využitím stávajících materiálů, tedy zlepšením zemin v pražcovém podloží vápennou stabilizací a přednostním použitím recyklovaných štěrkodrtí v kombinaci s novými.
V úseku Červenka – Moravičany, který téměř celý prochází CHKO Litovelské Pomoraví, byla již v stádiu přípravy stavby navržena technologie budování železničního spodku bez snášení kolejového roštu. Vzhledem ke složitým geotechnickým podmínkám byly po doplňkovém geotechnickém průzkumu vybrané části tohoto úseku zpevněny vibrovanými štěrkovými pilíři. Po jejich zhotovení byla následně provedena sanace železničního spodku sanační komplexem AHM 800-R.

Ve všech železničních stanicích byly vybudovány ostrovní nástupiště s mimoúrovňovým přístupem s výškou nástupní hrany 550 mm v kombinaci s úrovňovými nástupišti s výškou nástupní hrany 200 resp. 250 mm (tzv. poloperonizace železničních stanic).

Železniční svršek
V hlavních staničních a traťových kolejích byla provedena obnova železničního svršku novým materiálem kolejnice UIC60 a betonové pražce B91-S1 s pružným upevněním SKL14. V dopravních a manipulačních kolejích ve stanicích byl použit regenerovaný materiál kolejnice R65, užité pražce SB8 s pevným upevněním. V celém úseku byla zřízená bezstyková kolej.

Celkem bylo vloženo 71 výhybek, z toho 13 regenerovaných. V místech úrovňového křížení s pozemními komunikacemi byly zřízené 2 přejezdy celopryžové konstrukce typu Strail.

V traťovém úseku Lukavice – Mohelnice byly kolejnice svařeny i technologií odtavovacího stykového svařování mobilní dvoucestnou svařovnou DAF Welderliner vybavenou moderní hlavicí K 922.1. (Proces je plně automatický, elektronicky řízený s minimalizací lidského činitele).

Mosty, podchody, propustky a budovy
V rámci stavby bylo rekonstruováno a nově postaveno 37 mostních objektů, z toho 21 železničních, 5 silničních mostů (nadjezdů), 4 podchody a 7 propustků.

12 železničních mostů bylo z důvodu nevyhovujících stávajících konstrukcí přestavěno na rámové a polorámové železobetonové konstrukce o světlostech do 5,3 m, u 2 mostů byly nahrazeny kompletní nosné konstrukce z dvojčitých nosníků spřaženými ocelobetonovými deskami o rozpětí 6,05 a 8,30 m. U 6 mostů byly nosné konstrukce nově zaizolovány a rozšířeny římsovými nosníky. U největšího mostu této stavby - mostu přes řeku Moravu (tzv. „ Moravní most“), byly nevyhovující ocelové nosné konstrukce nahrazeny novými spojitými ocelovými konstrukcemi o rozpětí jednotlivých polí 5 x 21,0 m s průběžným štěrkovým ložem. Současně byla zpevněna spodní stavba mostu mikropilotami a injektáži. 5 stávajících silničních nadjezdů bylo z důvodu nevyhovujícího průjezdného průřezu nahrazeno novými spojitými třípolovými ocelobetonovými mosty o rozpětí polí cca 10 + 17 + 10 m se založením spodních staveb na pilotách.

Pro bezpečný přístup cestujících na nástupiště slouží v jednotlivých stanicích celkem 4 nově postavené železobetonové rámové podchody, které jsou vybavené výtahy pro bezbariérový přístup.

Stavební úpravy se dotkly také propustků. Dva z nich byly přestavěny na železobetonové rámy, jeden na trubní, na jednom byla provedena nová železobetonová nosná deska, u tří zbývajících byla zhotovena nová izolace a sanovány čelní zdi.

Součástí stavby byly také rekonstrukce jedné provozní a čtyř výpravních budov včetně přilehlých zpevněných ploch v železničních stanicích Lukavice, Mohelnice, Moravičany a Červenka.

Trakce, elektrorozvody, silnoproud
Trolejové vedení bylo konstruované pro rychlost 160 km/hod na bázi nekorodujících materiálů. Proudový průřez umožňuje zvýšení propustné výkonnosti železniční tratě.

Napájecí stanice v žst. Červenka byla rekonstruována a modernizována použitím suchých trakčních transformátorů a skříňového provedení rozvaděčů 22 kV a 3 kV s novou technologii o celkovém výkonu 16,5 MW. Spínací stanice v žst. Lukavice umožňuje vyšší nastavení rychlovypínačů a přispívá k spolehlivější ochraně trolejového vedení. Napájení elektrického ohřevu výhybek (EOV) a zabezpečovacího zřízení je umožněno z trakčního vedení stejnosměrným napětím 3 kV prostřednictvím měničů.

Osvětlení železničních stanic bylo vybudováno na nových ostrovních nástupištích a podchodech z využitím úsporných světelných zdrojů z vyšší životností. Pro osvětlení železničního prostranství byly využity trakční podpěry, na kterých jsou umístěna jednotlivá svítidla.

Pro uvedená zařízení byly vybudovány kabelové rozvody s isolací PVC a měděných vodičů.

Zabezpečovací a sdělovací zařízení
V rámci stavby bylo provedeno ve všech stanicích uvedeného úseku nové zabezpečovací zařízení, elektronické stavědlo s integrovanou částí autobloku v přilehlých traťových úsecích s jednotným obslužným pracovištěm (JOP) a bezpečným ovládáním a zobrazováním. Traťové úseky jsou opatřeny novým traťovým zabezpečovacím zařízením, což je plně centralizovaný automatický blok s přenosem návěstních znaků na hnací vozidlo.

V rámci zabezpečovacího zařízení byla vyměněna přejezdová zařízení a veškeré venkovní zařízení včetně nových elektronických kolejových obvodů (KOA 1).

Pro bezporuchový provoz tratě byly položeny nové kabely jak traťový, tak traťový optický kabel a veškeré kabely místní kabelizace.

Tento traťový úsek byl také opatřen novým rozhlasovým zařízením a elektronickými informačními tabulemi pro informování cestujících. V dopravních kancelářích byly umístěny nové radiové stanice technologické radiové sítě. Nejdůležitější místnosti ve stanicích a technologických objektech jsou hlídány elektronickým zabezpečovacím systémem (EZS) a elektronickým protipožárním systémem (EPS).

Po dokončení všech stavebních úprav bylo v dopravních kancelářích zprovozněno nové sdělovací zařízení - integrovaný telekomunikační systém (ITZ), který obsahuje telefonní linky, datový rozvod, ovládání rozhlasu a hodiny pro jednotný čas.

Pozemní a protihlukové objekty
Podél železniční trati byly vybudovány protihlukové stěny (PHS) v celkové délce 3.983 m. Materiál na jejich výstavbu pochází z recyklovaného plastu. V určených lokalitách jako součást individuálních protihlukových opatření (IPO) byla provedena výměna stávajících oken za okna s vyšším stupněm hlukové neprůzvučnosti, celkem u 38 objektů. Všechna opatření byla zajištěna v souladu s Nařízením vlády č. 148/2006 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.

Stavba „Modernizace traťového úseku Červenka - Zábřeh na Moravě“ zahrnuje úsek, který je součástí Evropského železničního systému. U této stavby bylo, jako u první v ČR, rozhodnuto, požádat notifikovanou osobu o posouzení, zda její parametry splňují požadavky technických specifikací pro interoperabilitu. Předmětem posouzení byl jak celkový projekt stavby, tak i její vlastní realizace. Posouzení provedla notifikovaná osoba Výzkumný Ústav Železniční, a.s.

I přes náročnou realizaci se podařilo splnit základní cíle a parametry předepsané projektovou dokumentací v požadovaném čase a kvalitě. Tím stavba přispěla ke zvýšení kvality a plynulosti dopravy i bezpečnosti pro cestující.

Účastníci

Objednatel (Investor) Správa železniční dopravní cesty, s. o., Stavební správa Olomouc.
Finance Státní fond dopravní infrastruktury, Fond soudržnosti Evropské unie
Generální projektant Sdružení projekčních firem IKP Consulting Engineers, s.r.o., SUDOP Brno, spol. s r.o.
Zhotovitel Sdružení stavebních firem s názvem „Koridor Červenka – Zábřeh“, založené 13. 6. 2005 pro tuto stavbu a sestávající z účastníků Skanska ŽS, a.s. (dnes s názvem Skanska DS, a.s.), Subterra a.s. a Leonhard Weiss GmbH & Co. KG.
Termín výstavby 08/2005 – 10/2008, tj. 39 měsíců.

Zdroj: Skanska

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Modernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - Lukavice silniční nadjezdModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - Před modernizacíModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - Po modernizaciModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - SO37-19-10 Nový nadjezd km 46,758-2-1Modernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - Svršek a nástupiště žst ČervenkaModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - TU Mohelnice – Lukavice železniční svršek 4Modernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - Vibrované štěrkové piloty SO32-16-01_02Modernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na MoravěModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - žst Červenka – Olomoucké zhlavíModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - žst Mohelnice směr ČervenkaModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - žst MohelniceModernizace traťového úseku Červenka-Zábřeh na Moravě - žst Mohelnice

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Řízení železniční dopravy 1. částŘízení železniční dopravy 1. část (143x)
Článek se ve dvou dílech zabývá řízením železniční dopravy. Problematika řízení železniční dopravy je v rámci jednotlivý...
Řízení železniční dopravy – 2. částŘízení železniční dopravy – 2. část (109x)
Druhá část článku z oboru železniční dopravy, zabývajícího se konkrétně tématem jejího řízení, vysvětluje základní aspek...
Okružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatkyOkružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatky (92x)
V minulém roce médii proběhly informace typu, „kruhových objezdů je hodně“, „v některých případech jsou zbytečné a nesmy...

NEJlépe hodnocené související články

Oprava železničního svršku na trati Velký Osek – KolínOprava železničního svršku na trati Velký Osek – Kolín (5 b.)
Na 6,5 kilometru dlouhém mezistaničním úseku dvoukolejné trati stavbaři odstranili vady snižující komfortní užívání trat...
Praha bude mít další čtyřkolejný traťový úsek (5 b.)
Začíná přestavba důležité spojnice Prahy a Berouna podél řeky Berounky. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes sla...
„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Radim Čáp, ředitel divize 4 Metrostavu a zároveň člen představenstva, který má na...

NEJdiskutovanější související články

Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v PodolskuBrána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku (5x)
Původní most v obci Podolsko postavený v letech 1847 – 1848 přestal počátkem dvacátých let minulého století vyhovovat do...
Na silnice míří nová svodidlaNa silnice míří nová svodidla (4x)
ArcelorMittal Ostrava prostřednictvím své dceřiné společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic pokrač...
NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“ (4x)
„Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR,“ řekl Ing. Marcel Rückl, porad...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice