KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Materiály    VIDEO: Vysokopevnostní malty v silniční výstavbě (praktické pokračování)

VIDEO: Vysokopevnostní malty v silniční výstavbě (praktické pokračování)

Publikováno: 6.4.2009, Aktualizováno: 17.6.2009 14:41
Rubrika: Materiály, Technologie, VIDEO

V loňském čísle časopisu Silnice Železnice (1/08, str. 51) jsme se zmínili o některých přínosech při využití speciální stavební chemie, konkrétně vysokopevnostních malt na cementové bázi v silniční výstavbě. V tomto pokračování si ukážeme inovaci postupu při použití malt řady Groutex a další dva praktické příklady – jejich aplikaci při opravě mostu přes řeku Moravu v Kroměříži a při spárování historické dlažby na zámku Hluboká.

MALTY ŘADY GROUTEX
Pro čtenáře, kteří se neměli možnost s výrobky seznámit, uvádím stručně jejich charakteristiku. Jedná se o hotové pytlované směsi, které se připravují pouze rozmícháním s vodou. Vlastnosti vysokopevnostních cementů jsou speciální chemií vylepšeny, takže kromě rychlých nárůstů pevností jsou tzv. bez smrštění (v plastické fázi lehce objemově nabývají 0,5–1,9 %), čímž zaručují spolehlivé vyplnění daného prostoru.
Jsou vodotěsné, dobře odolné působení chemických rozmrazovacích látek a dají se zpracovávat jak ručním nářadím, tak strojově – různými typy čerpadel. Řídká konzistentní řada slouží převážně jako kotevní a zálivkové malty s širokým spektrem použití v celé řadě stavebních prací. Malty plastické konzistentní řady pak můžeme použít jako kotevní malty do svislých konstrukcí a jako výplňové malty. Jsou obohaceny o tixotropní přísadu a dají se aplikovat jako tzv. chemické (ztracené) bednění nebo k některým sanačním pracím. Materiály vlastní certifikát CE.

PODLÉVÁNÍ PATEK SILNIČNÍCH ZÁCHYTNÝCH SYSTÉMŮ – INOVACE
Při montáži svodidel a zábradlí na mostní římsy nebo jiný betonový podklad vzniká většinou mezi podkladem a patkou mezera, nejčastěji o výšce cca 0,5–3 cm. V minulém článku jsme popisovali způsob vyplnění tohoto prostoru nesmrštivou zálivkou Groutex 6003 (popř. 601 pro větší tloušťky), kdy jsme patku sloupku obemknuli předpřipraveným bedněním z kovových profilů (opakované použití na rozdíl od méně odolného bednění z prkýnek). Vzhledem ke skutečnosti, že se mostní římsy stále častěji upravují tzv. striáží, čímž vzniká hrubý povrch, byly problémy s utěsněním kovového bednění k podkladu (pryže, tmely). Z tohoto důvodu se přistoupilo k inovaci v podobě využití tixotropního materiálu Groutex Fill-In, který se využívá jako tzv. chemické (ztracené) bednění při simulaci monolitické výstavby z prefabrikátů.

Jde o ruční, ale častěji strojové zatmelení styčných spár prefabrikátů vysokopevnostním materiálem (pevnosti za 1 den/28 dní – cca 15/70 MPa), čímž se vytvoří uzavřená dutina, která se vyplní řídkou zálivkou. V našem případě je použitý jako náhrada kovového bednění z profilů. Zatímco ve standardním stavebnictví (materiál je většinou schovaný ve stavbě) příliš nevyužijeme jeho výbornou odolnost vůči „CHRL“, zde je tato vlastnost nezbytná (odpad cca 30 g/m2/150 cyklů – zkouška zkušebny ŘSD s. r. o.). Další velkou výhodou je ta skutečnost, že k načerpání obou materiálů (jak plastického „rámečku“, tak řídké zálivky) použijeme stejný typ membránového čerpadla. Tato technologie také zvyšuje produktivitu práce, umožňuje za den podlít asi 100 sloupků.

Postup

Osazení svodidel ať již na přípravek nebo ocelové kotvy, rektifikace v celé mostní délce (výhoda: možné jakékoli dodatečné úpravy), načerpání (nebo ruční nanesení) „chemického bednění“ kolem patky sloupku (obr. 1), zapravení materiálu (např. pomocí upravené zednické rohové špachtle) a případné dočištění patky sloupku. Druhý den přes injektážní otvor v patce sloupku vyplníme dutinu řídkou zálivkou. V první fázi čerpání dojde k vytrysknutí vzduchu a prvního materiálu kolem kotevních šroubů, což je většinou doprovázeno i zřetelným zvukovým efektem „napružení“ patky. Chvíli posečkáme na samovolné plnění prostoru (materiál sám o sobě disponuje tekutostí 550 mm/5 min), a pak dočerpáme materiál tak, aby injektážní otvor byl zcela vyplněný.

V případě, že víme, že dojde k technologické pauze mezi obedněním sloupku a následným vyplněním dutiny nebo při očekávání deště, uděláme na snížené straně sloupku v zavadlém bednění otvor pro odtok srážkové vody (obr. 2), která nateče skulinami kolem šroubů. Pokud je patka sloupku záchytného systému bez injektážního otvoru, uděláme tento otvor vždy. Vytvoříme si tak totiž svůj injektážní otvor o průměru injektážní hadičky a dutinu pod sloupkem vyplníme odtud! Materiál teče do kopce a při jeho výronu kolem horních šroubů máme jistotu zaplnění (výška výronu je vyšší než úroveň konce patky – „spojité nádoby“). Namátkové kontroly sejmutím sloupku potvrdily spolehlivost této technologie.

Get the Flash Player to see this player.

 INJEKTÁŽ PROSTORU MEZI MOSTEM A MOSTNÍM LOŽISKEM
Od června do konce minulého roku probíhala v centru Kroměříže oprava mostu ev.č. 36733-1 přes řeku Moravu, kterou realizovaly Skanska DS a. s. a JHP spol. s r. o. Během opravy došlo i k výměně stávajících mostních ložisek na obou březích, která již byla v nevyhovujícím stavu. Původní předpoklad uložení speciálních gumových ložisek na betonovou směs se ukázal jako velmi složitý a pracný, vzhledem k přístupu, nedostatku místa (úzký prostor pro aplikaci), vlastnostem zamýšlené směsi a v neposlední řadě také i k teplotám, které se v době, kdy k realizaci mělo dojít, pohybovaly již kolem bodu mrazu a v noci i pod ním. Z těchto důvodů bylo navrženo využít vysokopevnostní malty bez smrštění z řady Groutex. Po podepření mostu hydraulickými zvedáky a odstranění zkorodovaných ložisek byly na betonový mostní pilíř, v místech původních ložisek, osazeny rámečky (výšky cca 10 cm) do kterých byla načerpána zálivka Groutex 601 (obr. 3).

Vzhledem k nepřízni počasí byla použita doporučená technologická opatření (teplá penetrační a záměsová voda, udržení hydratačního tepla pomocí polystyrénových desek). Následnou zkouškou za cca 36 hodin byla naměřena pevnost v tlaku zálivky 27 MPa. Tím bylo umožněno v krátké době usazení nového mostního ložiska. Vzniklý prostor mezi ložiskem a tělesem mostu pak byl ze tří stran uzavřen opět rámečkem, který byl uchycený (stažený) pomocí svěrek na tělo ložiska. Ze přední volné strany v rámečku byl pak opět pomocí membránového čerpadla prostor vyplněn tixotropní maltou Groutex Fill-In (obr. 4). Po lehkém zavadnutí jejího povrchu byl načerpaný přebytek materiálu ručně zarovnán stěrkou do roviny s ložiskem a prostor byl opět chráněn polystyrénovými deskami. Celá operace probíhala již za běžného provozu mostu a ložiska byla dána do ostrého provozu po necelých čtyřech dnech (obr. 5).

Get the Flash Player to see this player.

SPÁROVÁNÍ HISTORICKÉ DLAŽBY – ZÁMEK HLUBOKÁ
O spárování dlažebních kostek vysokopevnostní zálivkou v běžném silničním stavitelství na exponovaných dopravních místech, jakými jsou zastávky MHD, kruhové objezdy a další komunikace, jsme se zmínili minule, stejně jako o výhodách při použití tohoto materiálu (spolehlivost zaspárování, vysoká odolnost a životnost atd.). Spárovací malta Groutex Pavement byla ale použita i ke spárování historických zápražových kamenů na mostě zámku Hluboká nad Vltavou. Most před vstupem do zámku prošel v létě minulého roku generální rekonstrukcí, neboť byl silně poškozen zatékající srážkovou vodou. Po opravě vnitřních součástí, zabudování nového osvětlení a vytvoření nové izolace, byly do suchého betonu osazeny zpět původní kameny. Oprava probíhala vždy jen na jedné polovině mostu, aby po druhé polovině mostu mohli chodit návštěvníci do hradu. Proto byly spáry krajních kamenů zatmeleny „chemickým“ bedněním, aby řídká spárovací malta nevytékala z plochy (obr. 6). Vzhledem k velikosti spárované plochy (polovina mostu cca 125 m2) bylo nanesení provedeno ručně (míchačka-stavební kolečka), protože použití stavebního čerpadla by neznamenalo výrazný přínos. Další postup prací (rozprostření malty pomocí gumových stěrek, zavadnutí materiálu, následné fáze oplachu a čištění) pak zůstal stejný jako u jiných povrchů. Jelikož provoz na tomto mostě je téměř výhradně pěší, bylo závěrečné dočištění provedeno navíc vysokotlakou technikou, jelikož běžný zůstatkový „cementový šlem“ by v tomto případě nebyl odstraněn standardním silničním provozem (obr. 7).

Při této aplikaci se navíc využila i vlastnost malty, které se při běžném způsobu použití nepřikládá velký význam – vodotěsnost. Malta má po 28 dnech minimální smrštění (méně než 1,5 mm/m dle ČSN EN 12617-4), což v úzkých spárách a v kombinaci s vodotěsností přispívá jako druhotná ochrana proti srážkové vodě. Z praktického hlediska je pak kladně hodnocena i ta skutečnost, že nedochází k vymývání spárovacího materiálu, jeho sprašování a zanášení návštěvníky do interiéru zámku, jako tomu bylo před rekonstrukcí.

Get the Flash Player to see this player.

High-Strength Mortar in the Road Construction – (Practical Continuation)
In the last-year´s issue of the magazine Silnice Železnice (1/08, p. 51), we mentioned some benefits of special construction chemistry, specifically high-strength cement-based mortars in the road construction. This article shows innovation in the procedure and another two practical examples. These are the mortars of the series Groutex which have been used for the bridge reconstruction over the river Morava in Kroměříž as well as for historical cobble stone grouting on the castle Hluboká.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Čerpání „chemického“ bednění kolem patky sloupkuObr. 2 – Odtokový otvor pro srážkovou vodu, injektážní otvor pro patky nevybavené otvorem od výrobceObr. 3 – Čerpání Groutex 601 jako základ pod ložiskoObr. 4 – Injektáž materiálu Groutex Fill-InObr. 5 – Nová ložiska mezi materiály Groutex 601 a Fill-InObr. 6 – Zatmelení bočních spár proti vytékáníObr. 7 – Polovina mostu po opravě

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Asfaltové vozovky v tunelechAsfaltové vozovky v tunelech (134x)
V současné době je v ČR legislativně umožněno používat do silničních tunelů delších než 1 km pouze vozovky s cementobeto...
Asfaltové směsi a vrstvy mostních vozovek – revize ČSN 73 6242 (132x)
V oblasti mostních asfaltových konstrukčních vrstev, které zahrnují ochranné vrstvy izolací a kryt vozovky musela být no...
VIDEO: Silnice se v Novém Jičíně letos budou opravovat za 8 mil. Kč (123x)
V letošním roce plánuje Nový Jičín opravit silnice za částku zhruba 8 milionů korun. A renovovat se budou silnice i za f...

NEJlépe hodnocené související články

Přehled metod používaných při hodnocení stavu pozemních komunikací (5 b.)
Jen stěží se najde řidič motorového vozidla, který by se nikdy nevyjadřoval ke stavu té či oné pozemní komunikace. Nejča...
Metodika pro termografické měření objektů dopravní infrastruktury (5 b.)
V roce 2016 byla v Centru dopravního výzkumu, v.v.i. (CDV) vytvořena metodika pro termografické měření objektů dopravní ...
Ověření konstrukce pražcového podloží s využitím asfaltové směsi se 70 % R-materiáluOvěření konstrukce pražcového podloží s využitím asfaltové směsi se 70 % R-materiálu (5 b.)
Příspěvek se zabývá alternativním uplatněním R-materiálu vzniklého z konstrukčních vrstev asfaltového betonu. Je uveden ...

NEJdiskutovanější související články

Mýty a realita chování patinující oceli při jejím použití na mostních konstrukcích v České republiceMýty a realita chování patinující oceli při jejím použití na mostních konstrukcích v České republice (4x)
Příspěvek se zabývá hodnocením výsledků tvorby ochranné vrstvy patinujících ocelí u ocelových konstrukcí, které byly umí...
VIDEO: Problém výstavby obchvatu Frýdku-Místku se táhne řadu let (3x)
Výstavba obchvatu Frýdku-Místku je ožehavým tématem už od poloviny devadesátých let, kdy byla schválena takzvaná jižní v...
VIDEO: Modernizace trati Votice - Benešov u Prahy (3x)
Stavba je součástí transevropské železniční sítě a IV. národního železničního koridoru Děčín státní hranice - Praha - Be...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice