KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Zajímavosti    Rekonstrukce tramvajové trati Lazarská – Vodičkova – Jindřišská

Rekonstrukce tramvajové trati Lazarská – Vodičkova – Jindřišská

Publikováno: 5.11.2014
Rubrika: Zajímavosti

Důvodem pro rekonstrukci tramvajové trati Lazarská – Vodičkova – Jindřišská byla nutnost výměny dožité konstrukce z velkoplošných panelů (koroze žlabů), zlepšení průjezdu tramvajových vozidel v obloucích pomocí vložených přechodnic a především vytvoření bezbariérových zastávek Lazarská, Vodičkova. Území dotčené rekonstrukcí se nachází v historickém jádru Prahy, v Pražské památkové rezervaci (PR), a proto veškeré úpravy bylo nutné konzultovat s pracovníky NPÚ. Značné množství stávajících inženýrských sítí a povrchových znaků komplikovalo výškové a situační řešení trasy.

K obnovení provozu na této významné tramvajové trati v samém centru města došlo v sobotu 28. června 2014 v půl jedné ráno, kdy první souprava s cestujícími projela na opraveném úseku mezi Senovážným náměstím a Lazarskou. Slavnostnímu akt proběhl odpoledne v návaznosti na otevření modernizované stanice metra Národní třída na trase B za velkého zájmu veřejnosti. Přestupní vazba ze stanice metra pomocí dvou výtahů do ul. Magdalény Rettigové na nové bezbariérové tramvajové zastávky se tímto stala plně funkční pro tělesně handicapované cestující a maminky s kočárky.

Ačkoliv vlastní realizace RTT Lazarská – Vodičkova – Jindřišská proběhla v mimořádně krátkém termínu a bezproblémově, to samé nelze říci o inženýrské přípravě a vypracování projektové dokumentace. Obstaravatelem přípravy akce byl pověřen Inženýring a. s., průzkumné a projektové práce zajišťovalo sdružení METROPROJEKT Praha a. s. a SUDOP Praha a. s. Práce na projektové dokumentaci byly brzděny příp. i pozastaveny z důvodu neustále se měnícího rozsahu stavebních úprav v závislosti na možnostech financování z prostředků investora TSK hl.m. Prahy a požadavcích MČ Praha 1. Tato problematika se týkala především stavebních úprav a financování zastávek Lazarská a Vodičkova. Průlomový okamžik nastal na základě usnesení Rady hlavního města Prahy ze dne 14. 5. 2013, kde se požaduje vyčlenit finanční prostředky na zřízení bezbariérových zastávek a obnovit přípravu akce s realizací v termínu ve 2. čtvrtletí 2014. Stavba byla poté rozdělená na dva investory DP hl. m. Praha – tramvajová trať Lazarská – Vodičkova – Jindřišská a TSK hl. m. Praha – chodníkové a bezbariérové úpravy v okolí za stávek vč. odvodnění ploch. Pro urychlení schvalovacího řízení se projektová dokumentace rozdělila na dva stavební úseky Václavské náměstí – Jindřišská (METROPROJEKT Praha a. s.) a Lazarská – Vodičkova (SUDOP Praha a. s.).

Projektant zpracoval mimo vlastní dokumentace také studii kompletního řešení parteru ul. Jindřišská a řadu variantních řešení bezbariérových zastávek Lazarská a Vodičkova, které zůstaly pouze v návrhu. Také byla prověřena možnost umístit výhledově na Václavské náměstí kolejový trojúhelník ve směru od muzea s odbočením do Vodičkovy a Jindřišské ulice. Vzhledem k tomu, že stropní deska podchodu a vestibulu stanice metra je pouze cca 0,4 – 0,6 m pod stávajícím krytem dotčeného území, je budoucí umístění tramvajové konstrukce a zejména výhybkových skříní vč. odvodňovačů velmi problematické. Proto byl přejezd přes Václavské náměstí opraven opětně z velkoplošných panelů, aby nedošlo k poškození izolace stropní desky.

Stěžejní stavební činností byla rekonstrukce tramvajové tratě, kde dožitá konstrukce z velkoplošných panelů byla nahrazena převážně moderní konstrukcí W – tram (trať na betonové desce) se zákrytem z litého asfaltu. Současně byly realizovány související objekty: zastávky ve formě mysu Lazarská a Vodičkova, dráhové kabely, trakční trolejové vedení vč. výměny zkorodovaných stožárů, odvodnění trati, ohřev a ovládání výhybek, napájení světelných označníků, přístřešky, definitivní dopravní značení.

Tramvajová konstrukce je v celém rozsahu stavby (mimo Václavské náměstí) kompletně vyměněna až do podloží, doplněna o trativody a odvodňovače s napojením do bahníků. Na řadě míst bylo nutné sanovat neúnosné podloží. Požadovaná únosnost na pláni je vyjádřena modulem přetvárnosti Emin. = 40 MPa. Na upravenou pláň o příčném spádu 4% se položila geotextilie. Pláň se vyrovnala vrstvou štěrkodrti o min. hodnotě 100 mm. Na urovnanou štěrkodrť se provedla vrstva vyrovnávacího betonu C 16/20 v tloušťce 100 mm. Na podkladový beton byly položeny pryžové rohože ohraničené betonovými L profily za účelem snížení hluku a vibrací na okolní zástavbu. Pod patu kolejnic NT1 se namontovaly plastové podložky vč. uhlové vodící vložky, vrtule a pružné svěrky. Vzdálenost upevnění je 0,7 m.

Směrová a výšková rektifikace kolejnic před betonáží se prováděla pomocí specielních pražců a montážních přípravků. Drátobetonové pražce, které mají pouze funkci rektifikační, se rozmístily pod každou žlábkovou kolejnici NP1 délky 12 m na čtyřech místech. Do krajních otvorů v pražci opatřených matkou se vložily závitové tyče, kterými se provádí výšková rektifikace kolejnic a jejich polohové zajištění při betonáži. Směrové vedení kolejnic zajistily rozchodnice a boční U profily většinou zapřené do podélných betonových L profilů. Poté se vybetonovala nosná betonová deska tl. 280 mm z betonu C30/37 XF3, do níž byly zabetonovány plastové hmoždinky. Po vytvrzení betonové desky se definitivně dotáhly vrtule tak, aby bylo dosaženo požadované polohy pružných svěrek a tím požadované svěrné síly. Rektifikační kovové montážní přípravky se poté odstranily. Kolejnice jsou opatřeny tenkostěnnými bokovnicemi a patními profily, jež tvoří ochranu před bludnými proudy a před šířením vibrací. Upevňovadla mají antikorozní úpravu a před provedením definitivní povrchové úpravy byly opatřeny plastovými krytkami. Povrchová úprava byla provedena ze dvou vrstev litého asfaltu vyztužených geomříží na beton pokrytý izolačním papírem INT-W.

Výstavba probíhala za úplné výluky tramvajového provozu, nicméně bylo nutné zabezpečit průjezdy a přejezdy pro staveništní i veřejnou dopravu a zajistit zásobování v této prostorově stísněné a exponované lokalitě. Proto bylo nutné rozčlenit postup výstavby do jednotlivých fází a k tomu vytvořit dopravně inženýrské opatření tak, aby dopad stavebních prací na okolí byl zmírněn.

V závěru výluky proběhla neplánovaná střední údržba TT ve Vodičkově ul. v úseku mezi Václavským náměstím a Palackého ulicí, kterou vyvolal zájem cyklistů o lepší povrch. Byly vyměněny kolejnice, trať podbita a místo původní nerovné dlažby byl zřízen kryt z dlažby hladké.

Veřejnost a zejména místní provozovatelé obchodů, kteří pocítili omezení při výstavbě nejvíce, danou situaci přijali vesměs s pochopením. K tomu také přispěla rychlost výstavby a její krátký termín.

Závěrem lze konstatovat, že zprovozněný úsek Lazarská – Vodičkova – Jindřišská splnil i přes počáteční problémy s přípravou akce všechny technické a provozní požadavky, které ocení především provozovatel a správce trati DP hl.m. Prahy a cestující veřejnost.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ

  • Termín: 26. 4. – 27. 6. 2014
  • Investor: Dopravní podnik hl. m. Prahy a Technická správa komunikací hl. m. Prahy
  • Zhotovitel: Dopravní podnik, jednotka Dopravní cesta Tramvaje (trať) a DAP (zastávky Lazarská, Vodičkova)
  • Inženýring: INŽ a. s. a Dopravní podnik, jednotka Dopravní cesta Tramvaje
  • Projektant: Sdružení METROPROJEKT Praha a. s., SUDOP Praha a. s.
  • Délka trati, úseky: Lazarská – Vodičkova dl. 368 m, Václavské nám. – Jindřišská dl. 541 m

Reconstruction of the Tramway Track Lazarská – Vodičkova – Jindřišská
Reconstruction of the tramway track Lazarská – Vodičkova – Jindřišská has been initiated due to a need of replacement of the old largearea profile structure (corrosion of gutters), improvement of a passageway for tramcars under arches through placement of track transition curves, and especially due to construction of the stops Lazarská and Vodičkova. The area affected by the reconstruction is located in the historical centre of Prague, i.e. in the Prague Heritage Reservation (PPR), that is why all modifications required consulting with experts and National Heritage Institute workers. The track layout was complicated by a substantial amount of existing utilities and ground objects.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
W – tram (trať na betonové desce) se zákrytem z litého asfaltuNová LazarskáBetonová deskaNová zastávka – Vodičkova ulice

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Řízení železniční dopravy 1. částŘízení železniční dopravy 1. část (143x)
Článek se ve dvou dílech zabývá řízením železniční dopravy. Problematika řízení železniční dopravy je v rámci jednotlivý...
Řízení železniční dopravy – 2. částŘízení železniční dopravy – 2. část (110x)
Druhá část článku z oboru železniční dopravy, zabývajícího se konkrétně tématem jejího řízení, vysvětluje základní aspek...
Okružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatkyOkružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatky (89x)
V minulém roce médii proběhly informace typu, „kruhových objezdů je hodně“, „v některých případech jsou zbytečné a nesmy...

NEJlépe hodnocené související články

Oprava železničního svršku na trati Velký Osek – KolínOprava železničního svršku na trati Velký Osek – Kolín (5 b.)
Na 6,5 kilometru dlouhém mezistaničním úseku dvoukolejné trati stavbaři odstranili vady snižující komfortní užívání trat...
„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Radim Čáp, ředitel divize 4 Metrostavu a zároveň člen představenstva, který má na...
Obchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEAObchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEA (5 b.)
Nově budovaný severní obchvat Opavy (I/11 Opava, severní obchvat - východní část) má výrazně ulevit dopravní situaci v m...

NEJdiskutovanější související články

Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v PodolskuBrána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku (5x)
Původní most v obci Podolsko postavený v letech 1847 – 1848 přestal počátkem dvacátých let minulého století vyhovovat do...
Na silnice míří nová svodidlaNa silnice míří nová svodidla (4x)
ArcelorMittal Ostrava prostřednictvím své dceřiné společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic pokrač...
NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“ (4x)
„Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR,“ řekl Ing. Marcel Rückl, porad...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice