KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2014    Díky spojení s PSJ můžeme investorům nabídnout i generální dodávky staveb

Díky spojení s PSJ můžeme investorům nabídnout i generální dodávky staveb

Publikováno: 6.10.2014
Rubrika: 2014

Říká v rozhovoru pro Silnice železnice Peter Russegger, předseda představenstva stavební firmy ALPINE Bau CZ a. s., která se úspěšně začlenila do skupiny PSJ.

Co znamená pro ALPINE příslušnost ke Skupině PSJ?
Důležité je to v prvé řadě pro zaměstnance. Znamená to odstranění nejistoty, protože se společnosti otevírají nové perspektivy v rámci stavební skupiny, která patří nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí k úspěšným a finančně silným uskupením.

ALPINE, která patří v oblasti infrastruktury k významným společnostem, bude schopna samostatně rozvíjet a předkládat nabídky na projekty jakéhokoliv rozsahu a úspěšně je s partnery ve skupině rozvíjet.

PSJ, a. s. realizuje hlavně pozemní stavby, zůstane pro infrastrukturu zachována značka ALPINE?
Ano, zůstane.

Bude se měnit zaměření ALPINE?
V zásadě ne.

Kde cítíte s PSJ synergie, v čem vám může zázemí velké skupiny pomoci?
Synergie spatřuji především v zavedení jednotných postupů, jako např. v oblasti nákupu, IT systémů a s nimi spojeného jednotného interního výkaznictví, ale i v nasazení eventuálně volných kapacit u jiného člena skupiny. Významnou výhodou této skupiny je, že nyní zahrnuje všechny segmenty stavebnictví a jsme tedy schopni pro investory zabezpečit generální dodavatelství na úrovni národní ale i mezinárodní.

Bude se v souvislosti s touto akvizicí měnit počet zaměstnanců?
V souvislosti s touto akvizicí nejsou plánovány žádné zásadní změny v počtu zaměstnanců.

Zůstanete zaměření na český trh nebo budete moci usilovat i o zakázky v zahraničí? Případně které trhy jsou pro vás zajímavé?
Základnou zůstane samozřejmě jako doposud český a slovenský trh, dále máme v úmyslu rozvíjet projekty nejen v sousedních zemích, ale i zpracovávat vybrané projekty, u kterých nám budou vyhovovat rámcové podmínky.

Jak bude vypadat ve srovnání s loňskem obrat a rentabilita ALPINE?
Obrat a rentabilita budou u ALPINE srovnatelné s údaji z minulého roku.

Očekáváte v nejbližších letech zlepšení ve stavebnictví, jak deklaruje vláda a odhadují analytici?
Dle mého názoru dojde nejspíš v dalších letech k zotavení v oblasti pozemních staveb, v oblasti infrastruktury se vzhledem k chybějícím projektům nedá počítat v budoucích dvou letech s žádným výrazným zlepšením.

Jaký objem zakázek máte nasmlouvaný a můžete popsat jejich strukturu? 
Smluvně máme nyní pokrytých přibližně 80 % plánovaného ročního obratu a zakázky jsou výhradně z oblasti infrastruktury.

Tvrdá konkurence tlačí na ceny zakázek, očekáváte v blízké budoucnosti zvýšení marží a „normalizaci“ trhu?
Platí, co jsem říkal. V oblasti infrastruktury nelze v několika příštích letech počítat s žádným výrazným zlepšením, ani co se týče objemu zakázek ani v cenové hladině.

Jak vnímáte v Česku přípravu staveb a legislativní prostředí? Co jsou pro vás jako zhotovitele největší překážky při realizaci staveb?
Jedním z hlavních důvodů současné stagnace na českém stavebním trhu je de facto dlouhodobá stagnace v přípravě projektů. Od začátku fáze projektování až k fázi realizace uplyne dlouhá doba a bude třeba ještě nějakého času, než dojde k určité normalizaci v přípravě staveb a tím i ke zvýšení objemu zakázek.

Ve kterých stavebních segmentech cítíte oživení?
ALPINE vyvíjí činnost prakticky jen v oblasti infrastruktury a zde cítíme lehké oživení pouze v oblasti sanací menších a středních úseků silnic.

Očekáváte na stavebním trhu další konsolidace a prodeje firem?
Jednoznačně ano.

Kde byste chtěl ALPINE vidět v krátkodobém a střednědobém horizontu?
Máme za sebou poslední turbulentní roky, spojené s insolvencí mateřské společnosti v Rakousku, která byla jakýmsi negativním vrcholem. Úspěšné převzetí skupinou PSJ vidím v mezičase jako stabilizaci s mírným růstem, ve střednědobém horizontu pak ALPINE jako jednu z vedoucích stavebních firem v oblasti infrastruktury v Česku
a na Slovensku.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Peter Russegger

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Sdružení dodavatelů investičních  celků hodlá obnovit značku  Made in Czechoslovakia,“„Sdružení dodavatelů investičních celků hodlá obnovit značku Made in Czechoslovakia,“ (21x)
uvedl pro All for Power Ing. Tomáš Měřínský, pověřen řízením Sdružení dodavatelů investičních celků (SDIC)....
Díky spojení s PSJ můžeme investorům nabídnout i generální dodávky staveb (19x)
Říká v rozhovoru pro Silnice železnice Peter Russegger, předseda představenstva stavební firmy ALPINE Bau CZ a. s., kter...
Výstavba slovenské D3 stabilizuje HOCHTIEF minimálně na tři roky (19x)
Nejen o největší dopravní zakázce v dějinách stavební firmy HOCHTIEF CZ jsme hovořili s Tomášem Korandou, který má jako ...

NEJlépe hodnocené související články

24. mezinárodní konference – HYDROIZOLACE A VOZOVKY NA MOSTECH 2014 (5 b.)
Odborníci z řad investorů, uživatelů, projektantů a zhotovitelů mostních staveb, v neposlední řadě pracovníci vysokých š...
Metrostav v polovině ražeb na Islandu Metrostav v polovině ražeb na Islandu (5 b.)
Již téměř polovinu – přesně 3686 m -  z celkové délky 7566 m tunelu Nordfjardargöng na východě Islandu vyrazil tým Metro...
Na Slovensku startuje stavba dalšího úseku dálnice D3 (5 b.)
Slavnostním podpisem smlouvy dnes odstartovala výstavba obchvatu města Žilina. Jde o 4,25 km dlouhý úsek slovenské dálni...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice