KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Hydroizolace    Oprava mostu přes Lužnici v Soběslavi

Oprava mostu přes Lužnici v Soběslavi

Publikováno: 2.1.2009
Rubrika: Hydroizolace

Převáděnou komunikací je stávající silnice II/135 s jednostranným chodníkem. Původní spodní stavba mostu byla z roku 1890 a původní ocelová nosná konstrukce mostu byla vyměněna v roce 1935 na stávající trámovou ze železobetonu. Na základě výsledků iagnostického průzkumu a po zhodnocení celkového stavu mostu bylo rozhodnuto o jeho opravě. Ta byla prováděna za úplného vyloučení pěšího i silničního provozu, který byl veden po provizorním přemostění Lužnice. Stávající staticky určitý systém (Gerberův nosník s vloženým polem) byl rekonstrukcí měněn na spojitý nosník o třech polích 27,5 + 28,0 + 27,5 m. Po zmonolitnění Gerberových kloubů a zesílení trámové nosné konstrukce novou spřaženou železobetonovou deskou byla nosná konstrukce předepnuta volnými kabely. Spodní stavba byla sanována, a to včetně vybourání a zbudování nových závěrných zídek a zřízení nové drenáže za rubem opěr.

BOURÁNÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ

Po odfrézování stávajícího asfaltobetonového krytu a vybourání stávajících konstrukčních vrstev vozovky bylo na obou předpolích mostu provedeno odkopání rubu opěr až na základovou spáru. Pro přístup ke koncovým čelům nosné konstrukce a pro přístup k ložiskům byly vybourány závěrné zídky, a to včetně úložných prahů. Na pravém pilíři byl vybourán úložný práh z důvodu nahrazení stávajícího vrubového kloubu posuvným uložením. Dále byly vybourány úzké chodníky a parapetní části říms.

SANACE SPODNÍ STAVBY A PŘECHODOVÁ OBLAST OPĚR

Všechny pohledové plochy opěr a pilířů byly celoplošně očištěny tlakovou vodou s rotační tryskou. Silně poškozené kamenné kvádry byly vyměněny a kamenné zdivo nově přespárováno. Ostatní betonové povrchy byly otryskány vodou s tlakem až 2 000 barů a sanovány stěrkou se sjednocujícím nátěrem. Po odkopání rubu opěr a vybetonování závěrné zídky byla osazena při její patě a za jejím rubem nová drenáž vyvedená přes vývrt ve stávajícím povodním křídle. S ohledem na malou výšku zásypu za rubem opěry byly jako součást přechodové oblasti provedeny přechodové klíny z prostého betonu.

REKONSTRUKCE ULOŽENÍ NOSNÉ KONSTRUKCE

Původní ocelolitinová ložiska byla po přizvednutí nosné konstrukce o 40 mm nahrazena elastomerovými, která byla uložena do plastmalty na nově vybetonované železobetonové bločky. Původní vrubový kloub na pravém pilíři byl nahrazen posuvným uložením na nízká modulární ložiska s kluzným povrchem.

SANACE A ZESÍLENÍ VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

Základním prvkem opravy bylo vyčištění a reprofi lace betonových povrchů včetně pasivačních nátěrů betonářské výztuže. Nosná konstrukce byla zesílena zmonolitněním Gerberových kloubů pomocí vysokopevnostní zálivky a předpínacích tyčí, nadbetonováním nové spřažené spádové desky a předepnutím volných kabelů vedených pod mostovkovou deskou v zákrytu podélníků. Čtyři kusy volných dvanáctilanových kabelů jsou vedeny přes deviátory a kotveny do nově vybetonovaných koncových příčníků.

MOSTNÍ IZOLACE A ODVODNĚNÍ MOSTU

Na nové železobetonové spřažené desce byla provedena celoplošná mostní izolace typu NAIP, a to včetně pečetící vrstvy. Podél okrajů nosné konstrukce byla izolace ukončena vytažením na nově zbudovaný zvýšený podélný okraj. Pod chodníkem a římsou byla provedena ochrana izolace pásem vyztuženým hliníkovou vložkou. Odvodnění izolace je provedeno perforovaným hliníkovým drenážním profilem vedeným v obou úžlabích po okrajích vozovky zaústěným do odvodňovačů a odvodněným mezilehlými odvodňovacími trubičkami. Odvodnění vozovky na mostě je provedeno příčným střechovitým sklonem ke zvýšeným obrubám, kde jsou umístěny mostní odvodňovače se šikmým odpadem vyvedeným volně pod most. Závěrem lze konstatovat, že během rekonstrukce mostu byly potvrzeny závěry diagnostického průzkumu mostu o nutnosti jeho opravy, neboť železobetonová konstrukce a její uložení vykazovaly známky takového poškození, které by mohlo znamenat omezení jeho provozu v dalším období.

Generální zhotovitel: JHP
Investor: Jihočeský kraj
Projektant: Jan Pracný, D-projekt
Hlavní podzhotovitel: Strabag
Datum zahájení stavby: červen 2008
Datum ukončení stavby: listopad 2008

The article describes the repair of a bridge over the river Lužnice in Soběslav. The original basic structure dates back to 1890 and the original steel bearing structure of the bridge was exchanged in 1935 on top of the existing beam structure made of ferro-concrete. Based on the diagnostic survey results and after assessing total state of the bridge, its repair has been decided on.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Pohled na most se zavěšeným bedněním říms

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Historie a současnost hydroizolačních materiálů (75x)
Nejdůležitější funkční podmínkou každé konstrukce (most, budova) je její statická stabilita. Hned na druhé místo však lz...
Jen 30 mm vysoký žlab pro odvodnění parkovišť, dílen, garáží a nástupišťJen 30 mm vysoký žlab pro odvodnění parkovišť, dílen, garáží a nástupišť (41x)
S výškou jen 30 mm dokáže nový kompozitní odpařovací žlab MEA PG 1500 EVO bezpečně svést úkapovou vodu z krytých parkovi...
Ochrana betonu na mostech a vozovkách (31x)
V příspěvku jsou uvedeny hlavní výsledky zkoušek betonů (včetně CB krytů) se zástupcem nové kategorie výrobků stavební c...

NEJlépe hodnocené související články

Historie a současnost hydroizolačních materiálů (4.3 b.)
Nejdůležitější funkční podmínkou každé konstrukce (most, budova) je její statická stabilita. Hned na druhé místo však lz...
I/18 Strečno – Dubná Skala, odstránenie havarijného stavu skalných stien a svahovI/18 Strečno – Dubná Skala, odstránenie havarijného stavu skalných stien a svahov (2 b.)
Stavba „I/18 Strečno – Dubná Skala, odstránenie havarijného stavu skalných stien a svahov“ rieši odstr...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice