KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Bezpečnost    Návrh na zavedení auditu bezpečnosti dálnic je před schvalováním

Návrh na zavedení auditu bezpečnosti dálnic je před schvalováním

Publikováno: 22.3.2011, Aktualizováno: 23.3.2011 17:59
Rubrika: Bezpečnost

Sněmovna dnes odeslala do závěrečného čtení novelu zákona o pozemních komunikacích, která kromě jiného zavádí dohled auditora bezpečnosti nad výstavbou dálnic a rychlostních komunikací. Novela také dává celníkům právo odstavit kamion, který nezaplatil mýtné. Poslanci dnes také zkrátili lhůtu pro projednání v závěrečném čtení na 48 hodin. Novelu by mohli schvalovat již tento pátek.

Sněmovní hospodářský výbor navrhl v novele opravit legislativně technické chyby. Kromě toho chce ještě zpřesnit definici souvisle zastavěného území v souvislosti s ochranným pásmem kolem silnic. Současný zákon říká, že na souvisle zastavěném území musí stát víc než pět staveb. Podle doporučení výboru by ale mělo být v zákoně napsáno slovo "budov". Ministr dopravy Vít Bárta (VV) dnes tento návrh podpořil.

Audit bezpečnosti dálnic a silnic se bude vztahovat na komunikace, které slouží ke spojení ČR se zahraničím. Vyžaduje ho evropská směrnice. Zahrnovat má vše od návrhu dokumentace až po hodnocení dokončené stavby nutné pro kolaudační souhlas. Jeho hlavním účelem je prevence dopravních nehod.

Auditor bude nejprve zkoumat návrh dokumentace, který je potřebný pro vydání územního rozhodnutí. Ve druhé fázi se zaměří na projektovou dokumentaci potřebnou pro vydání stavebního povolení. Třetí fáze se bude týkat již hotové stavby pro účely zkušebního provozu. Poslední částí bude hodnocení stavby pro vydání kolaudačního souhlasu.

Novela také dá celníkům pravomoc odstavit kamion, který nezaplatil mýtné na dálnici. Budou také moci požadovat kauci. Neschopnost státu vybírat efektivně mýtné od zahraničních dopravců dlouhodobě kritizují české dopravní firmy. Zlepšit výběry mýtného má pomoci i nová úprava nahlížení do registru vozidel. Mýtný systém provozuje Ředitelství silnic a dálnic, které sice může nyní zaregistrovat neplatící vůz, ovšem těžko zjistí, komu patří. To by novela měla také změnit.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

Společnost KONSTRUKCE Media, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

JUDr. Stanislav Diviš: „Především prevence a výchova vede k bezpečné práci“JUDr. Stanislav Diviš: „Především prevence a výchova vede k bezpečné práci“ (33x)
Co považujete z pohledu bezpečnosti ve stavební firmě za nejdůležitější?Stavebnictví je z pohledu bezpečnosti práce a vy...
Bezpečnost práce: Výstražné oblečení s reflexními pruhy vysílá signály ve dne stejně jako v nociBezpečnost práce: Výstražné oblečení s reflexními pruhy vysílá signály ve dne stejně jako v noci (33x)
Při práci na komunikacích, letištích nebo při likvidaci odpadu zásadně platí: Výstražné oblečení má svého nositele na pr...
Hodnocení bezpečnosti železničních zabezpečovacích zařízení – 1. částHodnocení bezpečnosti železničních zabezpečovacích zařízení – 1. část (30x)
Železniční zabezpečovací technika je jednou z částí železničního systému, která se velkou mírou podílí na zajištění bezp...

NEJlépe hodnocené související články

Hodnocení bezpečnosti železničních zabezpečovacích zařízení – 1. částHodnocení bezpečnosti železničních zabezpečovacích zařízení – 1. část (5 b.)
Železniční zabezpečovací technika je jednou z částí železničního systému, která se velkou mírou podílí na zajištění bezp...
Jihočeský kraj zkontroloval přejezdy, značky zarostla vegetace (5 b.)
Jihočeský kraj zkontroloval 245 železničních přejezdů na silnicích druhé a třetí třídy, u téměř poloviny z nich zjistil ...
Dobré osvětlení zvyšuje viditelnost na silnicích o 30 % a snižuje možnost vzniku dopravních nehod (5 b.)
Z dopravních statistik vyplývá, že se během letních měsíců setkáváme s výrazným nárůstem nehodovosti. V průběhu června a...

NEJdiskutovanější související články

(Ne)zvratné osudy rozšiřují kampaň Nemyslíš – zaplatíš! Ministerstva dopravy ČR(Ne)zvratné osudy rozšiřují kampaň Nemyslíš – zaplatíš! Ministerstva dopravy ČR (1x)
V dubnu 2009 zahajuje Ministerstvo dopravy ČR ve spolupráci s Českým sdružením obětí dopravních nehod a Organi...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice