KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Zajímavosti    Opravy cementobetonového krytu na dálnici D11 na úseku km 23,25 – 25,55

Opravy cementobetonového krytu na dálnici D11 na úseku km 23,25 – 25,55

Publikováno: 4.2.2014
Rubrika: Zajímavosti

Na české dálniční síti v úsecích s CB (cementobetonovým) krytem se někdy setkáváme s většími vertikálními posuny CB desek na příčné spáře. Tyto poruchy negativně ovlivňují bezpečnost provozu a snižují komfort jízdy. Nejvýznamnější příčinou těchto poruch je absence kluzných trnů v příčných spárách, které se v době výstavby nepoužívaly (tzv. CB kryt staré generace). Dalším významným problémem starších CB vozovek jsou expanzivní reakce v CB krytu. Současná technologie výstavby mnoho dřívějších nedostatků eliminuje. Opravy nevyhovujících úseků starších CB krytů v současnosti probíhají i na dálnici D11. Tento příspěvek se zabývá technologií opravy dálnice D11 v km 23,25 – 25,55.

1 ÚVOD
Dálnice D11 je významná komunikační tepna spojující Prahu a Hradec Králové. Důkazem vytíženosti této dálnice jsou denní intenzity vozidel převyšující v některých úsecích hodnotu 30 000 voz/24 h. V některých úsecích této významné komunikace se bohužel již delší dobu vyskytují poruchy, které snižují bezpečnost a komfort jízdy. Jedná se o vertikální posuny (tzv. schodovitost) desek na příčných spárách a výtluky. Z výše uvedených důvodů bylo rozhodnuto o opravě nejvíce postižených úseků a to technologií, která zahrnuje segmentaci stávajícího CB krytu a následné překrytí upraveného povrchu tlustou vrstvou z asfaltových směsí o největší tloušťce 19,5 cm u středního dělícího pásu a nejmenší tloušťce 13,0 cm u nezpevněné krajnice [3].

2 STÁVAJÍCÍ STAV DÁLNICE D11
2.1 Nevyhovující stav CB vozovky
Úsek dálnice D11 cca km 8,3 – 26,7 byl zrealizován začátkem devadesátých let a stáří vozovky se začíná blížit době životnosti. Navíc při výstavbě CB vozovky nebyly používány kluzné trny a ocelové kotvy. Absence těchto prvků je hlavní příčinou schodovitosti CB desek. V zájmovém úseku se také nachází výtluky. Jednou z hlavních příčin těchto výtluků mohou být různé expanzivní reakce (na D11 zjištěna alkalicko – křemičitá reakce), které probíhají v betonu. Tato chemická reakce vzniká, pokud jsou v betonu přítomny tyto tři složky: 

  • Alkálie: dostane se do betonu s cementem, případně uměle z okolí (např. součást chemických rozmrazovacích látek)
  • Voda: v betonu téměř vždy
  • Amorfní křemík: do betonu se dostane v kamenivu (kamenivo z některých lomů)

Produktem této chemické reakce jsou gely, které mají větší objemovou hmotnost, než byla objemová hmotnost původních složek. Tento jev má při dlouhodobém působení za následek rozpad betonu.

2.2 Stávající technické parametry
Dálnice D11 je v řešeném úseku v šířkovém uspořádání D 26,5. Toto šířkové uspořádání bylo zachováno:

D 26,5

0,5 m
2 x 3,75 m
2,75 m
4 m

vnitřní zpevněná krajnice
jízdní pruhy
vnější zpevněná krajnice
střední dělící pás 

10,75 m CELKEM ZPEVNĚNÍ NA JEDNOM JÍZDNÍM PÁSU

Řešený úsek dálnice D11 se z převážné části nachází ve směrovém oblouku o poloměru R = 6000 m. Podélný profil řešeného úseku je velice „mírný“, dokonce s úseky v nulovém podélném sklonu. Na řešeném úseku je stávající příčný sklon 2,0 %. Současné odvodnění zájmového území je řešeno pomocí systému stávajících příkopů, rigolů a drenáží. Tento systém zůstane nezměněn, ale povrchové odvodnění bude v nutném rozsahu zrekonstruováno [4].

Konstrukce stávající CB vozovky má následující skladbu:

Cementový beton
Obalovaný štěrkopísek
Cementová stabilizace
Cementová stabilizace
Štěrkopísek

0,24 m
0,04 m
0,10 m
0,10 m
0,22 m
 Celkem min. 0,70 m 

3 TECHNICKÉ ŘEŠENÍ OPRAVY DÁLNICE D11
3.1 Přehled navržených oprav

  • Oprava CB krytu technologií zahrnující segmentaci CB krytu a následné překrytí upraveného povrchu tlustou vrstvou z asfaltových směsí
  • Změna příčného sklonu z 2,0 % na 2,5 %
  • Rekonstrukce stávajícího systému odvodnění
  • Výměna svodidel ve středním dělícím pásu (SDP)
  • Výměna svodidel na nezpevněné krajnici
  • Rekonstrukce větví mimoúrovňové křižovatky Sadská

3.2 Postup rekonstrukce CB vozovky
Přípravné práce:
Oprava začíná nivelací povrchu a kontrolou příčného sklonu. Následuje vlastní segmentace CB krytu s velikostí kroku 0,8 – 0,9 m. Segmentace spolu s vrstvou SAL (Stress Absorbing Layer, asfaltová vrstva se zvýšenou odolností proti šíření trhlin) zabraňuje kopírování příčných a podélných spár do nového asfaltového krytu. Dále se provede urovnání a zhutnění povrchu pneumatikovým válcem [2].

Provedení opravy:
Vlastní provedení opravy začíná očištěním povrchu (např. tlakovou vodou). Poté se odstraní uvolněná zálivka, vyspraví se mezery mezi deskami a vypadlé části betonových desek se nahradí ACP. Následuje nanesení infiltračního postřiku a položení asfaltové směsi typu SAL. Poté se aplikuje spojovací postřik a položí se asfaltová vrstvy typu ACL, ve které bude provedena úprava příčného sklonu. Na závěr se aplikuje spojovací postřik a následuje pokládka obrusné vrstvy z asfaltové směsi typu asfaltový koberec mastixový (SMA) [2], [1].

3.3 Konstrukce vozovky po opravě bude vypadat

Asfaltový koberec mastixový
Spojovací postřik
Asfaltový beton pro ložní vrstvy
Spojovací postřik
Kompenzační vrstva typu SAL
Infiltrační postřik
Segmentované CB desky

40 mm

60 - 120 mm

30 mm

240 mm

Obalovaný štěrkopísek
Cementová stabilizace
Cementová stabilizace
Štěrkopísek

40 mm
100 mm
100 mm
220 mm
Celkem min. 830 mm

3.4 Přechodové úseky
Z důvodu použité technologie vznikají výškové rozdíly nivelet mezi rekonstruovanou a stávající vozovkou v rozmezí cca 0,130 – 0,195 m. Plynulé navázání rekonstruované vozovky na úseky s původní konstrukcí je navrženo pomocí přechodových úseků, navržených v délce 70 m. Z obr. 6 je patrný přechod z rekonstruovaného úseku na stávající betonovou vozovku a z obr. 7 pak přechod na stávající asfaltovou vozovku [2].

4 ZÁVĚR
Použitá technologie opravy CB vozovky pomocí zesílení tlustou vrstvou z asfaltových směsí má své výhody i nevýhody. K výhodám této technologie patří:

  • Snížení objemu demoličních prací (zůstávají stávající konstrukční vrstvy vozovky),
  • Využití stávajících konstrukčních vrstev jako podkladních vrstev,
  • Rychlost výstavby,
  • Nižší investiční náklady.

Mezi nevýhody patří:

  • Nutné ověření podjezdné výšky pod mosty z důvodu navýšení nivelety,
  • Úprava výškové polohy bezpečnostních záchytných zařízení,
  • Při použití tlusté vrstvy z asfaltových směsí o tloušťce větší jak 25 cm a při opravě pouze jednoho jízdního pásu (směrově rozdělené silnice) je nutno ve středním dělícím pásu osadit 2x jednostranná svodidla. Tento požadavek vzniká z důvodu velkého výškového rozdílu mezi jízdními pásy (> 25 cm), který znemožňuje správné osazení jednoho jednostranného svodidla.


4.1 Zhodnocení
Oprava CB krytu pomocí technologie zahrnující segmentaci stávajících CB desek a následné překrytí upraveného povrchu tlustou vrstvou z asfaltových směsí, je rychlejší a levnější oproti celkovému vybourání stávajících CB desek a jejich nahrazení novými. Nicméně hlavním limitujícím faktorem této technologie jsou mostní objekty, které nemají dostatečnou rezervu podjezdné výšky.

Tento výsledek byl vytvořen s finanční podporou programu Centra kompetence TA ČR, projekt č. TE01020168.

LITERATURA:
[1] ČVUT v Praze, Fakulta stavební, VUT v Brně, Fakulta stavební, Stavby silnic a železnic, a.s., ODS – Dopravní stavby Ostrava, a.s., TP 170, Navrhování vozovek pozemních komunikací. 1st ed. Praha: Ministerstvo dopravy České republiky, 2004. 400 pp.
[2] Stradis s.r.o. – Ing. Karel Spies a kolektiv spoluřešitelů, Rekonstrukce vozovek s cementobetonovým krytem. Technické podmínky (předběžné). 1st ed. Brno : Stradis s.r.o., 1997. 50 pp.
[3] Pragoprojekt, a.s., Oprava CB vozovky v km 13,668 – 18,0 vlevo na dálnici D11. 1st ed. Praha : Pragoprojekt, a.s., 2010. 
[4] VPÚ DECO Praha a.s., D11 projekt opravy CB vozovky v km 23,250 – 25,550 vpravo. 1st ed. Praha : VPÚ DECO Praha, a.s., 2013.

Repair of Concrete Surface on D11 Highway, km 23,25 – 25,55
There are bigger vertical moves of concrete slabs on transverse joint on the Czech highway net in sections with concrete pavement. These defects negatively influence safety of traffic and lower comfort of ride. The most important cause of these defects is absence of dowels in transverse chink. These dowels were not used in times of highway construction (concrete of old generation). Expansive reactions in concrete are important problem of concrete slab of old generation too. Actual technology eliminates many lacks of technology from earlier times. There are reconstructions of damaged sections of older concrete on D11 highway in current time. These article is about technology of reconstruction on D11 highway in km 23,25 – 25,55.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Úsek km 23,25 – 25,55Obr. 2 – Porušené CB deskyObr. 3 – Vzorový příčný řezObr. 4 – Segmentace CB desekObr. 5 – Segmentované CB deskyObr. 6 – Přechodový úsek – rekonstruovaná vozovka a stávající CB vozovkaObr. 7 – Přechodový úsek – rekonstruovaná vozovka a stávající asfaltobetonová vozovkaObr. 8 – Pohled na zrekonstruovaný pás vozovkyObr. 9 – Detail na zrekonstruované odvodňovací zařízení, osazení nového záchytného systému, ohumusování

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Řízení železniční dopravy 1. částŘízení železniční dopravy 1. část (181x)
Článek se ve dvou dílech zabývá řízením železniční dopravy. Problematika řízení železniční dopravy je v rámci jednotlivý...
Okružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatkyOkružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatky (116x)
V minulém roce médii proběhly informace typu, „kruhových objezdů je hodně“, „v některých případech jsou zbytečné a nesmy...
Řízení železniční dopravy – 2. částŘízení železniční dopravy – 2. část (116x)
Druhá část článku z oboru železniční dopravy, zabývajícího se konkrétně tématem jejího řízení, vysvětluje základní aspek...

NEJlépe hodnocené související články

Oprava železničního svršku na trati Velký Osek – KolínOprava železničního svršku na trati Velký Osek – Kolín (5 b.)
Na 6,5 kilometru dlouhém mezistaničním úseku dvoukolejné trati stavbaři odstranili vady snižující komfortní užívání trat...
„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Radim Čáp, ředitel divize 4 Metrostavu a zároveň člen představenstva, který má na...
Obchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEAObchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEA (5 b.)
Nově budovaný severní obchvat Opavy (I/11 Opava, severní obchvat - východní část) má výrazně ulevit dopravní situaci v m...

NEJdiskutovanější související články

Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v PodolskuBrána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku (5x)
Původní most v obci Podolsko postavený v letech 1847 – 1848 přestal počátkem dvacátých let minulého století vyhovovat do...
Na silnice míří nová svodidlaNa silnice míří nová svodidla (4x)
ArcelorMittal Ostrava prostřednictvím své dceřiné společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic pokrač...
NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“ (4x)
„Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR,“ řekl Ing. Marcel Rückl, porad...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice