KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Zajímavosti    „Bola to veľká škola pre projektantov“

„Bola to veľká škola pre projektantov“

Publikováno: 5.10.2010
Rubrika: Zajímavosti

říká Ing. Peter Tekeľ, projektový manažer společnosti Granvia Construction s. r. o. v rozhovoru pro časopis SILNICE ŽELEZNICE.

Projekt rychlostní silnice R1 sestává z pěti velkých estakád. Nejvyšším a nejdelším mostem úseku Selenec – Beladice je most SO 205, hlavním zhotovitelem je firma Granvia Construction, s. r. o., zhotovitelem mostu je EUROVIA Řevnice. Statiku mostu kontroluje VUT v Brně. Výrobcem skruže na mostě SO 205 je portugalská společnost BERD. A právě most SO 205, realizovaný unikátní technologií horní výsuvné skruže, je tématem následujícího rozhovoru.

Mohl byste most SO 205 představit?
Tento most je vysoký 35 metrov, dlhý 975 metrov, má 17 polí, z toho šesť polí je dlhých približne 40 metrov, a 11 hlavných polí má rozpätie 69 metrov. Most prešiel od stavebného povolenia zásadnými zmenami, bolo tu dokonca niekoľko variant. Ako prvá varianta, ktorá je v stavebnom povolení, bola varianta dvoch samostatných mostov s dvoma 45 metrovými poliami, troma 56 metrovými poliami a desiatimi 70 metrovými poliami, potom nasledovala alternativa jeden most so šiestimi metrovými poliami, a tromi 70 metrovými poliami. Z dôvodu zmeny, zhotoviteľ mostu a z časového dôvodu sa nakoniec zvolila unikátna skruž, výrobcu BERD z Portugalska, so 70 metrovými poliami. Celý projekt sa prepracoval, zachoval sa len po tri krajné polia, aby sa počas zmeny projektu mohlo pracovať. 40 metrové polia z pôvodného variantu zostali, všetko ostatné je v podstate zmenené. Pre zaujímavosť uvediem, že na tejto skruži pracuje, aj keď to je len zárodok nosnej konštrukcie, tzv. truhlík, alebo komôrka, ktorá je široká 6,5 metra.

Jaké jsou nejdůležitější termíny mostu?
Oficiálne stavba začala podpísaním zmluvy 28. septembra 2009. Práce začali až v novembri 2009, pretože na mieste budúceho mostu prebiehal archeologický výskum, a na niektorých úsekoch prebiehal až do konca roku 2009. Postupne nám bol odovzdávaný priestor pre realizáciu spodnej stavby. Opora bola vybudovaná v prvom mesiaci roku 2010.

V jakém stavu je most je nyní a co vás ještě čeká?
Spodná stavba je tesne pred dokončením, je to otazka dvoch tyždňov. Čo sa týka nosnej konštrukcie, tak tá je v miernom sklze, asi päť týždňov, ktorý bol zapríčinený montažou skruže. Budúci týždeň v utorok by mala začať klasická práca na skruži – teda betonáž a tak ďalej (31. 8. – pozn. redakce). Zabezpečená je dvojsmenná prevádzka, ktorá odstráni tento skĺz do konca výstavby, tak aby sme dodržali termín. Teraz to vidíme v rozpracovanom štádiu, ked sa pripravuje betonáž prvého poľa. Mostovka sa potom, po betonáži prvého poľa, začne na celú šírku dobetonovávať, tak ako je to dané technologickým postupom výstavby mosta. A to na vozíkoch a s prefabrikovanými vsperami. Tie sú už namontované, v súčasnosti sa realizuje vozík.

Můžete přiblížit vlastnosti unikátní výsuvné skruže?
Táto skruž, ktorej výrobcom je spoločnosť BERD z Portugalska, je dovezená zo Španielska, kde bola doteraz nasadená pri meste Valencia na podstatne menšom moste na ceste druhej triedy. Skruž, aj keď sa presúva z mosta na most, je vždy technologický unikát a príslušne sa upravuje na každý konkrétny most. Zaujímavá je tým, že je plnoautomatická, riadená počítačom. Je automatická nielen, čo sa týka výsuvu, ale aj následného procesu, to znamená, keď sa skruž vysúva na svoje miesto, kotví sa, nastaví sa na požadovanou výšku a od tejto chvíle už žije vlastným životom a de facto sa nastavuje neustále sama – kontroluje si výšky a tak podobne. Interval je rádovo každú minútu.

Technologie výsuvné skruže je na Slovensku použita poprvé. Co jste pro to museli udělat?
Upravovali sa kompletne projekty na túto novú skruž, projektanti museli nanovo komunikovať s odborníkmi z firmy BERD z Portugalska, pretože naozaj nikto na Slovensku ani v Českej republike nemal skúsenosti s takýmito rozpätiami, s takýmto typom výstavby. A tým, že sa zmenili rozpätia, zmenili sa podmienky stavebného povolenia, čiže sa muselo požiadať o územné stavebné povolenie z dôvodu, že sa mení tvar mosta.

Čím je most výjimečný?
Je to najmä postup, technológia výstavby, o ktorej sme už hovorili. Ide v podstate o klasickú hornú výsuvnú skruž. Zaujímavá je tým, že má rozpätie do 70 metrov, a takisto tým že má dva horné nosníky, ktoré zabezpečujú priečnu tuhosť skruže. Takže nehrozí, napríklad ako u menších skruží, priečna deformácia.
 
Neobvyklé na slovenské pomery je aj to, že je jedna mostovka pre obidva smery – je to teda i šírka mostovky, ktorá má celkom úctyhodných 25 metrov.
 
Tiež sa často nestretávame s takým medzinarodným obsadením stavby – robia tu Slováci, Česi, Portugalci a Maďari. Je možné, že sem ešte prídu Nemci zo skupiny EUROVIA robiť časť, na ktorú na Slovensku ani v Českej republike nemáme dostatočnú technologickú kapacitu. O túto zákazku bol záujem z celej Európy, mali sme tu napríklad ponuku zo Švédska na zakladanie protihlukových stien.

Co je na této stavbě podle Vás největším problémem?
Jednoznačne veľkost. Jedná sa o projekt veľkých rozmerov. A priznám sa, že asi nikto z nás nerobil niečo takého. Všetko sa dostáva na hranice svojich možností: dimenzie, počty – napríklad čo sa týka firemných kapacít. Aj tlak na termín je veľký, v dôsledku toho sa stretávame s logistickými problémami. Betonárky nie sú zvyknuté na to, aby dodávali také obrovské množstvo v tak krátkom čase.

Měli jste v zadání nějaké podmínky, které bylo nutné splnit?
Všetky projekty sa napríklad upravovali na pozícii DSP, aby boli čo najmenej náročné na údržbu. To je niečo, na čo projektanti na Slovensku ani v Česku nie sú zvyknutí, zvyčajne čo nakreslí, to štát zoberie do užívania. Bola to veľká škola pre projektantov. Tento úsek je špecifický tým, že ho projektovali dvaja projektanti – Dopravoprojekt v úseku od 0 do 15,5 kilometra a od 15,5 do 18,9 kilometra Valbek.

Architektem celé stavby je prof. Ing. Jiří Stráský, CSc., DSc. z projekční kanceláře Stráský, Hustý a partneři, s. r. o. Co vše jeho práce zahrnovala?
Navrhoval napríklad všetky krivky na nadjazdy, ktoré budú identifikovateľné pre stavbu PPP. Nájazdy sú identické, majú základný tvar pilierov, ktorý bude všade rovnaký a takisto aj tvar mostovky a povrch.

“It was a lesson learned for the designers“
Interview with Ing. Peter Tekeľ, project manager of Granvia Construction, s. r. o. on the topic of: Bridge object SO 205 – the longest and highest bridge within the construction of the R1 Expressway (financed through PPP) in section Selenec – Beladice.

Foto: Ludmila Doudová

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
R1, 2. úsek – mostní objekt SO 205R1, 2. úsek – mostní objekt SO 205Ing. Peter Tekeľ

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Řízení železniční dopravy 1. částŘízení železniční dopravy 1. část (183x)
Článek se ve dvou dílech zabývá řízením železniční dopravy. Problematika řízení železniční dopravy je v rámci jednotlivý...
Řízení železniční dopravy – 2. částŘízení železniční dopravy – 2. část (116x)
Druhá část článku z oboru železniční dopravy, zabývajícího se konkrétně tématem jejího řízení, vysvětluje základní aspek...
Okružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatkyOkružní křižovatky vs. světelně řízené křižovatky (98x)
V minulém roce médii proběhly informace typu, „kruhových objezdů je hodně“, „v některých případech jsou zbytečné a nesmy...

NEJlépe hodnocené související články

Oprava železničního svršku na trati Velký Osek – KolínOprava železničního svršku na trati Velký Osek – Kolín (5 b.)
Na 6,5 kilometru dlouhém mezistaničním úseku dvoukolejné trati stavbaři odstranili vady snižující komfortní užívání trat...
„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“„Vyznávám vědecký přístup ke stavebnictví. Když se nic neděje, jsem nervózní,“ (5 b.)
říká v rozhovoru pro Silnice železnice Radim Čáp, ředitel divize 4 Metrostavu a zároveň člen představenstva, který má na...
Obchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEAObchvat Opavy s kompozitním zábradlím MEA (5 b.)
Nově budovaný severní obchvat Opavy (I/11 Opava, severní obchvat - východní část) má výrazně ulevit dopravní situaci v m...

NEJdiskutovanější související články

Brána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v PodolskuBrána do nebes: Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku (5x)
Původní most v obci Podolsko postavený v letech 1847 – 1848 přestal počátkem dvacátých let minulého století vyhovovat do...
Na silnice míří nová svodidlaNa silnice míří nová svodidla (4x)
ArcelorMittal Ostrava prostřednictvím své dceřiné společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic pokrač...
NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“NÁZOR: „Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR“ (4x)
„Vnější pražský okruh se stane alfou a omegou tranzitní přepravy na území ČR,“ řekl Ing. Marcel Rückl, porad...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice