KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2016    NEJinovativnější firmou v Jihomoravském kraji je výrobce tlumičů STROJÍRNA OSLAVANY

NEJinovativnější firmou v Jihomoravském kraji je výrobce tlumičů STROJÍRNA OSLAVANY

Publikováno: 28.11.2016
Rubrika: 2016

Třetí ročník soutěže NEJinovátor Jihomoravského kraje zná svého vítěze. Stala se jím společnost STROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o. Firma se řadí nejen k předním evropským výrobcům hydraulických tlumičů pro podvozky kolejových vozidel, ale rovněž k vyhledávaným výrobcům přesných strojních dílců a součástí.

„Inovace pro nás představují jeden z kroků k naplnění naší vize – dostat se mezi elitu evropského strojírenství. Je to cesta k udržení konkurenceschopnosti a znamená především změny, které musíme vykonat v jednotlivých procesech. Po masové investici do technického subsystému v posledních pěti letech jsme se rozhodli inovovat tu náročnější část  firmy – její sociální subsystém,  procesy, chování  a přístupy lidí. Ocenění, které jsme získali je dokladem toho, že jsme vykročili tím správným směrem,“ uvedla ředitelka divize ROZVOJ ve společnosti STROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o. Alena Lubasová.

Druhou příčku obsadila firma MSR Engines s.r.o., která se specializuje na vývoj a výrobu nízkoobjemových závodních i klasických spalovacích motorů a která mimo jiné vyvinula unikátní Jetsurf na motorový pohon. Společnost bodovala i v kategorii Nejlepší malá firma určené firmám s méně než 50 zaměstnanci. Třetí místo obsadila společnost ENBRA, a.s., kteráse profiluje jako klíčový partner v oblasti technického zařízení budov.   

V rámci soutěže je udělován titul Skokan roku náležící firmě, která se v žebříčku meziročně posunula o nejvíce příček. Cenu získala společnost TopGis, s.r.o., která se z loňského 21. posunula na 13. místo. Geodetický podnik mimo jiné zajišťuje kompletní mapové podklady pro server Mapy.cz a poskytuje unikání systémy pro správu a práci s geodetickými daty.

NEJinovátorem v oblasti HR je Flowmon Networks a.s.

Zejména za inovativní systém vzdělávání zaměstnanců a příležitosti poskytované studentům formou stipendií, stáží a dalších programů obdržela hlavní cenu v nové kategorii NEJinovátor v oblasti HR společnost Flowmon Networks a.s. Firma se zabývá poskytováním řešení pro monitorování sítí a ochranu proti kybernetickým útokům. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v pátek 25. listopadu v Zetor Gallery v Brně.

V Jihomoravském kraji působí řada firem světového významu

Do třetího ročníku soutěže se přihlásilo téměř 150 účastníků, mezi kterými byla řada zajímavých a technologicky vyspělých firem světového významu. V TOP 10 se umístili jak zkušení matadoři, kteří se pochlubili pokrokem oproti minulým ročníkům, tak i nováčci soutěže, kteří zaujali novými přístupy a řešeními,“ shrnul letošní ročník Svatopluk Bagara, ředitel BIC Brno, organizace pověřené realizací soutěže, a dodává: „Soutěž má za úkol především popularizovat inovace jako cestu k růstu malých a středních firem. Výsledky inovačního auditu, kterým soutěžící procházejí a který především hodnotí nastavení firemních procesů, navíc přinášejí firmám odborné rady, jak strategicky plánovat, efektivně řídit inovační proces a zvyšovat tím svou produktivitu a konkurenceschopnost.“

Fakt, že inovace mají v Jihomoravském kraji zelenou, potvrzuje i letošní vítěz hlavní kategorie, společnost STROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o. „Zahajujeme společný výzkumný projekt s VUT v Brně na zcela novou technologii tlumičů, která zatím v oblasti kolejové dopravy není nikde ve světě uplatněna. V oblasti obrábění složitých dílců přecházíme na robotizovanou výrobu. Čeká nás také dokončení systémové integrace všech firemních procesů tak, abychom rutinní činnosti zautomatizovali prostřednictvím informačních technologií natolik, aby pro zaměstnance vznikl dostatečný prostor pro tvůrčí činnost. Vždyť inovace jsou nekončící  proces a potenciál našich zaměstnanců ještě určitě není v této oblasti zcela vyčerpán,“ uvádí Alena Lubasová, ředitelka divize ROZVOJ.

Výsledky soutěže NEJinovátor Jihomoravského kraje 2016

1. místo

STROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o. se zabývá vývojem avýrobou tlumičů pro podvozky osobních kolejových vozidel. Produkty vyrábí dle vlastního technického know-how již od roku 1983. Ve svém výrobním programu nabízí 6 typových řad tlumičů, které upravuje na potřeby konkrétních zákazníků, výrobců a provozovatelů kolejových vozidel. Novinkou výrobního programu je vlastní řešení rotačního tlumiče, který nachází uplatnění např. u nízkopodlažních tramvají. Od roku 2002 se firma stala významným kooperačním partnerem - výrobcem vysoce přesných náročných součástí pro finální producenty v oblasti elektrotechnického průmyslu a manipulační techniky. 

2. místo

MSR Engines s.r.o. se specializuje na vývoj a výrobu nízkoobjemových závodních i klasických spalovacích motorů. Firma vyvinula specifický ultralehký Jet-surf, karbonové surfové prkno pro sportovní a rekreační využití poháněné spalovacím motorem. Služeb společnosti využívají firmy jako KTM Road Racing, MAXTER (karting), MVVS, 3W (letecké modelářství), JAWA Speedway a další.

3. místo

ENBRA, a.s. působící na českém trhu od roku 1996, se specializuje na návrh komplexního řešení v oblasti vytápění a měření. Obchodní a zakázkové aktivity firmy zahrnují mimo jiné také oblast měření spotřeby tepla, indikace dodaného tepla v bytech, rozúčtování nákladů na vytápění, dodávky bojlerů, kotlů, tepelných čerpadel, termostatických radiátorových ventilů a mnoho dalšího. 

Další firmy v TOP 10

  • Flowmon Networks a.s.
  • ASIO, spol. s r.o.
  • KSK Precise Motion, a.s.
  • IReSoft, s.r.o.
  • Mycroft Mind, a.s.
  • PSI, spol. s r.o.
  • MERCI, s.r.o.

Nejlepší malá firma

  • MSR Engines s.r.o.

Skokan roku

  • TopGis, s.r.o.

NEJinovátor v oblasti HR

  • Flowmon Networks a.s.

Soutěž NEJinovátor Jihomoravského kraje 2016

Soutěž NEJinovátor Jihomoravského kraje je vyhlašována od roku 2014 a mohou se do ní hlásit malé a střední inovativní firmy s libovolným oborem podnikání a sídlem či významnými aktivitami v Jihomoravském kraji. Soutěž je vyhlašována Unií malých a středních podniků ČR (SME Union), dlouhodobým partnerem projektu je Jihomoravský kraj.

Cílem soutěže je najít a ocenit organizaci s nejlepším řízením inovací. Projekt dlouhodobě podporuje firmy v zavádění a rozvoji inovativních řešení a pomáhá úspěšné inovátory z řad firem představit veřejnosti a zvýšit tak povědomí o tom, že v Jihomoravském kraji působí řada firem světového významu.

Informace o soutěži naleznete na webových stránkách soutěže www.nejinovator.cz.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
MSR Engines s.r.o.MSR Engines s.r.o., JetSurfFlowmon Networks a.s.Boty J Hanák R, s.r.o.ARA3. místo - ENBRA, a.s.Zástupci Top 3XTNDTOP 10 - společné foto 4. - 10. místoSTROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o.STROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o.STROJÍRNA OSLAVANY, spol. s r.o.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (26x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
Modernizace železniční stanice Chodov začala netradičně od konce, poslední etapa je hotováModernizace železniční stanice Chodov začala netradičně od konce, poslední etapa je hotová (20x)
Stavební společnost Chládek & Tintěra dokončila třetí etapu modernizace železniční stanice Chodov na Sokolovsku. Prv...
LUMIUS utržil v prvním pololetí téměř tři miliardy (20x)
Společnost Lumius, dodavatel elektřiny a plynu velkoodběratelům, utržila za první pololetí letošního roku 2,96 miliardy ...

NEJlépe hodnocené související články

Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (5 b.)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...
„Očekávám, že firmy bez zkušeností ze železnice zmizí“„Očekávám, že firmy bez zkušeností ze železnice zmizí“ (5 b.)
říká Ing. Ondřej Novák, předseda představenstva a generální ředitel společnosti STRABAG Rail a. s. V rozhovoru pro Silni...

NEJdiskutovanější související články

Bourací kladiva Atlas Copco COBRA: kompaktní stroje s neuvěřitelnou silou (1x)
Když potřebujete bourací či podbíjecí kladivo s vysokým výkonem, nemusíte kupovat jen elektrické nebo pneumatické. Atlas...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice