KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Zajímavosti    Digitální technologie jako motor změn

Digitální technologie jako motor změn

Publikováno: 15.10.2019
Rubrika: Zajímavosti

Naše asociace je aktivním členem FIDIC nejen při využívání a prosazování standardů (např. smluvní standardy), ale rovněž pravidelnou účastí na výročních konferencích a valných hromadách FIDIC. Letošní výroční Mezinárodní infrastrukturní konference se konala v Mexiku v prostředí, které je pro nás vzdálené nejen geograficky. Zjistil jsem, že rozdíly jsou ve skutečnosti, pokud budeme akceptovat místní specifika, významně menší. Problémy technického, manažerského a společenského charakteru jsou v principu hodně podobné těm našim vč. inovací, digitální transformace. Právě na tomto půdorysu společných principů je vhodné stavět a spolupracovat. Doslova nebát se být poučen úspěchy a selháním i ze vzdálenějšího koutu světa. Témata jako digitální transformace a boj s korupcí jsou toho důkazem.

Na výroční konference jezdím jako prezident CACE většinou v doprovodu zástupce mladých profesionálů (YPs FIDIC), který je v ČR zosobněn postavou pana Ondry Budíka z HBH Projekt spol. s r. o. Je to důležité a smysluplné propojovat dva přístupy konzultantů, zkušenější a starší, spolu s odvážným, neotřelým a mladším.

TÉMATA

Centrálním tématem konference FIDIC 2019 ve dnech 9. a 10. září 2019 v Mexiku byl stav a vliv technologických inovací na průmysl. Velkou otázkou zůstává, jak rychle budou konzultační inženýři schopni přisvojit si nové digitální nástroje a jaký vliv to bude mít na stavební průmysl. Kde skutečně dochází ke změnám a za jakou cenu rizik? Automatizace a společný datový prostor otevírají možnosti lépe pracovat s náklady, celým managementem projektu vč. významných možností pro generování dat (data mining). Na konferenci zaznělo z úst vizionáře Stephena Bropsta, že společnosti dříve nebo později budou společnostmi dat a že internet věcí bude brzy vnímám jako „internet všeho“.

MYŠLENKY PRO INSPIRACI

Dále v článku si dovolím uvést myšlenky některých řečníků, které nezaujaly jen mne (Stephen Bropst, Mitch Simpler, Keith Howels, Michael Gustafson, Richard Shennan):

  • Posun do digitalizace umožňuje využívat data za účelem zjištění úzkých míst a zlepšení procesů spolupráce mezi všemi účastníky. Významným faktorem digitální transformace je zvýšení atraktivity pro mladou generací. Konzultanti by měli být na čele inovací a vést klienty. Část role inženýrů spočívá ve vzdělávání klientů.
  • Klíčovou otázkou zůstává motivace lidí ke změnám a podporovat je k tomu, aby investovali do schopností a znalostí.
  • Vliv nových technologií na firmy pracující ve stavebnictví bude hluboký, ne pouze tím, jak firmy pracují, ale taky jak jsou strukturovány a jak pracují s daty a informacemi.
  • Firmy budou muset být do budoucna strukturovány kolem propojených dat. Osvojení si nových technologií v rámci starých procesů ve firmách bude mít jen 50% efekt.
  • Klíčovou zprávou je, že role konzultačního inženýra se v průmyslu mění. Přicházejí nové hrozby a taky příležitosti. Hrozba spočívající v nedostatku talentovaných zdrojů a globalizace týmů. Přitom umělá inteligence přináší jak hrozby, tak příležitosti. Změny v následujících 5 letech budou tak rychlé, že firmy musí toto zohlednit ve svých strategiích.
  • Existuje trend na vyšší požadavky směřující do projektových prací založených na výsledcích, které jsou měřeny mixem ekonomických, sociálních a environmentálních faktorů, a to vše je stimulováno vlastníky, což je považováno za důležité. Především umělá inteligence významně ovlivní firmy jak v oblasti hrozeb, tak příležitostí a to do 5 let.
  • Jsme v období, kdy technologie senzorů kombinovaná s procesy velkých dat nám umožňuje měřit téměř každý fenomén. Vytvářejí se příležitosti, kdy za stejnou cenu budeme mít brzy 100x větší výkon PC a cena senzorů bude 100x nižší než dosud. Tak, jak se technologie změny zrychlují, konzultační inženýři mají možnost diverzifikovat svoji nabídku služeb.
  • Na scénu přichází aplikace teorie digitálních dvojčat do praxe, která je již v některých průmyslových odvětvích využívána. Nepůjde jen o replikaci fyzického majetku, ale rovněž o modelování dynamiky jeho využívání. Dříve byl koncept digitálních dvojčat doménou především strojírenství, ale brzy se budou vytvářet dvojčata nejen pro stavby, ale i pro zemědělství. Předpovídá se, že během následujících 5 let, 85 % IoT platforem využije digitální dvojčata za účelem zvýšení úspěšnosti v inovacích a taky v produktivitě (25 %).

TÉMATA VH FIDIC

Klíčová témata jednání na valné hromadě FIDIC 2019 byla:

  • Vedoucí role konzultantů v procesu digitalizace.
  • Budoucnost firem usilujících o digitální transformaci – „změň anebo zemři“.
  • Digitální transformace je příležitost – přináší změnu a lepší život.
  • Mega–města přinášejí pro inženýry obrovské výzvy a příležitosti.
  • Klíčová role FIDIC v boji s korupcí.

ZÁVĚR

Stále platí i pro konzultanty a inženýry, uvažuj globálně a jednej lokálně. Být otevřený novým myšlenkám a trendům je esence moderního inženýrství.

Česká inženýrská scéna má mnoho pozitivních rysů, bohatou tradici, na kterých lze stavět. Nicméně výzvy se řeší poměrně opatrně a pomalu (např. zavádění BIM, nákladů na celou životnost stavby, moderní management, inovativní obstarávání…). CACE a FIDIC nabízí všem, kteří mají zájem, a to i politikům, mnoho užitečného. Nejen standardy, dokumenty, ale především pak profesionály. Ve spolupráci mezi profesními organizacemi a politickou representací, která je zodpovědná za strategické směřování země, je stále velký prostor, ve kterém lze zlepšovat.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Martin Zuštík, prezident CACE, a Ondřej Budík, představitel YPs CACE, na GAM FIDIC v MexikuBoard Globální konference konzultačních inženýrů FIDIC v Mexiku, 9. a 10. září 2019

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Řízení železniční dopravy 1. částŘízení železniční dopravy 1. část (140x)
Článek se ve dvou dílech zabývá řízením železniční dopravy. Problematika řízení železniční dopravy je v rámci jednotlivý...
Řízení železniční dopravy – 2. částŘízení železniční dopravy – 2. část (100x)
Druhá část článku z oboru železniční dopravy, zabývajícího se konkrétně tématem jejího řízení, vysvětluje základní aspek...
Inovace předpisů pro navrhování vozovek – Dodatek TP 170 a Katalog vozovek polních cest – změna č. 2 (73x)
Od roku 2004 platily pro navrhování vozovek pozemních komunikací technické podmínky Ministerstva dopravy TP 170 Navrhová...

NEJlépe hodnocené související články

Oprava železničního svršku na trati Velký Osek – KolínOprava železničního svršku na trati Velký Osek – Kolín (5 b.)
Na 6,5 kilometru dlouhém mezistaničním úseku dvoukolejné trati stavbaři odstranili vady snižující komfortní užívání trat...
„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Radim Čáp, ředitel divize 4 Metrostavu a zároveň člen představenstva, který má na...
Obchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEAObchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEA (5 b.)
Nově budovaný severní obchvat Opavy (I/11 Opava, severní obchvat - východní část) má výrazně ulevit dopravní situaci v m...

NEJdiskutovanější související články

Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v PodolskuBrána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku (5x)
Původní most v obci Podolsko postavený v letech 1847 – 1848 přestal počátkem dvacátých let minulého století vyhovovat do...
Na silnice míří nová svodidlaNa silnice míří nová svodidla (4x)
ArcelorMittal Ostrava prostřednictvím své dceřiné společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic pokrač...
NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“ (4x)
„Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR,“ řekl Ing. Marcel Rückl, porad...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice