KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8441
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2010    Besser a Bárta se dohodli na zachování nádraží v Ústí nad Orlicí

Besser a Bárta se dohodli na zachování nádraží v Ústí nad Orlicí

Publikováno: 13.10.2010, Aktualizováno: 18.10.2010 10:23
Rubrika: 2010

K opravě historického nádraží v Ústí nad Orlicí chce přispět ministerstvo kultury. Peníze z jeho havarijního programu mohou být k dispozici už příští rok. Ministři dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) a kultury Jiří Besser (TOP 09) se na svém dnešním jednání shodli i na vzniku meziresortní komise všech zainteresovaných skupin, která by měla sloužit k jejich lepší vzájemné domluvě.

"Jsem velice rád, že se mi podařilo vyřešit problém, který tíží českou společnost už více než tři roky," poznamenal Besser. Ministerstvo kultury bude podle něj schopné pomoci zachování památky, potřebná finanční částka však zatím známa není, zvažován je i model kofinancování.

Pokud se k opravě budovy nádraží v Ústí nad Orlicí podaří zajistit prostředky z evropských fondů, přislíbila svou podporu projektu i Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

"Naše podpora může být okamžitá, může být z havarijního programu. Můžeme začít už v roce 2011," poznamenal ministr kultury. Zkritizoval také chování samosprávy, která prý měnila názory podle okamžitého vývoje situace.

"Díky penězům ministerstva kultury a zdravému rozumu ministerstva dopravy tato krásná stavba zůstane zachovaná," poznamenal ministr dopravy Bárta. Jeho resort prý na uchování stavby nedá "ani korunu".

Historická nádražní budova v Ústí nad Orlicí měla ustoupit modernizaci železničního koridoru. Proti demolici se v internetové petici už postavilo přes 18.000 lidí. Ministerstvo kultury stavbu v květnu prohlásilo za kulturní památku. Tento krok se ale nelíbil Českým drahám a SŽDC kvůli plánované modernizaci tratě.

V tiskové zprávě o dnešním jednání ministrů jsou několikrát zmíněny kroky k záchraně nádraží učiněné politiky obou stran. Garanty vznikající komise tak budou senátorka TOP 09 Ludmila Müllerová a ústeckoorlický lídr VV Marek Dian. Za pouhých několik dní v ČR začínají senátní a komunální volby.

Podnět k prohlášení klasicistní budovy nádraží za kulturní památku podal na ministerstvo před třemi lety zakladatel sdružení Nádraží nedáme! Martin Kadrman.

Kadrman, který patřil k nejhlasitějším kritikům chystané demolice, rozhodnutí obou ministerstev uvítal. "My jsme tím rozhodnutím nesmírně potěšeni, pošleme ministrům děkovný dopis. Zároveň s nimi chceme spolupracovat na vytváření podoby budovy," uvedl Kadrman.

"Paní senátorku ovšem nevnímáme jako osobu, která by pozitivním způsobem přiložila ruku k dílu, spíše naopak," řekl Kadrman na adresu Müllerové. Podle něj senátorka v minulosti nepatřila k výrazným zastáncům zachování budovy, nevyloučil proto, že její nynější spojení s nádražní kauzou je předvolebním tahem.

Budova by podle Kadrmana měla sloužit i nadále vlakové dopravě - zachována zřejmě zůstane vnější podoba nádraží, interiéry se přizpůsobí "dopravním potřebám 21. století".

Klasicistní nádraží bylo postaveno v roce 1874 podle návrhu architekta Rudolfa Freye. Dvojnádraží na půdorysu H s kamennými římsami je postaveno z režného zdiva, horní podlaží jsou z méně obvyklého hrázděného zdiva.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

Společnost KONSTRUKCE Media, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nové trendy v kombinované dopravěNové trendy v kombinované dopravě (103x)
Sdružení silničních dopravců ČESMAD BOHEMIA, železniční dopravce ČD Cargo a operátor linek kombinované dopravy BOHEMIAKO...
Role vegetace při snižování hluku ze silniční dopravyRole vegetace při snižování hluku ze silniční dopravy (59x)
Článek je zaměřen na možnosti využití zeleně v rámci protihlukových opatření. Úvodem jsou shrnuty různé typy vegetace a ...
Lávka pro pěší v železničním uzlu Kolín je místní Stavbou roku  Lávka pro pěší v železničním uzlu Kolín je místní Stavbou roku (28x)
Titulem Stavba roku Kolínska se může pyšnit lávka pro pěší přes kolejiště v zastávce Kolín. Mostek je součástí stavby &b...

NEJlépe hodnocené související články

Olomouc má šanci získat dotaci 200 mil. Kč na tramvajovou trať (5 b.)
Olomoucká radnice má šanci získat dotaci zhruba 200 milionů korun z programu švýcarsko-české spolupráce na stavbu nové t...
Ředitelství silnic bude při plánování staveb spolupracovat s ČVUT (5 b.)
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo tříletou smlouvu o spolupráci s Českým vysokým učením technickým. Odborníci ...
První železniční přejezd ve Spojených státech je zabezpečen českou technologiíPrvní železniční přejezd ve Spojených státech je zabezpečen českou technologií (5 b.)
Odborníci z české společnosti AŽD Praha dokončili v americkém Nashvillu zabezpečení železničního přejezdu s výstražníky ...

NEJdiskutovanější související články

Železničáři pohrozili stávkou kvůli zdanění režijních jízdenek (6x)
Sedm železničních odborových svazů dnes pohrozilo vyhlášením generální stávky kvůli zdanění zaměstnaneckých výhod, přede...
VIDEO: Problém výstavby obchvatu Frýdku-Místku se táhne řadu let (3x)
Výstavba obchvatu Frýdku-Místku je ožehavým tématem už od poloviny devadesátých let, kdy byla schválena takzvaná jižní v...
VIDEO: Modernizace trati Votice - Benešov u Prahy (3x)
Stavba je součástí transevropské železniční sítě a IV. národního železničního koridoru Děčín státní hranice - Praha - Be...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice