KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2016    „Očekávám, že firmy bez zkušeností ze železnice zmizí“

„Očekávám, že firmy bez zkušeností ze železnice zmizí“

Publikováno: 5.8.2016
Rubrika: 2016

říká Ing. Ondřej Novák, předseda představenstva a generální ředitel společnosti STRABAG Rail a. s. V rozhovoru pro Silnice železnice hovoří i o tom, proč nemá smysl stavět vysokorychlostní tratě a jak firmu posunula jedna z nejnáročnějších železničních zakázek v České republice.

SŽDC loni hlásila, že některé firmy odmítají zakázky kvůli nedostatku kapacity, byl to i případ Strabag Railu?
Naše společnost, která je v koncernu STRABAG odpovědná za realizaci železničních zakázek, neodmítla v uplynulém roce žádnou zakázku a v průběhu celého roku jsme se účastnili prakticky všech veřejných soutěží vyhlášených SŽDC.

Možná i proto jste za poslední dobu obratově významně poskočili, jak se podařilo zvládnout objem zakázek?
Máme naštěstí velmi dobrý a zkušený tým zaměstnanců. Díky tomu jsme dokázali úspěšně zvládnout i výrazný nárůst výkonů v minulém roce.

Jaké jsou vaše hlavní obchodní cíle v letošním roce?
Hlavním cílem je stabilizovat „zásobník práce“ pro rok 2016 a především na roky příští zakázkami většího charakteru a zároveň si zachovat přibližně obdobný rozvrh investičních zakázek středních a menších opravných prací.

V čem vám pomáhá zázemí nadnárodní matky?
Je to samozřejmě výhoda, která nám dává určitý klid daný silným a zdravým finančním zázemím. A podílíme se na know-how celé skupiny. Disponujeme strojními technologiemi pro výstavbu železničního svršku, které pokrývají současnou využitelnost na území ČR a SR. Tento potenciál nám umožňuje racionálně využívat naše možnosti v oblasti realizace železničních staveb a budovat stabilní a profesionální tým. Co víc si můžeme přát?

Jaká je struktura aktuálně nasmlouvaných zakázek?
Struktura zakázek je diverzifikována tak, že zahrnuje jak menší projekty v oblasti údržby a oprav, tak i střední či velké investiční akce. Naším největším zákazníkem je pochopitelně SŽDC, ale působíme např. i na Slovensku.

Jaké zajímavé stavby děláte nebo rozjíždíte jejich realizace?
Zakázek je celá řada, zmínil bych třeba modernizaci traťového úseku Praha Běchovice – Úvaly či revitalizaci trati Opava východ – Olomouc hl. n.

Co si myslíte o rozvoji železniční infrastruktury v Česku včetně výstavby koridorů a plánování vysokorychlostních tratí? Jsme schopni a má smysl VRT v ČR stavět?
Chybí nám zásadní nepolitická vize na období 5 – 10, ale i více let, která by jasně definovala naše cíle a možnosti. Něco stojí údržba, něco pak výstavba nových tratí. Stát by měl železnici podporovat a garantovat prostředky na tyto cíle, tak jak je tomu v jiných zemích Evropy. Téma vysokorychlostních tratí je populární a do jisté míry moderní. Je třeba se zamyslet, k jakému účelu chceme tyto tratě budovat a jakou to má ekonomiku. Osobně se domnívám, že pro zemi naší velikosti, kde jsou tradičně problémy s nekoncepčností investic na železnici, je budování vysokorychlostních tratí zbytečné. Z pohledu stavební firmy je to samozřejmě zajímavá příležitost, které se velmi rádi chopíme, ale z globálního pohledu je otázka vynaložených prostředků a jejich návratnosti přinejmenším sporná.

Jsou podle vás využitelné na železnici i jiné modely financování resp. zapojení soukromého sektoru?
Ano, určitě. Jakýkoliv model, který využije spolufinancování soukromého sektoru, je podle mého názoru přínosem. Více peněz = více příležitostí stavět, plánované projekty mohou být tedy dříve realizovány. Příklady z Evropy nám to dokumentují.

V čem jsou podle vás silné a slabé stránky vaší nejbližší konkurence?
V posledních letech sledujeme odvahu některých firem podávat nabídku na realizaci staveb, o nichž toho příliš mnoho nevědí. Nemají zjištěno takřka nic – chybí jim kvalifikovaný personál, stroje, materiál, nemají zajištěny klíčové specialisty na subdodávky atp. Takovou „odvahu“ bychom s ohledem na náročnost železničního stavitelství neměli. Zda je to silná či slabá stránka naší konkurence, to ukáže čas.

Jak se díváte na vstup dalších nadnárodních hráčů na železniční trh – především skupin Colas a Swietelsky?
V tomto případě jde o konkurenty, kteří zde mají zázemí a v jiných zemích již dokázali postavit a staví řadu krásných železničních staveb. Bude to tedy nepochybně zdravá konkurence pro náš trh a pro nás výzva potvrdit své kvality.

Nedávno jste dodělali část koridoru na trati Běchovice – Úvaly, jak zpětně hodnotíte průběh stavby a dala vám nějakou zpětnou vazbu do výstavby dalších tratí?
Byla to bezpochyby nejnáročnější železniční stavba, a to nejen naše. Museli jsme se vypořádat s provozem na tříkolejné trati, s logistikou v rámci chráněného území Klánovický les a využili jsme na stavbě speciální technologie. Byla to asi nejobtížnější stavba SŽDC v novodobé historii. Ano, poučili jsme se z ní.

Dá se některá z vašich současných staveb s „Běchovicemi“ srovnat?
Nedá. Ale jsem rád za všechny stavby, které dnes realizujeme. Každá má něco, s čím se musíme vyrovnat, což je pro nás výzvou.

Na kolika velkých zakázkách (koridorové a podobné úrovně) dokážete zároveň pracovat?
Máme k dispozici osm po odborné stránce velmi zkušených a mechanizací vybavených týmů a díky nim jsme schopni v tomto rozsahu realizovat koridorové stavby.

Jak jsou podle vás připravené nové stavby na železnici?
Úroveň je velmi rozdílná. Jsou stavby, které byly připraveny pečlivě a veškeré problémy byly předem konzultovány a vyřešeny v úzké spolupráci projektanta a zadavatele. S takovým projektem je to pro nás krásná práce. A pak jsou projekty šité horkou jehlou, kde toho tzv. sedí jen velmi málo a k problémům, které z toho vznikají, se pak navíc často nikdo nechce hlásit.

Jaká je podle vás kvalita projektových prací a kde vidíte rezervy v trojúhelníku „investor-projektant-zhotovitel“? 
Rezervy jsou samozřejmě všude, na všech třech těchto zúčastněných stranách. Ovšem nejlépe funguje spolupráce tam, kde se na všech stranách potkají odborníci s potřebnými zkušenostmi. Snaha po co nejlevnějším řešení, které jsme bohužel často svědky, v kombinaci s pramalými zkušenostmi dlouhodobě nemůže přinést žádoucí výsledky.

Změnil se v posledních letech přístup investora ke zhotovitelům?
Ano, ale nemyslím, že to je ve všech ohledech k lepšímu. Výběrová řízení jsou transparentnější, ale bohužel se v nich hledí jen na nejnižší cenu. Ve jménu nediskriminačního přístupu se přestává hledět na reference, zkušenosti, prokázané realizace staveb, vybavení, schopnosti. Podle mého názoru to z dlouhodobého hlediska není správná cesta. Železniční investoři v okolních zemích se takto nechovají.

SŽDC je pod tlakem kvůli výlukám, jak se na ně díváte z hlediska stavaře, který se musí vejít do nějaké časové osy?
Nevidím na tom nic špatného. Je přirozené, že stavební firma, která pracuje na železnici, musí respektovat výluky i všechna ostatní specifika této práce. Pokud se s nimi neumí vypořádat, nemá v tomto oboru co dělat a za případné překročení výluky musí přijít sankce. Mimochodem, doba výluky bývala kdysi ve veřejných soutěžích hodnotícím kritériem.

Daří se na železnici alespoň částečně narovnat ceny stavebních prací?
Situace na železnici je v tomto ohledu jistě lepší nežli v silničním stavitelství a díky tomu můžeme za dobře odvedenou práci zpravidla žádat i adekvátní cenu. Na druhou stranu ještě bolestněji vnímáme chybějící koncepci dalšího rozvoje železniční sítě. Investice do našich technologií představují nemalé částky. A když nevíte, zda podbíječku v pořizovací hodnotě 200 mil. Kč v příštím roce a v dalších 10 letech využijete, není to pro firmu snadné rozhodování.

Jak se vám daří potýkat s nedostatkem pracovních sil? Dá se řešit dovozem lidské práce ze zahraničí?
Jsme personálně velmi dobře vybaveni a odborně připraveni na realizaci železničních zakázek. V loňském roce jsme si vyžádali posily od našich kolegů ze STRABAG Rail Maďarsko, částečně i ze STRABAG Rail Německo. Tato spolupráce je možná a funguje. Obecně však dovoz lidské práce ze zahraničí v oboru železničních staveb není snadný a my proto volíme cestu přípravy vlastních místních pracovníků. 

Kolik stálých lidí dnes zaměstnáváte?
Aktuálně máme cca 430 zaměstnankyň a zaměstnanců.

Myslíte, že stavební trh čeká ještě konsolidace a prodeje firem?
Očekávám spíše stabilizaci v tom, že si práci na železnici řada firem vyzkouší, ale díky náročným zadávacím podmínkám a nedostatku zkušeností po čase z oboru odejde. V tomto směru bych sázel tak jako kdekoliv jinde ve světě na silné specializované firmy.

Co je pro vás jako stavební firmu největší problém v oblasti legislativy a co jsou pro vás jako zhotovitele největší překážky při realizaci staveb?
V oboru se pohybujeme již dostatečně dlouho a tak si troufám tvrdit, že jsme schopni se na případné komplikace připravit a také se s nimi vypořádat. Spíše než špatná legislativa způsobuje problém špatný projekt či nekompetentnost a neschopnost komunikace na straně některých zúčastněných partnerů.

Jaký využíváte strojový park a plánujete v blízké budoucnosti investice do nových technologií?
Strojový park využíváme jednak náš vlastní – STRABAG Rail CZ, který je zcela dostatečný pro pokrytí veškerých našich potřeb, ale i celé řady výkonů v rámci práce na železnici našich dalších zákazníků z řad konkurenčních firem. Kromě toho ve stavebních špičkách využíváme i strojový park dalších členů koncernu STRABAG z ostatních evropských zemí. Této možnosti využijeme především v druhém pololetí tohoto roku. Koncern vlastní i řadu nejmodernějších, výkonných technologií, které nasazujeme tehdy, když si to podmínky stavby či výjimečně investor vyžádají.

Je pro vás zajímavé Slovensko a další okolní státy?
STRABAG Rail CZ je v koncernu STRABAG zodpovědný za železniční trh v Česku a na Slovensku. Slovensko tedy velmi dobře známe a v uplynulých letech jsme zde realizovali řadu nejen opravných prací, ale i koridorových staveb např. Púchov – Trenčianská Teplá atp.

Okolní státy jsou doménou našich kolegů ze STRABAG Rail působících v těchto zemích. My jim poskytujeme podporu, know-how a další servis. V případech realizace pak také výkon na železničním svršku a to např. v Polsku, Maďarsku či Německu.

Kde byste chtěl STRABAG Rail vidět v krátkodobém a střednědobém horizontu?
V obou horizontech mi plně postačí současná situace, tedy jedničky, chcete-li lídra na trhu železničních staveb.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Ondřej NovákPráce na úseku u ÚvalFoto z dostavěného úseku Praha Běchovice – Úvaly (část u Klánovic)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (27x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Modernizace železniční stanice Chodov začala netradičně od konce, poslední etapa je hotováModernizace železniční stanice Chodov začala netradičně od konce, poslední etapa je hotová (23x)
Stavební společnost Chládek & Tintěra dokončila třetí etapu modernizace železniční stanice Chodov na Sokolovsku. Prv...
Polovina stavebních firem se již setkala se snižováním kvality materiálů zákazníkem z důvodu úspory nákladů (18x)
Kvalita staveb je v současné době podle poloviny stavebních firem stejná jako v období před krizí. Zhoršení zaznamenala ...

NEJlépe hodnocené související články

Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
„Očekávám, že firmy bez zkušeností ze železnice zmizí“„Očekávám, že firmy bez zkušeností ze železnice zmizí“ (5 b.)
říká Ing. Ondřej Novák, předseda představenstva a generální ředitel společnosti STRABAG Rail a. s. V rozhovoru pro Silni...

NEJdiskutovanější související články

Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice